single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Wildlife Rehab and Research

Vrijwilligerswerk met wilde dieren in Namibië

Namibië, een dunbevolkt land in zuidelijk Afrika, waar indrukwekkende zandwoestijnen, wildlife, lokale Afrikaanse stammen en Duitse invloeden een wonderlijke mix vormen. Ondanks dat een groot deel van Namibië bestaat uit woestijn, is er toch ook veel natuur te ontdekken. Naast woestijn vind je inheemse bomen als de baobab, de kameldoring en de mopane. En daar komen weer dieren op af zoals de olifanten, bergzebra's, de zwarte neushoorn, leeuwen, gemsbokken en antilopen. En met deze dieren kun je gaan werken bij het Wildlife Rehab and Research project!

De projecten liggen verspreid door Namibië. Leuk is dat je projecten kunt combineren, zodat je veel van het land ziet. Het Wildlife Rehab and Research project biedt veel internationale vrijwilligers de kans om een unieke ervaring op te doen! Veel vrijwilligers zijn je al voor gegaan. Iets voor jou?

Dieren verzorgen op 42 km van Windhoek

Vlakbij Windhoek ligt namelijk een uniek wildlife-opvangcentrum van het Wildlife Rehab and Research project waar je mee kunt helpen met het verzorgen van wilde dieren. Ondanks dat je hier op slechts 42 kilometer van Windhoek zit, bevind je je toch al middenin de Afrikaanse bush. Animal Planet heeft hier zelfs een aantal tv-uitzendingen opgenomen!

Of onderzoek in 'the middle of nowhere'

Trek je toch liever nog verder de wildernis in? Geen probleem! Want naast de projecten op het Wildlife Rehab and Research opvangcentrum lopen er ook nog eens verschillende onderzoeksprojecten in 'the middle of nowhere'. Samenvattend: Je kunt kiezen uit vier verschillende projecten: het dierverzorgingsproject, het paardenproject en twee onderzoeksprojecten. Je kunt natuurlijk ook verschillende projecten met elkaar combineren. Nog leuker! Over afwisseling gesproken! Let’s make memories!

Het Wildlife Rehab and Research project in Namibië draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Wildlife Rehab and Research project in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 18 jaar
 • Opvangcentrum voor dieren en onderzoek
 • Combinatie van verschillende projecten mogelijk
 • Goede keuze als je van paardrijden houdt
 • Zeer bijzondere bestemming!
0.00

Namibië – Wildlife Rehab and Research opvang centrum

Kies het aantal weken

Namibië – Wildlife Rehab and Research onderzoek

Kies het aantal weken

Combinatie programma

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Er is keuze uit vier verschillende projecten: het dierverzorgingsproject, het paardenproject en twee onderzoeksprojecten. Hieronder staan ze allemaal verder omschreven. Je kunt natuurlijk ook verschillende projecten met elkaar combineren. Nog leuker!

Namibie Wildlife Rehab and Research Naankuse

Dierverzorging: Wildlife-opvangcentrum

Bij dit project verblijf je in het wildlife-opvangcentrum, 42 kilometer bij Windhoek vandaan. In dit opvangcentrum worden gewonde en weesdieren opgevangen en verzorgd. Herstelde dieren worden, wanneer dit mogelijk is, weer opnieuw uitgezet in de vrije natuur. Hierdoor verschilt het van tijd tot tijd welke dieren er precies aanwezig zijn in het opvangcentrum. Dieren die er regelmatig rondlopen zijn bijvoorbeeld wilde honden, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, caracals, bavianen, blauwbalaapjes, gemsbokken, springbokken, duikers, koedoes, meerkatten, rotsdassies, bunzingen, genetkatten en wrattenzwijnen.  Aan bijzondere dieren op dit project is dus zeker geen gebrek en het mooie is dat jij – als vrijwilliger op dit project – de zeldzame kans krijgt om ‘hands on’ met veel van deze dieren te werken en zo bijdraagt aan het behoud en de bescherming van wildlife in Afrika. Een echte dierenliefhebber kan hier z’n hart ophalen!  Mogelijke taken die je uitvoert zijn:

