single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Wildlife Rehab and Research

Vrijwilligerswerk met wilde dieren in Namibië

Namibië, een dunbevolkt land in zuidelijk Afrika, waar indrukwekkende zandwoestijnen, wildlife, lokale Afrikaanse stammen en Duitse invloeden een wonderlijke mix vormen. Ondanks dat een groot deel van Namibië bestaat uit woestijn, is er toch ook veel natuur te ontdekken. Naast woestijn vind je inheemse bomen als de baobab, de kameldoring en de mopane. En daar komen weer dieren op af zoals de olifanten, bergzebra's, de zwarte neushoorn, leeuwen, gemsbokken en antilopen. En met deze dieren kun je gaan werken bij het Wildlife Rehab and Research project!

De projecten liggen verspreid door Namibië. Leuk is dat je projecten kunt combineren, zodat je veel van het land ziet. Het project biedt veel internationale vrijwilligers de kans om een unieke ervaring op te doen! Veel vrijwilligers zijn je al voor gegaan. Iets voor jou?

Dieren verzorgen op 42 km van Windhoek

Vlakbij Windhoek ligt namelijk een uniek wildlife-opvangcentrum van het Wildlife Rehab and Research project waar je mee kunt helpen met het verzorgen van wilde dieren. Naast de opvang wordt er ook veel aan onderzoek gedaan. Ondanks dat je hier op slechts 42 kilometer van Windhoek zit, bevind je je toch al middenin de Afrikaanse bush. Animal Planet heeft hier zelfs een aantal tv-uitzendingen opgenomen!

Of onderzoek in 'the middle of nowhere'

Trek je toch liever nog verder de wildernis in? Geen probleem! Want naast de projecten bij het opvangcentrum lopen er ook nog eens verschillende onderzoeksprojecten in 'the middle of nowhere'. Samenvattend: Je kunt kiezen uit 4 verschillende projecten: de Sanctuary dierverzorgingsproject en 3 afgelegen onderzoeksprojecten. Je kunt natuurlijk ook verschillende projecten met elkaar combineren. Nog leuker! Over afwisseling gesproken! Let’s make memories!

Het Wildlife Rehab and Research project in Namibië draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Wildlife Rehab and Research project in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 18 jaar
 • Opvangcentrum voor dieren en onderzoek
 • Combinatie van verschillende projecten mogelijk
 • Zeer bijzondere bestemming!
0.00

Namibië – Wildlife Rehab and Research opvang centrum

Kies het aantal weken

Namibië – Wildlife Rehab and Research onderzoek

Kies het aantal weken

Combinatie programma

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Er is keuze uit vier verschillende projecten: het dierverzorgingsproject (Sanctuary), het paardenproject en drie onderzoeksprojecten. Hieronder staan ze allemaal verder omschreven. Je kunt natuurlijk ook verschillende projecten met elkaar combineren. Nog leuker!

Namibie Wildlife Rehab and Research Naankuse

Dierverzorging: Wildlife-opvangcentrum

Bij dit project verblijf je in het wildlife-opvangcentrum, 42 kilometer bij Windhoek vandaan. In dit opvangcentrum, ook wel Sanctuary genoemd, worden gewonde en weesdieren opgevangen en verzorgd. Herstelde dieren worden, wanneer dit mogelijk is, weer opnieuw uitgezet in de vrije natuur. Hierdoor verschilt het van tijd tot tijd welke dieren er precies aanwezig zijn in het opvangcentrum. Dieren die er regelmatig rondlopen zijn bijvoorbeeld wilde honden, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, caracals, bavianen, blauwbalaapjes, gemsbokken, springbokken, duikers, koedoes, meerkatten, rotsdassies, bunzingen, genetkatten en wrattenzwijnen.  Aan bijzondere dieren op dit project is dus zeker geen gebrek en het mooie is dat jij – als vrijwilliger op dit project – de zeldzame kans krijgt om ‘hands on’ met een deel van deze dieren te werken en zo bijdraagt aan het behoud en de bescherming van wildlife in Afrika. Daarnaast ben je onderdeel van het onderzoeksteam waarbij je helpt met het observeren van roofdieren, het uitlezen van camera’s en het analyseren van GPS data in het Zannier Reservaat of de Shiloh Wildlife Sanctuary. Een echte dierenliefhebber kan hier z’n hart ophalen!

