single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk in Kaapstad

Vrijwilligerswerk in de leukste stad van Zuid-Afrika

Hoe bijzonder is het om een tijdje in Kaapstad - de stad die werkelijke alles heeft - te wonen en vrijwilligerswerk te doen. Kaapstad ligt aan de voet van de bekende Tafelberg; een berg die aan de bovenkant zo plat is dat het wel een tafel lijkt. Verder wordt de stad omringt door wijnvelden, prachtige natuur en heerlijke zandstranden. En wat je ook zoekt, Kaapstad heeft het: kunst, cultuur en geschiedenis, leuke restaurantjes,  cocktailbarretjes, ruige kustlijnen, waanzinnige surfspots, een trendy uitgaanscentrum, diverse sportmogelijkheden, universiteiten met vele internationale studenten en heel veel muziek. Altijd en overal.

Onderwijs- en sportprojecten

Maar hoe bruisend en prachtige sommige delen van Kaapstad ook zijn, buiten het hypermoderne centrum van Kaapstad bevinden zich grote townships. Hier zijn de omstandigheden vaak het tegenovergestelde en verre van luxe en modern, omdat ze tijdens de periode van de Apartheid zijn ontstaan. Khayelitsha is zo'n township aan de rand van Kaapstad. Het is een smeltkroes van allerlei verschillende culturen, etniciteit en talen. Er zijn hier veel problemen op het gebied van werkloosheid, armoede, HIV/Aids, slechte huisvesting en andere sociale misstanden. En er is een groot gebrek aan goed onderwijs en begeleiding. Scholen zijn vaak overvol en er is een tekort aan goed opgeleide leraren. Daarom wordt er dankbaar gebruik gemaakt van (internationale) vrijwilligers die de leraren een helpende hand kunnen bieden. Maar ook bij sportprojecten zijn vrijwilligers erg welkom en bereiken gezamenlijk mooie resultaten!

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 klein

Vrijwilligerswerk in Kaapstad het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 16 jaar
 • Goede begeleiding in Kaapstad
 • Prachtige kans om een tijdje in Kaapstad te wonen
0.00

Zuid-Afrika – Vrijwilligerswerk Kaapstad *

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Helaas heeft dit project vanwege corona een flinke tijd haar deuren moeten sluiten. Maar gelukkig kunnen we vanaf eind januari 2023 weer aan de slag! Er zijn in eerste instantie 2 verschillende projecten waaruit je kunt kiezen. Zo kun je vrijwilliger worden bij een Sportproject of bij het Early Childhood Development project. 

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY festival

Early Childhood Development project. 

Van maandag tot en met vrijdag ga je ’s ochtends als vrijwilliger aan de slag op Pre-schools (ongeveer hetzelfde als bij ons de kleuterscholen)¬† en Educare centres. Daarnaast help je bij opvangcentra voor kansarme kinderen. De focus bij deze projecten ligt op het geven van onderwijs, assistentie en ondersteuning van kinderen in de townships van Kaapstad. De kinderen die hier dagelijks komen, leven vaak in armoedige omstandigheden. Vaak hebben deze kinderen een ontwikkelingsachterstand. Het doel van deze projecten is om deze kinderen een veilig onderkomen te geven waar ze spelenderwijs dingen leren en ze voor te bereiden op de volgende en zeer belangrijke stap in hun leven: de basisschool.

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad reading with children

 • Pre-school; basislessen aan jonge kinderen van 1 tot 6 jaar oud door middel van muziek, spelletjes een aandacht. De pre-school is de voorbereiding op de basisschool waar Engels de voertaal is. Deze taal wordt vaak thuis niet gesproken.
 • After-school care; Je werkt als vrijwilliger met kinderen na schooltijd. Je taken zijn o.a. het verbeteren van lees-, reken- en sportvaardigheden.

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad Early Childhood Development

Sportproject

Sport verbroedert, sporten is gezond, sport verlegt je grenzen, kortom: sporten is erg belangrijk voor kinderen. Niet alleen is lichaamsbeweging gezond maar het leert ze ook samen te werken, het geeft ze zelfvertrouwen en het leert ze waar respect en tolerantie voor staan. Ze leren wat doorzettingsvermogen is en dat je iets kunt bereiken als je er voor gaat. En het houdt ze ook nog eens van de straat. Voor veel kinderen zijn deze activiteiten vaak het enige uitje dat ze hebben en het enthousiasme is dan ook vaak groot!  De werkzaamheden van vrijwilligers kunnen bestaan uit het plannen van sportlessen voor scholen en voor buitenschoolse opvang, voetbal coaching, toernooitjes organiseren, trainingen geven

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY voetbalmiddag jpg

De sportprojecten sluiten goed aan bij de onderwijsprojecten. En dan met name bij de projecten op basisscholen die vanuit de overheid worden gefinancierd. Sinds een tijd heeft de overheid bepaald dat er op deze scholen ook sportactiviteiten en sportlessen georganiseerd moeten worden…maar ja, er zijn niet zo veel leerkrachten die dit kunnen oppakken en er is een groot gebrek aan faciliteiten en materiaal. Voor dit project zijn dus sportieve vrijwilligers nodig die erg flexibel zijn, goed kunnen organiseren en goed kunnen improviseren. Want er is vaak niet heel veel voor handen. Maar met een bal, een stuk gras en een paar jasjes als doelpalen is een voetbaltoernooitje snel geregeld, toch?! Je kunt in ieder geval op veel enthousiasme van de kids rekenen want dit soort activiteiten zijn meer dan welkom!

