single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Masai Mara Big Cat Project

Wilde dieren spotten én tellen in Kenia

Kenia is een van de beste landen in Afrika om wildlife te spotten. Hier bevinden zich een paar van Afrika's mooiste wildparken, waarvan het Masai Mara de meest bekende is. Het Masai Mara natuurreservaat is het meest noordelijk gelegen deel van het Serengeti-Mara ecosysteem. In een gebied zo groot als Nederland leven miljoenen wilde dieren waaronder natuurlijk de Big 5. Daarnaast is het gebied beroemd vanwege de aanwezigheid van een waanzinnig  grote populatie 'big cats' (luipaarden, leeuwen, jachtluipaarden, wilde katten). Maar het meest bekende van dit gebied is natuurlijk de jaarlijkse 'Great Migration': twee miljoen dieren (wildebeesten, zebra's, gazelles, impala's) migreren van zuid Serengeti in Tanzania naar het Noorden van de Masai Mara in Kenia. Ieder jaar weer, echt ongelooflijk wat een natuurspektakel dat is! Niet gek dat het ook wel de 'een van de zeven wonderen van de natuurlijke wereld' noemen. Fenomenaal!

De Masai: de oorspronkelijk bewoners van dit gebied

Je zou bijna vergeten dat er naast zo veel prachtige diersoorten ook nog mensen leven in dit gebied. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn namelijk de Masai. Een Afrikaanse stam met een heel eigen cultuur en eigen tradities. Ze zijn zijn een grotendeels nomadisch volk en wonen voornamelijk in Kenia en Tanzania. De Masai (zowel het natuurgebied als de mensen) staan behoorlijk onder druk vanwege afname van weides voor hun vee, droogte én vanwege de gespannen relatie met de natuur. Het vee is tegenwoordig te vaak een prooi voor hongerige leeuwen, jachtluipaarden en andere vleeseters. Maar het bestaan van deze 'Big Cats' staat ook behoorlijk onder druk doordat hun jachtgebied steeds kleiner wordt door de groei van de bevolking aan de grenzen van het natuurgebied. En tsja, ze moeten toch eten... Voel je het probleem?

Masai Mara Big Cat project: alles voor de juiste balans

Als vrijwilliger help je bij het Masai Mara Big Cat project een juiste balans te vinden tussen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Er wordt door middel van onderzoek geprobeerd een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. Er worden verschillende soorten onderzoek op wildlife gebied (olifanten, leeuwen, luipaarden etc) gedaan. Dit project is een waanzinnig interessant project op een waanzinnig mooie locatie. Een heuse ontmoeting met de pure bevolking van de Masai én met de wilde dieren van Afrika. Hoe Afrikaans wil je het hebben?

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Masai Mara Big Cat project in het kort:

 • vanaf 2 weken
 • Prachtige bestemming!
 • Focust ligt hoofdzakelijk op wildlife onderzoek
 • Transfer van Nairobi naar de projectlocatie inbegrepen
 • Kans om de Big 5 te spotten
0.00

Kenia – Wildlife Conservation and Community

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Voordat we je gaan vertellen wat jij kunt doen, geven we je eerst wat trieste feiten voordat we aan het goede nieuws beginnen: het aantal wilde dieren op het Afrikaanse continent daalt snel. Veel te snel. Daar zijn verschillende redenen voor: droogte, de komst van meer mensen die in natuurgebieden gaan wonen, het neerzetten van hekken rond natuurgebieden, het afschieten van dieren die vee opeten, het kappen van bomen voor akkerbouw en natuurlijk door stroperij.

Masai Mara Big Cat Conservation 12

Nog een probleem: Big Cats eten vee van Masai op

Ook de ‘Big Cats’ (en de Masai) hebben het zwaar. Het gebied waar ze op jacht naar eten kunnen gaan, wordt steeds een stukje kleiner. Hierdoor bevinden er zich steeds meer jachtdieren in één gebied en uiteindelijk steeds minder prooi. Daarom is het voor de vleeseters een uitgelezen kans om de veestapel van de Masai aan te vallen. Eten is eten, toch? Rampzalig voor de Masai want het vee is een grote bron van voedsel én van inkomsten voor hen. Zij zien de roofdieren lieven gaan dan komen, met het doden van de aanvallers als gevolg. Een redelijk kansloze situatie als er niets gaat veranderen.

