single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk in Vietnam

Help mee in de gezondheidszorg of geef  Engelse les

Reisliefhebbers weten het al jaren: Vietnam is een van de meest fascinerende landen van Azië. Dat komt door haar geschiedenis en uitzonderlijk mooie landschap. De steden met rijk versierde tempels, chaotische marktjes en riksja's maken het beeld compleet. Tel daarbij ook nog eens de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de Vietnamezen bij op, dan snap je waarom wij zo van Vietnam houden. Een top bestemming om te reizen maar ook zeker ook om vrijwilligerswerk in Vietnam te doen. 

Vrijwilligerswerk in Da Nang, de 4e stad van Vietnam

Vrijwilligerswerk in Vietnam kun je doen in Da Nang. Dit is de vierde stad van Vietnam. Het bruist hier van vriendelijkheid en energie. Er valt hier zoveel te zien en te beleven! De stad ligt in centraal Vietnam, aan de kust. Je kan hier heerlijk relaxen op één van de mooie langgerekte witte stranden. Gezellig een bezoek brengen aan de avondmarkt om één van de lokale Vietnamese gerechtjes te proeven. Wanneer het donker is, kan je naar de Dragon Bridge. De enorme draak geeft dan licht en spuugt vuur! Fantastisch om te zien. Ga ook zeker met de kabelbaan naar de welbekende Golden Hand Bridge. De tocht er naar toe is werkelijk prachtig en eenmaal op de brug lijkt het alsof je door de reuzenhanden gedragen wordt in de lucht. Tip, ga in het weekend een paar dagen genieten in Hoi An, de meest sfeervolle oude binnenstad van Vietnam. Loop in de avond door de knusse straatjes die dan verlicht worden door gekleurde lampionnen, ga een kookworkshop doen, fiets langs groene rijstvelden door het platteland en rust uit op één van de mooie strandjes. Sla de Keizer hoofdstad Hue ook zeker niet over. Hier kan je de Verboden Stad bewonderen. Mocht je nog tijd over hebben, ga dan na het vrijwilligerswerk zeker nog rondreizen in Vietnam of in één van de andere landen in Azië. Let's make memories!

Maak dat verschil!

Als vrijwilliger maak je bij de projecten in Da Nang écht een verschil. Vrijwilligers hebben verschillende mogelijkheden om lokale organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor hulpbehoevende mensen in (de regio van) Da Nang. Er zijn projecten die kinderen, gehandicapten en ouderen helpen en die je hulp goed kunnen gebruiken. Fysiotherapeuten en ergotherapeuten bijvoorbeeld kunnen hier prima aan de slag. Daarnaast kun je meehelpen met het geven van Engelse lessen. Dit kun je op het kinderdagverblijf of op school doen. Wat je ook gaat doen, herinneringen zullen worden gemaakt!

Voor vertrek kan je een hoofdproject uitkiezen. Op dit project zal je dan minimaal 16 uur per week je handen uit de mouwen gaan steken. De andere tijd word je ingezet op één van de andere projecten. Erg leuk dus dat je op deze manier verschillende projecten zal gaan combineren tijdens jou verblijf in Da Nang. Je maakt zelf voor vertrek al een keuze: fysiotherapie en hulp voor gehandicapten, zorg voor kinderen of ouderen en tenslotte onderwijs. Zo weet je waar je aan toe bent.

Het vrijwilligerswerk in Vietnam draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Vrijwilligerswerk in Vietnam in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 18 jaar
 • Prachtige projecten op een prachtige locatie!
 • Goede en persoonlijke begeleiding
 • Kies het project dat het beste bij jou past

Lisa heeft vrijwilligerswerk in Vietnam gedaan. Lees hier haar bijzondere en mooie reisverhaal

0.00

Vietnam – Da Nang: Vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Je verblijf in Vietnam begint met een korte introductie van twee dagen in Da Nang. De eerste dag ga je de omgeving verkennen, word je geholpen bij het verkrijgen van lokaal geld en een Vietnamees SIM Kaartje voor in je telefoon, mocht je dit nodig hebben. Ook zal je die dag kennis gaan maken met de staff en krijg je meer informatie over het vrijwilligerswerk. Op dag twee ga je een kijkje nemen op de verschillende projecten en kan je alvast kennis maken met de medewerkers van het project en de eventuele vrijwilligers die daar al aan het werk zijn. Op de derde dag ga je zelf starten met het vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk in Vietnam 8

