single-product.php

Kaapstad: Design Your Own

Wat een leuke combinatie! En je maakt 'm zelf.

Eén project? Een combinatie van projecten? Wel of geen rondreis? Aan jou de keuze! Met deze reis in Zuid-Afrika begin je met vrijwilligerswerk. Je kunt zelf kiezen (Design Your Own) uit verschillende projecten. Je krijgt een super goede begeleiding van onze lokale partnerorganisatie. En wat extra leuk is: je kunt ook projecten combineren!

Na het vrijwilligerswerk kun je in 6 dagen tijd alle highlights van de Garden Route zien en beleven. Als je dat wilt tenminste. Wij zeggen DOEN! Want we hebben het hier wel over een prachtig deel van Zuid-Afrika. Let's make memories!

 • Vanaf 2 weken vrijwilligerswerk
 • Super goede begeleiding in Kaapstad
 • 6 daagse rondreis na vrijwilligerswerk makkelijk toe te voegen
 • Projecten zijn het gehele jaar beschikbaar (m.u.v. kerst)
0.00

Zuid-Afrika – Kaapstad: DYO met Rondreis

Kies het aantal weken

Zuid-Afrika – Kaapstad: DYO zonder Rondreis

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Er zijn verschillende projecten waar je uit kunt kiezen bij deze vrijwilligerswerkoptie in Kaapstad. Heb je interesse in verschillende projecten? Je kunt ook projecten combineren!

Design Your Own

Je kunt kiezen uit één van de drie ‘hoofdprojecten’ (onderwijs, sport of zorg voor kinderen) en daar full time aan de slag gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om part time deel te nemen aan deze hoofdprojecten plus je in te zetten voor een ander project. Hieronder zie je in dit handige overzicht wat er mogelijk is qua combinaties:

Bij dit programma kun je er voor kiezen om full time bij 1 hoofdproject (onderwijs, sport of zorg voor kinderen) aan de slag te gaan. Het is ook mogelijk om projecten te combineren, en je tijd te verdelen over 2 verschillende projecten. Handig als je niet kunt kiezen, en ook handig als je verschillende interesses hebt! In het handige overzicht hieronder zie welke projectcombinaties er mogelijk zijn:

Kaapstad Design Your Own

Onderwijs

De focus van deze optie ligt op het geven van onderwijs, assistentie en ondersteuning van kinderen in de townships van Kaapstad. De townships zijn een smeltkroes van verschillende culturen, talen en etniciteiten. Als vrijwilliger van het onderwijs project kun je helpen op een aantal verschillende scholen in o.a Khayelitscha, Langa en Philippi:

 • Pre-school; basislessen aan jonge kinderen van 1 tot 6 jaar oud door middel van muziek, spelletjes een aandacht. De pre-school is de voorbereiding op de basisschool waar Engels de voertaal is. Deze taal wordt vaak thuis niet gesproken.
 • Primary school; assisteer de lokale leerkrachten op de basisschool van Khayelitsha waar ruim 1000 kinderen les krijgen.
 • Non-government school; een school die zorgt voor kinderen die minimaal 6 maanden geen standaard onderwijs hebben gevolgd. Je werkt als vrijwilliger met deze voormalige straatkinderen. Je taken zijn o.a. het verbeteren van lees-, reken- en sportvaardigheden.
 • After-school-care; in 2007 opgezet door een organisatie van oma’s die de noodzaak zagen om een veilige omgeving te bieden voor kinderen na schooltijd. Je helpt met huiswerkbegeleiding maar ook tuinieren en onderhoud.

Sport

Sportontwikkeling is erg belangrijk voor kinderen. Niet alleen is lichaamsbeweging gezond maar het leert ze ook samen te werken. Daarnaast is het natuurlijk vooral leuk! Bij dit project help je mee op scholen met sportonderwijs. De scholen waar je het meest te vinden zult zijn, staan in de townships Khayelitsha en Langa. De laatste jaren is er erg weinig budget voor sport op de scholen. De hulp van vrijwilligers is absoluut noodzakelijk om toch lichamelijk onderwijs te bieden. De werkzaamheden betreffen o.a. het plannen van sportlessen, het geven van sportlessen aan alle klassen (45 minuten per les), coaching, sportprogramma’s en testen ontwikkelen en je kennis delen met lokale coaches en leerlingen. Je kunt ook ingezet worden op pre-schools waar kinderen van 0-6 komen. Bij deze kinderen gaat het voornamelijk om de motorische ontwikkeling.

Ook na school is er nog van alles te doen met als doel de kinderen van de straat te houden. Vaak is er geen naschoolse opvang en lopen kinderen maar wat rond omdat de ouders nog niet thuis zijn. Een makkelijke prooi voor geweld en andere ellende. Daarom kun je worden ingezet om sportieve activiteiten te organiseren zoals voetbal of netbal. Voor veel kinderen zijn deze activiteiten vaak het enige uitje dat ze hebben.

Zorg voor minderbedeelde kinderen

 • Home for children from the streets; dit tehuis voor jongens is een brug tussen het leven op straat en het leven in een familie. Het doel is om zoveel mogelijk jongens te plaatsen in het standaard onderwijssysteem. Vrijwilligers assisteren met name de kinderen voor wie de integratie nog te vroeg komt en in het tehuis les krijgen.
 • Care Home; opgezet om te zorgen voor kinderen tussen de 0 en 8 jaar oud. Het doel is om de kinderen te plaatsen in gastgezinnen. Jij kan helpen met de zorg voor de kinderen die te jong zijn om naar school te gaan.
 • After-school-care; helpen met huiswerkbegeleiding maar ook tuinieren en onderhoud bij een project dat is opgezet om kinderen een veilige plek te bieden na schooltijd.