Speciaal voor paardenliefhebbers (met ervaring in paardrijden) is er de mogelijkheid om met paarden te werken en regelmatig te rijden. Vind je dit interessant, laat het dan weten.

Mogelijke taken die je uitvoert zijn:

 • Voedsel bereiden en het voeren van de dieren
 • Dierverblijven schoonmaken en onderhouden
 • Het verblijf van de dieren verrijken door persoonlijke interactie, met ze te gaan wandelen in de bush of activiteiten met ze te ondernemen
 • Intensieve zorg verlenen (ook ’s nachts) voor jonge dieren
 • Nieuwe faciliteiten bouwen
 • Een steeds belangrijker onderdeel: onderzoek naar wildlife in de omgeving en het monitoren van de in het wild levende dieren (eventueel te paard)
 • Allerhande hand- en spandiensten
 • Optioneel (ter plekke te regelen): een dag op de plaatselijke school voor San-kinderen

Namibie Wildlife Rehab and Research Sofie met baviaan

Onderzoek: Wildlife Estate

Het Wildlife Estate-onderzoeksgebied ligt in het zuiden van Namibië. Bij het onderzoek dat hier uitgevoerd wordt, ligt de hoofdfocus op het monitoren van de Hartmann’s bergzebra. Zij eten het schaarse gras op die de kuddes van de lokale boeren zo hard nodig hebben. En dus worden afgeschoten en gebruikt voor vleesconsumptie. Dit vormt een probleem waar een oplossing voor moet worden gezocht.

Daarnaast vind je hier grote carnivoren zoals bijvoorbeeld jakhalzen, jachtluipaarden en hyena’s. Deze vleeseters vormen een direct gevaar voor de kuddes koeien/schapen van de lokale gemeenschap. Dat vormt uiteraard een conflict tussen mens en dier. Als vrijwilliger op dit project help je mee met onderzoek te doen naar dit probleem. De resultaten die hieruit komen rollen zijn namelijk hard nodig om de mens-dierconflicten in dit gebied te verminderen.

Het helpen als vrijwilliger bij dit project geeft je een geweldige kans om lekker praktisch bezig te zijn in de ongerepte natuur. Het semi-woestijnlandschap is overweldigend mooi en bestaat uit de Naukluft bergen, eeuwenoude kloven en grotten, indrukwekkende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen. En alsof dat nog niet genoeg is bevindt één van de slechts drie aanwezige wijngaarden in Namibië zich middenin dit natuurgebied. Als vrijwilliger ga je iedere dag de natuur in, meestal te voet. Een goede algemene conditie is dus vereist!

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Op zoek naar zebra’s en carnivoren om ze te monitoren
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera’s in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Helpen met de wijnproductie (seizoen afhankelijk)

Naast het bovenstaande is het mogelijk ter plekke een activiteitenpakket bij te boeken. Je gaat dan o.a. naar Sossusvlei en doet de Naukluft en Quiver Trree Forest sunrise hike. De kosten van het gehele pakket zijn rond de € 140.

Namibie Wildlife Rehab and Research rehab centre

Onderzoek: Desert Retreat

Op ongeveer 2 á 3 uur verder richting het zuidwesten vanaf het Wildlife Estate ligt het Desert Retreat. Dit is een onderzoeksgebied aan de grens van het Namibische Naukluft natuurpark. De werkzaamheden hier zijn vergelijkbaar met die op het Wildlife Estate en gericht op het monitoren dieren waaronder grote carnivoren. Het doel van het onderzoek naar deze laatste groep is om mens-dierconflicten te verminderen. In vergelijking met het Wildlife Estate is de omgeving totaal anders, maar net zo indrukwekkend. Waar het in het Wildlife Estate een semi-woestijnlandschap betreft, trek je hier nog een stuk verder de wildernis in en kom je echt middenin de woestijn terecht, met rode zandduinen, eindeloze open grasvlaktes en imponerende bergketens. Over het algemeen zal je dagelijks te voet dit prachtige gebied intrekken en veel met onderzoek bezig zijn. Een goede algemene conditie is dus vereist.

