single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk Peru

Word jij vrijwilliger in Peru? Help mee in Cusco!

Peru is een van de mooiste bestemmingen van Zuid-Amerika; je vindt er smaragdgroene bergpassen, kleurige indianenmarkten en eeuwenoude steden. Een wereldberoemde trekpleister zijn de Incaruïnes van Machu Picchu. Het speciale van Peru is dat je naast het natuurschoon nog overduidelijk de indiaanse cultuur aantreft. Het vrijwilligerswerk Peru bevindt zich in en rondom de stad Cusco; een gezellig stadje op maar liefst 3550 m hoogte. Het was ooit de hoofdstad van het machtige Inka Rijk en het staat sinds 1983 op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO.

Cusco is een schilderachtig en gemoedelijk stadje met smalle straatjes en pleinen. En uiteraard heeft bijna elk plein haar eigen kerk. Bij elke zijstraat, elke hoek die je omgaat word je weer verrast. Cusco is inmiddels een behoorlijke toeristische trekpleister in Peru en dat zie je terug in het straatbeeld. Je ziet er veel lokale vrouwen in kleurrijke traditionele kledingdracht met lama’s of alpaca’s. Een land om beter te leren kennen dus. En dat kun je doen door Vrijwilligerswerk Peru!

Vrijwilligerswerk doen op een van de nuttige projecten in Peru

Het vrijwilligerswerk in Cusco bestaat uit verschillende projecten op sociaal, medisch of educatief gebied. Ook zijn er mogelijkheden in het toerisme of in de culturele sector. Er zijn veel en nuttige projecten die je hulp goed kunnen gebruiken. Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk volg je eerst een cursus Spaans. Wat een prachtige kans om dit prachtige land goed te leren kennen. Het vrijwilligerswerk in Peru is ook prima te combineren met Ecuador. Je doet dan een taalcursus Spaans in het ene land en vrijwilligerswerk in het andere land. Peru en Ecuador zijn buurlanden en het is gemakkelijk om van het ene land naar het andere te reizen. En ondanks dat het buurlanden zijn, zijn er een hoop interessante verschillen te ontdekken en te beleven.

Duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de VN

Het vrijwilligerswerk in Peru  draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-3 kleinSDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-15 klein

Vrijwilligerswerk in Peru in het kort:

 • Vanaf 4 weken
 • Vanaf 17 jaar
 • Vrijwilligerswerk Peru en de projecten zijn het gehele jaar geopend
 • Cursus Spaans inbegrepen
 • Inclusief vrijwilligerstraining voor vertrek!
0.00

Peru- Cusco: Vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Extra week Spaanse les

Toevoegen?

This must be a number!

Extra week vrijwilligerswerk

Toevoegen?

This must be a number!

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Je begint met een cursus Spaans op onze internationale talenschool. Het mooie, sfeervolle koloniale gebouw staat in hartje Cusco, vlakbij het centrale plein. Je kan er ook voor kiezen een gedeelte van de cursus in de Heilige Vallei van de Inca’s of in de jungle te volgen (in de jungle tegen bijbetaling). De cursus duurt 3 of 4 weken maar als je al goed Spaans spreekt is 2 weken les ook mogelijk. Je doet de eerste maandag een test, zodat de school je niveau kan bepalen. Daarna word je ingedeeld in een groep. De leraren zijn allemaal locals. Ze besteden niet alleen aandacht aan grammatica, woordenschat en conversatie, maar ook aan de cultuur. Naast de lessen organiseert de school allerlei activiteiten, zoals salsalessen. Daarnaast word je tijdens workshops alvast voorbereid op het vrijwilligerswerk. Na afloop van de cursus krijg je een certificaat.

Peru vrijwilligerswerk Cusco taalcursus Sacred Valley

Bij het 8 weekse programma ga je na 4 weken cursus aan de slag. Bij het 4 weekse programma doe je dat al na 2 weken. Bij het 6 weekse programma heb je eerst 3 weken les, en de laatste 3 weken vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk: sociaal, educatief en medisch werk

Na boeking krijg je een uitgebreide lijst en geef je aan welke drie projecten je voorkeur hebben. Je kunt terecht bij zo’n dertig organisaties op sociaal en educatief gebied, zoals in de kinderopvang, ‘shelters’ voor straatkinderen of een jeugdgevangenis. Je taken variëren van Engelse les geven tot het organiseren van recreatieve of sportieve activiteiten. Er zijn ook enkele medische klinieken waar vrijwilligers gevraagd worden. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden. Voor je vertrekt hoor je in welk project je definitief geplaatst bent. De projecten zijn onderverdeeld in onderstaande categorieën:

