single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Masai Mara Big Cat Project

Wilde dieren spotten én tellen in Kenia

Kenia is een van de beste landen in Afrika om wildlife te spotten. Hier bevinden zich een paar van Afrika's mooiste wildparken, waarvan het Masai Mara de meest bekende is. Het Masai Mara natuurreservaat is het meest noordelijk gelegen deel van het Serengeti-Mara ecosysteem. In een gebied zo groot als Nederland leven miljoenen wilde dieren waaronder natuurlijk de Big 5. Daarnaast is het gebied beroemd vanwege de aanwezigheid van een waanzinnig  grote populatie 'big cats' (luipaarden, leeuwen, jachtluipaarden, wilde katten). Maar het meest bekende van dit gebied is natuurlijk de jaarlijkse 'Great Migration': twee miljoen dieren (wildebeesten, zebra's, gazelles, impala's) migreren van zuid Serengeti in Tanzania naar het Noorden van de Masai Mara in Kenia. Ieder jaar weer, echt ongelooflijk wat een natuurspektakel dat is! Niet gek dat het ook wel de 'een van de zeven wonderen van de natuurlijke wereld' noemen. Fenomenaal!

De Masai: de oorspronkelijk bewoners van dit gebied

Je zou bijna vergeten dat er naast zo veel prachtige diersoorten ook nog mensen leven in dit gebied. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn namelijk de Masai. Een Afrikaanse stam met een heel eigen cultuur en eigen tradities. Ze zijn zijn een grotendeels nomadisch volk en wonen voornamelijk in Kenia en Tanzania. De Masai (zowel het natuurgebied als de mensen) staan behoorlijk onder druk vanwege afname van weides voor hun vee, droogte én vanwege de gespannen relatie met de natuur. Het vee is tegenwoordig te vaak een prooi voor hongerige leeuwen, jachtluipaarden en andere vleeseters. Maar het bestaan van deze 'Big Cats' staat ook behoorlijk onder druk doordat hun jachtgebied steeds kleiner wordt door de groei van de bevolking aan de grenzen van het natuurgebied. En tsja, ze moeten toch eten... Voel je het probleem?

Masai Mara Big Cat project: alles voor de juiste balans

Als vrijwilliger help je bij het Masai Mara Big Cat project de bevolking een juiste balans te vinden tussen hun eigen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Er wordt door middel van onderzoek en educatie geprobeerd een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. Er worden verschillende soorten onderzoek op wildlife gebied (olifanten, leeuwen, luipaarden etc) gedaan. Daarnaast ga je de Masai helpen door bijvoorbeeld les te geven aan de kinderen. Dit project is een waanzinnig interessant project op een waanzinnig mooie locatie. Een heuse ontmoeting met de pure bevolking van de Masai én met de wilde dieren van Afrika. Hoe Afrikaans wil je het hebben?


Reizen in corona tijd

De meeste van onze reizen kunnen we helaas niet aanbieden nu de corona pandemie nog over de wereld raast. Toch vinden we het verantwoord om een aantal reizen aan te bieden. Welke criteria we hiervoor hanteren en waarom we vinden dat bepaalde reizen wel kunnen, lees je hier.

Deze reis is een van de opties die we weer kunnen aanbieden. Toch moet je ondanks dat, rekening houden met corona. Er kunnen aanpassingen zijn aan de reis, misschien moet je je voor vertrek of direct na aankomst op corona lasten testen, of is er een extra verzekering nodig. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat je na terugkomst in Nederland in quarantaine moet. Omdat de regels constant wijzigen, is het onmogelijk om op onze site alle regels te vermelden. Maar natuurlijk helpen we je wel. Toch is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te checken wat de regels en voorwaarden zijn voor een reis naar deze bestemming.


Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Masai Mara Big Cat project in het kort:

 • vanaf 2 weken
 • Prachtige bestemming!
 • Focust ligt hoofdzakelijk op wildlife onderzoek
 • Transfer van Nairobi naar de projectlocatie inbegrepen
 • Kans om dé Wildebeest Migratie mee te maken
 • Een pure ontmoeting met de Masai
0.00

Kenia – Wildlife Conservation and Community

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Voordat we je gaan vertellen wat jij kunt doen, geven we je eerst wat trieste feiten voordat we aan het goede nieuws beginnen: het aantal wilde dieren op het Afrikaanse continent daalt snel. Veel te snel. Daar zijn verschillende redenen voor: droogte, de komst van meer mensen die in natuurgebieden gaan wonen, het neerzetten van hekken rond natuurgebieden, het afschieten van dieren die vee opeten, het kappen van bomen voor akkerbouw en natuurlijk door stroperij.