Kort na aankomst in Da Nang zal je twee uur Vietnamese les krijgen (deze worden wekelijks op de woensdagavond gegeven). Altijd handig om een paar kleine woordjes en zinnetjes te leren. Wedden dat de locals het erg leuk vinden als jij moeite doet om hun taal te preken! En twee keer per maand zal de huis kok Vietnamese kookles gaan geven. Hier kan je dan bij aansluiten als je dat leuk vindt. Wanneer je dan straks weer thuis bent, kan je nog een keertje heerlijk nagenieten van al dat lekkers dat je hebt leren koken.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van de mogelijke werkzaamheden van vrijwilligers.

Vrijwilligers helpen bij het zogenaamde ‘social support programma’ bedoeld voor kansarme kinderen en gehandicapte en dakloze ouderen. Zij verblijven in een van onderstaande centra:

 • Da Nang Social Support Centre
 • Da Nang Red Cross Centre
 • Da Nang School for Disabled Children
 • Lesgeven op een kleuterschool

Vrijwilligerswerk in Vietnam

Social Support Center Assistent 

Waar je ook terecht gaat komen, voor alle werkzaamheden geldt dat zij de kwaliteit van het leven van deze bewoners beter maken. Deze kinderen, volwassen en ouderen vallen buiten de boot in de ‘gewone’ maatschappij. Er is geen hulp voor hen, geen opvangnet, geen passende plaats om te wonen, helemaal niets. De organisatie werkt met vaste krachten maar zet daarnaast ook het hele jaar door (internationale) vrijwilligers in om de vaste krachten te ondersteunen daar waar ze kunnen. Deze extra handen zijn nodig om de juiste zorg te kunnen geven, want dat kunnen ze echt niet alleen. De werkzaamheden als Social Support Assistent zijn talloos er erg gevarieerd. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

Vrijwilligerswerk Vietnam ouderenzorg

Helpen bij het geven van fysiotherapie
Er zijn een aantal gehandicapte kinderen in het SSC die fysiotherapie nodig hebben. Ze hebben meervoudige handicaps (waaronder Down syndroom) en hebben intensieve zorg nodig. Deze zorg wordt gegeven door lokaal personeel. Ze zijn dagelijks bezig met de kinderen in bad doen, eten geven, in bed stoppen, voor ze koken, wassen etc. De kennis en de vaardigheden op het gebied van fysiotherapie is aanwezig maar ze komen handen te kort. Op het centrum zijn voldoende faciliteiten aanwezig om therapie te kunnen geven. Als vrijwilliger werk je onder Ms Vy, een bevlogen en enthousiaste therapeute die je graag onder haar vleugels wil nemen en je laat voelen dat je zeer welkom bent! Elk kind heeft uiteraard een ander behandelplan (door lokale therapeuten gemaakt) en als vrijwilliger help je mee met het doen van verschillende oefeningen met het kind. In principe is ervaring of een relevante vooropleiding niet nodig (je krijgt uitleg over wat je moet doen en hoe je dat moet doen) maar het is natuurlijk wel heel erg handig als je het wél hebt! Let op: het is behoorlijk hard werken en het is noodzakelijk om te beschikken over een grote dosis aan geduld en empathie

Vrijwilligerswerk in Vietnam 10

Kinderen met een beperking helpen
In het centrum zitten ook een aantal kinderen met een hersenverlamming en hebben behoorlijk wat hersenbeschadiging. Ze ‘overleven’ puur op intuïtie en hebben weinig besef van wat er in de wereld gaande is. Ze hebben weinig tot geen controle over hun gedachten en bewegingen. Ze worden elke dag verzorgd door 2 vaste begeleiders die de dagelijkse zorg op zich nemen. De taak van vrijwilligers om deze tieners lekker mee naar buiten te nemen en activiteiten met ze te doen zodat ze lichamelijk wat beweging hebben. En om eens lekker de frisse lucht te kunnen inademen en – super belangrijk – andere mensen te ontmoeten. Doordat ze constant in het centrum zijn kunnen ze het contact met de wereld een beetje verliezen en zelfs het lopen verleren. En echt waar: ze vinden het fantastisch dat je er bent! Genieten 2.0. 