Kleuterscholen
Op de meeste kleuterscholen zitten kleuters van 4 of 5 jaar oud. Ze wonen in de armere wijken rondom de school. Vaak bestaan de scholen uit een paar kleine klaslokaaltjes, een speeltuintje en een badkamer/keuken. Het aantal kleuters varieert per school. Houdt er rekening mee dat de groepen groot kunnen zijn. Zo’n 35-60 kinderen per schooltje is geen uitzondering! De vrijwilligers helpen met lesgeven, activiteiten organiseren, eten geven, liedjes zingen, spelletjes doen, tekenen, kleuren, plakken, een douchebeurt geven en veel aandacht en knuffels aan de kleintjes geven. Ook het spelenderwijs ontwikkelen van sociale vaardigheden is belangrijk. De werktijden zijn meestal van 09.00 tot 12.30 uur. Voor wie? Voor iedereen die het leuk vindt om met ukkepukken te werken en die enthousiast, geduldig en creatief is. Spaans spreken is wel belangrijk, maar met handen en voeten praten kom je ook een heel eind bij de kleintjes!

Peru vrijwilligerswerk Cusco

Naschoolse opvang
vrijwilligerswerk peru vrijwilliger met peruaans jongetjeBij deze naschoolse opvang komen kinderen uit de armere wijken van Cusco. De ouders werken doorgaans de hele dag (vaak op de lokale markt). De leeftijd van deze kinderen ligt tussen de 3-17 jaar. De opvang is bedoeld om de kinderen na schooltijd van de straat te houden en ze leuke en leerzame activiteiten te bieden. Als vrijwilliger help je ze met het maken van huiswerk, organiseer je creatieve, sportieve en leerzame workshops (bijv. verven, koken, koekjes bakken, plantjes in de natuur herkennen) en geef je ze les over bijvoorbeeld hun eigen cultuur. Sommige centra zijn ook tijdens de vakantie geopend. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld extra Engelse les of handwerklessen naast alle sportieve activiteiten. Ook het maken van leuke uitstapjes kan tot je taken horen. De werktijden verschillen. Meestal werk je óf ‘s ochtends (8.30 – 12.30 uur) of ‘s middags (16.30 – 20.00 uur). Voor iedereen die zelfstandig, flexibel, geduldig, creatief, sportief en enthousiast is. Ervaring met kinderen is handig, maar hoeft niet per sé.

Projecten met straatkinderen
vrijwilligers met straatkinderenDe projecten richten zich op kinderen die op straat zwerven en werken. De meeste kinderen gaan niet naar school maar verkopen snoepjes en ansichtkaarten op straat of werken als schoenenpoetser. Sommige kinderen zijn/waren verslaafd en leiden een zakkenrollersbestaan om te kunnen overleven. Het project geeft deze kinderen onderdak en tijd om tot rust te komen. Ze kunnen er praten en krijgen gezond voedsel. Er worden voorlichtingen geven over hygiëne, aids-preventie en zelfontwikkeling. Als vrijwilliger help je deze kinderen met huiswerk (als ze inmiddels wel naar school gaan), organiseert activiteiten voor ze, en geeft workshops over zaken die belangrijk voor ze zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meehelpen met het herstellen/verbouwen van de gebouwen waar de projecten zijn gehuisvest. Voor het werken met deze kinderen moet je over veel geduld en flexibiliteit beschikken. De kinderen die hier komen hebben in hun leventje al aardig wat voor hun kiezen gehad en zijn sociaal soms onderontwikkeld. De werktijden variëren, in sommige centra werk je alleen ‘s middags, soms ook een hele dag.

Peru vrijwilligerswerk Cusco

Revalidatiecentra voor kinderen
In deze centra worden kinderen begeleid met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ze krijgen hier onderwijs en medische begeleiding. Het onderwijs bestaat vaak uit praktische vakken als het maken van kleding, houtbewerking, koken, schoenen maken, dierenverzorging, onderhouden van een moestuin, op het land helpen etc. De vrijwilligers geven bijvoorbeeld Engelse les of organiseren sportieve activiteiten. Ook helpen ze soms de kinderen met het leren van hoe ze kleding moeten wassen en strijken, hoe ze boodschappen moeten doen, hoe ze moeten koken, naaien, etc. Er zijn ook werkzaamheden voor bijvoorbeeld logopedisten, fysiotherapeuten en sociaal werkers. Je hoeft geen ervaring te hebben met gehandicapte kinderen om hier aan de slag te kunnen, maar handig is het uiteraard wel. De werktijden zijn afhankelijk van je taken en van de instelling. Vaak hebben ze rond etenstijd veel extra handen nodig!