Masai Mara Big Cat Conservation 1

Vandaar dat het Masai Mara Big Cat project er is. Want door heel veel gegevens te verzamelen en de bewegingen van de Big Cats in kaart te brengen, kunnen onderzoekers wellicht een oplossing bedenken die zowel voor de dieren als voor de Masai wenselijk is. Ze hopen een oplossing te vinden waarbij het mogelijk is dat mens en dier naast elkaar kunnen leven.

Masai Mara Big Cat Conservation

Wat kun jij doen om te helpen? 

En dan nu het goede nieuws: jij kunt (mag) gaan helpen als vrijwilliger bij dit project! We zullen kort uitleggen hoe dat werkt en wat er allemaal op het programma staat.

Na aankomst
Na aankomst in Nairobi word je naar je accommodatie gebracht dat in het Greater Mara Ecosysteem ligt. Het is ongeveer 5 uur rijden vanaf de luchthaven. De eerste dag staan in het teken van kennismaking: je krijgt een rondleiding langs de projecten, je maakt kennis met je begeleiders en andere vrijwilligers en je ontvangt informatie over het vrijwilligerswerk, de omgeving, gezondheidskwesties en praktische zaken.

Masai Mara Big Cat Conservation groep

Aan de slag!
Na de introductiedagen ga je aan de slag. Wat je ook gaat doen, alles wat je gaat doen staat in het teken van de natuur. De projecten worden georganiseerd door de African Impact en zij proberen door middel van onderzoek en educatie een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. Hieronder een paar voorbeelden van projecten.

Masai Mara Big Cat Conservation 11

Big Cat Monitoring

De Masai Mara is het leefgebied van de drie grootste katachtigen van Afrika: de leeuw, het luipaard en het jachtluipaard (ook wel cheetah genoemd). Als vrijwilliger ga je dagelijk in 4×4 de hort op om deze dieren te monitoren. Je krijgt van tevoren uiteraard goed uitgelegd waar je op moet letten: hoe groot zijn ze, met hoeveel zijn ze, wat doen ze, wat kun je uit hun gedrag aflezen, welke kant gaan ze op etc. Deze informatie wordt opgeslagen in een grote database die onderzoekers gebruiken voor de grote, prangende vraag: hoe vinden we de balans tussen de tegenstrijdige belangen van de dieren, de Masai én de toeristen. Vergeet niet dat die laatste groep ook een grote speler in het spel is (want toeristen brengen geld in het laatje van vele Kenianen).


Even voor de duidelijkheid: luipaard op links, jachtluipaard op rechts!

Wildlife Counts

Nog zo’n te gek onderdeel die vast op je ‘ooit-nog-eens-doen-lijstje’ staat. Aangezien er grote behoefte is aan een consistent en accuraat overzicht van het aantal/soorten wilde dieren dat in dit gebied leeft, worden vrijwilligers ingezet om deze dieren te tellen. Uiteraard onder begeleiding van een professioneel team want je moet natuurlijk wel weten hoe en wat je moet tellen. Tellen saai? Nee natuurlijk niet! De hele dag in de zwoele/warme/hete buitenlucht (zonder geluid van snelwegen in de buurt) en maar genieten van de prachtige vergezichten, de geluiden, de geuren, de natuur, de ontmoetingen met wilde dieren….wat een ervaring!  De verzamelde gegevens worden gebruikt om te kijken welke duurzame maatregelen er moeten worden genomen om het gebied zo veel mogelijk in tact te laten, inclusief het bestaande wildlife en de bevolking.

Masai Mara Big Cat Conservation 19

Conservation Work

Vrijwilligers spelen ook een grote rol als het gaat om natuurbeheer. Waar moet je dan aan denken? Aan bijvoorbeeld het traceren van paden, het opsporen van tekenen van erosie, het verwijderen van uitheemse plantensoorten die een bedreiging vormen voor de inheemse planten, het vastleggen van nieuwe dieren die het gebied zijn binnengekomen etc

Kenia Wildlife Conservation and Community schildpad

 

Prijzen

€ 2900 – 2 weken
€ 3300 – 3 weken
€ 3700 – 4 weken
€ 4100 – 5 weken
€ 4500 – 6 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar vliegveld Nairobi (tussen 06.00 en 22.00)
 • Oriëntatie en begeleiding
 • Onderdak in het volunteer camp midden in de natuur
 • Maaltijden (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Partnerorganisatie in Kenia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Nairobi, Kenia
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

 

Startdata

Altijd op een maandag. Je moet 1 dag ervoor (op de zondag) aankomen in Nairobi. Na een overnachting in Limuru (inbegrepen) reis je op maandag naar de project locatie.

