single-product.php

Vrijwilligerswerk Ghana

Vrijwilligerswerk Ghana: aan de slag in een gastvrij en vriendelijk land

Het tropische West-Afrikaanse Ghana beschikt over al het mooie dat Afrika te bieden heeft: witte palmstranden, levendige steden en prachtige wildparken. Omdat het land nog niet zo toeristisch is, vind je er veel van de traditionele cultuur terug. Kleurrijke gewaden, talloze festivals en swingende dansceremonies maken deel uit van het gewone Ghanese leven. Daarnaast staan de bewoners bekend als de vriendelijkste van heel Afrika. Vrijwilligerswerk Ghana geeft je de prachtige kans om met hen samen te werken. Er zijn mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld lesgeven, kinderopvang of gezondheidszorg. Als vrijwilliger draag je je steentje bij aan het verlichten van de taken van de lokale medewerkers. Maar je zult er ook zelf heel veel van leren! Vrijwilligerswerk Ghana zorgt ervoor dat je een bijzondere reis zult hebben! Annick is in Ghana geweest, lees hier haar mooie ervaring.

Vrijwilligerswerk Ghana start in Accra

De eerste dagen ben je in Accra, de levendige hoofdstad van Ghana. Je ontmoet onze Ghanese partner organisatie, krijgt een oriëntatie en verblijft in een leuk hostel. Een super leuk begin van je vrijwilligerswerk avontuur. Nadat je de introductie hebt gehad, ga je naar een van onze vrijwilligershuizen om te beginnen met je vrijwilligerswerk. De unieke projecten waar we mee samen werken, zijn vooral in het Noorden (rond Tamale), vlakbij Kumasi en aan de kust van Ghana te vinden. Zo zie je lekker veel van het land! Tijdens je vrijwilligerswerk kun je altijd terugvallen op onze lokale partnerorganisatie. Zij hebben coördinatoren door het hele land en ze helpen je met al je vragen. En natuurlijk kun je ook terecht bij de andere vrijwilligers. Wel zo gezellig!

 • Vrijwilligerswerk Ghana; een bijzonder land met zeer gastvrije mensen
 • Veel mooie vrijwilligersprojecten verspreid over Ghana
 • Let wel op: het leven in Ghana is behoorlijk back to basic
 • Bij de vrijwilligerswerk Ghana reis is een voorbereidingstraining voor vrijwilligers door Stichting Muses verplicht
0.00

Ghana – Vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Ghana is een land waar je als vrijwilliger aan de slag kunt op sociale, medische of onderwijsprojecten. Ondanks dat er vele verschillende talen en dialecten bestaan in Ghana, is de voertaal toch voornamelijk Engels. Wel zo gemakkelijk voor jou als vrijwilliger want een goede communicatie is bij het doen van vrijwilligerswerk toch wel erg handig! Vrijwilligerswerk Ghana begint met een gezellige introductie en daarna vertrek je naar jouw project! Deze vrijwilligersprojecten liggen verspreid in Ghana. Leuk om zo het land te leren kennen.

Ghana vrijwilligerswerk in Accra

Na aankomst in Ghana even wennen en introductie

Na aankomst in Ghana word je opgevangen door onze partnerorganisatie. Samen met de andere vrijwilligers volg je workshops en informatiebijeenkomsten over het wonen, reizen en werken in Ghana. Daarnaast nemen ze je mee op verschillende excursies, zodat je direct kennis zult maken met de stad Accra! Niet geheel onbelangrijk is de gezondheidscoördinator van onze partnerorganisatie, je zult haar leren kennen tijdens de introductie, zodat je weet waar je terecht kunt met al je gezondheidsvragen en die kan helpen bij eventuele medische vragen/problemen.

Maandelijks biedt onze partnerorganisatie ook gratis excursies aan (bijvoorbeeld naar Ada aan de kust). Dit is een prima manier om vast ingewijd te worden in de Ghanese cultuur en een beetje te wennen aan het land en de warmte. Boek je het 3 of 4-weekse programma dan duurt de introductie 2 dagen, ga je langer dan heb je een 3 daagse introductie.

Ghana vrijwilligerswerk Accra introductie

Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersprojecten mogelijk!

Na de introductie ga je aan de slag als vrijwilliger. In Ghana zijn er mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld scholing, kinderopvang of gezondheidszorg. Als vrijwilliger draag je je steentje bij aan het verlichten van de taken van de lokale medewerkers. Maar je zult er ook zelf heel veel van leren! Voor vertrek hoor je in welk project je geplaatst bent. Wees flexibel als het gaat om het soort werk dat je uiteindelijk gaat doen. Zie dit vooral als een mogelijkheid om een bijzondere ervaring op te doen. Naast relevante werk- en/of reiservaring heb je beslist ook het nodige aanpassingsvermogen nodig! Je werkt hele werkdagen of alleen dagdelen.

Onderwijs en kinderopvang projecten
We werken met verschillende “community” scholen en kinderopvang samen. Vaak in kleine “communities” waar een paar honderd inwoners zijn. Zo leer je snel de lokale bevolking kennen. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen op een kinderopvang of op een lagere school. Je gaat meehelpen met lesgeven of leuke activiteiten doen met de kinderen.
Op sommige scholen zijn ook Ghanese universitaire studenten die ook assisteren bij de lessen op de lagere scholen. Er zijn ook scholen waar ongeveer 500 jongeren naar toe gaan, maar waar de faciliteiten erg basic zijn. De projecten liggen vaak op bijzondere plekken zoals vlakbij het Mole National Parc. Er zijn dus heel veel mogelijkheden qua scholen, leeftijden van de kinderen en de locaties waar de scholen en kinderdagverblijven liggen.