Sportproject
Als je sportief bent aangelegd, dan is dit sportproject wellicht een optie! Als vrijwilliger help je een lokale sportorganisatie met het organiseren van toernooitjes, helpt met trainingen en coacht bij verschillende sportevenementen. Vele kinderen uit arme gezinnen krijgen op deze manier de kans om lekker te sporten, en dat is niet alleen goed voor hun conditie….Meest populaire sporten: judo, boxen, basketbal, athletiek, tafeltennis en aerobics.

Peru vrijwilligerswerk Cusco kinderopvang

Cultureel en toeristisch werk
Er zijn een paar projecten op cultureel/toeristisch gebied. Hierbij moet je denken aan een museum of een lokaal reisbureau. De taken die je uitvoert kunnen uiteenlopend zijn. Je kan bijvoorbeeld ingezet worden om informatie te vertalen, administratieve of andere dagelijkse werkzaamheden te verrichten, gidsen te assisteren of Engelse les aan volwassen medewerkers te geven.

 

Prijzen

€ 1150 – 4 weken: 2 weken taalcursus en 2 weken vrijwilligerswerk
€ 1500 – 6 weken: 3 weken taalcursus en 3 weken vrijwilligerswerk
€ 1875 – 8 weken: 4 weken taalcursus en 4 weken vrijwilligerswerk

Optioneel:
€ 250 – Extra week taalcursus
€ 150 – Extra week vrijwilligerswerk

Inbegrepen bij de prijs:

 • Cursus Spaans (20 lesuren per week van 55 min.)
 • Onderdak en maaltijden (gastgezin of studentenhuis: beide halfpension)
 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Workshop en begeleiding voor vrijwilligers
 • Transfer vliegveld – Cusco (bij aankomst tussen 06.30 en 18.30)
 • Welkomstetentje en gratis citytoer in Cusco
 • Gratis internetfaciliteiten
 • Lesmateriaal
 • Dagelijkse activiteiten op de school (gratis salsalessen, kooklessen, lezingen, film etc.)
 • Kleine financiële bijdrage voor goederen voor de projecten
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek •Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • 24-uurs noodnummer
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Lima, Peru
 • Limapakket; overnachting met ontbijt in Lima, transfer vliegveld Lima, binnenlandse vlucht Lima – Cusco (€335)
 • Reserveringskosten (€40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Overige maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk
 • Persoonlijke kosten voor excursies, vaccinaties, drankjes, lokaal transport etc.
Startdata

Iedere maandag (m.u.v de periode rond de kerst) start de taalcursus. Het is aan te raden om het weekend voordat de taalcursus begint aan te komen.

Extra service: het Lima Pakket en Lima Pick Up package

Iedere maandag (m.u.v de periode rond de Kerst) start de taalcursus. Het is aan te raden om het weekend voordat de taalcursus begint aan te komen. Je accommodatie gaat in vanaf zondag. Eerder aankomen is geen enkel probleem, we kunnen heel makkelijk extra nachtjes bijboeken in je accommodatie. Vliegtickets met aankomst op bijvoorbeeld zaterdag in plaats van zondag kunnen soms een stuk goedkoper zijn. Je wordt in Cusco altijd opgehaald van de luchthaven, ongeacht welke dag je aankomt.

Sommige vluchten vanuit Nederland komen ‘s avonds aan in Lima, en de meeste vluchten vanuit Lima naar Cusco vertrekken alleen ‘s ochtends. Onze deelnemers moeten dus vaak overnachten in Lima. Om dit deelnemers wat gemakkelijker te maken heeft onze partnerorganisatie de volgende opties samengesteld;

Lima Pakket
Hierbij word je na aankomst in Lima opgehaald van de luchthaven en naar een hostel gebracht waar je zult overnachten. De volgende ochtend (vaak vroeg in de ochtend!) word je weer opgehaald bij het hostel en ga je weer terug naar de luchthaven, vanwaar je op vertoon van het e-ticket dat je enkele weken voor vertrek zult ontvangen verder vliegt naar Cusco. Bij het Lima Pakket zit dus 2 transfers, een overnachting in Lima en het ticket van Lima naar Cusco inbegrepen. De kosten van het Lima Pakket zijn €300 (in het hoogseizoen kan het zijn dat het zo’n €20 duurder is)