Vrijwilligerswerk Vietnam fysiotherapie

Helpen bij de afdeling ‘Mentally disorderd women’
In het centrum is eveneens een afdeling voor geestelijk (en lichamelijk) verzwakte vrouwen. Zij hebben al heel wat voor hun kiezen gehad: geweld, armoede, verlies van kinderen/familieleden. Dat heeft gezorgd voor mentale problemen en soms depressies. Het doel van dit project is om deze vrouwen te helpen, ze weer een beetje op het goede pad te krijgen zodat ze de zon weer een beetje zien schijnen. Als vrijwilliger ga je je niet bemoeien met therapieën of behandelplannen maar bied je een luisterend oor, je leest met ze, maakt muziek met ze, wandelt met ze en helpt mee met workshops zodat ze weer wat zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid krijgen. Een mooi project!

Vietnam Mekong werken met ouderen

De ‘Senior Department’ 
In het SSC zijn ook zo’n 50 ouderen aanwezig in de leeftijd van 60 tot 90 jaar. De meeste van hen zijn vrouwen die hun man en kinderen zijn verloren tijdens de Vietnam-oorlog in de jaren 70. Een aantal van hen heeft een dakloos bestaan geleid en sommige daarvan hebben ook nog eens een herseninfarct gehad. Hoeveel pech kun je hebben in één leven? Deze ‘oudjes’ verdienen zorg, aandacht en liefde. Veel liefde! Als vrijwilliger mag je die geven, zo veel als je kunt en zo veel als je wilt. Het doel van dit project is om ze na een zwaar en bewogen leven, toch nog een mooie oude dag te geven. Je luistert naar hun verhalen, je praat met ze, lakt hun nageltjes, maakt gezonde smoothies voor ze, doet spelletjes met ze, ochtendgymnastiek, gaat met ze wandelen, een dagje met ze op stap om een tempel te bezoeken, heerlijk een middagje uitwaaien op het strand en drinkt een kopje koffie met ze. Ze vinden het heerlijk als ze die aandacht krijgen. En dat hebben ze verdiend!

Helpen in het Da Nang Red Cross centrum

In dit centrum worden kinderen geholpen die geen ouders en/of familie hebben die full-time voor ze kunnen zorgen. Alle kinderen die hier komen, zijn met een valse start begonnen. Er zijn 3 groepen kinderen: baby’s, kleine kinderen en gehandicapte kinderen.
De vrijwilligers die hier geplaatst worden moeten het leuk vinden om deze kinderen te verzorgen en met ze te spelen. De kinderen zullen ook oefeningen moeten doen (fysiotherapie) om te leren omgaan met hun eventuele handicap. Hier kan je als vrijwilliger bij assisteren. In het centrum is lokaal (goed opgeleid) personeel aanwezig en zij kunnen je helpen. Zij zijn eindverantwoordelijk voor de zorg van de kinderen. Als vrijwilliger ben je de extra paar handen die deze medewerkers te kort komen. Van de 25 kinderen die in het centrum geholpen worden, zijn er 7 kinderen met een beperking. Vier van hen zijn geestelijk gehandicapt maar kunnen prima lopen en met andere kinderen spelen. Drie van hen zijn meervoudig gehandicapt en hebben intensieve zorg nodig zoals fysiotherapie. Speciaal voor deze kinderen is er een aparte kamer (‘Heaven Room’) waar ze overdag heerlijk rustig en zonder al te veel prikkels van buitenaf kunnen verblijven.

