single-product.php

Kaapstad: surf and adventureclub

Perfect project voor zon-, zee- en strandliefhebbers!

De spectaculaire omgeving van Kaapstad is wereldberoemd. Of je nu pingu√Įns in levenden lijve wilt zien, de Tafelberg wilt beklimmen, Robben eiland wilt bezoeken of juist wilt genieten van het strandleven, er is genoeg te zien. Het nieuwe, open Zuid-Afrika is sinds de afschaffing van de Apartheid sterk in ontwikkeling. Toch moet er nog veel gebeuren. Met name in de arme zwarte townships vormen armoede, criminaliteit en gebrekkig onderwijs nog steeds een groot probleem. Er zijn diverse projecten in en rond deze townships die de hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kinderen surf- of zwemles bij het Surf and Adventureclub gaan geven of andere (sport)activiteiten voor ze organiseren.

Het Surf- and Adventureclub project is een prachtig project voor wie gek is op zon, zee en strand. En ook nog eens dol is op zwemmen én surfen in de Indische Oceaan. Naast de surflessen die je zelf krijgt, ga je bij dit project ook zelf surfles geven aan kinderen uit de townships. Dit doe je bij de Adventure Club, een naschoolse opvang voor kinderen (vlakbij het strand). Zijn de golven te hoog of is het weer te slecht? Dan ga je zwemles geven of andere activiteiten voor ze organiseren. Denk aan mountain hikes, zwemmen, skaten, voetbal, teambuilding, computerlessen, workshops, uitjes organiseren of het schoonhouden van het strand. Bovendien help je een handje mee op hun school. Is dat geen mooie combinatie? Let’s make memories!

 • 2 tot 8 weken
 • Project is het gehele jaar geopend (behalve rond de kerstperiode)
 • Inclusief surflessen van professionele instructeur
0.00

Zuid-Afrika – Kaapstad: Surf & Adventure Club

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Voordat je met de surflessen begint, volg je eerst een introductie¬†in Kaapstad. Je komt aan op vrijdag en maakt na de pick up van de luchthaven¬†kennis met de andere internationale vrijwilligers en met de medewerkers van onze partnerorganisatie tijdens de Welcome BBQ. De volgende dag na het ontbijt,¬†ga je onder begeleiding van een gids wat meer van Kaapstad zien. Verder krijg je¬†informatie over de cultuur, de taal, the do’s and dont’s in Kaapstad¬†en uiteraard over¬†het vrijwilligerswerk dat je gaat doen.

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub surfles

Op zondag krijg¬†je je eerste surfles! De eerste 4 uur waarbij je goede instructies krijgt op het gebied van veiligheid en het gebruik van de surfplank. Een week later (de 2e zondag) staat er nog eens 2 uur surfles op het programma waarna je de rest van de dag mag oefenen. Na het avondeten bespreek je met jouw instructeur de voortgang aan de¬†hand van foto’s en video. Let op:¬†Het kan zijn dat de surflessen verplaatst worden naar een andere dag. Dit hangt af van het schema van dat moment en uiteraard hoe het weer is.

Het vrijwilligerswerk: Adventure Club en andere werkzaamheden

Na de introductie en de 1e surfles in het weekend na aankomst, begin je met het vrijwilligerswerk bij de Adventure Club. Het doel van de Adventure Club is om de kinderen (12 Р14 jaar) uit de sloppenwijken van Kaapstad (o.a. Dunoon en Site 5) kennis te laten maken met sport, en alle positieve facetten die daarbij horen. Op deze manier worden de kinderen ten eerste van de straat af gehouden en daarnaast leren ze belangrijke (levens-)lessen door het aanbieden van sport, avontuur, teamwork en onderwijs. Het programma wordt als een wekelijks buitenschools-project  aangeboden. De activiteiten die worden georganiseerd zijn surfen, mountain hikes, zwemmen, skaten, voetbal, teambuilding, computerlessen, workshops, uitjes organiseren, het schoonhouden van het strand en meer.

Als vrijwilliger leer je de kinderen naast zwemmen en/of surfen,  ook andere sportieve vaardigheden. De Club vindt plaats in de middag (na schooltijd) en is 3 tot 5 middagen per week open. Welke activiteiten er plaatsvinden hangt af van het weer Als het bijvoorbeeld te koud is of de golven te hoog zijn, dan wordt er geen surfles gegeven maar worden er andere activiteiten georganiseerd.

