single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk in Zambia

Leuk, ga vrijwilligerswerk in Zambia doen!

'Mosi-oa-Tunya - the smoke that thunders'... Zo worden de Victoria Falls beschreven door Zambianen. Slechts enkele kilometers van deze spectaculaire watervallen - helemaal in het zuiden van Zambia - ligt Livingstone, ook wel Afrika's hoofdstad voor outdoor-avontuur genaamd. Raften, bungee jumpen, safari's ... alles is mogelijk in dit nog ongerepte, indrukwekkende land. Maar naast deze avontuurlijke activiteiten is er genoeg nuttig vrijwilligerswerk te doen. Want ook dit land heeft hulp nodig en extra handen zijn meer dan welkom! Vrijwilligerswerk Zambia it will be!

Onderwijs, gezondheidszorg, sport en meer!

Als vrijwilliger werk je in de directe omgeving van deze middelgrote stad. Vrijwilligerswerk Zambia bestaat uit verschillende projecten. Zo kun je meehelpen bij een medisch project, op een school of een sportproject. Een onderdeel van het onderwijsproject is officieel erkend door de lokale overheid. Naast deze werkzaamheden help je sowieso ook mee bij verschillende community projecten. Dat zijn projecten waarbij je samen met de bevolking aan de slag gaat. Van werken in een groentetuin tot afval verzamelen. Van het opknappen van een school tot een spelletje doen met ouderen. Lekker afwisselend dus. Een prachtige omgeving om prachtige herinneringen te maken! Liever alleen maar de handen out de mouwen steken? Kijk dan eens bij het unieke bouwproject in Zambia.

Anniek over haar tijd in als medisch vrijwilliger in Zambia

"Ik wilde graag meehelpen bij een medisch project in Zambia. Dit omdat ik graag die kant op wil qua studie. Toen ik aankwam kreeg ik meteen een medische introductie wat erg handig is geweest. Er waren twee soorten medische projecten, Homebased care en de klinieken. Het Homebased care project houdt in dat je langs de huizen van mensen gaat met een groepje vrijwilligers plus een local die weet waar alle patiĂ«nten wonen. Bij dit project check je hoe het met de patiĂ«nt gaat en geef je indien nodig medicijnen, ook verbind je open wonden. Verder moesten we bij dit project vaak de bloeddruk van de patiĂ«nten meten. In de klinieken heb ik vooral de vitals gemeten (gewicht, bloeddruk en temperatuur).Ook werden er bij de kliniek baby’s gewogen. En als het rustig was in een kliniek, wat niet vaak voor kwam, moest je de patiĂ«nten dossiers op orde brengen.

In de middag werd je ingedeeld in een ander project wat eigenlijk alles kon zijn. Ook dit was super leuk omdat je op deze manier alle projecten kon doen. Ook hier was je vrij in de weekenden. In deze vrije tijd ben ik op een weekend safari geweest in Botswana, heb ik een micro light vlucht gemaakt en ben ik meerdere keren naar de Victoria falls geweest." Meer lezen? Check dan Anniek's reisverhaal 

Het vrijwilligerswerk in Zambia draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

 • Vanaf 2 weken doen
 • Vanaf 17 jaar
 • Mooi medisch project voor (aanstaande) studenten Geneeskunde of studenten HBOV (vanaf 18 jaar)
 • De projecten zijn het gehele jaar geopend (let wel op schoolvakanties)
 • Superleuk Kerstproject in december

0.00

Zambia – Livingstone: vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Je verblijf in Zambia begint met een kort introductieprogramma. Je leert Livingstone kennen en je krijgt een rondleiding langs verschillende projecten. Zo krijg je een idee van waar je komt te werken en waar en hoe andere vrijwilligers hun dagen doorbrengen. Je wordt voorbereid op het vrijwilligerswerk door een ervaren verpleegkundige, leraar of sportcoach. Verder krijg je een les in de lokale taal. Je leert wat basiswoorden en zinnen, zodat je een beetje met de lokale  mensen kunt communiceren in hun eigen taal.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone onderwijsproject

Van onderwijs en sport tot medische projecten. Er is genoeg te doen!