Vrijwilligerswerk in Vietnam 9

Taken van vrijwilliger bij de baby’s:

 • Zorg voor de baby’s: verschonen, spelen, de fles geven, liedjes zingen en aandacht geven
 • Ontwikkeling van de baby’s: lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby’s stimuleren, uitdagingen aanbieden die bij de leeftijd passen, de beginstapjes van het leven leren.
 • Fysiotherapie: Ms Vy (lokale therapeute) helpen met fysiotherapie geven aan de kindjes met een beperking

Taken van de vrijwilliger bij de peuters (1-3 jaar):

 • Helpen met wassen en aankleden
 • Luiers verschonen
 • Leuke en leerzame activiteiten organiseren: puzzeltjes doen, voetballen, ballonnen opblazen, tekenen, touwtje springen etc
 • Zingen met de kinderen
 • Eten geven aan de kleintjes en de grotere kinderen zelf leren eten
 • Kinderen leren tanden poetsen en zichzelf te wassen
 • Veel buiten spelen!

Vrijwilligerswerk Vietnam

Improvement Project
Hygiëne is één van de prioriteiten die geldt voor alle sociale projecten. Daarom wordt er iedere donderdagmiddag een schoonmaakmiddag georganiseerd. Alle gebouwen en faciliteiten van alle projecten worden goed en grondig schoongemaakt om bacteriën en andere schadelijke stoffen te doden. Vloeren worden gedweild, keukens, toiletten en douches worden schoongemaakt, beddengoed wordt gewassen, ledikantjes worden verschoond, handdoeken en dekens worden gewassen…het lijkt zo simpel maar een goede gezondheid begint met goede hygiëne! Laat de bubbels maar komen!

Outdoor activiteiten
Naast de zorg voor de kinderen /ouderen en de nadruk op de hygiëne, is er nog een groot speerpunt waar veel aandacht aan besteed wordt: buitenactiviteiten. Het is bewezen dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze vaak buiten spelen. En het is bewezen dat ouderen zich fijner voelen als ze in de natuur zijn. Daarom: naar buiten! Vrijwilligers zijn daarbij nodig om de kinderen en de ouderen te begeleiden naar het strand, naar een restaurant, naar een park, naar de speeltuin…als ze maar lekker weg zijn. Da Nang is bekend om zijn mooie stranden en de kinderen vinden het er heerlijk. Lekker in de frisse lucht, spelen in het water met de golven en genieten, zwemmen in zee (goed voor hun spieren!) genieten van het van het vrij-zijn. Vrijwilligerswerk Vietnam gehandicaptenzorg

Omstandigheden project
De leefomstandigheden op de projecten in Vietnam zijn heel anders dan we in Nederland gewend zijn. Ze hebben daar helaas niet de middelen die we hier hebben. Dit kan, vooral in het begin wanneer je daar net bent, best even heftig zijn! Dit is vooraf wel even goed om te weten.

School voor Gehandicapte Kinderen

Dit is een dagelijkse kostschool voor ongeveer 200 gehandicapte kinderen (zowel lichamelijk als geestelijk). De ouders brengen ze ’s ochtends naar school en gaan dan naar hun werk. Later die dag halen ze hun kinderen weer op.
Ongeveer 2 middagen per week kan je helpen op dit project. Je assisteert dan bij het geven van fysiotherapie, ergotherapie en organiseert leuke activiteiten voor de kinderen.

Lesgeven op een kleuterschool

Da Nang behoort tot een van de armste regio’s in Vietnam. Er bestaat een groot tekort aan leraren Engels. Vrijwilligers hebben de mogelijkheid om te assisteren met Engelse les te geven aan kinderen op school. Hong Nhung en Hoa Sua zijn kostscholen waar zo’n 300 kansarme kinderen in de leeftijd van 4 – 6 jaar leskrijgen. De ouders van deze kinderen zijn straat- of fabrieksarbeiders. Zij brengen de kinderen dagelijks naar deze school toe, zodat ze naar hun werk kunnen. Als vrijwilliger help je in de ochtend mee met het geven van Engelse les en het organiseren van leuke spelletjes voor de kinderen.