Namibie Wildlife Rehab and Research rehab centre

 • Voedsel bereiden en het voeren van de dieren
 • Dierverblijven schoonmaken en onderhouden
 • Het verblijf van de dieren verrijken door persoonlijke interactie, met ze te gaan wandelen in de bush of activiteiten met ze te ondernemen
 • Intensieve zorg verlenen (ook ‘s nachts) voor jonge dieren zoals bavianen
 • Nieuwe faciliteiten bouwen
 • Onderzoek naar carnivoren in de omgeving
 • Monitoring van wildlife in de omgeving (eventueel te paard)
 • Allerhande hand- en spandiensten
 • Eventueel: helpen met lesgeven op de plaatselijke school voor San-kinderen

Namibie Wildlife Rehab and Research Sofie met baviaan

Dierverzorging: het Paardenproject

Ook bij dit project verblijf je in het wildlife-opvangcentrum, maar met het verzorgen van wildlife ga  je niet zoveel te maken hebben. Dit project focust zich namelijk op een hele andere diersoort: paarden! Dit project is dan ook alleen geschikt voor mensen die dol op paarden zijn én al behoorlijk wat ervaring hebben met paardrijden. Je zult namelijk de hele dag nauw samenwerken met de paarden, ze trainen en  op ze rijden. Dit trainen gebeurt aan de hand van ‘Natural Horsemanship’ en Parelli strategieën. Dit houdt onder andere in dat de paarden veel mogen spelen en dat er regelmatig lange ritten gemaakt worden op de meer ervaren paarden. Af en toe worden er nieuwe veulentjes geboren die haltertraining moeten krijgen en nog gewend moeten raken aan mensen. Op dit paardenproject zijn verschillende werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan: het schoonmaken van de verblijven, voeren van de paarden, trainen van jonge en nieuwe paarden, het opvoeden van de veulentjes en ze aan mensen laten wennen, draven en galopperen in het reservaat, het bij elkaar drijven van de paarden en onderhouden van de paardenverblijven.

Namibie Wildlife Rehab and Research horses

Onderzoek: Wildlife Estate

Het Wildlife Estate-onderzoeksgebied ligt in het zuiden van Namibië. Bij het onderzoek dat hier uitgevoerd wordt ligt de focus op het monitoren van grote carnivoren zoals bijvoorbeeld jakhalsen, jachtluipaarden en hyena’s. Deze vleeseters vormen een direct gevaar voor de kuddes koeien/schapen van de lokale gemeenschap. Dat vormt uiteraard een conflict tussen mens en dier. Als vrijwilliger op dit project help je mee met onderzoek te doen naar dit probleem. De resultaten die hieruit komen rollen zijn namelijk hard nodig om de mens-dierconflicten in dit gebied te verminderen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de jacht op een bepaalde soort zebra’s die in dit gebied komen grazen. Zij eten het schaarse gras op die de kuddes van de lokale boeren zo nodig hebben. En dus worden afgeschoten en gebruikt voor vleesconsumptie. Ook dit vormt een probleem waar een oplossing voor moet worden gezocht.

Het helpen als vrijwilliger bij dit project geeft je een geweldige kans om lekker praktisch bezig te zijn in de ongerepte natuur. Het semi-woestijnlandschap is overweldigend mooi en bestaat uit de Naukluft bergen, eeuwenoude kloven en grotten, indrukwekkende geologische formaties en vijf natuurlijke fonteinen. En alsof dat nog niet genoeg is bevindt één van de slechts drie aanwezige wijngaarden in Namibië zich middenin dit natuurgebied. Als vrijwilliger ga je iedere dag de natuur in, meestal te voet. Een goede algemene conditie is dus vereist!

Namibie Wildlife Rehab and Research wildlife

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Op zoek naar de grote carnivoren om ze te monitoren
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera’s in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Helpen bij het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Helpen met de wijnproductie (seizoen afhankelijk)
 • Night drives en overnachten in het veld

