single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Nepal Kickstart Expeditie

Avontuur op hoogte: de Kickstart Expeditie in Nepal

Nepal is prachtig. Gelegen tussen India en China in de hoogte bergen van de wereld - de Himalaya. Echt een bestemming voor de avontuurlijke reiziger. En Nepal heeft ook een prachtige cultuur met tempels, het Boeddhisme en een super vriendelijke bevolking.

Maar Nepal is ook het armste land van zuidelijk Azië. In dit land is veel analfabetisme en armoede. En het cijfer van kindersterfte is er schrikbarend hoog. Ruim 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen krijgen geen goed onderwijs of goede verzorging. Er moet dus nog veel gebeuren! Als vrijwilliger kun je absoluut je steentje bijdragen. Je werkt samen met de lokale mensen en helpt hen waar nodig is.

Alles uit je Nepal reis halen!

De Nepal Kickstart Expeditie is een avontuurlijke combinatie van reizen en vrijwilligerswerk van minimaal 2 weken. Want als je daar dan toch bent, kun je maar beter alles uit je reis halen! Je start in het bruisende en hectische Kathmandu. Je bezoekt Chitwan; het oudste nationale park van Nepal. Er komen in dit park veel verschillende diersoorten voor, waaronder luipaarden, beren, olifanten en de Bengaalse tijger. In het park ga je hikes maken, kanoën, een jeepsafari maken en vogels spotten. Van Chitwan reis je door naar Pokhara. Dit is een tropische met mooie meren en een uitzicht op de pieken van de Himalaya. Ook is Pokhara de 'City of Adventure'.

Terug in Kathmandu volgt er een week van activiteiten en vrijwilligerswerk. Wat denk je van kookles, een bezoek aan een Boeddhistische tempel, eten bij een lokale familie en een workshop henna-painting. En het echter contact met de lokale bevolking heb je vooral als je de handen uit de mouwen steekt tijdens het doen van vrijwilligerswerk.

Sport & spel, creatieve workshops en opknapwerkzaamheden

Als vrijwilliger kan je tijdens de 2e week mee helpen op verschillende soorten projecten. Jonge kinderen uit de armere wijken hebben zeer beperkte mogelijkheden zicht te ontwikkelen en vermaken. Fun Fair biedt een plek voor deze kinderen om te spelen en sporten. En als vrijwilliger kan je hier helpen. Daarnaast zijn er altijd klus- en opknapwerkzaamheden om scholen en wijkcentra te verbeteren en mooier te maken.

Wil je langer blijven dan 2 weken dan kan je jouw verblijf verlengen met extra vrijwilligerswerk. Je kunt ook kiezen uit les geven, kinderopvang of ouderenzorg.

De reis in Nepal draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-3 klein

Deze reis in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 17 jaar
 • Excursies, workshops en vrijwilligerswerk
 • Lees hier het projectverslag van Annick (zij heeft projecten in Nepal bezocht)
0.00

Nepal Kickstart Expeditie

Kies de reis

Extra weken vrijwilligerswerk Nepal

Kies het aantal weken

This must be a number!

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Ontdek zoveel mogelijk van al het moois dat Nepal heeft de bieden. Niet alleen op gebied van toeristische trekpleister maar ook door intensief contact met de lokale bevolking. De twee weken in Nepal zitten vol hoogtepunten. En je verblijf kan je verlengen met extra vrijwilligerswerk.

Twee weken Nepal Kickstart Expeditie

Dag 1 (zondag) – aankomst
Welkom in Nepal. het is de bedoeling dat je op zondag in Kathmandu aankomst (zie de startdata). Bij aankomst word je opgewacht door een begeleider van onze partnerorganisatie. Het vervoer van de luchthaven naar jouw accommodatie is inbegrepen. Nadat je jouw plekje hebt gevonden volgt er een korte introductie over het programma van de volgende 2 weken. Afhankelijk van jouw aankomsttijd heb je vrije tijd om wat van de omgeving ter verkennen. Ga ook even op zoek naar een leuk restaurantje want op de aankomst dag is het eten niet inbegrepen.