Masai Mara Big Cat Conservation 12

Nog een probleem: Big Cats eten vee van Masai op

Ook de ‘Big Cats’ (en de Masai) hebben het zwaar. Het gebied waar ze op jacht naar eten kunnen gaan, wordt steeds een stukje kleiner. Hierdoor bevinden er zich steeds meer jachtdieren in één gebied en uiteindelijk steeds minder prooi. Daarom is het voor de vleeseters een uitgelezen kans om de veestapel van de Masai aan te vallen. Eten is eten, toch? Rampzalig voor de Masai want het vee is een grote bron van voedsel én van inkomsten voor hen. Zij zien de roofdieren lieven gaan dan komen, met het doden van de aanvallers als gevolg. Een redelijk kansloze situatie als er niets gaat veranderen.

Masai Mara Big Cat Conservation 1

Vandaar dat het Masai Mara Big Cat project er is. Want door heel veel gegevens te verzamelen en de bewegingen van de Big Cats in kaart te brengen, kunnen onderzoekers wellicht een oplossing bedenken die zowel voor de dieren als voor de Masai wenselijk is. Ze hopen een oplossing te vinden waarbij het mogelijk is dat mens en dier naast elkaar kunnen leven.

Masai Mara Big Cat Conservation

Wat kun jij doen om te helpen? 

En dan nu het goede nieuws: jij kunt (mag) gaan helpen als vrijwilliger bij dit project! We zullen kort uitleggen hoe dat werkt en wat er allemaal op het programma staat.

Na aankomst
Na aankomst in Nairobi word je naar je accommodatie gebracht dat midden in het Masai Mara reservaat is gelegen. Het is ongeveer 5 uur rijden vanaf de luchthaven. De eerste paar dagen staan in het teken van kennismaking: je krijgt een rondleiding langs de projecten, je maakt kennis met je begeleiders en andere vrijwilligers en je ontvangt informatie over het vrijwilligerswerk, de omgeving, gezondheidskwesties en praktische zaken. Onze partnerorganisatie in Kenia blijft je ook na de introductieperiode met raad en daad bijstaan.

Masai Mara Big Cat Conservation groep

Na een paar dagen: aan de slag!
Na de introductiedagen ga je aan de slag. Wat je ook gaat doen, alles wat je gaat doen staat in het teken van duurzaamheid. De projecten worden georganiseerd door de African Impact en zij proberen door middel van onderzoek en educatie een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. Hieronder een paar voorbeelden van projecten.

Masai Mara Big Cat Conservation 11

Big Cat Monitoring

De Masai Mara is het leefgebied van de drie grootste katachtigen van Afrika: de leeuw, het luipaard en het jachtluipaard (ook wel cheetah genoemd). Als vrijwilliger ga je dagelijk in 4×4 de hort op om deze dieren te monitoren. Je krijgt van tevoren uiteraard goed uitgelegd waar je op moet letten: hoe groot zijn ze, met hoeveel zijn ze, wat doen ze, wat kun je uit hun gedrag aflezen, welke kant gaan ze op etc. Deze informatie wordt opgeslagen in een grote database die onderzoekers gebruiken voor de grote, prangende vraag: hoe vinden we de balans tussen de tegenstrijdige belangen van de dieren, de Masai én de toeristen. Vergeet niet dat die laatste groep ook een grote speler in het spel is (want toeristen brengen geld in het laatje van vele Kenianen).


Even voor de duidelijkheid: luipaard op links, jachtluipaard op rechts!

Wildlife Counts

Nog zo’n te gek onderdeel die vast op je ‘ooit-nog-eens-doen-lijstje’ staat. Aangezien er grote behoefte is aan een consistent en accuraat overzicht van het aantal/soorten wilde dieren dat in dit gebied leeft, worden vrijwilligers ingezet om deze dieren te tellen. Uiteraard onder begeleiding van een professioneel team want je moet natuurlijk wel weten hoe en wat je moet tellen. Tellen saai? Nee natuurlijk niet! De hele dag in de zwoele/warme/hete buitenlucht (zonder geluid van snelwegen in de buurt) en maar genieten van de prachtige vergezichten, de geluiden, de geuren, de natuur, de ontmoetingen met wilde dieren….wat een ervaring!  De verzamelde gegevens worden gebruikt om te kijken welke duurzame maatregelen er moeten worden genomen om het gebied zo veel mogelijk in tact te laten, inclusief het bestaande wildlife en de bevolking.