De Engelse les aan kleine kinderen bestaat uit het spelenderwijs kennis laten maken met het Engels. De focus ligt op het leren van simpele woordjes met de bijbehorende juiste uitspraak. En dat is nogal een uitdaging. Misschien is het nog wel belangrijker om ze vertrouwen te geven om Engels te leren. Want een andere taal spreken bestaat uiteindelijk voor een groot deel uit lef hebben! Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om liedjes met ze zingen, met ze knutselen en hier en daar wat sportles te geven. Er zijn ter plaatse eventueel lesmaterialen aanwezig waar je gebruik van mag maken. Heb je zelf leuke lesideeën, dan staat het team ter plaatse te popelen om deze van je te horen! En speel je bijvoorbeeld gitaar, neem deze dan gerust met je mee naar Vietnam. Hoe leuk is het om Engelse liedjes te zingen met de kinderen! Ter plaatse word je altijd goed begeleid door iemand die voor de partnerorganisatie werkt. Deze persoon is er om jou te helpen en te assisteren waar nodig. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een lesplan. Hoe maak je deze eigenlijk? Ook in de klas is er veelal altijd iemand aanwezig om jou waar nodig te helpen.

Vrijwilligerswerk Vietnam les geven op school

Wat wordt van jou verwacht?

Vrijwilligers helpen zo’n 6 uur per dag op de projecten, zowel in de ochtend als in de middag. Dit doe je van maandagochtend tot en met vrijdagochtend. Vanaf vrijdagmiddag heb je lekker weekend en kan je fijn je eigen plan gaan trekken. En dat komt goed uit, want Da Nang en omgeving heeft zoveel moois te bieden! Wedden dat je tijd te kort komt om alles te zien!

Doe je op dit moment een studie fysiotherapie en wil je tijdens deze studie graag stage lopen in het meer buitenland, weet dan dat deze projecten hier ook erg geschikt voor zijn. Al meerdere vrijwilligers zijn je voorgegaan en hebben een geweldige en leerzame tijd gehad in Da Nang. Wil je hier graag wat meer informatie over, neem dan gerust contact met ons op.

Prijzen

€ 850 – 2 weken
€ 1200 – 3 weken
€ 1500 – 4 weken
€ 1750 – 5 weken
€ 1950 – 6 weken
€ 2150 – 7 weken
€ 2350 – 8 weken

Inbegrepen:

 • Hulp bij het verkrijgen van het “Volunteer Visa”
 • Plaatsing op een vrijwilligersproject
 • Ophaalservice van het vliegveld (of trein/busstation) van Da Nang, Vietnam
 • Introductie en rondleiding in Da Nang
 • Persoonlijke begeleiding in Vietnam van onze lokale partnerorganisatie (onder andere in vrijwilligershuis en bij het project)
 • Onderdak in een vrijwilligershuis (2 dagen voordat het programma begint kun je er al verblijven)
 • Maaltijden (volpension) van maandag t/m vrijdag, zaterdag ontbijt
 • Transport van en naar de projecten indien nodig
 • Medische check (US$ 20) – De regering van Vietnam heeft onlangs besloten dat vrijwilligers een algemene medische controle moeten afleggen kort na aankomst in Da Nang. Dit omdat je in contact gaat komen met kwetsbare kinderen / ouderen. Tijdens de oriëntatie zal onze partnerorganisatie je meenemen naar een plaatselijk ziekenhuis in de buurt van het vrijwilligershuis. Het is een simpele medische check. Na de check krijg je een certificaat.
 • Taalles (2 uur)
 • Kookles
 • Activiteiten zoals bijv. naar de film, een voetbalwedstrijd bijwonen, naar China Beach (lichtgelig zandstrand net buiten Da Nang)
 • Partnerorganisatie in Vietnam waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Donatie aan de projecten
 • Noodnummer in Vietnam (24 per dag bereikbaar)
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Da Nang, Vietnam
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Transfer terug naar de luchthaven (ongeveer €4,-)
 • Visumkosten
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Maaltijden in het weekend
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, etc.
 • Vrijwilligerstraining (e-learning) voor vertrek bij Stichting Muses
Startdata

De introductie start op een maandag. Er wordt dan van je verwacht dat je op de zaterdag of zondag voor de startdata aankomt in Da Nang. Zo heb je nog fijn de tijd om bij te komen van je lange reis en uitgerust te starten met de introductie en het vrijwilligerswerk vanaf die maandag. De dag van aankomst is dus 1 of 2 dagen eerder dan de startdatum.

