page-travel.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Tussenjaar

Tussenjaar in het buitenland? Doen!

Na je eindexamen er even tussenuit? Maak je droom waar en doe het gewoon. Ga op reis, ontmoet nieuwe mensen, doe compleet nieuwe ervaringen op en/of ga een nieuwe taal leren. Tijdens zo’n tussenjaarreis leer je nieuwe mensen leren kennen en ga je dingen meemaken waarvan je niet wist dat je die überhaupt kon meemaken. Je gaat zeker nieuwe dingen zien en je gaat je grenzen verleggen. Spannend! Maar geloof ons, dat is écht een hele waardevolle ervaring die je in je verdere leven zult meenemen. Je kunt tijdens je tussenjaar een paar weken tot een paar maanden op reis. Alleen op reis of in een groep reizen? Het kan allebei! Wat je ook maar wilt, wij helpen je erbij!

Welke reizen zijn geschikt voor jouw tussenjaar in het buitenland?

Bijna al onze reizen zijn geschikt voor tussenjaar-avonturiers. We hebben het onderverdeelt in een aantal categorieën:

Lees meer over deze reizen bij 7 tips voor een tussenjaar in het buitenland!  of kijk onderaan de pagina voor een overzicht van onze tussenjaarreizen. 

Wat als je zakt voor je eindexamen? 
We kunnen ons goed voorstellen dat het plannen van je reis best lastig is, omdat je niet zeker weet of je wel zult slagen. Dit betekent niet dat je nog niks vast kunt leggen!  Stel dat je niet slaagt, dan kun je dit opvangen met onze annuleringsverzekering. Deze dekt het zakken voor je examens, mits de huidige situatie ruim voldoende perspectief biedt op het behalen van je examen. Ook moet de verzekering worden afgesloten voor je examens beginnen. Meer informatie over de kosten en de voorwaarden van de annuleringsverzekering vind je hier.

Tussenjaarprogramma; haal het maximale uit je reis en jezelf
Je hoeft natuurlijk niet een heel jaar naar het buitenland tijdens je tussenjaar. Maar wat doe je dan de rest van de tijd? Geld verdienen voor een reis? Afspreken met vrienden? Allemaal leuk! Maar hoe krijg je meer zelfvertrouwen om een (studie)keuze te maken en te bepalen wat je na het tussenjaar gaat doen? Ontdek waar je echt blij van wordt, wat je sterke kanten zijn en waar jouw talenten liggen met dit nieuwe tussenjaarprogramma van 3 maanden! Samen met de Jonge Helden Academie helpen we je bij het oriënteren op je vervolgstap en om je eigen keuzes te maken. Je combineert een toffe tussenjaarreis met persoonlijke ontwikkeling. Een super combinatie in binnen- en buitenland voor een geslaagd tussenjaar!

Maak een plan (en betrek je ouders daarbij)
Daar sta je dan met je reisplannen. Je ziet het zelf h-e-l-e-m-a-a-l zitten en hebt je rugzak al bijna ingepakt. Kom je bij je ouders om het hen te vertellen en wat blijkt? Zijn je ouders niet zo enthousiast over jouw tussenjaar plannen als jij!  Geen paniek: het is voor sommige ouders nogal wat als hun kind naar het buitenland wil vertrekken.

En sommige ouders zijn bezorgd dat je na je tussenjaar niet meer aan een vervolgstudie wilt beginnen. Het is daarom voor jezelf (én vooral voor je ouders) fijn als je een plan hebt met daarin al je tussenjaarwensen op een rijtje. Zo weten je ouders een beetje wat je bedoeling is en kun je er samen een financieel overzicht van maken. Daarna kun je gaan kijken wat haalbaar is, hoe het betaald gaat worden en vooral wíe alles gaat betalen. Meer info over het maken van een tussenjaarplan vind je hier:

Tussenjaar Fonds
Een goed besteed tussenjaar vergroot de kans op een succesvolle studie en carrière en iedereen verdient zo’n kans, ongeacht achtergrond of financiële situatie thuis. Stichting Tussenjaarfonds wil deelname aan een tussenjaarprogramma – met begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling en richting toekomstkeuze  – mogelijk maken voor alle jongeren. Ook jongeren met ouders die minder verdienen dan de inkomensgrens die geldt voor het aanvragen van een aanvullende beurs als je zou gaan studeren. Kijk hier voor meer informatie over het Tussenjaar Fonds