’s Ochtends naar keuze meehelpen in een medisch project, op een school, bij een sportproject of op een project dat zich inzet voor kinderen met een beperking. En ’s middags je handen uit de mouwen steken in een communityproject. Zo ziet je werk eruit in dit mooie maar zeer arme land. In het weekend zijn er volop mogelijkheden om de omgeving te ontdekken en kennis te maken met dit spectaculaire deel van Afrika.

Healthcare projecten (gezondheidszorg)
Een groot probleem in Zambia is het grote tekort aan geld en geschoolde werknemers in de gezondheidszorg. Vandaar dat medische hulp en kennis zeer welkom is.  Verschillende organisaties staan te springen om een paar extra handen. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de Home Based Care (soort thuiszorg), in een opvangtehuis voor ouderen, geef je HIV voorlichting of verzorg je een First Aid Course of een Women Helath Talk. Een medische achtergrond is niet vereist, maar wel zeer welkom. Deze projecten zijn erg geschikt als je geneeskunde wilt gaan studeren. Let op: het aantal plaatsen op medische projecten is beperkt en snel vol! Daarnaast kunnen deze projecten (zeker het Home Based Care project) behoorlijk confronterend, indrukwekkend en emotioneel zwaar zijn als je niet gewend bent met zieke mensen om te gaan.

Zambia medisch project

Onderwijsprojecten
Scholen in Zambia hebben een groot tekort aan klaslokalen en personeel. Kinderen kunnen maar enkele uren per dag naar school en de klassen zijn groot. Als vrijwilliger help je de scholen en draag je bij aan een betere educatie voor de kinderen. We werken op zes verschillende basisscholen. Het werk op de scholen is van maandag t/m vrijdagochtend. Voorbeelden van werkzaamheden op de scholen:

 • De leraar assisteren tijdens de les (rekenen, Engels e.d.)
  ‱Speciale lessen organiseren voor kinderen met een leerachterstand
  ‱Helpen met nakijken van huiswerk of proefwerken
  ‱Helpen met het onderhoud van de lokalen
  ‱Helpen met het bouwen van nieuwe klaslokalen

In de vakantieperiode kun je ook nog meehelpen in de Livingstone Holiday Club

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Sander geeft les

Sportproject
Voor de sportieve vrijwilliger zijn er ook mogelijkheden. Zo kun je helpen bij de activiteiten organiseren voor het After School project en het YCTC (Youth Community Training Center). Meestal geven de vrijwilligers daar basketbal les of gaan ze gewoon meedoen met de oudere jeugd.  Op donderdag komen de meiden van grade 5 van Linda Community School om rugby te spelen, als een soort bonus als ze elke week naar Girl Impact gaan. Ook hiervoor zijn sportvrijwilligers nodig.

Van de sportvrijwilligers wordt ook verwacht dat ze minimaal 1 keer per week meehelpen op Linda Farm. Linda Farm is een community waar gezinnen wonen waar minimaal 1 persoon in de familie een beperking heeft. Linda Farm heeft een eigen stukje grond voor de tuin van het Girl Impact project. Hier helpen we de meiden van grade 4 van Linda Community School farming door ze skills bij brengen. Het voordeel is Deze meiden krijgen altijd te eten van ons, het eten wat ze dus ‘zelf’ verbouwen. Het leuke van deze tuin is dat er groente wordt verbouwd. En alle meiden vanGirl Impact program mogen daarvan meegenieten!