Let op: Rond Kerst en Oud & Nieuw wordt er op de projecten vaak niet of minder gewerkt. En tijdens het Tet Holiday (Vietnamees Nieuw Jaar) sluiten de projecten van half januari tot en met eind januari.

Accommodatie

Het vrijwilligershuis waar je zult gaan verblijven is net helemaal opgeknapt en opnieuw ingericht. Onze partnerorganisatie heeft een gulle donatie gekregen van een man uit Australië die al een aantal keren in Vietnam is geweest en erg onder de indruk was van het project en graag iets meer wilde doen.

Het vrijwilligershuis in Da Nang, genaamd; Green House is een typisch Vietnamees ‘kitsch’ ingericht huis, tja het moet net je smaak zijn ; ) en ligt op 04 km van het stadscentrum. Het huis is van alle gemakken voorzien. Het heeft 5 slaapkamers die plaats bieden aan 20 vrijwilligers. De slaapkamers zijn uitgerust met westerse toiletten en douches, stapelbedden met zachte matras, kussens, dekens en AC. Er is een ontspanningsruimte op het dak, een ontspanningsruimte buiten het huis, een grote eetkamer, een keuken, een tv-lounge, een bureau met 4 computers en een printer waar je gebruik van kan maken. Ook is er wifi in het huis en ook is er een wasmachine aanwezig zodat jij je was kan doen.
In het huis verblijven ook andere internationale vrijwilligers. De leeftijden variëren nogal, van 18 – 60+ jaar. De meeste vrijwilligers komen uit Europa of Australië. Soms komen ze ook uit Amerika en Canada.

Van maandag tot en met vrijdag wordt er 3 keer per dag heerlijk voor je gekookt. Er wordt ook gezorgd voor schoon drinkwater / koffie en thee. In het weekend gaan vrijwilligers er vaak samen op uit om meer te zien van het land. In het weekend is daarom alleen op de zaterdag het ontbijt inbegrepen.

Acco Vietnam

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je hoeft geen werkervaring of een passende vooropleiding hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deelnemers die kiezen voor dit programma zijn van alle leeftijden. Jong en oud gaan hier gegarandeerd een geweldige tijd hebben. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten zijn in het bijzonder erg welkom. Leuke bijkomstigheid: studenten fysiotherapie kunnen het vrijwilligerswerk vaak ook gebruiken als stage.

Super mooi vrijwilligerswerk volgens onze coördinator Yvette!

Het vrijwilligerswerk in Vietnam is één van mijn favoriete reizen die wij aanbieden in Azië. Het land is prachtig. De partnerorganisatie is ontzettend persoonlijk, behulpzaam en flexibel. En de projecten zijn zo nuttig. Als vrijwilliger kan je hier echt je hart ophalen. Jong en oud hebben hier een onvergetelijke tijd. De meeste deelnemers blijven langer of komen weer terug. Dat zegt al heel veel. Het is een kleinschalig project. Je zal ter plaatse met kleine groepjes internationale vrijwilligers samen zijn. Het leuke aan het programma in Vietnam vind ik dat je als vrijwilliger gaat helpen op verschillende sociale projecten in Da Nang, maar ook daarbuiten in Tam Ky, een uurtje rijden vanaf Da Nang. Naast het helpen op de sociale projecten zal je als vrijwilliger ook ongeveer een keer per week helpen met het geven van Engelse lessen aan jonge kinderen op de Kindergarten en/of Primary School. En ga je mee met de leuke uitstapjes die georganiseerd worden. Help je hier en daar mee met het onderhoud dat gedaan moet worden op de projecten (schoonmaken, wassen, boompjes planten in de tuin, enz.). Heel erg afwisselend dus! Weet dat de leefomstandigheden op de projecten heel anders is dan wij in Nederland gewend zijn. Ze hebben daar helaas niet de middelen die we hier hebben. Dit kan, vooral in het begin wanneer je daar net bent, best moeilijk zijn! Het is goed om dit vooraf al te beseffen. De vaste medewerkers op de projecten hebben een groot en goed hart, maar alleen niet de hoeveelheid handen die nodig zijn om al het werk te verzetten. De kinderen met een beperking bijvoorbeeld, liggen veel op matjes op de grond. Er is niet voldoende tijd om dagelijks lichaamsoefeningen met ze te doen. Ook voor de kinderen op de opvang is er niet genoeg tijd en aandacht die ze nodig hebben. Als vrijwilliger kan je op alle projecten je handen dus echt goed uit de mouwen steken en meehelpen met de dagelijkse werkzaamheden binnen het project. Maar denk ook zeker out of the box. Heb je leuke ideetjes, bespreek het ter plaatse en voer het uit. Zo kan je er voor de lokale mensen en jezelf nog meer uithalen. Hoe fijn! Neem de ouderen bijvoorbeeld een keer een dagje mee naar het strand. Ga naar het zwembad met de kindjes die een beperking hebben. Kunnen ze even heerlijk ontspannen. Wil je meer weten, neem dan even contact met me op. Groetjes Yvette”