Masai Mara Big Cat Conservation 19

Conservation Work

Vrijwilligers spelen ook een grote rol als het gaat om natuurbeheer. Waar moet je dan aan denken? Aan bijvoorbeeld het traceren van paden, het opsporen van tekenen van erosie, het verwijderen van uitheemse plantensoorten die een bedreiging vormen voor de inheemse planten, het vastleggen van nieuwe dieren die het gebied zijn binnengekomen etc

Kenia Wildlife Conservation and Community schildpad

Elephant research – Elephant Voices

Een ander onderdeel waarbij je kunt helpen is het Elephant Research project. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk kennis te verzamelen over de olifanten die in het gebied leven om zo hun voortbestaan te kunnen garanderen. Het Mara Naboisho Conservancy is het meest belangrijke gebied voor de olifanten. Als vrijwilliger ben je veel en vaak in dit gebied te vinden om gegevens te verzamelen: foto’s maken om alle kenmerken van alle afzonderlijke olifanten vast te leggen, gedrag observeren, data verzamelen over lengte, breedte, grootte van alle olifanten en de samenstelling van de groepen. Wildlife-liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; wat is dit een fantastische klus!

Kenia Wildlife Conservation and Community olifanten tellen

Community projecten

Naast de conservation projecten zijn er een aantal projecten die onder de categorie Community projecten vallen. Dat zijn projecten waarmee je de gemeenschap – de mensen dus – helpt. Een voorbeeld daarvan de Koiyaki Guiding School. Het Koiyaki project neemt het initiatief om de lokale bevolking op te leiden tot goede gidsen, zodat zij de toeristen van over de hele wereld kunnen vertellen over hun gebied. 85% van de gidsen die toeristen op dit moment rondleiden in het reservaat zijn niet van origine afkomstig uit dit gebied. Allemaal import dus. Slechts een handjevol ‘locals’ profiteert van de toeristenindustrie, waarin jaarlijks heel wat omzet wordt gemaakt. En dat allemaal omdat ze geen goede opleiding hebben kunnen genieten. Gek toch, want uiteindelijk zijn de Masaï degene die er het meeste van het gebied en de cultuur weten!

Kenia Wildlife Conservation and Community Masai

Voorbeeld van een weekschema

Hieronder volgt een voorbeeld van een weekschema dat je als vrijwilliger kunt krijgen. Natuurlijk is het niet te zeggen dat jouw werkweek er precies hetzelfde uitziet. Hoe je week is ingedeeld hangt onder andere af van de duur van je verblijf, het aantal vrijwilligers dat op dat moment aanwezig is en natuurlijk hangt het ook af van jouw ervaring en wensen. Je zult in ieder geval met een aantal van bovenstaande projecten meedraaien.

Ochtend  Middag 
Maandag  Big Cat Monitoring or Koiyaki Guiding School Data Entry  and Big Cat Monitoring
Dinsdag Woodlands Game Count  and Big Cat Monitoring Data Entry  and Big Cat Monitoring
Woensdag  Conservation Work Data Entry  and Big Cat Monitoring
Donderdag Plains Game Count and Big Cat Monitoring Data Entry  and Big Cat Monitoring
Vrijdag  Conservation Work Community work (Primary school) or Big Cat Monitoring
Zaterdag relaxing en exploring relaxing en exploring
Zondag  relaxing en exploring relaxing en exploring

 

 

Prijzen

€ 2300 – 2 weken
€ 2750 – 3 weken
€ 3050 – 4 weken
€ 3350 – 5 weken
€ 3650 – 6 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar vliegveld Nairobi (tussen 06.00 en 22.00)
 • Oriëntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Partnerorganisatie in Kenia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Nairobi, Kenia (vraag vrijblijvend een offerte aan)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Bijdrage hoogseizoen (vertrek juli en augustus) € 50 (info >>)
 • Visumkosten
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

 

Startdata

Altijd op een maandag. Je moet 1 dag ervoor (op de zondag) aankomen in Nairobi. Na een overnachting in Limuru (inbegrepen) reis je op maandag naar de projectlocatie.