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone sportproject

Communityprojecten
Na de ochtend naar keuze doorgebracht te hebben in een kliniek, school of sportproject, help je ’s middags de lokale gemeenschap op andere manieren. Je werkt afwisselend mee op bijvoorbeeld de volgende projecten:

 • Scholen bouwen en verven. Met behulp van professionele bouwvakkers worden er nieuwe klaslokalen gebouwd of oude klaslokalen opgeknapt. Zwaar maar belonend werk!
 • Helpen op een soort leesclub: leerlingen hebben de mogelijkheid om na school vrijwillig deel te nemen aan deze leesclub. Hier kunnen ze hun leesvaardigheden oefenen en kennismaken met literatuur. Je helpt ze met lezen, met het uitleggen van moeilijke woorden en stimuleert hen boeken te gaan lezen!
 • Kunst- en knutselclub: ook hier kunnen kinderen vrijwillig aan deelnemen. Er ligt geen draaiboek van wat je allemaal moet doen: bedenk het vooral zelf samen met de kinderen: Kerstkaarten maken, Paashazen knutselen, posters plakken, schilderijen schilderen…..de mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Bejaardentehuizen zijn er niet in Zambia. Oude mensen wonen bij hun kinderen of andere familieleden. Tenzij er niemand meer is om voor ze te zorgen….dan kunnen ze in het Maramba Old People’s Home terecht. Als vrijwilliger help je de lokale (zwaar onderbezette) staff met koken voor de oudjes, ze eten geven, spelletjes met ze doen, aandacht geven. Neem foto’s mee van thuis en vertel over je eigen familie en leven. Dat vinden ze geweldig!
 • After School en YCTC: Hier komen kinderen die op dat moment geen school hebben voor extra leuke buiten activiteiten. Altijd leuke chaos op het ‘schoolplein’ van Linda Community School of in Libuyu bij YCTC (Youth Community Training Center. Ze nemen ballen, facepaint, boeken, frisbees, touw voor touwtje springen etc mee. Gezellig!
 • Mathclub: Hetzelfde als readingclub(leesclub) maar dan gericht op rekenen.
 • Litterpick project: plastic opruimen van de straat
 • Classroom to classroom project: Ook een leuk project! Er zijn een aantal scholen in Amerika die een samenwerkingsverband met Zambezi Sawmill school hebben, waar iedere student een soort penvriend heeft. Vrijwilligers helpen de kids met het schrijven letters.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone ouderenproject

Kerstproject
In de maand december zijn er speciale activiteiten. De scholen zijn dan vaak dicht. Maar om de kinderen in de periode rond kerst toch bezig te houden en ze een bijzondere tijd te geven, is er het kerstproject. Als vrijwilliger help je mee met allerlei buitenschoolse activiteiten. Hoe bijzonder is het om tijdens kerst deze kinderen een mooie tijd te geven.

Prijzen

€ 1490 – 2 weken
€ 1790 – 3 weken
€ 1990 – 4 weken
€ 2190 – 5 weken*
€ 2390 – 6 weken*

* Let op: ben je jonger dan 21 jaar dan kun je niet langer dan 30 dagen in Zambia blijven. Ook moet je in bezit zijn van een HBO of Universiteit diploma als je langer dan 30 dagen wilt blijven. Dit heeft te maken met het visum (de overheid van Zambia heeft hier eisen aan gesteld).

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar het vliegveld van Livingstone, Zambia
 • OriĂ«ntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden van maandag t/m vrijdag (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Kleine bijdrage voor de projecten
 • Partnerorganisatie in Zambia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Zambia
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten – ca. € 50 voor het 30 dagen business visum. Bij een verblijf in Zambia van meer dan 30 dagen moet je ter plaatse een TEP (Temporary Employment Permit) aanvragen. De kosten hiervoor zijn rond de US$ 200. Voor een Multi entry visum vragen ze 80 dollar.
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Maaltijden in het weekend (wel mogelijkheid om deze zelf te bereiden)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

 

Startdata

Startdata: Ieder maandag

Je kunt iedere maandag beginnen. Je moet aankomen in Livingstone op deze maandag tussen 8.00 – 18.00 uur (i.v.m met airport pick-up). Het project eindigt ook weer op een maandag. De sportprojecten worden allen in de maanden juli en augustus aangeboden.

