single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Marine Conservation

Vrijwilligerswerk in Gansbaai Zuid-Afrika

Gansbaai, dat klink gewoon lekker dichtbij. Alsof het om de hoek in Nederland ligt. Niets is minder waar! Gansbaai is heel wat uurtjes vliegen en ligt niet heel ver van Kaapstad in Zuid-Afrika. En die plek is overweldigend mooi. Niet alleen het weidse uitzicht en de bergen op de achtergrond. Maar ook de prachtige kustlijn en de indrukwekkende onderwaterwereld. Hier 'ontmoeten' de Indische en Atlantische oceaan elkaar, en de invloed van de zuidpool op het zeeleven is ook merkbaar. De diversiteit van zeedieren is groot en dat is de reden dat je hier aan de slag kunt op het Marine Conservation project.

Project voor mensen met stalen zenuwen!

Stalen zenuwen, een flinke dosis lef, zin in avontuur, fascinatie voor de onderwaterwereld en een portie verantwoordelijkheidsgevoel. Heb je dat? Dan is dit Gansbaai Marine Conservation project iets voor jou! Ontdek de wereld van de witte haaien, walvissen, dolfijnen en pinguïns in Gansbaai, Zuid-Afrika. Help bij het verzamelen van informatie over de populatie witte haaien zodat er meer bekend wordt over 's werelds grootste roofvis. Ook assisteer je toeristen bij het 'shark cage diving' en help je met het schoonhouden van stranden. En als je daar dan toch bent, maak dan en passant ook nog eens kennis met de kolonie pinguïns (o.a. in het opvangcentrum), dolfijnen, zeehonden en walvissen. Laat de adrenaline maar stromen!

Wat vindt coördinator Barry van het Marine Conservation project?

"Het Marine Conservation project is een project voor natuurliefhebbers met zeebenen! Er is maar weinig indrukwekkender dan in het water liggen (in een kooi natuurlijk) als er een witte haai van 5 meter vlak langs je zwemt. Maar daarnaast was ik, toen ik het project opnieuw bezocht, direct weer onder de indruk van het fantastische werk dat de organisatie doet voor het natuurbehoud van dit stuk oceaan en de kustlijn.

Natuurlijk draait het voor een deel om onderzoek naar de witte haai. Echter... er is zoveel meer! De pinguïnopvang, de voorlichting, de beach clean ups etc. En dat in combinatie met een prachtige accommodatie en gepassioneerde begeleiders. Een prachtig project in een prachtig gebied. En makkelijk te combineren met een verblijf in Kaapstad. Wow!"


Reizen in corona tijd

De meeste van onze reizen kunnen we helaas niet aanbieden nu de corona pandemie nog over de wereld raast. Toch vinden we het verantwoord om een aantal reizen aan te bieden. Welke criteria we hiervoor hanteren en waarom we vinden dat bepaalde reizen wel kunnen, lees je hier.

Deze reis is een van de opties die we kunnen aanbieden. Toch moet je ondanks dat, rekening houden met corona. Er kunnen aanpassingen zijn aan de reis, misschien moet je je voor vertrek of direct na aankomst op corona lasten testen, of is er een extra verzekering nodig. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat je na terugkomst in quarantaine moet. Omdat de regels constant wijzigen, is het onmogelijk om op onze site alle regels te vermelden. Maar natuurlijk helpen we je wel. Toch is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te checken wat de regels en voorwaarden zijn voor een reis naar deze bestemming.


Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-14 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Marine Conservation project in het kort:

 • vanaf 2 weken
 • Al mogelijk vanaf 17 jaar
 • Walvissen, witte haaien en pinguïns!
 • Een geweldig project voor avonturiers met zeebenen.
 • Nette accommodatie waar je samen met internationale vrijwilligers verblijft
 • Goed te combineren met bijvoorbeeld het Surf and Adventureclub project in Kaapstad
0.00

Zuid-Afrika – Gansbaai: Marine Conservation

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Nadat je bent opgehaald uit Kaapstad, word je naar Gansbaai gebracht. Is het weer goed, dan vertrek je al direct op je eerste boottocht! In Gansbaai maak je vervolgens kennis met de lokale organisatie en jouw begeleiders, de andere vrijwilligers en met o.a. de crew van Slashfin; de boot die dagelijks (met toeristen) op zoek gaat naar de witte haaien. Tijdens deze eerste dag zal je alvast de eerste informatie krijgen over de boot en het werk aan boord. Ook ontmoet je de biologen die je gaan assisteren bij het onderzoek dat zij doen. De dag wordt vaak afgesloten met een echte Zuid-Afrikaanse ‘braai’. In 48 uur van een drukke trein op weg naar Schiphol naar een boot waar je oog in oog staat met een witte haai? Het kan!

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai Dream Catcher

De werkzaamheden aan boord

Dagelijks* zul je aan boord van de Slashfin toeristen begeleiden en ze helpen met de voorbereidingen voor hun ‘cage’dive’. Je helpt met het klaarmaken van het lokaas voor de haaien, helpt de toeristen met hun duikoutfit en begeleidt ze tijdens de tocht en met de voorbereiding. Daarnaast help je met het verzamelen van onderzoeksgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het tellen en observeren van haaien maar aan ook het signaleren van haaienbeten bij bijvoorbeeld zeehonden, dolfijnen en zeevogels.