Startdata 2022

 • 3, 10 en 24 januari
 • 7 en 21 februari
 • 7 en 21 maart
 • 4 en 18 april
 • 2, 16 en 30 mei
 • 13 en 27 juni
 • 11 en 25 juli
 • 8 en 22 augustus
 • 5 en 19 september
 • 3, 17 en 31 oktober
 • 14 en 28 november
 • 5 december*

*Maximaal 2 weken. het project sluit op 19 december vanwege een vakantieperiode tot begin januari 2023

Startdata 2023

 • 9 en 23 januari
 • 6 en 20 februari
 • 6 en 20 maart
 • 3 en 17 april
 • 1, 15 en 29 mei
 • 12 en 26 juni
 • 10 en 24 juli
 • 7 en 21 augustus
 • 4 en 18 september
 • 2, 16 en 30 oktober
 • 13 en 27 november
 • 5 december*

*Maximaal 2 weken. het project sluit op 18 december vanwege een vakantieperiode tot begin januari 2024

Accommodatie

Je verblijft in een rustieke, redelijk comfortabele accommodatie bij de Koiyaki Guiding School middenin de Keniaanse bush. Er is een buitenkeuken aanwezig en ook de ‘eetzaal’ bevindt zich in de Keniaanse buitenlucht. De kok zorgt iedere dag voor lekkere maaltijden. Er is ook personeel dat het huishouden en de was voor haar rekening neemt. Slaapzalen zijn gescheiden. Er zijn klamboes (maar als je je eigen mee wilt nemen, is dat prima). Eigen waterfles meenemen is wel handig. Verder moet je er rekening mee houden dat je écht in de wildernis zit. Dus ’s avonds even zonder gids een ommetje maken is geen aanrader en moet je zeker niet willen!

Masai Mara Big Cat Conservation 14

Masai Mara Big Cat Conservation 13

Masai Mara Big Cat Conservation 3

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist! Reiservaring is voor deelname aan dit project ook wel wenselijk maar niet verplicht.

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je moet kunnen samenwerken en sterk in je schoenen staan. Houd er rekening mee dat er andere normen en waarden gelden. Ook met betrekking tot het dragen van kleding. De werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en per project. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij.

Het project is het hele jaar open m.u.v. een korte periode rond de feestdagen in december. Het  regenseizoen is van maart tot mei, de korte buitjes vallen het vaakst in november en december. De zomer begint in september en tot januari is het tropisch warm. Tijdens de Afrikaanse vakanties werk je minder met de lokale bevolking en meer op het gebied van natuur en onderhoud

Foto's
Kenia Wildlife Conservation and Community cheetah Kenia Wildlife Conservation and Community Centre Kenia Wildlife Conservation and Community Masaipeople Kenia Wildlife Conservation and Community buffalo Kenia Wildlife Conservation and Community leeuw met cub Kenia Wildlife Conservation and Community Masai Kenia Wildlife Conservation and Community schildpad Masai Mara Big Cat Conservation 1 Masai Mara Big Cat Conservation 11 Masai Mara Big Cat Conservation 19 Masai Mara Big Cat Conservation 23 Masai Mara Big Cat Conservation 12 Masai Mara Big Cat Conservation Big Cat monitoring 2 Masai Mara Big Cat Conservation groep Masai Mara Big Cat Conservation Masai Mara Big Cat Conservation Great Migration 1 Masai Mara Big Cat project Masai Mara Big Cat Conservation 2 Masai Mara Big Cat Conservation 3 Masai Mara Big Cat Conservation 6 Masai Mara Big Cat Conservation 10 Masai Mara Big Cat Conservation 13 Masai Mara Big Cat Conservation 14 Masai Mara Big Cat Conservation 15 Masai Mara Big Cat Conservation 16 Masai Mara Big Cat Conservation 17 Masai Mara Big Cat Conservation 18 Masai Mara Big Cat Conservation 24
Filmpjes
Reisverhalen
Casper Zo, hier zit ik dan, achter mijn laptop middenin de 'ongerepte natuur'. Ik ben hier namelijk in Welgevonden Game Reserve, gelegen in het Unesco Biosphere Reseve Waterberg in Limpopo, Zuid-Afrika. Het is avond, dus ik zie ze nu niet, maar ik weet dat ik omringd ben door onder andere olifanten, neushoorns, giraffen, wildebeesten, jakhalzen, bavianen, impala's, zebra's en ga zo maar door. Alleen sommige vogels verraden dat ze er zijn door hun gefluit. H.... Lees hier meer
#letsmakememories