Startdata 2024

 • 8 en 22 januari
 • 5 en 19 februari
 • 4 en 18 maart
 • 1, 15 en 29 april
 • 13 en 27 mei
 • 10 en 24 juni
 • 8 en 22 juli
 • 5 en 19 augustus
 • 2, 16 en 30 september
 • 14 en 28 oktober
 • 11 en 25 november
Accommodatie

Je verblijft in een rustiek volunteer camp in Pardamat Conservation Area middenin de Keniaanse bush. Er is een buitenkeuken aanwezig en ook de ‘eetzaal’ bevindt zich in de Keniaanse buitenlucht. De kok zorgt iedere dag voor lekkere maaltijden. Er is ook personeel dat het huishouden en de was voor haar rekening neemt.

Je overnacht in tenten. In de avond maak je een vuurtje in de fire pit en geniet je van de sterren. De sanitaire voorzieningen deel je, warm douchen kan in de middag als de houtkachel het water heeft opgewarmd. Er is ‘gewoon’ elektriciteit in het camp. Verder moet je er rekening mee houden dat je écht in de wildernis zit; zebra’s, gnoes en giraffen lopen regelmatig door het kamp.

Ter plekke kan je tegen betaling (ca. € 5) je was laten doen. Meestal zijn er rond de 8 tot 10 vrijwilligers aanwezig, plus het lokale team (gidsen, kok, project begeleiders). het maximum aantal vrijwilligers is 14.

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist! Reiservaring is voor deelname aan dit project ook wel wenselijk maar niet verplicht.

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je moet kunnen samenwerken en sterk in je schoenen staan. Houd er rekening mee dat er andere normen en waarden gelden. Ook met betrekking tot het dragen van kleding. De werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en per project. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij.

Het project is het hele jaar open m.u.v. een korte periode rond de feestdagen in december. Het  regenseizoen is van maart tot mei, de korte buitjes vallen het vaakst in november en december. De zomer begint in september en tot januari is het tropisch warm.

Foto's
Kenia Wildlife Conservation and Community cheetah Kenia Wildlife Conservation and Community Centre Kenia Wildlife Conservation and Community Masaipeople Kenia Wildlife Conservation and Community buffalo Kenia Wildlife Conservation and Community leeuw met cub Kenia Wildlife Conservation and Community Masai Kenia Wildlife Conservation and Community schildpad Masai Mara Big Cat Conservation 1 Masai Mara Big Cat Conservation 11 Masai Mara Big Cat Conservation 19 Masai Mara Big Cat Conservation 23 Masai Mara Big Cat Conservation 12 Masai Mara Big Cat Conservation Big Cat monitoring 2 Masai Mara Big Cat Conservation groep Masai Mara Big Cat Conservation Masai Mara Big Cat Conservation Great Migration 1 Masai Mara Big Cat project Masai Mara Big Cat Conservation 2 Masai Mara Big Cat Conservation 3 Masai Mara Big Cat Conservation 6 Masai Mara Big Cat Conservation 10 Masai Mara Big Cat Conservation 13 Masai Mara Big Cat Conservation 14 Masai Mara Big Cat Conservation 15 Masai Mara Big Cat Conservation 16 Masai Mara Big Cat Conservation 17 Masai Mara Big Cat Conservation 18 Masai Mara Big Cat Conservation 24
Filmpjes
Reisverhalen
Casper Zo, hier zit ik dan, achter mijn laptop middenin de 'ongerepte natuur'. Ik ben hier namelijk in Welgevonden Game Reserve, gelegen in het Unesco Biosphere Reseve Waterberg in Limpopo, Zuid-Afrika. Het is avond, dus ik zie ze nu niet, maar ik weet dat ik omringd ben door onder andere olifanten, neushoorns, giraffen, wildebeesten, jakhalzen, bavianen, impala's, zebra's en ga zo maar door. Alleen sommige vogels verraden dat ze er zijn door hun gefluit. H.... Lees hier meer
#followyourdreams