Dag 2 – Kathmandu
Even rustig opstarten; je begint de dag met een yoga sessie onder begeleiding van een instructeur. Na ontbijt is het tijd om de stad te ontdekken. Je gaat o.a. naar Durbar Square (UNESCO site) met prachtige tempels en de Royal Palace. Ook Swayambhunath, een van de belangrijkste Boeddhistische bouwwerken, staat op het programma. De stupa is bijna 2000 jaar oud. En je hebt van hier een prachtig uitzicht over de stad.
Overnachting in Kathmandu, ontbijt en avondeten inbegrepen.

Nepal - Verliefd op Nepal Meike in de bergen

Dag 3 – Kathmandu naar Chitwan
Na het ontbijt ga je op pad naar Chitwan; een rit van 185km. Dat lijkt niet super ver maar betekent in Nepal een tocht van ongeveer 6 uur (inclusief lunchstop). Een safari naar het Royal Chitwan National Park mag natuurlijk niet ontbreken! In de loop van de middag ga je voor 3 tot 4 uur met een jeep op pad om zoveel mogelijk wildlife te spotten. Heel misschien zie je de Bengaalse tijger wel! Of een neushoorn. Het park heeft verschillende landschappen en dieren en met een gids heb je de meeste kans om zoveel mogelijk te spotten.
Overnachting in Chitwan inclusief ontbijt en avondeten.

Dag 4 – Chitwan
Naast de jeepsafari zijn er nog andere manieren om dit gebied te ontdekken. Je gaat een jungle walk maken met de kans om nog meer dieren te spotten. Vergeet jouw camera niet! En op de Rapti rivier kan je in een houten kano het landschap vanaf het water bekijken.
Olifanten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Nepal. Je bezoekt een olifantencentrum die bijdraagt tot het in stand houden van de kudde Chitwan olifanten.
Overnachting in Chitwan inclusief ontbijt en avondeten.

Dag 5 – Chitwan naar Pokhara
In de ochtend nog een laatste keer naar het Chitwan National park. Misschien nu eens de focus leggen op de vogels. Er leven meer dan 450 verschillende soorten in het park! Daarna reis je naar Pokhara, een rit van ongeveer 220km. Pokhara ligt wat lager dan Kathmandu. op een hoogte van 827 meter boven zeeniveau. Hierdoor is het wat warmer en tropischer. De stad heeft prachtige meren en een mooi uitzicht op de bergen in de verte. De bijnaam is ’the center of adventure’. Je kunt hier hiken, mountain biken, paragliden en skydiven. Wat je zeker niet mag missen is Phewa Lake (boottocht inbegrepen).
Overnachting in Pokhara inclusief ontbijt

Dag 6 – Pokhara
Een vroege start vandaag! Je gaat naar Sarangkot voor de zonsopkomst met zicht op de Himalaya. Vanaf een hoogte van 1592 meter zie je hopelijk de Annapurna Range, Machhapuchhre en de Dhaulagiri Range. Wow wat zijn de bergen hoog! Ook de bekende watervallen van Pokhara en de Gupteswar Gupha cave staan op het programma. Ruiger dan dit wordt het landschap niet.
Overnachting in Pokhara inclusief ontbijt

Dag 7 – Pokhara naar Kathmandu
Na het ontbijt reizen we weer richting Kathmandu. In de middag staat er een bezoek aan twee belangrijke religieuze plekken op het programma; Pashupatinath Temple en de Boudhanath Stupa.
Overnachting in Kathmandu met ontbijt.

