singular.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Studie-uitval lager na reiservaring

Studie-uitval lager na reiservaring – Een buitenlandervaring helpt!

“De studie-uitval van studenten met reiservaring tijdens een tussenjaar (oftewel gap year) is lager dan die van andere studenten. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de belangrijkste bevindingen ook zijn opgenomen in de Nuffic-publicatie ‘Internationalisering in beeld’.  “Het is goed te zien dat internationale ervaring voorafgaand aan de studie ook positief effect heeft op de studiekeuze”, zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. “We wisten al dat studenten die een deel van hun studietijd in het buitenland doorbrengen vaak gemotiveerder zijn tijdens hun studietijd. En we wisten ook al dat ze aantrekkelijker blijken voor werkgevers wanneer ze na hun studie een baan zoeken.”

TussenjaarKenniscentrum

Als jij (of je ouders) nog twijfels hebben en niet weet hoe jij je tussenjaar op de voor jou beste manier kunt invullen, kijk dan eens op de site van het TussenjaarKenniscentrum (www.tussenjaarkenniscentrum.nl) . Dit centrum is mede opgericht door Daniëlle Vogels, tussenjaardeskundige en jongerencoach. Zij helpt jongeren met het maken van (studie-) keuzes en zij wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Als aanvulling op voorlichting over studiekeuze. Omdat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs.

Studie-uitval lager na reiservaring

Tussenjaar kan erg waardevol zijn!

Daniëlle Vogels: “Ook als je al weet wat je wilt studeren, kan een tussenjaar waardevol zijn. Het blijkt uit diverse onderzoeken dat jongeren die een tussenjaar hebben genomen en dit op een bewust manier hebben ingevuld, dat die daarna beter toegerust zijn om een studie in het hoger onderwijs te volgen omdat ze vaak zelfstandiger zijn en meer doorzettingsvermogen hebben. Zo’n tussenjaar is niet alleen maar leuk. Er komen ook moeilijke perioden voor in zo’n tussenjaar. Zelfs als je alleen maar op het strand ligt, kan er ook een moment komen dat je denkt: “Nou daar lig ik dan, wat nu?”. Of je gaat twijfelen aan jezelf “Ga ik nog wel studeren, wat moet ik dan gaan studeren?” Juist door die moeilijke periodes leer je heel veel, vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.”

Tussenjaar wél nuttig invullen!

“Ik raad wel aan om heel goed van te voren al na te denken: wat is voor mij belangrijk? Wat wil ik graag doen en ervaren? Denk na over hoe ga ik dat omzetten in activiteiten? Als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan avontuur, zoek dan iets wat je avontuur kan bieden en praat daarover met je ouders. Als je niet zoveel behoefte hebt aan avontuur maar juist aan rust, zoek dan ook rust in dat tussenjaar.”

Studie-uitval lager na reiservaring 2

En dan die bezorgde ouders…

“Ouders maken zich inderdaad vaak zorgen. “Gaat mijn zoon/dochter niet alleen maar lang in bed liggen?” Als je in gesprek gaat met je ouders is het belangrijk om uit te leggen: wat maakt nou dat jij graag een tussenjaar wilt? Je kan wijzen op onderzoeken die ernaar gedaan zijn waaruit blijkt dat de meeste jongeren die een tussenjaar hebben gedaan daarna meer gemotiveerd zijn.  Als je nu niet gemotiveerd bent om aan een studie te beginnen of je hebt nog niet de studie gevonden waarvan je denkt “wow dit is het helemaal” dan is de kans dat je de studie niet af gaat maken zo ontzettend groot. En dat is alleen maar zonde van de tijd en van het geld. Je kan dan beter een tussenjaar gaan nemen en samen met je ouders erover praten.”

Wil je het hele interview van Tom Dekker met Daniëlle Vogels lezen? Kijk dan op www.studiekeuzemaken.nl/tussenjaar-nemen-interview-dv

Studie-uitval lager na reiservaring 3

Een paar feitjes:

Van alle jongeren die een tussenjaar overwegen:

* Cijfers zijn afkomstig van rapport van ResearchNed Nijmegen in opdracht van EP Nuffic Wel of niet naar het buitenland? Het dilemma van een scholier.

#followyourdreams