Naast het praktische werk op de boten, word je als vrijwilliger ook in staat gesteld om verschillende lezingen van de lokale onderzoekers bij te wonen. Die lezingen gaan onder andere over het natuurbehoud in de oceaan, over het gedrag en levensomstandigheden van haaien en over het werk van de organisatie.

*Let op: het is de bedoeling dat de vrijwilligers zo veel mogelijk meehelpen op de boot (althans, als je dat zelf wilt). Er staan dagelijks 1-2 afvaarten op het programma. De boot vaart echter alleen als de conditie van het weer en de zee dit toelaat. En als er voldoende boekingen zijn door toeristen.

Zuid-Afrika-MArine-Conservation-Gansbaai-Assisting-clients-with-wetsuits

En er is meer!

Vrijwilligers worden ook betrokken bij projecten ter bescherming van de African Penguin en bij activiteiten die betrekking hebben op milieuvervuiling en dierenbescherming in het algemeen. Tegenover de vrijwilligersaccommodatie staat een nieuw opvangcentrum voor pinguins. Vanuit een kustgebied van ruim 100 km worden hier gewonde pinguins opgevangen en verzorgd. Niet om ze vast te houden maar om ze zo snel mogelijk weer los te laten in de natuur. Help na een korte opleiding met voeden, verzorgen en het schoonmaken van de verblijven.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai pinguin opvancentrum

Van juni tot december zwemmen er walvissen voor de kust van Zuid-Afrika. De Southern Right Whale komt vanuit de zuidpool naar deze gebieden om te overwinteren en jongen te krijgen. Tijdens deze periode kan je helpen met onderzoek naar deze reuzen van de zee.

En tenslotte zijn er de beach clean ups, visdraad collectie van de stranden en voorlichting aan de lokale bevolking. Al met al een heel divers programma met erg veel facetten. En jij bepaalt mede waar jij je voor inzet. Genoeg van de boottochten? Dan is er voldoende ander nuttig werk te doen!

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai Beach Clean up

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales

Prijzen

€ 1250 – 2 weken
€ 1750 – 3 weken
€ 2150 – 4 weken
€ 400 – elke extra week

Inbegrepen  bij de prijs:

 • Transfers luchthaven Kaapstad – Gansbaai op maandag
 • Plaatsing en begeleiding bij het project
 • Accommodatie (vrijwilligershuis, gedeelde slaapkamer)
 • Ontbijt en luch bij werkdagen op de boot
 • Boottochten (afhankelijk van conditie van het weer/zee)
 • Bijwonen van lezingen en andere activiteiten
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie in Kaapstad na aankomst op zondag
 • Overige maaltijden (verschilt per dag want afhankelijk van de werkzaamheden). Er is de mogelijkheid om zelf of samen met de andere vrijwilligers te koken.
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor extra drankjes, extra excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

Elke maandag kun je beginnen. Je wordt op deze maandag vroeg in de ochtend opgehaald uit Kaapstad. Het is noodzakelijk om op de zondag ervoor al in Kaapstad aan te komen. De rit naar Gansbaai duurt ongeveer 3 uur.

Accommodatie

De vrijwilligersaccommodatie ligt aan de rand van Gansbaai op nog geen 100 meter van de pinguïnopvang. Je verblijft in appartementen met maximaal 6 andere vrijwilligers. Er is een tuin, gemeenschappelijke ruimte met o.a een tv en kleine bar. En voor de warme dagen is er een zwembad. De begeleiders wonen aangrenzend aan de accommodatie dus je kunt altijd bij ze terecht voor vragen. Er wordt alles aan gedaan om je een fantastische tijd te bezorgen.

Zuid-Afrika-MArine-Conservation-Gansbaai-Volunteer-Accommodation

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai Lodge_Chalet Kitchen

Voor wie geschikt

Voor vrijwilligers met een passie voor zeedieren. En voor avonturiers. Perfect project als je een verblijf in Kaapstad wilt combineren met iets unieks. Deelname mogelijk vanaf 17 jaar.

Foto's
Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai pinguins Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai haaien Zuid-Afrika-MArine-Conservation-Gansbaai-Assisting-clients-with-wetsuits Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-Data-capturing-on-board Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-dolfijnen Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-Fun-on-Slashfin Zuid-Afrika-MArine-Conservation-Gansbaai-Volunteer-Accommodation Zuid-Afrika-Marine-Conservation-Gansbaai-Volunteer-team-photo-on-slashfin Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales Zuid-Afrika-Marinse-Conservation-Gansbaai-Assisting-crew-on-board Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai Slashfin
Filmpjes
Reisverhalen
Anne Ik heb gewerkt met marine biologen en de andere vrijwilligers op haaikooiduikboten en walviskijkboten. Daarnaast heb ik pinguïns verzorgd in een Sanctuary. Het was fantastisch! Ik geef deze reis het rapportcijfer 10!.... Lees hier meer
#letsmakememories