singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

The Big 5

Big 5 – welke dieren behoren daar toe?

Het is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de ‘Big 5’. Maar welke dieren behoren nou eigenlijk tot de Big 5? En waarom eigenlijk?

Kenia Wildlife Conservation and Community olifanten tellen

Jachtluipaard en luipaard: niet met elkaar verwarren!

Even ter info: vaak wordt gedacht dat een jachtluipaard en een luipaard twee namen voor hetzelfde dier zijn. Dat is niet zo. Een jachtluipaard (cheetah in het Engels) is veel kleiner en slanker gebouwd dan een luipaard (leopard in het Engels). Ook heeft het jachtluipaard “zwarte tranen” bij z’n ogen en dichte zwarte vlekken. Het luipaard heeft meer rozetten. Ondanks dat ze wel een klein beetje op elkaar lijken zijn ze totaal niet aan elkaar verwant. Het luipaard valt onder het geslacht van de brulkatten (samen met bijvoorbeeld de leeuw en de tijger), het jachtluipaard niet. Dan weet je het even…

Big 5: Jaguar + cheetah

Big 5: niets met formaat te maken

De term ‘Big Five’ heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt. Van oorsprong is de ‘Big Five’ dan ook een jagersterm. Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de ‘Big Five’ hebben bekroond. Gelukkig wordt er op deze dieren vandaag de dag steeds vaker met de camera geschoten in plaats van met het geweer. Ze zijn natuurlijk ook gewoon geweldig indrukwekkend om te zien. Veel mensen beschouwen de ‘Big Five’ vandaag de dag als de vijf dieren die je gezien moet hebben als je naar Afrika gaat.

Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation le

De ‘Big 5’ wordt de ‘Big 7’

Nu de ‘Big Five’ steeds meer een term voor natuursafari’s is geworden in plaats enkel een jagersterm, hoor je ook regelmatig de term ‘Big Seven’ in plaats van ‘Big Five’. Naast deze vijf indrukwekkende landdieren zijn er namelijk ook nog twee zeedieren die niet op je lijstje mogen ontbreken als je wildlife gaat spotten in Afrika: de walvis en de witte haai.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales

Helpen bij een wildlifeproject in Afrika

Schrijf je in voor een van onze wildlife- en natuurprojecten waar de Big 5 voorkomt en help als als vrijwilliger de natuur en bedreigde diersoorten beschermen. Ervaring? Niet nodig! Wat dan wel? Passie voor dieren en de natuur (en zin in avontuur)! Projecten met een grote kans om de Big 5 te spotten zijn:

Kans maken om de Big 7 te spotten? Combineer dan een van de bovenstaande projecten met het Gansbaai Marine Conservation project.

Bekijk hier bij welke projecten je met dieren je kunt helpen

#followyourdreams