Namibie Wildlife Rehab and Research Veerle

Onderzoek: Desert Retreat

Op ongeveer 2 á 3 uur verder richting het zuidwesten vanaf het Wildlife Estate ligt het Desert retreat. Dit is een onderzoeksgebied aan de grens van het Namibische Naukluft natuurpark. De werkzaamheden hier zijn vergelijkbaar met die op het Wildlife Estate en gericht op het monitoren van de aanwezige grote carnivoren om mens-dierconflicten te verminderen. Daarnaast is er op het Desert Retreat een gebied afgerasterd van 7 hectare groot. Binnen dit raster verblijven 5 cheeta’s die afkomstig zijn uit het opvangcentrum. Ook het verzorgen van deze cheeta’s behoort tot de taken van de vrijwilligers. In vergelijking met het Wildlife Estate is de omgeving totaal anders, maar net zo indrukwekkend. Waar het in het Wildlife Estate een semi-woestijnlandschap betreft, trek je hier nog een stuk verder de wildernis in en kom je echt middenin de woestijn terecht, met rode zandduinen, eindeloze open grasvlaktes en imponerende bergketens. Over het algemeen zal je dagelijks te voet dit prachtige gebied intrekken. Een goede algemene conditie is dus vereist. Namibie Wildlife Rehab and Research rode zandduinen

Het verschilt van dag tot dag wat er precies moet gebeuren, maar mogelijke taken zijn:

 • Opzoek naar de grote carnivoren om ze te monitoren
 • Wilde dieren tellen en observeren
 • Helpen met het aanbrengen van zenders bij grote carnivoren
 • Gps-tracken van wilde dieren
 • Wildlife-camera’s in het gebied controleren
 • Het terrein verkennen en in kaart brengen
 • Data verzamelen en verwerken
 • Helpen bij het vangen en vrijlaten van wilde dieren
 • Onderhoudswerkzaamheden in het reservaat
 • Het verzorgen van vijf opgevangen cheeta’s
 • Night drives en overnachten in het veld

Vrije tijd

Al die verschillende vrijwilligersprojecten zijn natuurlijk al geweldig, maar ook in je vrije tijd hoef je je zeker niet te vervelen! In het opvangcentrum werk je namelijk vijf dagen per week en in de weekenden ben je vrij. Op zaterdag wordt een activiteit georganiseerd die kan uiteenlopen van bijvoorbeeld paintball, een ‘bushwandeling’, een raftrace in het meer, volleybal in de rivier tot een uitdagende quiz. Zondag heb je de gelegenheid om naar Windhoek te gaan of gewoon lekker een beetje uit te rusten. Op de verschillende onderzoek locaties worden er verschillende activiteiten georganiseerd afhankelijk van de locatie. Voorbeelden hiervan zijn: nightdrives, sundownerdrives, overnachten in de wildernis of nabijgelegen natuurgebieden bezoeken, maar ook hier kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker uit te rusten op het kamp. Op alle locaties wordt in de avonden regelmatig de braai aangestoken en is er genoeg tijd om lekker samen te chillen.

Namibie Wildlife Rehab and Research Sofie

Prijzen

€ 1200 – 2 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 1650 – 3 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 2150 – 4 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 2600 – 5 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 3100 – 6 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 3500 – 7 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject
€ 3900 – 8 weken Wildlife-opvangcentrum en / of paardenproject

€ 1375 – 2 weken onderzoeksproject ∗
€ 1925 – 3 weken onderzoeksproject ∗
€ 2475 – 4 weken onderzoeksproject ∗

€ 2450
 – 4 weken combinatie Wildlife-opvangcentrum en onderzoeksproject

Wil je langer blijven? Het Wildlife-opvangcentrum met een Onderzoeksproject anders combineren? Met paarden werken en aan de slag in de Opvang. Dat kan! Stuur ons dan even een mailtje. Ook kun je de verschillende onderzoeksprojecten met elkaar combineren. Bijvoorbeeld als je 4 weken onderzoeksproject boekt, kun je er voor kiezen 2 weken Desert Retreat en 2 weken Wildlife Estate. Of je kunt aan de slag bij de Opvang en het paarden project, beide voor 2 weken.

∗ Boek je alleen een onderzoeksproject, dan zijn er minimaal 3 extra nachten bij het opvangcentrum nodig in verband met transfer en introductie (€ 65 per nacht). Dit is niet inbegrepen bij de bovenstaande kosten voor een onderzoeksproject.

