single-product.php

Kruger Research and Conservation

Vrijwilligerswerk nabij het Kruger Park

De locatie van dit Kruger Research and Conservation project is top: 'the Greater Kruger area' in Zuid-Afrika. Dit prachtige, veelzijdige gebied in nog groter dan het Kruger National Park. Het  beslaat namelijk ook nog eens de natuurgebieden die rondom het National Park heen liggen. Deze omliggende natuurgebieden zijn niet van de overheid maar privé eigendom, vandaar dat ze niet tot het Kruger National Park behoren. Niet dat het de dieren wat uitmaakt die er leven - het gras smaakt overal hetzelfde - en er zijn vaak geen hekken die ze tegen kunnen houden. In dit gebied leven naast de Big 5 (leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns) ook ander bijzondere diersoorten. Denk maar eens aan giraffen, impala's, zebra's, reptielen, wrattenzwijntjes, hyena's en wel meer dan 400 vogelsoorten. Een adembenemend mooi gebied waar aanwezige dieren nog redelijk ongestoord kunnen leven. Nog wel...

Je kunt in dit gebied meehelpen met het doen van onderzoek naar de verschillende diersoorten. Het doel is (simpel gezegd) om te kijken hoe de aanwezige dieren (over)leven in dit gebied zonder dat de oorspronkelijk natuur verloren gaat en zonder dat zij zelf als diersoort ten ondergaan. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt voor lange termijn plannen, gemaakt door verschillende foundations zoals The African Lion and Environmental Research Trust and Save the Elephants. En jij mag helpen!

 •  2 tot 8 weken
 •  Project is het gehele jaar geopend
 • Onderzoek naar verschillende diersoorten in een prachtige omgeving
0.00

Zuid-Afrika – Kruger Research & Conservation

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Keuze uit twee prachtige projecten

Het project bestaat eigenlijk uit twee projecten: het African Wildlife Big 5 Conservation Project en het Large Predators Research and Conservation Project. Bij boeking zul je één van deze projecten moeten kiezen. We leggen hieronder uit wat de beide projecten inhouden.

African Wildlife Big 5 Conservation Project

Zoveel mogelijk verschillende dieren zien? Dan kies je voor deze optie! Je gaat dan van alles een beetje doen. De focus van dit project ligt op het monitoren van de Big 5. Dus bijvoorbeeld gegevens verzamelen over olifanten en neushoorns, kijken wat een roedel leeuwen allemaal doet op een dag (en nacht), luipaarden tellen en kijken welk effect buffels op de omgeving hebben. Daarnaast help je ook met praktische zaken als het opsporen en verwijderen van strikken (van stropers)  of helpen in het reservaat. Dat laatste is echt fysiek werk:  planten van bomen, verwijderen van uitheemse plantensoorten etc. Je zult bij dit project minder ‘de diepte’ in gaan dan bij het andere project maar who cares….je zit in een fantastisch stuk van Zuid-Afrika!

Large Predators Research and Conservation Project

Dit project focust zich meer op de ‘katachtigen’ in dit gebied. Denk aan leeuwen, luipaarden, cheetah’s (eigenlijk heten ze jachtluipaarden in het Nederlands). Zij behoren ondertussen tot de bedreigde diersoorten en als we niet ingrijpen komen ze over een aantal jaar helemaal niet meer voor op het Afrikaanse continent.

Ook bij dit onderzoek help je als vrijwilliger mee met het verzamelen van gegevens. Bij leeuwen kijk je bijvoorbeeld naar hoe ze jagen, hoe hun ‘sociale leven’ eruit ziet, wat hun territorium is. Je kijkt ook naar hoe fit ze zijn door puur naar lichamelijke aspecten te kijken. Al deze gegevens zijn belangrijk omdat de onderzoekers hopen hiermee een patroon te kunnen ontdekken en meer inzicht te krijgen in waarom dieren bepaalde dingen doen en/of laten. Hiermee kunnen we ze helpen te overleven.

De luipaarden zijn een stuk lastiger te observeren. Ze leven solitair en bewegen zich over grote gebieden. Om toch data te verzamelen worden er camera’s geplaatst die foto’s maken als dieren voorbij komen. Op die manier hopen de onderzoekers met de hulp van vrijwilligers meer data te verkrijgen over deze dieren.

Naast het focussen op de dieren zelf, help je ook mee met het behoud van de natuur in het park: uitheemse planten verwijderen, planten van nieuwe inheemse struiken, voorkomen van erosie maar ook het opsporen en verwijderen van strikken die door stropers zijn uitgezet.

