singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Onderwijsprojecten

Vrijwilligerswerk: onderwijsprojecten in het buitenland

Onderwijs is de sleutel naar een betere toekomst. Als je wilt dat een land vooruit gaat, dan moet je beginnen bij goed onderwijs. Dat is de basis, want de kinderen zijn de volwassenen van morgen! Alle kinderen zouden naar school moeten gaan; het hoort bij de universele rechten van een kind. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd.Ā Investeren in onderwijs heeft grote economische en sociale voordelen voor zowel individuen als samenlevingen. Het vergroot de overlevingskansen van jonge kinderen, zorgt voor een toename van het inkomen van individuen en het bruto binnenlands product van landen, versterkt het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van meisjes en vrouwen en leidt tot vreedzamere samenlevingen.

Zuid-Afrika Zululand reading club

Rol van vrijwilligers bij onderwijsprojecten

Als vrijwilliger kun je je steentje bijdragen om kinderen Ć©n volwassen les te geven en zodoende mee te helpen in hun ontwikkeling. Maar het is natuurlijk een illusie om te denken dat je als vrijwilliger het gebrek aan kennis en goed onderwijs helemaal kunt oplossen. Dat gaat natuurlijk niet lukken!Ā  Daar is het probleem te groot voor en zal er in de landen zelf door regeringen en lokale overheden veel meer geĆÆnvesteerd moeten worden in onder andere goed opgeleid personeel, goede leerboeken en schoolgebouwen.

Toch is het belangrijk om vrijwilligers in dit soort projecten te blijven plaatsen. Want alle kleine beetjes helpen! Je geeft bijvoorbeeld extra hulp aan de ā€˜achterblijversā€™, kinderen die om wat voor reden niet mee kunnen komen. Je kunt Engelse les gaan geven, begeleiden van huiswerk, met de kinderen lezen, bijspijker-lessen maar ook het juiste voorbeeld geven, behoort tot de taken van een vrijwilliger.Ā Vrijwilligers komen ook van pas als het bijvoorbeeld om conversatielessen gaat, en dan met name in AziĆ«. De juiste uitspraak van bepaalde woorden is voor sommige leerlingen een behoorlijke opgave en internationale vrijwilligers kunnen daar uitstekend bij helpen. Dat geldt voornamelijk voor (jong) volwassenen en monniken die al wat Engels geleerd hebben. Bij de kleintjes ligt de nadruk vooral op het plezier hebben in leren. Woordjes leren, liedjes zingen, leren tellen, simpele zinnetjes leren, educatieve spelletjes doen…het hoort er allemaal bij.

Daarnaast kunnen lokale leerkrachten veel opsteken van een (misschien meer gestructureerde) manier van lesgeven en kun je als vrijwilliger bijvoorbeeld een soort van logboek achterlaten voor de volgende vrijwilliger zodat deze weet waar jij bent geĆ«indigd met je lesprogrammaatje. Wel zo handig en goed voor de continuĆÆteit!

Sri Lanka Reizen en vrijwilligerswerk lesgeven in Galle school

Lesgeven in het buitenland, ook aan volwassenen!

Niet alleen kinderen hebben behoefte aan goed onderwijs, ook volwassenen willen graag leren. En dan met name Engels. Dit hebben ze nodig om bijvoorbeeld in het toerisme in hun eigen land aan de slag te kunnen gaan. als je geen Engels spreekt, zijn de kansen aanzienlijk kleiner om aan een baan te komen. Maar Engels is ook nodig om vakken te kunnen volgen aan de universiteit, want die vakken worden vaak in het Engels gegeven. Als je verder wilt leren en hogerop wilt komen, is kennis van de Engelse taal onmisbaar! Ook hier worden vrijwilligers ingezet om volwassenen les te geven en ze verder te helpen met hun dromen!

Zambia resultaten 2018

Onderwijsprojecten: waar kun je als vrijwilliger helpen?

Er zijn veel verschillende onderwijsprojecten in veel verschillende landen waar je als vrijwilliger aan de slag kunt. Hieronder een paar voorbeelden:

Girls Impact projecten: ook een vorm van onderwijs!

We bieden ook verschillende Girls Impact projecten aan. Een ook dat is een soort van onderwijs. Door te investeren in jonge meiden vergroot je de kans aanzienlijk op een beter leven, betere gezondheid en geef je hen uiteindelijk een betere kans op de arbeidsmarkt wat er weer voor zorgt dat hun levensstandaard beter wordt. Bijkomend effect is dat ze zich bewust worden van de rechten die meiden in deze wereld mogen hebben. Het recht op onderwijs bijvoorbeeld. Of het recht op goede zorg. Het recht om hun dromen na te jagen, om te worden wie ze willen zijn. Maar ook het recht om beschermd te worden tegen geweld en misbruik. Deze meiden zijn de vrouwen van morgen. Vrouwen die hun community kunnen helpen, die hun kinderen in veiligheid kunnen laten opgroeien, vrouwen die hun weg vinden op de arbeidsmarkt en de weg vrij maken voor de volgende generatie vrouwen. En daar hebben ze hulp bij nodig. Als vrijwilliger kun je bij deze fantastische projecten helpen. Dat kan in landen als Zambia en Sri Lanka

“Onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld mee te veranderen” (Nelson Mandela)

 

#followyourdreams