Focus op studiekeuze tijdens breekjaar (en daarna op reis)?
Ga jij je tussenjaar gebruiken om uit te vinden welke vervolgopleiding je na je tussenjaar gaat doen (omdat je nu nog geen flauw idee hebt?). Goed zo! Je kunt beter je tussenjaar goed benutten en uitvogelen waar jouw talenten liggen dan zo maar aan een studie beginnen waar je eigenlijk niet zo veel vanaf weet. Een goed benut tussenjaar zorgt er ook nog eens voor dat de kans op uitval aanzienlijk kleiner wordt als je eenmaal aan een studie bent begonnen. Lees dit maar eens: Studie-uitval lager bij studenten met tussenjaarervaring

Studiekeuze maken tijdens je reis? Dat kan!
Onze ‘break” reizen zijn speciaal samengesteld om jou middels een unieke ervaring te helpen met het maken van een studiekeuze. Op deze manier kun je het nuttige met het aangename combineren; je gaat op reis en tijdens je reis volg je een online coaching traject.

Tijdens deze reis ga je allerlei leuke dingen doen, je krijgt een kennismaking met de cultuur, je gaat allerlei toffe excursies doen, je leert de taal en last but not least krijg je een (online) coach die je helpt je talenten te ontdekken. Voordat je vertrekt, ontmoet je je coach in Nederland. Tijdens je reis heb je  contact met een coach en krijg je opdrachten die je samen bespreekt. Om zo te ontdekken waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wat je wilt gaan doen na je reis. Er zijn is een Bali Break reis en een Costa Rica Break reis 

Tips van de Rijksoverheid: wat moet je allemaal regelen?
De Rijksoverheid heeft een hele handige site gemaakt met heel veel info over het nemen van een tussenjaar. Deze site is bestemd voor zowel ouders als voor jongeren die een tussenjaar overwegen. Aanrader!  Kijk maar eens bij Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen

Jonger dan 18 jaar, hoe zit het eigenlijk met leerplicht?
Sommige scholieren zijn 18 jaar als ze een tussenjaar nemen. Maar er zijn er natuurlijk ook genoeg die 16 of 17 zijn.  Van hen krijgen we vaak de vraag of dat eigenlijk wel kan, een tussenjaar nemen op die leeftijd. Want je zit natuurlijk met leerplicht en dergelijke. Het antwoord op deze vragen over bijvoorbeeld de leerplicht, vind je op Studiekeuzemaken.nl

Reizen voor 15 jaar en ouder
Activity International heeft verschillende jongerenreizen. Zo zijn er al mogelijkheden 15 jarigen! Zij kunnen naar een High School in bijvoorbeeld Amerika of Nieuw-Zeeland. En ben je 16(+) dan zijn er aardig wat meer mogelijkheden. Denk hier aan vrijwilligerswerk in ThailandNepal en Sri Lanka  of de fantastische Kruger to Coast groepsreis. Genoeg te zien en te doen, ook als je 16 jaar bent.

TEFL – Teaching English as a Foreign Language
Wil je helpen in met buitenland maar twijfel je over jouw kennis van de Engelse taal. Dan is een TEFL cursus misschien iets voor jou. Makkelijk (online) vanuit huis te doen voordat je een reis gaat maken. En het hoeft helemaal niet duur te zijn. Meer info over TEFL.

Check ook eens de site van het TussenjaarKenniscentrum
Als jij nog twijfels hebt en niet weet hoe jij je tussenjaar op de voor jou beste manier kunt invullen, kijk dan eens op de site van het TussenjaarKenniscentrum (www.tussenjaarkenniscentrum.nl) . Dit centrum is mede opgericht door Daniëlle Vogels, tussenjaardeskundige en jongerencoach. Zij helpt jongeren met het maken van (studie-) keuzes en zij wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Als aanvulling op voorlichting over studiekeuze. Omdat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs.

Lees meer Sluiten

Vind hieronder de reizen die heel geschikt zijn voor (een periode tijdens) een tussenjaar

#letsmakememories