Een dag uit het leven van een vrijwilliger

Hoewel elke dag weer anders zal zijn en de werkzaamheden erg van het weer en van het seizoen afhangen, kunnen we toch een schatting geven van de verdeling van de vrijwilligerstaken van dit project per week:

 • Big 5 monitoring and game drives in het reservaat: 40% tot 50%
 • Conservation work (onderhoud, werken in de natuur etc.) : 30% tot 40%
 • Gegevens invoeren en andere ‘bureauwerkzaamheden’: 10% tot 20%

05:30 uur   Opstaan, aankleden en klaarmaken voor de ochtendwerkzaamheden
06:00 uur   Klaar om de eerste gamedrive te maken om gegevens te verzamelen óf meehelpen met conservation work
09:30 uur   Ontbijt gevolgd door werken aan onderzoek (gegevens invoeren e.d.)
12:30 uur   Lunchtijd. Lunchen doe je óf in the lodge óf je hebt een lunchpakket mee als je op gamedrive bent.
13.00 uur   Middagactiviteiten beginnen: ames drives of conservation education
16.30 uur   Terug naar de lodge en met andere vrijwilligers dag evalueren en gegevens verwerken.
16.30 uur   Avondeten en daarna relaxen. Soms wordt er nog een presentatie door een gids gegeven.
Let op: dit is maar een voorbeeld. Tijden en werkzaamheden hangen erg af van het weer en het seizoen!

Wildlife expert Barry over dit project:

“Wow wat een prachtige natuur! En dat in combinatie met fotografie en conservation werk. Ondanks dat Kruger NP misschien wel het bekendste park van Zuid-Afrika is, is er juist in de laatste 20 jaar in de reservaten rond het Kruger NP heel weinig aan onderzoek gedaan. En nu steeds meer hekken verdwijnen tussen het nationale park en de aangrenzende game reserves, is dit hard nodig.

Toen ik dit project heb bezocht (vorig jaar) was ik bijzonder onder de indruk van het team en de begeleiders. Zij doen er alles aan om de vrijwilligers een geweldige tijd te bezorgen en ze hebben een vracht aan kennis in huis.Je bent in goede handen en verblijft op een comfortabele plek. En daarbij lukt het African Impact om deelnemers van over de hele wereld met verschillende vaardigheden, kennis en leeftijd naar dit project te krijgen. Dat zorgt voor een erg leuke sfeer en veel interessante gesprekken. Al met al heel veel ingrediënten voor een top ervaring.”

Prijzen

Prijzen Kruger Research and Conservation

€ 1625 – 2 weken
€ 2025 – 3 weken
€ 2400 – 4 weken
€ 3200 – 6 weken
€ 4000 – 8 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding op het project
 • Ophaalservice van het vliegveld van Nelspruit
 • Transfer naar accommodatie Kruger Area
 • Oriëntatiebijeenkomst
 • Onderdak (gedeeld) en maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk
 • Bijdrage aan het project
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Nelspruit, Zuid-Afrika
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, visa, etc.
Startdata

Startdata 2017

Op de onderstaande data kun je starten en word je in Nelspruit verwacht. De aankomst- én vertrekdag is op een zondag.

 

Startdata 2017 Startdata 2018
8, 15 en 29 januari 14 en 28 januari
12 en 26 februari 11 en 25 februari
12 en 26 maart 11 en 25 maart
9 en 23 april 8 en 22 april
7 en 21 mei 6 en 20 mei
4 en 18 juni 3 en 17 juni
2, 16 en 30 juli 1, 15 en 29 juli
13 en 27 augustus 12 en 26 augustus
10 en 24 september 9 en 23 september
8 en 22 oktober 7 en 21 oktober
5 en 19 november 4 en 18 november
 3, 17 en 31 december  2, 16 en 30 december

 

Accommodatie

Tsja, je zou dit programma alleen al voor de accommodatie boeken. Je verblijft namelijk in een prachtige lodge aan de rand van het nationale park. Er is een gemeenschappelijk gebouw waar de vrijwilligers eten en kunnen relaxen. Na een dag ‘hard werken’ is het heerlijk om terug te komen bij het vrijwilligersverblijf waar de tafel voor je is gedekt en het eten staat te pruttelen. Want er is ook een kok aanwezig die de maaltijden verzorgd. ‘s Avonds kun je bij het kampvuur nog wat kletsen onder de Afrikaanse sterrenhemel. Of je neemt een duik in het zwembad. Je deelt je slaapverblijf met andere vrijwilligers. Eventueel is er op aanvraag een privé accommodatie beschikbaar. Hier betaal je wel wat extra voor (rond de € 15 per nacht).

Voor wie geschikt

Kruger Research and Conservation, voor wie geschikt?

Je kunt deelnemen aan dit project als je 16 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. De werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en per project. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij. Accommodatie is gedeeld.

Filmpjes
Reisverhalen
Casper van Lier Zo, hier zit ik dan, achter mijn laptop middenin de 'ongerepte natuur'. Ik ben hier namelijk in Welgevonden Game Reserve, gelegen in het Unesco Biosphere Reseve Waterberg in Limpopo, Zuid-Afrika. Het is avond, dus ik zie ze nu niet, maar ik weet dat ik omringd ben door onder andere olifanten, neushoorns, giraffen, wildebeesten, jakhalzen, bavianen, impala's, zebra's en ga zo maar door. Alleen sommige vogels verraden dat ze er zijn door hun gefluit. H.... Lees hier meer
#letsmakememories