Extra part time optie

Gezondheidszorg; help de zuster van een tehuis met gezondheidscontroles op de kinderen die er verblijven. Indien er kinderen zijn met klachten dan assisteer je met het maken van een afspraak bij een lokale kliniek.

Rondreis: 6 dagen Cape to Addo Garden Route tour

Na het vrijwilligerswerk ga je de omgeving van Kaapstad verkennen. En wat voor een omgeving! Dit gebied staat bekend als de Garden Route. Het is een prachtig en afgewisseld gedeelte van Zuid-Afrika die je zeker gezien moet hebben. En dat komt goed uit, want in deze week zie je alle highlights. Je bezoekt o.a. de Kaap, Hermanus, Oudtshoorn, Tsitsikamma National Parken Addo Elephant National Park. Meer info >>

Prijzen

€ 1625 – 3 weken (2 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)
€ 1875 – 4 weken (3 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)
€ 2150 – 5 weken (4 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)
€ 2425 – 6 weken (5 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)
€ 2700 – 7 weken (6 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)
€ 3200 – 9 weken (8 weken vrijwilligerswerk plus 6-daagse rondreis)

€ 1125 – 2 weken vrijwilligerswerk
€ 1375 – 3 weken vrijwilligerswerk
€ 1650 – 4 weken vrijwilligerswerk
€ 1925 – 5 weken vrijwilligerswerk
€ 2200 – 6 weken vrijwilligerswerk
€ 2700 – 8 weken vrijwilligerswerk

Inbegrepen bij de prijs:

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Introductie in Kaapstad
 • Onderdak en maaltijden (op werkdagen) tijdens het vrijwilligerswerk (gedeelde kamer in vrijwilligershuis)
 • Transfers vliegveld-vrijwilligershuis
 • Dagelijks transfer vrijwilligerswerk-vrijwilligersaccommodatie
 • Bijdrage aan het project
 • Wekelijkse laundry-service
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen (24-uurs noodnummer)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

Inbegrepen bij 6 daagse reis:

 • Comfortabele bus met airco en gids
 • Accommodatie (vaak backpacker lodges incl beddengoed)
 • In totaal 4x ontbijt en avondeten ontbijt en avondeten (m.u.v. dag 5)
 • Entree Tsitsikamma National Park
 • Rondleiding Cango Caves
 • Game drive Addo Elephant Park
 • Kanotocht Tauw River

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Maaltijden in het weekenden tijdens het vrijwilligerswerk.
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Overige excursies (prijzen op te vragen bij coördinator)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies, vaccinaties, e-mail, internet etc.
Startdata

Het hele jaar door kun je op onderstaande data starten. Aankomst in Kaapstad is op de maandag tussen 07.00 en 17.00 uur. De laatste dag is ook een maandag. Indien je de reis inclusief de 6-daagse tour boekt dan start dit op maandag. Je eindigt met de rondreis op zaterdag. Je zou dan zaterdag na 21.00 uur terug kunnen vliegen. Als je op zondag terug vliegt, dan zul je nog een extra nacht moeten bijboeken, uiteraard kunnen we je tips geven over geschikte accommodaties.

 

Startdata 2017 Startdata 2018
2, 16 en 30 januari 15 en 29 januari
13 en 27 februari 12 en 26 februari
13 en 27 maart 12 en 26 maart
10 en 24 april 9 en 23 april
8 en 22 mei 7 en 21 mei
5 en 19 juni 4 en 18 juni
3, 17 en 31 juli 2, 16 en 30 juli
14 en 28 augustus 13 en 27 augustus
25 september 10 en 24 september
9 en 23 oktober 8 en 22 oktober
20 november 5 en 19 november
18 december

 

 

Accommodatie

Je verblijft met andere vrijwilligers in een volledig ingericht huis in de wijk Observatory, ongeveer 10 minuten rijden van het centrum van Kaapstad. In de wijk vind je restaurantjes en cafés met live muziek. Er is een kok en schoonmaakster aanwezig. Drie maaltijden per dag zijn op werkdagen inbegrepen. In het weekend zorg je zelf voor de maaltijden. Je deelt je slaapverblijf met maximaal 6 andere vrijwilligers

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je hoeft geen ervaring op het gebied van onderwijs, sport of welfare te hebben maar dat is uiteraard wel erg welkom! Voor het medische project is het erg wel erg handig als je enige ervaring hebt.

Belangrijk zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

 

Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.


Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Reisverhalen
Adriënne Brand Ik heb 3 weken vrijwilligerswerk gedaan in Township Khayelitsha (arm gebied waar rond de 400.000 zwarte bevolking leeft in primitieve woonomstandigheden; platen huisjes) en de 4e week ben ik op tour gegaan. Ik verbleef, samen met andere internationale vrijwilligers, in een vrijwilligershuis in Kaapstad. De organisatie African Impact begeleidde mij perfect binnenshuis en op de projecten..... Lees hier meer
#letsmakememories