In de ochtenduren ‚Äď als de Club nog gesloten is – ga je aan de slag bij andere projecten. Denk aan het geven van computerles, helpen als assistent op een schooltje en het begeleiden van kinderen met hun huiswerk. Het schema van je vrijwilligerswerk is dus behoorlijk afwisselend.

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub werkzaamheden op school

Je werkt 3 tot 5 dagen in de week. De dag begint rond een uurtje of 8, soms 9.00 uur. Soms werk je 8 uur per dag, soms maar 4 of 5 uur afhankelijk van de werkzaamheden. De ochtenden worden gevuld met helpen op school, surflessen √≥f relaxen op het strand als je vrij bent.¬† ‘s Middags ben je bij de kinderen en help je ze bij allerlei leuke activiteiten. Elke dag is weer anders. De ene middag¬†geef je bijvoorbeeld surfles, de andere middag skateles en¬† weer een andere middag help je bij het geven van zwemles of creatieve knutselactiviteiten. Er is genoeg te doen! De focus ligt op sommige dagen dus niet alleen op het surfen. Globaal ziet een werkweek er zo uit (indicatie o.a. afhankelijk van het vakantieperiodes/weer).

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
Ochtend computerles of (pre-)school computerles of (pre-)school computerles of (pre-)school computerles of (pre-)school bezoek aan township
Middag bespreking, planning en training skateles voor kinderen surfles voor kinderen zwemles voor kinderen surfles voor kinderen en vrijwilligers

 

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub potje voetbal

Een paar feitjes op een rij:

 • De meeste kinderen spreken wel Engels maar hun moedertaal is vaak Afrikaans (wat op Nederlands lijkt) of Xhosa (een¬†inheemse Zuid-Afrikaanse taal met prachtige onherkenbare klanken en¬†niet te begrijpen voor diegene die het niet spreken).
 • De meeste kinderen die aan het project deelnemen wonen in de Townships van Kaapstad.
 • De kinderen hebben thuis geen stromend water en¬†hun huizen zijn gebouwd van sloophout en zinken platen.
 • Bij 40% van de kinderen is de vader niet meer in zicht en is het leven thuis zwaar. In hun buurt leven veel alcohol- en drugsverslaafden. De kinderen¬† worden vaak geronseld door straatbendes.
 • De kinderen zijn tussen de 12 en 14 jaar.
 • De kinderen worden in groepen ingedeeld van 5-20 kinderen per groep.
 • Aan de surfessen/zwemlessen/andere activiteiten doen zo’n 20 kinderen mee, opgedeeld in groepjes van 5.
 • De school start om 8 uur ‘s ochtends¬† en duurt tot een uurtje of twee (soms half twee, soms half drie)
 • Op school zitten er zo’n 30 tot 40 kinderen. Er is 1 leraar.
 • De meeste kinderen kunnen geen schoolgeld betalen en kunnen door een bijdrage uit het¬†schoolfonds toch naar school. Hierdoor is er weinig geld over om goede leerkrachten of sportinstructeurs aan te nemen. Hulp is daarom heel erg welkom!
 • Sommige kinderen kunnen al surfen, die hoef je geen les te geven maar wel goed in de gaten houden.
 • Sommige kinderen zijn bang voor de zee.
 • Sommige meiden vinden surfen een ‘jongenssport’. Deze meiden hebben een beetje extra aanmoediging nodig!
 • Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika winter. Het is dan vaak te koud om met de kinderen het water in te gaan.
 • Tijdens (school)vakanties en op feestdagen¬†kan het voorkomen dat je minder vrijwilligerswerk doet.
Prijzen

‚ā¨ ¬†925¬†¬†–¬†2 weken vrijwilligerswerk + 3 dagen introductie¬†& surfles
‚ā¨¬†1150 – 3¬†weken vrijwilligerswerk + 3 dagen introductie¬†& surfles
‚ā¨ 1375¬†–¬†4¬†weken vrijwilligerswerk + 3 dagen introductie¬†& surfles
‚ā¨ 1825¬†–¬†6¬†weken vrijwilligerswerk + 3 dagen introductie¬†& surfles
‚ā¨ 2250 –¬†8¬†weken vrijwilligerswerk + 3 dagen introductie¬†& surfles

Inbegrepen bij de prijs:  

 • Plaatsing in het Surf and Adventureclub project
 • Pick up luchthaven Kaapstad en welcome BBQ
 • Introductie in Kaapstad (1 dag)
 • 6 uur surfles met professionele instructeur
 • Onderdak en maaltijden tijdens het verblijf in een¬†vrijwilligersaccommodatei inclusief maaltijden
 • Vervoer van en naar de projecten
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen (24-uurs noodnummer)
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses (verplicht)
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen:  

 • Vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika (vraag vrijblijvend een offerte¬†aan)
 • Reserveringskosten (‚ā¨ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag

Persoonlijke kosten voor drankjes, extra excursies, weekendjes Kaapstad, vaccinaties etc.