Lima Pick Up package
Wanneer je zelf je vlucht van Lima naar Cusco hebt geboekt, maar je wel moet overnachten in Lima kun je ook gebruikmaken van het ‘Lima Pick Up package’. Hierbij word je opgehaald van de luchthaven in Lima, word je naar een hostel gebracht waar je gaat overnachten en word je de volgende dag weer teruggebracht naar de luchthaven, vanwaar je verder vliegt naar Cusco. De kosten van het Lima Pick Up Package zijn €120

Na boeking kun je aangeven of je hier gebruik van wilt maken, dit is altijd afhankelijk van het vliegticket dat je boekt.

Accommodatie

•Tijdens de cursus: gastgezin of studentenhuis
•Tijdens het vrijwilligerswerk: studentenhuis
•Maaltijden: ontbijt en lunch

Gastgezin: tijdens de cursus kun je ervoor kiezen om bij een gastgezin te wonen. Zo’n verblijf geeft je de ultieme kans om kennis te maken met de Peruaanse cultuur. Alle gastgezinnen zijn middenklassegezinnen. De meeste zijn eraan gewend internationale studenten te ontvangen. Je hebt je eigen kamer en deelt andere voorzieningen. Niet alle gastgezinnen wonen dichtbij de school, soms moet je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het gastgezin zorgt voor ontbijt en lunch. Het avondeten moet je zelf nog regelen maar er zijn genoeg leuke betaalbare restaurantjes in de buurt!

Studentenhuis: het studentenhuis bevindt zich in hetzelfde gebouw als de talenschool. En is super gezellig! Je deelt je kamer met een andere student. Een kok zorgt voor het ontbijt en avondeten. Er is ook een keuken aanwezig waar je zelf maaltijden kan bereiden. Er zijn altijd andere internationale reizigers in het studentenhuis. Lekker makkelijk om in de avonden en weekenden wat af te spreken!

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar die zin heeft om Spaans te leren en affiniteit heeft met de Latijns-Amerikaanse manier van leven. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Extra opties

Combinatie met Ecuador

Zit je te dubben over welke bestemming het wordt? Twijfel je over welk project je moet kiezen? Hoeft niet want er zijn genoeg combinaties van landen en projecten mogelijk. Wat dacht je van de combinatie Peru – Ecuador?

Met deze combinaties begin je met de cursus Spaans in Peru en reis je vervolgens door naar Ecuador om daar vrijwilligerswerk te doen. Of andersom: je begint in Ecuador met de taalcursus Spaans en je gaat vrijwilligerswerk doen in Peru. Leuk toch?!

Prijzen en meer informatie over deze leuke combi’s kun je bij ons opvragen.

Foto's
Peru vrijwilligerswerk Cusco Peru vrijwilligerswerk Cusco Peru vrijwilligerswerk Cusco Luuk Peru vrijwilligerswerk Cusco Luuk Peru vrijwilligerswerk Cusco Luuk Peru Macchu Piccu Terug uit Peru Breg bij Machu Picchu Terug uit Peru Breg vrijwilligerswerk Peru Kickstart Peru Peru Kickstart Machu Picchu Peru Kickstart Peru SACRED VALLEY EXCURSION Peru vrijwilligerswerk Cusco Peru vrijwilligerswerk Cusco Vrijwilligerswerk Peru Urubamba Kickstart Peru Biking in Peru Kickstart Peru volunteer-in-cusco-6 Kickstart Peru volunteering Cusco
Filmpjes
Reisverhalen
Elske van Beers In Cusco werd ik opgehaald en naar mijn gastgezin gebracht. Daar verbleef ik de eerste twee weken, tijdens mijn Spaanse lessen. Het was een geweldige tijd. Ik ging vier uur per dag naar school. De lessen waren leuk, en ik leerde veel. Naast de gewone lessen, bezochten we af en toe ook musea. Daar kregen we een rondleiding in het Spaans, super leuk! Bij mijn gastgezin werd er ook Spaans gesproken, dus ik kon de hele dag mijn Spaans oefenen. Ook heb ik echt het Peruaanse leven leren kennen..... Lees hier meer
#letsmakememories