single-faq.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Wildlife: Wie is Wildlife coordinator Barry?

Een kennismaking met Wildlife specialist Barry Harzevoort

Barry Harzevoort

Hoe lang ben je nu eigenlijk al coördinator van de wildlifeprojecten van Activity International?
Ik neem de coördinatie van de wildlifeprojecten al voor m’n rekening sinds ik voor Activity International werk. Dat is alweer ruim 10 jaar.

In die 10 jaar tijd heb je de wildlifeprojecten van Activity International ongetwijfeld door en door leren kennen. Zou je een top 3 kunnen maken van de wildlifeprojecten die jij zelf het leukst vindt?
Er zijn natuurlijk verschillende redenen om een project heel gaaf te vinden, bijvoorbeeld: of ik het zelf heb bezocht, de locatie, de doelstellingen van het project en de reacties van vrijwilligers die er zijn geweest.

  1. Mijn persoonlijke favoriet is de Conservation Training Course die wordt aangeboden door de organisatie achter het Kwazulu Big 5 reservaten project in Zuid-Afrika. Super leerzaam en in een prachtige omgeving.
  2. Ook het Marine Conservation project op de Seychellen vind ik geweldig. Deze idyllische eilandengroep is natuurlijk een fantastische locatie om te verblijven en ik houd zelf ook heel erg van duiken.
  3. Tot slot hoort ook de Namibië ook absoluut in mijn top 3 thuis. Dit is namelijk een hele gave combi tussen je handen uit de mouwen bij een dierenopvang en indien je wilt ook meehelpen bij onderzoek op echt afgelegen plekken.

Zuid-Afrika Cheetah and Wildlife Conservationa Cheetah in University


Dit waren jouw favoriete projecten, maar zijn dit ook de populairste projecten die geboekt worden?

Nee, de top 3 van populairste projecten is als volgt (in willekeurige volgorde want ze ontlopen elkaar niet echt veel):

Waarom denk je dat juist deze 3 projecten zo populair zijn?
Deze drie projecten bevinden zich alle drie in Zuid-Afrika. Dit is een erg toegankelijk land en het is relatief goedkoop om er naartoe te vliegen. Hierdoor is ons aanbod van wildlifeprojecten in Zuid-Afrika hoog, waardoor het ook makkelijker wordt om verschillende projecten daar te combineren. De reden dat het Monkey Rehabilitation Center ons populairste project is, is omdat het erg ‘hands on’ is. Dat wil zeggen dat je hebt direct contact hebt met dieren. Het aanbod in dit soort ‘hands on’ projecten steeds beperkter.

Ik hoor nu al verschillende landen voorbij komen. Waar ter wereld biedt Activity International eigenlijk wildlifeprojecten aan?
De meeste wildlifeprojecten die we aanbieden bevinden zich in Afrika. Ook hebben we kleinschaligere projecten in Latijns Amerika en Azië. Het Olifantenproject in Thailand bijvoorbeeld, wat een mooi project is dat! Mag die nog bij mijn favorieten? Daarnaast bieden we in Canada en Australië nog andere projecten aan die zich ook richten op natuurbehoud.

Zuid-Afrika Welgevonden neushoorns

Is er in de afgelopen jaren eigenlijk veel veranderd in het aanbod van wildlifeprojecten?
Absoluut. In alle jaren dat we wildlifeprojecten aanbieden zijn we zelf steeds bewuster geworden van wat we aanbieden. We zijn niet bang om het gesprek aan te gaan met externe partijen die bepaalde aspecten van sommige van onze projecten ter discussie stellen. Zo blijven we zelf ook bijleren over de impact van onze projecten ter plaatse. We pakken de positieve dingen op en proberen zo de lokale situatie verbeteren. Zo hebben we de afgelopen jaren steeds meer de focus gelegd op de bijdrage van onze projecten op natuurbehoud in het algemeen. Het is voor ons namelijk niet voldoende als enkel de vrijwilligers een leuke tijd hebben en het bedrijf ter plaatse geld verdient.

Betekent dat dan ook dat Activity International projecten geschrapt heeft?
Jazeker. Momenteel bieden we een stuk minder projecten aan waarbij vrijwilligers direct contact hebben met dieren dan voorheen. In de praktijk is namelijk gebleken dat de positieve bijdrage voor de natuur van sommige van deze projecten niet groot genoeg was in onze ogen.

Om wat voor projecten ging dat dan precies?
Het ‘lion breeding’-project bijvoorbeeld. Het was vaak onduidelijk waar de leeuwen uiteindelijk terecht kwamen en al komen ze goed terecht, dan nog kun je je afvragen hoe zinvol het is om leeuwen te fokken. Er is tenslotte al te weinig ruimte om de huidige leeuwenpopulaties in stand te houden. Iets vergelijkbaars geldt voor het olifantenproject in Thailand. Dit project bestond uit het verzorgen van olifanten, waar op zichzelf natuurlijk niks mis mee is. We werden ons er echter steeds meer van bewust dat hierbij niet het welzijn van de olifanten centraal stond, maar het vermaak van de toeristen en vrijwilligers. We hebben er dus voor gekozen om zowel deze leeuwen- als olifantenverzorgingsprojecten niet meer aan te bieden.

Biedt Activity International dan nog wel goede alternatieve projecten aan voor mensen die graag ‘hands on’ met dieren willen werken?
Gelukkig hebben we goede alternatieven voor de projecten die we hebben geschrapt. We bieden namelijk nog wel verzorgingsprojecten met apen aan. Hierbij staat gelukkig wel het welzijn van de dieren centraal en apen zijn veel makkelijk te herintroduceren in de natuur dan bijvoorbeeld leeuwen. Ook bieden we ‘Big 5-projecten’ in Afrika aan, waarbij je wel op safari gaat om wildlife te spotten in de natuur, maar er geen fysiek contact met de dieren is.

Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project

En dan tot slot: zitten er nog nieuwe projecten aan te komen?
Jazeker! We houden altijd onze oren en ogen open en zijn ook op dit moment weer druk bezig met het regelen van nieuwe projecten. We zijn nog hard op zoek naar nog één of twee verantwoorde ‘hands on’ dierenprojecten. En de Galapagos Eilanden blijven op de wensenlijst staan. Houd de site in de gaten!

#followyourdreams