Accommodatie

Je verblijft met andere deelnemers in een vrijwilligershuis in het centrum van Livingstone. De accommodatie is basic maar comfortabel en veilig. Je deelt een slaapkamer met internationale vrijwilligers. Er is een gemeenschappelijke ruimte en er zijn sanitaire voorzieningen. Er is zelfs een zwembad. De maaltijden worden verzorgd van maandag t/m vrijdag. ’s Ochtends een help-yourself ontbijtje met toast, een eitje, pannenkoekjes of wat muesli-achtige dingen. Lunch en avondeten worden  klaargemaakt door de huiskok. Je hoeft alleen maar aan te schuiven. Bedenk wel dat het geen drie-gangen-diners zullen zijn. De maaltijden zijn eenvoudig, voedzaam en op de Afrikaanse manier klaargemaakt. In de weekenden zorg je zelf voor eten. Er kunnen maximaal 30 vrijwilligers in het huis terecht. Zodra het huis vol is, kunnen vrijwilligers in het Livingstone backpackers hostel terecht. Dit hostel staat op hetzelfde terrein en de vrijwilligers kunnen gewoon gebruik maken van alle faciliteiten van het vrijwilligershuis. Tijdens je verblijf krijg je begeleiding van de ervaren coördinators van onze partnerorganisatie. Zij regelen het transport naar de projecten en helpen ook met het regelen van leuke activiteiten tijdens de weekenden. Zambia vrijwilligerswerk Livingstone accommodatie

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar. De medische projecten zijn voor vrijwilligers van 18 jaar of ouder. Je moet voldoende kennis van Engels hebben. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

* Let op: ben je jonger dan 21 jaar dan kun je niet langer dan 30 dagen in Zambia blijven. Dit heeft te maken met het visum (de overheid van Zambia heeft hier eisen aan gesteld).

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

African Impact: mooie resultaten!

Logo African ImpactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichting de African Impact Foundation zorgen ze voor continuĂŻteit en het genereren van nog meer projecten waar mens Ă©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

Eerste project in Zimbabwe
African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren  verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.  Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,  vrijwilligers
allemaal werkten ze samen aan Ă©Ă©n doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‘hun’ geliefde  Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Projecten in meerdere landen
Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Kaapstad  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.

African Impact Foundation 

African Impact Foundation logoJaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspatiënten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Waarborgen van continuĂŻteit en kwaliteit
Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact  een stichting heeft opgericht:  The African Impact Foundation. Hiermee  zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt  de stichting behoorlijk.  Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk  iets opleveren,  presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.  En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Zambia medisch project 2jpg Zambia medisch project Zambia vrijwilligerswerk Livingstone eco building Zambia vrijwilligerswerk Livingstone bouwproject Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Julia Zambia vrijwilligerswerk Livingstone nagels lakken Zambia vrijwilligerswerk Livingstone raften Zambia vrijwilligerswerk Livingstone watervaljpg Zambia vrijwilligerswerk Livingstone Water is life Zambia medisch project Anniek Stortelers Zambia buitenklasje foto van Delphine 2 Zambia lesgeven foto van Delphine Zambia samne koken foto Delphine Zambia sunset foto Delphine Zambia naailes foto van Delphine Vrijwilligerswerk Zambia dansles Vrijwilligerswerk Zambia Roos Vrijwilligerswerk Zambia selfie met kids Vrijwilligerswerk Zambia 2 oudere mensen jpg Livingstone aanbouw nieuw klaslokaal feb 19 Livingstone aanbouw nieuwe school feb 19 Vrijwilligerswerk Zambia Emma 1 Vrijwilligerswerk Zambia Emma 2 Vrijwilligerswerk Zambia Emma 3 Vrijwilligerswerk Zambia Emma 4
Filmpjes
Reisverhalen
Anniek Hoi ik ben Anniek. Ik heb 2x vrijwilligerswerk gedaan via Activity International. In 2015 ben ik voor het eerst op reis geweest met activity international. Dit was naar Thailand. Ik heb hier samen met een vriendin 5 weken vrijwilligerswerk gedaan en gerezen door het land. Zo heb ik hier onder andere Engels les gegeven aan een klasje, een week in de jungle overleefd en een hele hoop bananenbomen gekapt om olifanten te voeden..... Lees hier meer
#followyourdreams