singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk – Doen!

Ga aan de slag als vrijwilliger in het buitenland

Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland staat regelmatig in de belangstelling. En terecht want naast het leveren van een nuttige bijdrage ontdek je een land op een totaal andere manier. Maar er zijn ook op- en aanmerkingen, mede ingegeven door een campagne van Better Care Network Netherlands – ‘Stop het weeshuis toerisme’.  Een prima campagne waar wij – Activity International – helemaal achter staan. Het zo maar plaatsen van vrijwilligers in weeshuizen met soms een dubieuze achtergrond: niet doen!

Wat ons wel raakt, is dat er nu een beeld ontstaat dat er helemaal géén vrijwilligerswerk meer mag worden gedaan in het buitenland. Organisaties die deze projecten aanbieden zouden alleen aan het eigen belang denken, en het zou slecht zijn voor de lokale bevolking. Hier zijn wij het absoluut niet mee eens.

Geen appels met peren vergelijken!

Op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland bestaan er grote, middelgrote, kleine en hele kleine organisaties die zich bezighouden met het bieden van vrijwilligerswerk in het buitenland. Vanuit de kerk, vanuit scholen, vanuit de scouting, vanuit particuliere initiatieven, vanuit culturele uitwisselingsmotieven, noem maar op. Ieder heeft zo zijn eigen werkwijze en zijn eigen doelstelling (en goede bedoelingen). Deze organisaties zijn zo divers en zo verschillend dat je ze sowieso al niet met elkaar kunt vergelijken. Kies een organisatie waar jij je prettig bij voelt!

Vrijwilligerswerk is ook culturele uitwisseling

Activity International is een culturele uitwisselingsorganisatie. Wij vinden het belangrijk dat er mogelijkheden zijn om je gezichtsveld te verbreden. Wij vinden het ook belangrijk om door middel van een buitenlandervaring kennis te maken met een andere cultuur. Zo kom je terug met meer respect en een open houding ten opzichte van mensen uit een andere cultuur. Dat neem je mee voor de rest van je leven.

Om dit te bewerkstelligen bieden we verschillende mogelijkheden. Van het worden van au pair tot werken op een Summercamp, van het helpen van bedreigde diersoorten tot een jaartje backpacken in Australië. En daar hoort vrijwilligerswerk doen in het buitenland ook bij. Want je kunt prima je steentje bijdragen in het buitenland. En je leert er ontzettend veel van. Wat je ook gaat doen: Follow your dreams!

Let’s give it a thought!

Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal de vrijwilliger ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Ook krijg je de kans om in een andere cultuur te duiken en dingen te zien en ervaren die je als gewone toerist niet te zien krijgt. Maar hoe kan je het vrijwilligerswerk nou voor iedereen een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij de vrijwilliger zichzelf de volgende vragen moet stellen:

Hoe beantwoord jij deze vragen? Denk je dat jij nog steeds geschikt bent als vrijwilliger?

Let’s make it possible!

Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om de vrijwilliger én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we de vrijwilliger goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat ze gaan doen. Je krijgt van ons veel tips en adviezen. We toetsen onze projecten aan de regels die zijn opgesteld oor de organisatie Better Care Network Netherlands en wij onderschrijven die volledig.

Let’s do this together!

Rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit denken als wij. En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

Vrijwilligerswerk in het buitenland werkt wél!

Dat vrijwilligerswerk wél effect heeft bewijst een van onze partners African Impact. Zij publiceren jaarlijks een verslag met cijfers over het afgelopen jaar. Uit een jaarverslag blijkt dat er in een jaar zo’n 2400 vrijwilligers vanuit de hele wereld hebben meegeholpen aan hun projecten. Dat betekent concreet 56.000 dagen extra hulp!  En dat betekent ook bijvoorbeeld  60.000 uur extra lessen op school, 15.000 uur extra hulp in medische klinieken en 9.500 uur Engelse les aan ouderen. Bovendien zijn er heel veel groentetuinen aangelegd en onderhouden bij bejaardentehuizen, plastic op het strand verzameld, huizen gebouwd van lege PET-flessen en computerlessen gegeven op BSO-projecten.

Samen met de lokale bevolking de schouders eronder!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om de vrijwilligers met hun cultuur kennis te laten maken en hen mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met allemaal internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden! Schouders eronder en go! Let’s do this together. Follow your dreams!

Conclusie: Vrijwilligerswerk in het buitenland? Doen!

#followyourdreams