Ghana vrijwilligerswerk Accra Annick en Arianne


Medische projecten

Als vrijwilliger kun je aan de slag bij ziekenhuizen in verschillende regio’s in Ghana. Je helpt mee met medische behandelingen en bijbehorende administratieve taken. Denk aan werkzaamheden als registratie van patiënten, temperatuur opmeten en in dossiers verwerken, assisteren met het verstrekken van medicatie, helpen met bevallingen (alleen als je ervaring hebt), gezondheidsvoorlichting op lokale scholen, training van lokale zusters en doktoren, meelopen met de ‘thuiszorgverpleegkundigen’ etc.

Ziekenhuizen worden vaak als project gekozen wanneer een vrijwilliger hier al ervaring in heeft, of juist nog ervaring wil op doen voordat hij/zij voor een medische studie ingeloot wil worden. Beide is absoluut mogelijk.

Ghana vrijwilligerswerk Accra medisch project

Educatie projecten
Een aantal projecten zijn opgericht door de lokale bevolking op eigen initiatief en worden draaiende gehouden door donaties bijvoorbeeld. Vaak zijn dit projecten waar achtergestelde kinderen naar toe gaan die bijna geen onderwijs hebben gehad, uit arme gezinnen komen en weinig gezondheidszorg hebben gekregen. Veel van de kinderen hebben een leerachterstand.Een van de projecten is opgericht door een aantal moeders uit de stad Accra die zelf kinderen hebben met een achterstand. Daarnaast is er een project dat is opgericht door een verpleegster die zich speciaal inzet op meisjes en vrouwen. En er is een project voor de straatkinderen in Accra waar ze mee kunnen doen met sport en culturele activiteiten. Stuk voor stuk bijzondere projecten waar je je voor in kunt zetten. Lees op de projectlijst de uitgebreide omschrijvingen van deze unieke projecten.

Ghana vrijwilligerswerk Accra schooljongetjes

Overige projecten
Onze Ghanese organisatie werkt ook nog samen met andere projecten, denk aan ecotoerisme projecten, gezondheidszorg projecten en een project dat zich richt op journalistiek en media.

 

Prijzen

€   875 – 3 weken, incl. 2-daagse introductie
€   925 – 4 weken, incl. 2-daagse introductie
€ 1250 – 6 weken, incl. 3-daagse introductie
€ 1350 – 8 weken, incl. 3-daagse introductie
€ 1450 – 10 weken, incl. 3-daagse introductie

Inbegrepen bij de prijs:

 • Ophaalservice vliegveld Accra
 • 2 of 3-daagse introductie in Accra
 • Overnachting, ontbijt en avondeten tijdens de oriëntatie
 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Onderdak en een gezellig vrijwilligershuis en maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk (m.u.v. lunch op werkdagen)
 • Vervoer Accra-werkplek
 • Projectdonatie van €50, het project waar je heen gaat krijgt deze donatie
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Visumpakket; uitleg en hulp bij aanvraag van het visum
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Partnerorganisatie in Ghana waar je terecht kunt voor vragen en hulp (o.m. bij verlenging visum)
 • Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Accra, Ghana
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten (€60 euro)
 • ID-kaart, bij verblijf langer dan 3 maanden ($ 120). In Ghana aan te vragen
 • Lunch tijdens de oriëntatie
 • Lunch op werkdagen
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, lokaal transport etc.
Startdata

Je kunt ieder 1e en 2e weekend van de maand (op zaterdag of zondag) aankomen in Accra. ‘s Maandags begint dan het introductieprogramma.

Het vrijwilligerswerk op scholen is niet mogelijk rond de Kerst, Pasen en in de zomermaanden.

Voor het schooljaar 2017/2018 gelden de volgende ‘ school terms’:
– 1st term: 12 september – 13 december
– 2nd term: 9 januari – 12 april
– 3rd term: 8 mei – 25 juli

Accommodatie

In Ghana verblijf je in super gezellige vrijwilligershuizen. Onze lokale partnerorganisatie noemt het een “home away from home”. Ze hebben vrijwilligershuizen in Walewale, Tamale, Juaso en Saltpond. Walewale is een klein stadje en Tamale de grootste stad in het Noorden van Ghana. Jauso ligt vlakbij Kumasi en Saltpond aan de kust in het Zuiden van Ghana. Het hangt van je project af in welke stad en vrijwilligershuis je gaat wonen. Een leuke manier om Ghana te beleven!

 

Ghana vrijwilligerswerk Accra koken

Voor wie geschikt

Vrijwilligerswerk in Ghana is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Je moet voldoende kennis van Engels hebben. Relevante ervaring of kennis (bijvoorbeeld PABO, HBO-V, SPH of een agrarische opleiding) maakt je verblijf vaak makkelijker en nuttiger maar is niet vereist.Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als  een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?


Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.


Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Filmpjes
Reisverhalen
Annick Lieftink Na deze lange voorbereidingen was het eindelijk zo ver. Daar zat ik dan, alleen in het vliegtuig naar het verre Ghana. Natuurlijk had ik van te voren al oneindig lang nagedacht over hoe het zou zijn, maar wat ik kan vertellen is dat het bij aankomst in geen enkel perspectief overeen kwam met mijn gedachten..... Lees hier meer
#letsmakememories