single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Monkey Rehabilitation Centre

Vrijwilligerswerk op een apenproject in Zuid-Afrika!

Dit is een top project voor iedereen die dieren wil verzorgen. Op 40 kilometer van het stadje Tzaneen bevindt zich het Monkey Rehab Centre. Dat is op een uurtje rijden vanaf het Kruger National Park. Middenin de prachtige natuur van dit mooie deel van Zuid-Afrika. Het centrum is gespecialiseerd in de opvang van wees aapjes, gewonde apen of apen die te lang bij mensen hebben gewoond  en die 'vermenselijkt' zijn. Maar ook andere gewonde of verweesde dieren zijn welkom en worden hier verzorgd, totdat ze weer terug kunnen worden gezet in de natuur. Als vrijwilliger kun je meehelpen bij dit prachtige project en ben je dagelijks bezig met de verzorging van de aanwezige dieren. En ja, baby-aapjes de fles geven is daar een onderdeel van. Dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Follow your dreams!

Monkey Rehab Centre uitgeroepen tot Vervet Monkey Specialist

De naam doet vermoeden dat je alleen apen kunt verzorgen, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn in het opvangcentrum ook andere dieren aanwezig maar apen zijn het er het meest en daar ligt ook de focus op. Naast de vervet monkeys zijn er ook heel veel bavianen. Wat een fantastische beesten zijn dat! Het doel van het project is om gewonde dieren op te vangen, te verzorgen en ze weer te leren voor zichzelf te zorgen. Het Monkey Rehab Centre is dus geen ‘dierentuin’ waar dieren permanent verblijven.

Naast de opvang en verzorging van wilde dieren, wordt er binnen het Monkey Rehabilitation Centre ook studie verricht naar het gedrag van apen die in gevangenschap worden gehouden. De resultaten worden vergeleken met de resultaten van onderzoeken van het gedrag van dezelfde dieren die in het wild leven.

De duurzame doelstellingen van de VN

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Monkey Rehabilitation Centre in het kort

 • Vanaf 2 weken
 • Werken met (en verzorgen van) verschillende soorten apen (bavianen, velvet aapjes)
 • Een superleuk project voor iedereen die het leuk vindt om met dieren te werken
 • Vanaf 16 jaar
 • Dit project is heel goed te combineren met andere projecten in Zuid-Afrika
0.00

Zuid-Afrika – Monkey Rehab Centre

Kies het aantal weken

Extra weken

Toevoegen? EUR 310 per week

This must be a number!

Kruger National Park excursie

Toevoegen?

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Verzorging van apen!

Zoals de naam doet vermoeden, in het opvangcentrum worden apen verzorgd. Niet alleen de vervet monkeys (meerkatten in het Nederlands) maar ook bavianen. In het wild voorkomende dieren die gewond of ziek zijn, worden opgenomen en worden weer terug in de natuur gezet zodra hun gezondheid dat weer toelaat. Het doel van het project is dus om gewonde dieren op te vangen, te verzorgen en ze weer te leren voor zichzelf te zorgen. Het centrum is dus geen ‘dierentuin’ waar dieren permanent verblijven. Zodra de apen weer op eigen poten kunnen staan, worden ze terug gegeven aan Moeder Natuur! Daar waar ze horen.

Het Monkey Rehab project is door de Zuid-Afrikaanse overheid officieel uitgeroepen tot Vervet Monkey Specialist.

Zuid-Afrika Monkey rehab project flesjes tijd

Voorbeeld van een ‘normale’ werkdag

Een normale werkdag begint rond 07:00 uur. Je gaat dan bijvoorbeeld alle babyaapjes een flesje geven. Nadat je dit gedaan hebt moeten de kooien worden schoongemaakt. Om 09:00 uur wordt de ontbijtbel geluid. Na het ontbijt gaan je verder met andere werkzaamheden zoals: fruit sorteren, schoonmaken of dieren observeren. Ook wordt er gekeken of er apen ziek of gewond zijn. Elke dag is er wel wat anders te doen dus dit verveelt nooit!  Van oktober t/m maart is het babyseizoen. De babyaapjes moeten dan een paar keer per dag een flesje krijgen. In het begin is het best lastig om alle baby’s uit elkaar te houden maar dat heb je binnen een paar weken onder de knie.

Aan het eind van de ochtend is het tijd voor de baboon walk en de vervet monkey play-time. Voor veel vrijwilligers het hoogtepunt van de dag!

Na de lunch zijn er verschillende taken. Dat varieert van het bouwen of repareren van kooien tot het planten of oogsten van groenten voor het eten van de dieren. ’s Avonds is het ook altijd erg gezellig met alle andere vrijwilligers; spelletjes doen, relaxen bij het kampvuur of muziek luisteren, maar dat mag ook wel na een dag hard werken!

Elien bij Monkey Rehab 2

Naast de opvang en verzorging van wilde dieren, wordt er binnen het project ook studie verricht naar het gedrag van apen en andere dieren die in gevangenschap worden gehouden. De resultaten worden vergeleken met bijvoorbeeld de resultaten van onderzoeken van het gedrag van dezelfde dieren die in het wild leven. Met deze informatie kunnen ze o.a. bekijken of dieren die in het centrum verblijven al toe zijn aan terug zetting in de natuur.

Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project bavianen uitlaten

Mogelijke taken van een vrijwilliger

Als vrijwilliger kun je meehelpen op dit centrum. Mogelijke werkzaamheden voor de vrijwilliger zijn:

 • zorgen voor gewonde of zieke dieren
 • assisteren bij medische verzorging van dieren (hechten en schoonmaken van wonden, bijhouden welke dier welke medicijnen krijgt, behandeling ter voorkomen van parasieten)
 • maaltijden voorbereiden en geven
 • assisteren met het bouwen van nieuwe dierverblijven
 • assisteren met het bijhouden van administratie, metingen en noteren van onderzoeksresultaten
 • algemene ondersteuning van het centrum (voorkomende werkzaamheden)

Excursies in de omgeving

Het Monkey Rehab Centre is gelegen in een prachtige omgeving. Dit deel van Zuid-Afrika noemen ze de Lowveld. In de buurt legen de stadjes Tzaneen en Phalaborwa. En in ongeveer een uur rij je naar de ingang van Kruger National Park. In de omgeving zou je de Panorama Route kunnen doen, maar ook een canopy tour of een bezoek aan een cheetah sancuary.

Een trip naar Kruger National Park mag eigenlijk niet ontbreken. Ze waar de dieren in het wild leven. Misschien spot je zelfs wel de Big 5. De begeleiders plannen graag een 2-daagse trip naar dit park voor je (inclusief vervoer, game drives, 1 nacht accommodatie en de maaltijden). Je kan dit al voor vertrek via ons regelen zodat je dit in een weekend kunt doen, ook als je maar 2 of 3 weken blijft.

Monkey Rehab foto van Isabelle

Wildlife expert Barry Harzevoort over dit project:

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit echt een superleuk en nuttig project is. Als vrijwilliger ben je de hele dag heerlijk hands-on bezig!! Erg geschikt voor iedereen die bereid is de handen een s flink uit de mouwen steken.  Het centrum heeft elke vrijwilliger hard nodig want er is elke dag genoeg te doen op het gebied van voeden, verzorgen, hokken schoonmaken etc. Geen leeuwen, geen olifanten of andere Big 5, maar apen. Heel veel apen. En waar opvangcentra voor Big 5 dieren vaak makkelijk hulp en geld krijgen, doet dit project al ruim 20 jaar alles zelf. En juist daarom ben ook jij zo hard nodig. Houd je van apen of dieren in het algemeen? Wil je ze echt aanraken, voeren en verzorgen? Maar vind je het ook belangrijk dat ze uiteindelijk weer worden vrij gelaten? Dan is dit jouw project. Hard werken, niet luxe maar heel waardevol en een geweldige ervaring. Ik kan niet anders zeggen…

 

Prijzen

990 – 2 weken
1320 – 3 weken
1650 – 4 weken

310 – extra week
390 – Kruger NP excursie

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding bij het project
 • Accommodatie
 • Maaltijden
 • Transfers van luchthaven naar project en terug
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Hoedspuit, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

Je kunt dagelijks staren bij dit project. lekker flexibel en zo kan je kijken op welke dag je het goedkoopste kunt vliegen.

Zelfs na boeking blijf je nog flexibel en is het geen probleem om iets te schuiven als dat scheelt in de kosten voor de vlucht.

Accommodatie

Alle vrijwilligers verblijven in een accommodatie met een gedeelde slaapruimte. Bedden, kussens, lakens en dekens zijn aanwezig. Douchen en toiletten vind je in een apart gebouw (camping-style). Het verblijf is prima maar reken niet op al te veel luxe.

Het ontbijt bestaat normaal gesproken uit toast, yoghurt, havermoutpap, sap, thee en koffie. Af en toe worden er ook eieren spek of muffins gebakken. De lunch bestaat uit broodjes met beleg. Alles wordt in de keuken klaargezet, je hoeft alleen nog maar zelf te smeren. Het diner; je eet wat de pot op dat moment schaft. Meestal is dat rijst, pasta, groenten en vlees. Vegetarisch of vegan? Geen probleem!

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 16 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat je affiniteit met dieren hebt en het leuk vindt om ze te verzorgen (met alles wat daar bij komt kijken). Bovendien vind je het prima om elke dag je handen flink uit de mouwen te steken.

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en zijn ook deels afhankelijk van de op dat moment aanwezige dieren in het centrum.

Foto's
Zuid-Afrika Monkey Rehab project pick up truck Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project voeding klaarmaken Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project Sien Jansen Zuid-Afrika Monkey Rehab Badtijd Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project Zuid-Afrika Monkey Rehabilitation project baby velvet aapje Zuid-Afrika Monkey rehabilitation project lunch in Kruger Zuid-Afrika Monkey Rehab Irma 1 Zuid-Afrika-Monkey-Rehab-Irma Zuid-Afrika-Monkey-Rehab-Irma Monkey Rehab foto van Isabelle Monkey Rehab foto van Isabelle Monkey Rehab foto van Isabelle Elien bij Monkey Rehab 8 Elien bij Monkey Rehab 4 Elien bij Monkey Rehab 2 Elien bij Monkey Rehab 5
Reisverhalen
Amy Ik ben 3 weken bij het Monkey Rehab Centre geweest. Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad. Het is heel bijzonder om met de apen te werken maar je maakt ook vrienden voor het leven daar. Een ervaring om nooit te vergeten..... Lees hier meer
#followyourdreams