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY sport

Prijzen

‚ā¨ 1490¬†– 2 weken vrijwilligerswerk
‚ā¨ 1790¬†– 3 weken vrijwilligerswerk
‚ā¨ 1990¬†– 4 weken vrijwilligerswerk
‚ā¨ 2190¬†– 5 weken vrijwilligerswerk
‚ā¨ 2390¬†– 6 weken vrijwilligerswerk

Inbegrepen bij de prijs:

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Introductie in Kaapstad
 • Onderdak en maaltijden (op werkdagen) tijdens het vrijwilligerswerk (gedeelde kamer in vrijwilligershuis)
 • Transfers vliegveld-vrijwilligershuis
 • Dagelijks transfer vrijwilligerswerk naar vrijwilligershuis
 • Bijdrage aan het project
 • Wekelijkse laundry-service
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen (24-uurs noodnummer)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (‚ā¨ 40)
 • Maaltijden in het weekenden tijdens het vrijwilligerswerk
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (‚ā¨ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies, vaccinaties, e-mail, internet etc.
Startdata

Aankomst tussen 09:00 en 15:00 uur op de onderstaande data. Tussen deze tijden is de pick up vanaf de luchthaven inbegrepen.

Startdata 2024

 • 22 januari
 • 5 en 19 februari
 • 4 en 18 maart
 • 1, 15 en 29 april
 • 13 en 27 mei
 • 10 en 24 juni
 • 8, 15, 22 en 29 juli
 • 5, 12, 19 en 26 augustus
 • 2. 16 en 30 september
 • 14 en 28 oktober
 • 11 en 25 november

Project gesloten vanaf 9 december tot 20 januari 2025

Accommodatie

Je verblijft met andere vrijwilligers in een volledig ingericht vrijwilligershuis. Het huis heeft een gezamenlijke eetkamer √©n extra ruimtes om te relaxen. De slaapkamers hebben stapelbedden (6-8¬† personen per kamer). Bij het huis zit een tuin waar je lekker van het zonnetje kunt genieten. En van de ‘braai’ natuurlijk. Er is gratis¬† WiFi in het huis. Let er wel op de verbinding minder snel is dan je misschien thuis gewent bent. Houd er wel rekening mee dat het huis – net als de meeste andere huizen in Kaapstad – geen centrale verwarming heeft. En dat is in de winter (juni t/m augustus) behoorlijk frisjes. Dikke trui, joggingbroek en pantoffels mee!

Er is een kok aanwezig die voor de vrijwilligers kookt. Drie maaltijden per dag zijn op werkdagen inbegrepen en in het weekend zorg je zelf voor de maaltijden. Er is een grote koelkast voor vrijwilligers aanwezig, dus je kunt ook nog dingetjes voor jezelf halen, als je wilt.

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je hoeft geen ervaring op het gebied van onderwijs, sport of welfare te hebben maar dat is uiteraard wel erg welkom! Voor het medische project is het erg wel erg handig als je enige ervaring hebt.

Belangrijk zijn bepaalde karaktereigenschappen als¬† een flexibele werkhouding, een ‚Äėopen mind‚Äô, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger ‚Äď niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme¬† en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou¬† met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!¬† En ook in de toekomst hopen zij ‚Äď samen met jou en andere internationale vrijwilligers ‚Äď de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

Africa Impact: mooie resultaten!

Logo African ImpactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichting de African Impact Foundation zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

Eerste project in Zimbabwe
African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren¬† verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.¬† Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,¬† vrijwilligers‚Ķallemaal werkten ze samen aan √©√©n doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‚Äėhun‚Äô geliefde¬† Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Projecten in meerdere landen
Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Kaapstad  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.

African Impact Foundation 

African Impact Foundation logoJaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspati√ęnten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Waarborgen van continu√Įteit en kwaliteit
Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact¬† een stichting heeft opgericht:¬† The African Impact Foundation. Hiermee¬† zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt¬† de stichting behoorlijk.¬† Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk¬† iets opleveren,¬† presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.¬† En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY women empowerment Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY kids van GAPA Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY wish dreeam believe Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad gap year Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY schoolklas Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad groepen Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY GAPA uitje in de bus Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY view from Table Mountain Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY voetbalmiddag jpg Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY vrijwilligers in wijk Observatory.jpg Zuid-Afrika vrijwilligerswerk Kaapstad DIY vrijwilliger met vrouw Garden Route Tour Cape Algulhas Garden Route Tour through the little Karoo Garden Route Tour Canopy zip line Garden Route Tour beautiful Sedgefield sunset Garden Route Tour canopy tour 2 Garden Route Tour Looking at Lion Garden Route Tour minibus Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg Zuid-Afrika vrijwilligerswerk kaapstad DIY sport Garden Route Tour 9 Garden Route Tour 8 Garden Route Tour 7 Garden Route Tour 6 Garden Route Tour 5 Garden Route Tour 4 Garden Route Tour 3 Garden Route Tour 2
Filmpjes
Reisverhalen
Audrey Laat ik beginnen met zeggen dat het hier geweldig is! In de twee weken dat ik hier ben heb ik al zoveel super leuke, mooie, interessante dingen gedaan en ben ik bevriend geraakt met mensen van over de hele wereld..... Lees hier meer
#followyourdreams