Namibie Wildlife Rehab and Research rode zandduinen

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Opzoek naar wildlife
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera’s in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Helpen bij het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Night drives en indien mogelijk overnachten in het veld

Namibie Wildlife Rehab and Research wildlife

Onderzoek: TimBila Reserve

In het westen van Namibië ligt het 30.000 hectare grote TimBila Reservaat. Een cruciale plek voor het vrijlaten van conflict dieren. Deze dieren worden door lokale boeren als een ‘probleem’ gezien omdat ze jaren op vee of kostbare graslanden leegeten. In plaats van afschieten helpt een team van professionals de dieren een veilige plek te geven. Hier kan je als vrijwilliger ook aan meehelpen! TimBila is dé plek voor een tweede kans.

Als vrijwilliger help je met:

 • Onderhoud en uitlezen van wildlifecamera’s
 • GPS data verwerken van met halsband uitgeruste wilde dieren
 • Helpen met uitzetten van dieren (als dit tijdens jouw verblijf gebeurd)
 • Tracken (volgen) van dieren
 • Onderhoud aan het reservaat

Vrije tijd

Al die verschillende vrijwilligersprojecten zijn natuurlijk al geweldig, maar ook in je vrije tijd hoef je je zeker niet te vervelen! In het opvangcentrum werk je namelijk vijf dagen per week en in de weekenden ben je vrij. Op zaterdag wordt een leuke activiteit georganiseerd. Zondag heb je de gelegenheid om naar Windhoek te gaan of gewoon lekker een beetje uit te rusten. Op de verschillende onderzoek locaties worden er verschillende activiteiten georganiseerd afhankelijk van de locatie. Voorbeelden hiervan zijn: nightdrives, sundownerdrives, overnachten in de wildernis of nabijgelegen natuurgebieden bezoeken, maar ook hier kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker uit te rusten op het kamp. Op alle locaties wordt in de avonden regelmatig de braai aangestoken en is er genoeg tijd om lekker samen te chillen.

Namibie Wildlife Rehab and Research Sofie

Prijzen

€ 1390 – 2 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 1990 – 3 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 2590 – 4 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 3190 – 5 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 3790 – 6 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 4290 – 7 weken Wildlife-opvangcentrum
€ 4690 – 8 weken Wildlife-opvangcentrum

€ 1590 – 2 weken onderzoeksproject ∗
€ 2290 – 3 weken onderzoeksproject ∗
€ 2990 – 4 weken onderzoeksproject ∗

€ 2790
 – 4 weken combinatie Wildlife-opvangcentrum en onderzoeksproject

Wil je langer blijven? Het Wildlife-opvangcentrum met een Onderzoeksproject anders combineren? Dat kan! Stuur ons dan even een mailtje. Ook kun je de verschillende onderzoeksprojecten met elkaar combineren. Bijvoorbeeld als je 4 weken onderzoeksproject boekt, kun je er voor kiezen 2 weken Desert Retreat en 2 weken Wildlife Estate. Of 2 weken TimBila, 1 week Opvang en 1 week Desert Retreat.

∗ Boek je alleen een onderzoeksproject, dan zijn er minimaal 2 extra nachten bij het opvangcentrum nodig in verband met transfer en introductie (€ 85 per nacht). Dit is niet inbegrepen bij de bovenstaande kosten voor een onderzoeksproject. We zullen dit snel na boeking duidelijk communiceren.

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing op het vrijwilligersproject
 • Transfer vliegveld Windhoek-project
 • Onderdak (vrijwilligershuis of tenten)
 • Maaltijden (3 maaltijden per dag, worden mede door vrijwilligers zelf bereid)
 • Vervoer naar de onderzoeksprojecten indien van toepassing (startpunt: wildlife-opvangcentrum)
 • Werkkleding (verplicht) – 1 T-shirt en 1 broek
 • Was service
 • Hulp bij het regelen van het visum
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Namibië. Dichtstbijzijnde vliegveld: Windhoek
 • Visum – het gratis toeristenvisum volstaat normaal gesproken
 • Extra nachten bij de Opvang indien je alleen Onderzoek boekt (€ 85 per nacht)
 • Extra Naankuse werkkleding: T-shirt (€ 7 per stuk), afritswerkbroek (€ 32 per stuk) en jack (€ 34)
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Persoonlijke kosten voor extra overnachtingen voor of na het project, excursies, vaccinaties etc.
Startdata

Je kunt iedere dag van de week, maar het liefst op maandag, aankomen. Je wordt opgehaald van de luchthaven in Windhoek om naar het wildlife-opvangcentrum (Sanctuary) gebracht te worden. Vanaf hier vinden transfers plaats van en naar de onderzoek locaties.