Startdata

Aankomst altijd op een vrijdag (liefst in de ochtend of middag). Na de introductie begint het vrijwilligerswerk de daarop volgende maandag.

Schoolvakanties:
‚ÄĘ 31 maart- 18 april
‚ÄĘ 30 juni – 24 juli
‚ÄĘ 29 september – 9 oktober
‚ÄĘ 6 december – 17 januari 2018

LET OP:
Tijdens Kerst en Oud Nieuw (25 dec – 1 jan) zijn de projecten gesloten! Vrijwilligers hebben dan vrij, maar mogen in deze periode als ze willen wel gebruik maken van de accommodatie en maaltijden.

Schema Holiday Club:
‚ÄĘ Week 1: 7 en 8 december
‚ÄĘ Week 2: 11 -15 december
‚ÄĘ Week 3: 18 -22 december
‚ÄĘ Week 4: 25 Dec -1 januari
‚ÄĘ GESLOTEN (GEEN projecten)

‚ÄĘ Week 5: 2 -5 januari 2018
‚ÄĘ Week 6: 8 -12 januari
‚ÄĘ Week 7: 15 en 16 januari

Accommodatie

Bij het Surf & Adventure project verblijf je in een vrijwilligershuis. Deze deel je met andere internationale vrijwilligers en ook de slaapkamers deel je met andere vrijwilligers. In het backpackersverblijf is een slaapzaal (3-10 bedden), in het vrijwilligershuis zijn slaapkamers met 2-4 bedden. Er zijn warme douches en er is ook elektriciteit aanwezig. Verder is er wel bedlinnen aanwezig maar geen handdoeken. Ondanks dat er 2x per week een schoonmaakmevrouw komt (die ook de bedden verschoond), dienen de vrijwilligers zelf ook het huis schoon en opgeruimd te houden. De accommodatie is op loopafstand van winkels, restaurants en strand. De bushalte is vlakbij.

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Na aankomst wordt er¬†een welkomst-bbq voor je geregeld, omdat ze erg blij zijn dat je er bent. En omdat bbq-en (de braai) een nationale hobby is. Het ontbijt is op self-service-basis en bestaat meestal uit yoghurt, vers fruit en toast met wat beleg.¬†De lunch bestaat uit sandwiches met beleg en vers fruit. ‘s Avonds wordt er lekker voor je gekookt, op zijn Zuid-Afrikaans natuurlijk en dat is smullen! Denk aan stoofpotjes, verschillende soorten groente, salades, vlees en andere heerlijkheden. Geen 5-sterren uiteraard, maar wel erg lekker! Thee en koffie is de hele dag beschikbaar!

Ben je vegetarisch of heb je een ander dieet? Geef het voor vertrek ons door!

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub vrijwilligershuis

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub vrijwilligershuis keuken

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub vrijwilligershuis zwembad

Zuid-Afrika Surf and Adventureclub vrijwilligershuis tuin

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar die voldoende kennis van Engels heeft. Je moet het superleuk vinden om met kinderen te werken. Ervaring is op zich niet nodig maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Affiniteit met sport en het organiseren van sportactiviteiten is uiteraard een ‚Äėmust‚Äô. Belangrijk zijn bepaalde karaktereigenschappen als een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en ben je sportief aangelegd. Je moet kunnen zwemmen. Ervaring met surfen is niet noodzakelijk.

Let op: De woon- en werkomstandigheden bij dit project zijn primitiever dan je gewend bent. In de townships zijn huisregels van toepassing om zorg te dragen voor je veiligheid. Houd je aan deze regels!

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!

Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als gewone toerist niet te zien krijgt. Bovendien leer je flexibel, geduldig en zelfstandig te zijn en zal er een beroep worden gedaan op je improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn. Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld‚Ķ
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto‚Äôs van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‚Äėregels en gewoontes‚Äô zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

 

Let’s make it possible!

Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.

 

Let’s do this together!

Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit denken als wij. En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.
En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat! En ook in de toekomst hopen zij ‚Äďsamen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Met wie werken we samen

 

Bij dit Surfproject werken we samen met de organisatie SAVE. Zij zijn in 2006 begonnen met dit project omdat er een grote behoefte was (is) aan goed onderwijs in de allerarmste wijken van Kaapstad. Vele scholen zijn niet in staat om goed onderwijs te geven aan de kinderen door gebrek aan geld, materiaal, een goed onderkomen en gekwalificeerd presoneel met de juiste vaardigheden. Met behulp van vrijwilligers is destijds de organisatie opgericht en zijn alle behoeften in kaart gebracht. Inmiddels is de organisatie zo gegroeid dat ze in maar liefst 5 landen in Afrika hulp bieden aan kinderen uit arme gezinnen.

Hun visie is om de kinderen uit de Townships van Kaapstad te helpen met het geven van goed onderwijs, ze te helpen bij hun ontwikkeling, ze de mogelijkheid te geven om te sporten en ze daardoor vaardigheden te leren die hen verder brengt in hun leven. Dat ze niet blijven hangen in de vicieuze cirkel armoede en criminaliteit. Ze wil een brug slaan tussen arm en rijk door de kinderen de juiste kennis, materialen  en informatie te geven die ze nodig hebben om een degelijke basis te leggen die ze ongetwijfeld verder zal brengen. Dit kan niet zonder vrijwilligers!

 

Zowel internationale als lokale vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij de projecten. Zonder deze vrijwilligers kunnen ze niet bestaan. Ze zijn een non-profit organisatie en de enige bron van inkomsten die ze hebben is via sponsors én via vrijwilligers. Alle inkomsten worden gebruik voor het programma, maaltijden, benodigde materialen etc. Daarnaast is de fysieke hulp van vrijwilligers ook van grote waarde. Zonder de hulp in de klassen, bij de zwemlessen, bij de Adventure Club, met het opknappen van schooltjes zouden ze het niet redden. Hieronder een kleine opsomming van wat ze Рmet hulp van vrijwilligers Рallemaal hebben bereikt:

 

 • Er zijn 3 kleuterscholen gebouwd waar 60 kinderen per jaar kunnen komen
 • Ze hebben verschillende groentetuinen aangelegd
 • Ze hebben een computerschool opgericht met computers die gedoneerd zijn door vrijwilligers
 • 300 kinderen hebben leren zwemmen en 80 leren surfen
 • 8 van die kinderen hebben een top 3 positie gehaald bij provinciale surfwedstrijden
 • 1200 kinderen uit de townships hebben computerles gehad
 • Er wordt gewerkt aan een de bouw van een stenen school voor gehandicapte kinderen
 • Volwassenen hebben trainingen,¬†bijspijkercursussen en ondernemingscursussen gevolgd

 

Extra opties

Optioneel: 6 dagen Cape to Addo Garden Route tour

Na het vrijwilligerswerk kun je de omgeving van Kaapstad verkennen. En wat voor een omgeving! Dit gebied staat bekend als de Garden Route. Het is een prachtig en afwisseld gedeelte van Zuid-Afrika die je zeker gezien moet hebben. En dat komt goed uit, want in deze week zie je alle highlights. Je bezoekt o.a. de Kaap, Hermanus, Oudtshoorn, Tsitsikamma National Parken Addo Elephant National Park. Deze tour kun je gewoon bijboeken via Activity International!

Kijk hier voor meer info: Info Garden Route Tour

Foto's
Zuid-Afrika Surf and Adventureclub voetballen Zuid-Afrika Surf and Adventureclub Zuid-Afrika Surf and Adventureclub beachlife Zuid-Afrika Surf and Adventureclub surfles Zuid-Afrika Surf and Adventureclub warming up Zuid-Afrika Surf and Adventureclub surfles 3 Zuid-Afrika Surf and Adventureclub skateles Zuid-Afrika Surf and Adventureclub Table View beach Zuid-Afrika Surf and Adventureclub iceskating
Filmpjes
Reisverhalen
Rosanne Geerdes Ik heb het Surf and Adventure project gedaan. Ik heb op een van de scholen in Dunoon met kinderen van 4 jaar gewerkt. s 'Middags deed ik surf, skate of zwemmen met wat oudere kinderen uit Dunoon. In mijn laatste week heb ik het skate club overgenomen en werd dus leider van skate. Het is me erg goed bevallen. Ik voelde me thuis en heb hele leuke mensen. .... Lees hier meer
#letsmakememories