Na je eindexamen er even tussenuit? Maak je droom waar en doe het gewoon. Ga op reis, ontmoet nieuwe mensen, doe compleet nieuwe ervaringen op en/of ga een nieuwe taal leren. Tijdens zo’n tussenjaarreis leer je nieuwe mensen leren kennen en ga je dingen meemaken waarvan je niet wist dat je die überhaupt kon meemaken. Je gaat zeker nieuwe dingen zien en je gaat je grenzen verleggen. Spannend! Maar geloof ons, dat is écht een hele waardevolle ervaring die je in je verdere leven zult meenemen. Je kunt tijdens je tussenjaar een paar weken tot een paar maanden op reis. Alleen op reis of in een groep reizen? Het kan allebei! Wat je ook maar wilt, wij helpen je erbij!
Bijna al onze reizen zijn geschikt voor tussenjaar-avonturiers. We hebben het onderverdeelt in een aantal categorieën:
Lees meer over deze reizen bij 7 tips voor een tussenjaar in het buitenland! of kijk onderaan de pagina voor een overzicht van onze tussenjaarreizen.
Ga in je tussenjaar onbezorgd op reis en bedenk ook wat je NA je tussenjaar gaat doen! Wij helpen je hierbij! Samen met de Verschilmakers hebben we dit super handige tussenjaarprogramma van ongeveer 3 maanden gemaakt. Je start de eerste weken in Nederland en ontdekt waar je goed in bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt. Daarna maak je een onvergetelijke reis. We hebben 4 reizen voor je uitgezocht waarbij je altijd met andere (internationale) reizigers bent. Giga gezellig! Na je reis heb je meer “bagage” en kijk je welke stap jij neemt. Wordt het een studie, ga je werken of start je een eigen bedrijf? Jij kiest!
Wat als je zakt voor je eindexamen?
We kunnen ons goed voorstellen dat het plannen van je reis best lastig is, omdat je niet zeker weet of je wel zult slagen. Dit betekent niet dat je nog niks vast kunt leggen! Stel dat je niet slaagt, dan kun je dit opvangen met onze annuleringsverzekering. Deze dekt het zakken voor je examens, mits de huidige situatie ruim voldoende perspectief biedt op het behalen van je examen. Ook moet de verzekering worden afgesloten voor je examens beginnen. Meer informatie over de kosten en de voorwaarden van de annuleringsverzekering vind je hier.
Maak een plan (en betrek je ouders daarbij)
Daar sta je dan met je reisplannen. Je ziet het zelf h-e-l-e-m-a-a-l zitten en hebt je rugzak al bijna ingepakt. Kom je bij je ouders om het hen te vertellen en wat blijkt? Zijn je ouders niet zo enthousiast over jouw tussenjaar plannen als jij! Geen paniek: het is voor sommige ouders nogal wat als hun kind naar het buitenland wil vertrekken.
En sommige ouders zijn bezorgd dat je na je tussenjaar niet meer aan een vervolgstudie wilt beginnen. Het is daarom voor jezelf (én vooral voor je ouders) fijn als je een plan hebt met daarin al je tussenjaarwensen op een rijtje. Zo weten je ouders een beetje wat je bedoeling is en kun je er samen een financieel overzicht van maken. Daarna kun je gaan kijken wat haalbaar is, hoe het betaald gaat worden en vooral wíe alles gaat betalen. Meer info over het maken van een tussenjaarplan vind je hier:
Tussenjaar Fonds
Een goed besteed tussenjaar vergroot de kans op een succesvolle studie en carrière en iedereen verdient zo’n kans, ongeacht achtergrond of financiële situatie thuis. Stichting Tussenjaarfonds wil deelname aan een tussenjaarprogramma – met begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling en richting toekomstkeuze – mogelijk maken voor alle jongeren. Ook jongeren met ouders die minder verdienen dan de inkomensgrens die geldt voor het aanvragen van een aanvullende beurs als je zou gaan studeren. Kijk hier voor meer informatie over het Tussenjaar Fonds
Focus op studiekeuze tijdens breekjaar (en daarna op reis)?
Ga jij je tussenjaar gebruiken om uit te vinden welke vervolgopleiding je na je tussenjaar gaat doen (omdat je nu nog geen flauw idee hebt?). Goed zo! Je kunt beter je tussenjaar goed benutten en uitvogelen waar jouw talenten liggen dan zo maar aan een studie beginnen waar je eigenlijk niet zo veel vanaf weet. Een goed benut tussenjaar zorgt er ook nog eens voor dat de kans op uitval aanzienlijk kleiner wordt als je eenmaal aan een studie bent begonnen. Lees dit maar eens: Studie-uitval lager bij studenten met tussenjaarervaring
Tips van de Rijksoverheid: wat moet je allemaal regelen?
De Rijksoverheid heeft een hele handige site gemaakt met heel veel info over het nemen van een tussenjaar. Deze site is bestemd voor zowel ouders als voor jongeren die een tussenjaar overwegen. Aanrader! Kijk maar eens bij Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen
Jonger dan 18 jaar, hoe zit het eigenlijk met leerplicht?
Sommige scholieren zijn 18 jaar als ze een tussenjaar nemen. Maar er zijn er natuurlijk ook genoeg die 16 of 17 zijn. Van hen krijgen we vaak de vraag of dat eigenlijk wel kan, een tussenjaar nemen op die leeftijd. Want je zit natuurlijk met leerplicht en dergelijke. Het antwoord op deze vragen over bijvoorbeeld de leerplicht, vind je op Studiekeuzemaken.nl
Reizen voor 15 jaar en ouder
Activity International heeft verschillende jongerenreizen. Zo zijn er al mogelijkheden 15 jarigen! Zij kunnen naar een High School in bijvoorbeeld Amerika of Nieuw-Zeeland. En ben je 16(+) dan zijn er aardig wat meer mogelijkheden. Denk hier aan vrijwilligerswerk in Thailand, Nepal en Sri Lanka of de fantastische Kruger to Coast groepsreis. Genoeg te zien en te doen, ook als je 16 jaar bent. En ben je 17+ dan is eigenlijk bijna alles mogelijk (met uitzondering van Australië en Nieuw-Zeeland – 18+)
Check ook eens de site van het TussenjaarKenniscentrum
Als jij nog twijfels hebt en niet weet hoe jij je tussenjaar op de voor jou beste manier kunt invullen, kijk dan eens op de site van het TussenjaarKenniscentrum (www.tussenjaarkenniscentrum.nl) . Dit centrum is mede opgericht door Daniëlle Vogels, tussenjaardeskundige en jongerencoach. Zij helpt jongeren met het maken van (studie-) keuzes en zij wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Als aanvulling op voorlichting over studiekeuze. Omdat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs.