single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Bouwproject

Help mee bij dit unieke bouwproject in Zambia

Dit is toch wel echt een heel leuk project voor vrijwilligers die de handjes eens flink willen laten wapperen: het bouwproject in Zambia. Het project bevindt zich in Livingstone. Deze stad wordt ook wel Afrika's hoofdstad voor outdoor-avontuur genoemd. Raften, bungee jumpen, safari's ... alles is mogelijk in dit nog ongerepte, indrukwekkende land. Maar naast deze avontuurlijke activiteiten is er genoeg nuttig werk te doen. Je gaat de hele week als vrijwilliger aan de slag, en in de weekenden heb je tijd om de prachtige omgeving van Livingstone te ontdekken!

Bouwen, verven, metselen, timmeren, herstellen en opruimen.

De naam bouwproject zegt het al: je gaat eens goed de handen uit je mouwen steken. Dat doe je trouwens niet alleen maar samen met de projectbegeleiders, de lokale mensen en andere internationale vrijwilligers. Kunnen we het maken? Nou en of! Wat denk je van het bouwen van huizen, het opknappen van schooltjes, het aanleggen van speeltuinen, het maken van compostbakken (goed voor de groentetuin), het timmeren van kippenrennen, het verven van klaslokalen, het opruimen van plastic....Genoeg te doen in LIvingstone!

Eco Bricking: een award winning project

Een van de onderdelen van het bouwproject is het Eco-bricking project. Dit is een unieke en duurzame manier van bouwen en het kost h-e-l-e-m-a-a-l NIETS! Bij deze super uitvinding maak je gebruik van lege PET-flessen en ander plastic materiaal zoals plastic zakken, snoepzakjes, plastic wikkels die om dingen heen zitten etc. Hiermee kun je de meest fantastische bouwwerken maken! En of je nou twee linker handen hebt of niet, iedereen kan hier helpen. Mede vanwege de lage kosten en duurzaamheid heeft dit project heeft al een paar belangrijke internationale prijzen gewonnen!

Dit bouwproject draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-6 kleinSDG-goals-nederlands-11 klein

Het bouwproject in Zambia in het kort

0.00

Bouwproject Zambia

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Je verblijf in Zambia begint met een kort introductieprogramma. Je leert Livingstone kennen en je krijgt een rondleiding langs verschillende projecten. Zo krijg je een idee van waar je komt te werken en waar en hoe andere vrijwilligers hun dagen doorbrengen. Je wordt voorbereid op het vrijwilligerswerk door een ervaren verpleegkundige, leraar of sportcoach. Verder krijg je een les in de lokale taal. Je leert wat basiswoorden en zinnen, zodat je een beetje met de lokale  mensen kunt communiceren in hun eigen taal.

‚Äės Ochtends ga je meehelpen bij het bouwproject, ‚Äės middags ga je meehelpen bij een communityproject (dat kan trouwens ook aan het bouwproject gerelateerd zijn)¬† Het bouwproject bestaat weer uit verschillende werkzaamheden:

 • Eco-bricking
 • Farming
 • Build Projects

Zambia Eco bricking

‚ÄėEco-Bricking‚Äô Bouwproject

Dit is echt zo’n¬† mooi, simpel maar zo innovatief project!¬† Ze noemen het Eco-bricking. Dit is een unieke en duurzame manier van bouwen en het kost h-e-l-e-m-a-a-l NIETS! Het is met name goed voor landen als Zambia waar afvalverwerking, afvalscheiding en milieubewust denken nog een ver-van-mijn-bed-show is. Bij deze super uitvinding maak je gebruik van lege PET-flessen en ander plastic materiaal zoals plastic zakken, snoepzakjes, plastic wikkels die om dingen heen zitten etc. Hiermee kun je de meest fantastische bouwwerken maken! En of je nou twee linker handen hebt of niet, iedereen kan hier helpen. Samen met de lokale mensen √©n andere vrijwilligers wordt er bepaald wat het bouw- en of klusproject gaat worden, wat er nodig is en dan mag je het in sommige gevallen ook nog eens zelf gaan ontwerpen. Dan zal er altijd een stukje van jou in Zambia achterblijven als je weer naar huis gaat. Hoe leuk is dat!

Zambia Eco bricking huisje

Het idee is heel simpel: je verzamelt plastic PET flessen en je verzamelt plastic zwerfafval dat moeilijk recyclebaar is (chipszakken, cellofaan, snoepwikkels etc). Je stop het zwerfafval in de PET-flessen totdat ie helemaal vol zit. Je sluit de fles goed af en voila, je hebt een prima bouwsteen om mee te bouwen. Duurzamer dan dit wordt het niet! Deze manier van bouwen heeft vele voordelen:

 • Door het afval van de straat te gebruiken, wordt de omgeving een stuk gezonder, mooier en leefbaarder.
 • Er wordt minder afval verbrand (bij gebrek aan vuilnisophaaldiensten moet dat wel). Minder verbranding betekent automatisch een verbetering van de kwaliteit van de lucht.¬†Er komen minder giftige stoffen vrij door verbranding en die worden dus ook minder ingeademd door mensen.
 • Er belandt minder afval in de rivieren (die uiteindelijk weer in zee uitkomen). Beter voor de mensen, beter voor de vissen , beter voor dieren die van het water drinken. Kortom, beter voor iedereen!
 • Er komen minder chemische stoffen vanuit het plastic in het grondwater terecht. Fijn voor de groenteplantjes in de moestuinen!
 • Het plastic zal niet meer door honden, katten, geiten, koeien en andere dieren worden opgegeten die denken dat plastic een lekker hapje is omdat er nog wat restjes voedsel inzitten en zo lekker ruiken naar wat er in heeft gezeten.

Zambia Eco bricking I love eco bricking

Ministerie van Onderwijs en de Swap Shop
Het mooie van dit project is dat het door veel mensen wordt gesteund. Tot aan het Ministry of Ecucation toe. Ook zij ondersteunen dit project en helpen mee om op scholen en in buurtcentra workshops te geven over het belang van duurzaam bouwen en milieubewust leven. Er wordt voorlichting gegegen over hoe Eco bricking werkt en laten zien hoe je PET-flessen kunt vullen met zwerfafval.

Maar hoe krijg je de mensen nou echt zo ver dat ze die PET-flessen gaan vullen? Door ze te belonen! En daarom komt er een speciale Swap Shop. Hier kunnen mensen hun gevulde PET flessen inleveren en in ruil daarvoor mogen ze iets meenemen uit de Swap shop. Daar liggen allerlei spulletjes (handdoeken, huishoudelijke spullen) die door de lokale middenstand zijn gesponsord. Er is een vaste Swap Shop in Livingstone, maar er zijn ook mobiele Swap Shops. Vrijwilligers gaan dan met de gedoneerde spulletjes naar de afgelegen dorpjes en bewoners kunnen daar hun Eco-bricks ruilen voor dingen die ze nodig hebben. Wat een FANTASTISCH idee, niets meer aan doen!

Zambia Eco bricking platsic in flessen stoppen

Farming

Bij dit project help je lokale boeren met het duurzaam runnen van hun bedrijf. De boeren krijgen zaden, materiaal om het land te bewerken en stukjes grond om groente op te verbouwen. Als vrijwilliger help je mee de het land te bewerken en de gewassen te onderhouden. Je zorgt voor voldoende water, je helpt mee het onkruid te verwijderen en je helpt mee met het oogsten van de groente. Zeer recent hebben de vrijwilligers samen met de bewoners van de Linda Farm (een tehuis voor mensen met een beperking) een eco-brick compostbak gebouwd en een kippenhok getimmerd voor de kippetjes zodat deze niet opgegeten worden door rondlopend wild. Door het verbouwen van groente én het houden van kippen, hebben ze extra inkomsten die ze goed kunnen gebruiken. Ze verkopen de eitjes en de groente die ze zelf niet nodig hebben en hebben daardoor zelf meer te besteden. Er zijn nog veel meet plannen om stallen en onderkomens te bouwen voor nog meer dieren.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone eco building 2

Build projects

Naast het eco-bricking ga je de lokale mensen ook helpen met andere bouw- en kluswerkzaamheden. Dat kan werkelijk van alles zijn: van het bouwen van waterreservoirs tot het maken van kippenhokken. Van het aanleggen van groentetuinen tot het schilderen van klaslokalen. Je helpt met het maken van cement, je maakt bouwstenen van klei, je helpt met het storten betonnen vloeren, voorziet de muren van pleisterwerk, je helpt mee verven…laat die Praxis handen maar eens even lekker wapperen!

Zambia Bouwproject metselen

 

Prijzen

‚ā¨¬†1490¬†‚Äď 2 weken
‚ā¨¬†1790¬†‚Äď 3 weken
‚ā¨ 1990¬†‚Äď 4 weken

* Let op: ben je jonger dan 21 jaar dan kun je niet langer dan 30 dagen in Zambia blijven. Dit heeft te maken met het visum (de overheid van Zambia heeft hier eisen aan gesteld).

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar het vliegveld van Livingstone, Zambia
 • Ori√ęntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden van maandag t/m vrijdag (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Kleine bijdrage voor de projecten
 • Partnerorganisatie in Zambia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Zambia
 • Reserveringskosten (‚ā¨ 40)
 • Visumkosten ‚Äď ca. ‚ā¨ 50 voor het 30 dagen business visum. Bij een verblijf in Zambia van meer dan 30 dagen moet je ter plaatse een TEP (Temporary Employment Permit) aanvragen. De kosten hiervoor zijn rond de US$ 500. Voor een Multi entry visum vragen ze 80 dollar.
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (‚ā¨ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Maaltijden in het weekend (wel mogelijkheid om deze zelf te bereiden)
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari‚Äôs etc.
Startdata

Startdata: Iedere maandag

Je kunt iedere maandag beginnen. Je moet aankomen in Livingstone op deze maandag tussen 8.00 – 18.00 uur (i.v.m met airport pick-up). Het project eindigt ook weer op een maandag.

Accommodatie

Je verblijft met andere deelnemers (dus ook van andere projecten)¬† in een vrijwilligershuis in het centrum van Livingstone. De accommodatie is basic maar comfortabel en veilig. Je deelt een slaapkamer met internationale vrijwilligers. Er is een gemeenschappelijke ruimte en er zijn sanitaire voorzieningen. Er is zelfs een zwembad. De maaltijden worden verzorgd van maandag t/m vrijdag. ‚Äės Ochtends een help-yourself ontbijtje met toast, een eitje, pannenkoekjes of wat muesli-achtige dingen. Lunch en avondeten worden¬† klaargemaakt door de huiskok. Je hoeft alleen maar aan te schuiven. Bedenk wel dat het geen drie-gangen-diners zullen zijn. De maaltijden zijn eenvoudig, voedzaam en op de Afrikaanse manier klaargemaakt. In de weekenden zorg je zelf voor eten.

Er kunnen maximaal 30 vrijwilligers in het huis terecht. Zodra het huis vol is, kunnen vrijwilligers in het Livingstone backpackers hostel terecht. Dit hostel staat op hetzelfde terrein en de vrijwilligers kunnen gewoon gebruik maken van alle faciliteiten van het vrijwilligershuis.

Tijdens je verblijf krijg je begeleiding van de ervaren coördinators van onze partnerorganisatie. Zij regelen het transport naar de projecten en helpen ook met het regelen van leuke activiteiten tijdens de weekenden.

Zambia vrijwilligerswerk Livingstone accommodatie

Voor wie geschikt

Dit bouwproject is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar. Je moet voldoende kennis van Engels hebben en zin hebben om je handen uit de mouwen te steken. Je hoeft geen bouw- of klusvaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als¬† een flexibele werkhouding, een ‚Äėopen mind‚Äô, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.Het werk kan af en toe best lichamelijk een beetje pittig zijn.

* Let op: ben je jonger dan 21 jaar dan kun je niet langer dan 30 dagen in Zambia blijven. Dit heeft te maken met het visum (de overheid van Zambia heeft hier eisen aan gesteld).

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger ‚Äď niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme¬† en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou¬† met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!¬† En ook in de toekomst hopen zij ‚Äď samen met jou en andere internationale vrijwilligers ‚Äď de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Met wie werken we samen

Africa Impact: mooie resultaten!

Logo African ImpactIn veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichting de African Impact Foundation zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

Eerste project in Zimbabwe
African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren¬† verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.¬† Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,¬† vrijwilligers‚Ķallemaal werkten ze samen aan √©√©n doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‚Äėhun‚Äô geliefde¬† Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Projecten in meerdere landen
Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Kaapstad  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.

African Impact Foundation 

African Impact Foundation logoJaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspati√ęnten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Waarborgen van continu√Įteit en kwaliteit
Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact¬† een stichting heeft opgericht:¬† The African Impact Foundation. Hiermee¬† zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt¬† de stichting behoorlijk.¬† Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk¬† iets opleveren,¬† presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.¬† En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Zambia Bouwproject Zambia Eco bricking I love eco bricking Zambia Bouwproject metselen Zambia vrijwilligerswerk Livingstone eco building 2 Zambia Eco bricking platsic in flessen stoppen Zambia Eco bricking huisje Zambia Eco bricking Zambia vrijwilligerswerk Bouwproject Zambia Bouwproject pauze Zambia Bouwproject 2 Zambia Bouwproject groep vrijwilligers Zambia Bouwproject huizen bouwen Zambia Eco bricking 2 Zambia Eco bricking flessen rijgen
Filmpjes
Reisverhalen
Anniek Hoi ik ben Anniek. Ik heb 2x vrijwilligerswerk gedaan via Activity International. In 2015 ben ik voor het eerst op reis geweest met activity international. Dit was naar Thailand. Ik heb hier samen met een vriendin 5 weken vrijwilligerswerk gedaan en gerezen door het land. Zo heb ik hier onder andere Engels les gegeven aan een klasje, een week in de jungle overleefd en een hele hoop bananenbomen gekapt om olifanten te voeden..... Lees hier meer
#followyourdreams