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

Mr Viet en zijn Volunteer Vietnam

De initiatiefnemer van onze partnerorganisatie – Mr Viet Dang – heeft het allemaal zelf meegemaakt; zijn vader en broer zijn omgekomen tijdens de Vietnamoorlog en zijn moeder was daarna psychisch niet meer in staat om voor hem te zorgen. Zo belandde hij in een kindertehuis waar hij een aantal jaar verbleef. Gelukkig was zijn moeder jaren later weer in staat om de zorg voor hem weer op te pakken en zorgde een vriend ervoor dat hij naar de universiteit kon om leraar Engels te worden. Als vrijwilliger heeft hij door heel Vietnam Engelse les gegeven aan kansarme kinderen en dat heeft de basis gevormd voor een prachtige organisatie: Volunteer Vietnam. Uit eigen ervaring weet Mr Viet dat alles staat of valt met het krijgen van een kans. Een kans op een beter leven. Met zijn organisatie hoopt hij vele kinderen een beter leven te geven. Maar dat kan hij niet alleen. Daarvoor heeft hij donaties én hulp van vrijwilligers nodig om ervoor te zorgen dat honderden kinderen de hulp krijgen waar ze recht op hebben. Een deel van de donaties betaal je als vrijwilliger middels je programmakosten. Ongeveer $200 per maand gaat direct naar de projecten voor extra hulp.

Mr Viet

Foto's
Vrijwilligerswerk Vietnam Vrijwilligerswerk Vietnam Engelse les Vrijwilligerswerk Vietnam Halong 1 Vrijwilligerswerk Vietnam ouderenzorg Vrijwilligerswerk Vietnam Marieke in zwembad Vrijwilligerswerk Vietnam Marieke bij ouderenzorg Vrijwilligerswerk Vietnam Marieke bij fysio project Vrijwilligerswerk Vietnam Marieke 2 maanden Vietnam Iris met vrijwilligers 2 maanden Vietnam Iris fysiotherapie 2 2 maanden Vietnam Iris in het zwembad 2 maanden Vietnam leren tandenpoetsen Vrijwilligerswerk Vietnam reisverhaal Koen Vrijwilligerswerk Vietnam reisverhaal Koen 3 Vietnam foto Lisa memomorie spelen Vrijwilligerswerk in Vietnam 8 Vrijwilligerswerk in Vietnam 9 Vrijwilligerswerk in Vietnam 10 Vrijwilligerswerk in Vietnam 1 Vrijwilligerswerk in Vietnam 2 Vrijwilligerswerk in Vietnam 3 Vrijwilligerswerk in Vietnam 5 Vrijwilligerswerk in Vietnam 6 Vrijwilligerswerk in Vietnam 7 Vrijwilligerswerk in Vietnam 11 Vrijwilligerswerk in Vietnam 12 Vrijwilligerswerk in Vietnam 15 Mr Viet Vrijwilligerswerk Vietnam Larissa Vietnam Mekong werken met ouderen Acco Vietnam
Filmpjes
Reisverhalen
Koen Een prachtig verhaal van Koen over zijn ervaringen in Vietnam. Een mooi voorbeeld van hoe een reis je 'leven' plotseling een andere wending kan geven..... Lees hier meer
#followyourdreams