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing op het vrijwilligersproject
 • Transfer vliegveld Windhoek-project
 • Onderdak (vrijwilligershuis of tenten)
 • Maaltijden (3 maaltijden per dag, worden door vrijwilligers zelf bereid)
 • Vervoer naar de onderzoeksprojecten indien van toepassing (startpunt: wildlife-opvangcentrum)
 • Hulp bij het regelen van een werkvisum
 • 3 uniform t-shirts
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Namibië. Dichtstbijzijnde vliegveld: Windhoek
 • Visum – het gratis toeristenvisum volstaat normaal gesproken
 • Extra nachten bij de Opvang indien je alleen Onderzoek boekt (3 nachten – € 65 per nacht)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Persoonlijke kosten voor extra overnachtingen voor of na het project, excursies, vaccinaties etc.
Startdata

Helaas kunnen we in 2020 vanwege corona geen vrijwilligers plaatsen.

Je kunt iedere maandag (of in overleg donderdag) in 2021 aankomen en dan word je opgehaald van de luchthaven in Windhoek om naar het wildlife-opvangcentrum gebracht te worden. Vanaf hier vinden transfers plaats van en naar de onderzoekslocaties. Let op! De transfers naar de onderzoeklocaties zijn niet op de dag dat je op het wildlife-opvangcentrum aankomt. Je verblijft hier altijd de eerste dagen. De transfer naar de 2 onderzoekslokaties (Wildlife Estate en Desert Retreat) vindt plaats op zaterdag.

Voorbeeld:

Je boekt de combinatie van 2 weken opvang en 2 weken onderzoek bij het Wildlife Estate. Dan kom je op maandag in Windhoek aan en word je van de luchthaven opgehaald. Na 5 dagen reis je op zaterdag naar het Wildlife Estate en hier blijf je dan 14 dagen en op zaterdag reis je weer terug naar de Sanctuary. Vervolgens help je nog ruim een week bij de opvang waar je weer op maandag vertrekt.

Boek je alleen een verblijf op een onderzoekslocatie dan kan je op donderdag aankomen. Na 2 nachten bij de Opvang (Sanctuary) reis je op zaterdag naar jouw onderzoeksproject. Op de zaterdag een aantal weken later, reis je weer terug naar de Sanctuary. Op zondag kan je terug of verder reizen. Naast de projectkosten betaal je dan 3 extra nachten in de Sanctuary.

Accommodatie

Op alle verschillende projecten zijn de accommodaties heel erg vergelijkbaar met elkaar: ofwel driepersoons kamers (m/v gescheiden), ofwel grote tenten bestaande uit een woonkamer en een slaapkamer (m/v ook gescheiden of voor stelletjes). De accommodaties zijn basic, maar al het noodzakelijke is aanwezig, tot comfortabele bedden met beddengoed aan toe. Douche en toilet worden gedeeld.

De maaltijden worden door de vrijwilligers zelf bereid. Alle benodigdheden hiervoor worden verzorgd. De maaltijden zijn erg gevarieerd, voedzaam en smakelijk. Ook zal de braai (barbecue) regelmatig ontstoken worden. Met vegetarisch eten of andere dieetwensen wordt rekening gehouden, mits van tevoren aangegeven.

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk. Je helpt bij toerbeurt met koken voor de groep.

 

Foto's
Namibie Wildlife Rehab and Research giraffe Namibie Wildlife Rehab and Research baby feeding Namibie Wildlife Rehab and Research 2 Namibie Wildlife Rehab and Research fences checking Namibie-Wildlife-Rehab-and-Research-jaguar. Namibie Wildlife Rehab and Research Kanaan Namibie Wildlife Rehab and Research 3 Namibie Wildlife Rehab and Research lynx Namibie Wildlife Rehab and Research Stokstaartje Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibie Wildife Rehab and Research foto gemaakt door Arie Namibië Wildlife Research and rehab meerkatjes Namibië Wildlife Research and rehab accommadatie Namibië Wildlife Research and rehab jachtluipaarden Namibië Wildlife Research and rehab Savannah met aapjes Namibië Wildlife Research and rehab Savannah Namibië Wildlife Research and rehab accommadatie Namibië Wildlife Research and rehab close up leeuw
Filmpjes
Reisverhalen
Savannah Ik ben naar Namibië geweest en heb meegeholpen bij het Wildlife Rehab and Research project. Een geweldige reis! Als rapportcijfer zou moeten geven dan gaf ik een 9 voor deze ervaring. .... Lees hier meer
#letsmakememories