Let op! De transfers naar de onderzoeklocaties zijn niet op de dag dat je op het wildlife-opvangcentrum aankomt. Je verblijft hier altijd de eerste dagen. De transfer naar de Wildlife Estate, Desert Retreat en TimBila vindt plaats op zaterdag.

Voorbeeld:

Je boekt de combinatie van 2 weken opvang en 2 weken onderzoek in het TimBila reservaat. Dan kom je op maandag in Windhoek aan en word je van de luchthaven opgehaald. Na 5 dagen bij de Sanctuary (= opvang) reis je op zaterdag naar TimBila en hier blijf je dan 14 dagen. Op zaterdag reis je weer terug naar de Sanctuary. Vervolgens help je nog ruim een week bij de opvang waar je weer op maandag vertrekt.

Boek je alleen een verblijf bij een Onderzoeksproject dan kan je op donderdag aankomen. Na 2 nachten bij de Opvang (Sanctuary) reis je op zaterdag naar jouw onderzoeksproject. Op de zaterdag een aantal weken later, reis je weer terug naar de Sanctuary. Op zondag kan je terug of verder reizen. Naast de projectkosten betaal je dan 3 extra nachten in de Sanctuary.

Geef je wensen door en we helpen je graag met de puzzel.

Accommodatie

Op alle verschillende projecten zijn de accommodaties heel erg vergelijkbaar met elkaar. redelijk basic maar comfortabel en op een prachtige plek. Meestal verblijf je in twee- of driepersoons tenten (samen met reisgenoot, of een andere vrijwilliger van hetzelfde geslacht) soms is het een driepersoons kamers (m/v gescheiden). De accommodaties zijn niet luxe maar al het noodzakelijke is aanwezig, tot comfortabele bedden met beddengoed aan toe. Douche en toilet worden gedeeld.

De maaltijden zijn inbegrepen. De maaltijden zijn erg gevarieerd, voedzaam en smakelijk. Ook zal de braai (barbecue) regelmatig ontstoken worden. Met vegetarisch eten of andere dieetwensen wordt rekening gehouden, mits van tevoren aangegeven.
Overal kan de was worden gedaan en er is een (klein) zwembad aanwezig voor verkoeling op warme dagen. Let op: internet en bereik op je telefoon is zeer beperkt. Geen wifi.

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk. Je helpt bij toerbeurt met koken voor de groep.

 

Foto's
Namibie Wildlife Rehab and Research giraffe Namibie Wildlife Rehab and Research baby feeding Namibie Wildlife Rehab and Research 2 Namibie Wildlife Rehab and Research fences checking Namibie-Wildlife-Rehab-and-Research-jaguar. Namibie Wildlife Rehab and Research Kanaan Namibie Wildlife Rehab and Research 3 Namibie Wildlife Rehab and Research lynx Namibie Wildlife Rehab and Research Stokstaartje Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibië Wildlife Research and rehab meerkatjes Namibië Wildlife Research and rehab accommadatie Namibië Wildlife Research and rehab jachtluipaarden Namibië Wildlife Research and rehab Savannah met aapjes Namibië Wildlife Research and rehab Savannah Namibië Wildlife Research and rehab accommadatie Namibië Wildlife Research and rehab close up leeuw
Filmpjes
Reisverhalen
Danielle Ik heb meegeholpen bij het Naankuse Wildlife Sanctuary en Neuras en Kanaan. Het was echt super!  Het was een hele leerzame reis, heel divers, veel mensen leren kennen, veel verschillende activiteiten gedaan,kortom: een prachtige ervaring! Ik geef deze reis een 9!.... Lees hier meer
#followyourdreams