Dag 8 t/m 14 – Kathmandu
Een week lang vrijwilligerswerk, workshops en leuke activiteiten. Als vrijwilliger kan je tijdens deze week mee helpen op verschillende soorten projecten. Jonge kinderen uit de armere wijken hebben zeer beperkte mogelijkheden zicht te ontwikkelen en vermaken. Fun Fair biedt een plek voor deze kinderen om te spelen en sporten. En als vrijwilliger kan je hier helpen. Daarnaast zijn er altijd klus- en opknapwerkzaamheden om scholen en wijkcentra te verbeteren en mooier te maken. Verder staan er de volgende activiteiten op het programma; yoga, kookles, bezoek aan een Boeddhistische tempel, eten bij een lokale familie, henna schilderen en een bezoek aan een familie op het platteland. Je sluit de week af met een vrije dag zodat je nog wat souvenirs kunt shoppen of een favoriete plek (opnieuw) kunt bezoeken.
Overnachting in Kathmandu met ontbijt en lunch

Dag 15 (zondag) – einde reis of verder met extra weken vrijwilligerswerk
Boek je de reis van 2 weken dan wordt je vandaag weer naar de luchthaven gebracht. Natuurlijk mag je ook zelfstandig verder reizen. De extra weken vrijwilligerswerk starten vanaf maandag.

Vrijwilligerswerk: Onderwijs, kinderopvang en ouderenzorg

In Nepal leeft ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens. Veel kinderen en jongeren ontberen goed onderwijs of goede verzorging. Als vrijwilliger kun je je op verschillende manieren inzetten voor deze groepen als je jouw ries van 2 weken wilt verlengen. Je kunt je voorkeur aangeven en de partner zal zijn best doen op je daar ook te plaatsen. Maar wees wel flexibel! Als er al voldoende andere vrijwilligers op het project dat jouw voorkeur heeft, dan word je ergens anders geplaatst. Er zijn projecten op het gebied van:

 • Onderwijs
 • Kinderopvang
 • Ouderenzorg
 • Opknapwerkzaamheden (bijv. op scholen)

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt school

Scholen en kinderopvang
Hoewel veel kinderen wel naar school gaan, leren ze er niet al te veel. De kwaliteit van het onderwijs is slecht en veel leerkrachten hebben nauwelijks een opleiding gehad. Als je Engels redelijk goed is kun je lokale leraren assisteren bij het geven van Engelse les. Er is weinig geld voor onderwijs en de meesten scholen werken met dezelfde syllabus. Zelf lesmateriaal meenemen kan een waardevolle aanvulling zijn. Naast Engelse les kun je ook meehelpen met muzieklessen, computerlessen, leuke activiteiten organiseren voor de kinderen, trainingen geven aan leraren en kinderen die moeilijk meekomen extra bijlessen geven.

 • Les geven
 • Sportlessen organiseren
 • Helpen met huiswerk
 • Leraren helpen met het voorbereiden van lessen
 • Extra lessen inplannen/geven voor kinderen die extra lessen kunnen gebruiken
 • Ontwikkeling van creatief lesmateriaal zodat kinderen kennis kunnen opdoen op een leuke, speelse en actieve manier.

Vrijwilligerswerk Kathmandu klasje

Werken met oudere mensen
Er zijn twee huizen die bejaarde Nepalezen opvangen die geestelijk of lichamelijk niet meer in orde zijn. Het kan zijn dat ze dement zijn of een andere geestelijke beperking hebben. Vele oudjes zijn slecht ter been en erg hulpbehoevend. De lokale staff komt handen te kort om iedereen de aandacht en verzorging te geven die ze nodig hebben. Vandaar dat er vrijwilligers worden ingezet die het lokale personeel kan ondersteunen.

 • De lokale medewerkers helpen met de dagelijkse activiteiten in het Old Age Home
 • De oudjes ondersteunen met de activiteiten
 • Ouderen met beperking (blind, lichamelijk beperkt) helpen met eten
 • Huishoudelijke taken
 • Ondersteuning van bewoners op gebied van gezondheid en persoonlijke hygiĂ«ne

Prijzen

Nepal Kickstart Expeditie

€ 1300 – 2 weken Kickstart Expeditie met activiteiten en vrijwilligerswerk

€ 190 – extra week vrijwilligerswerk

Inbegrepen bij de prijs:

 • Reis volgens schema
 • Accommodatie (gedeelde kamer)
 • Aantal maaltijden tijdens de 2 weken: 14x ontbijt, 5x lunch en 3x diner
 • 3 maaltijden per dag tijdens de extra weken vrijwilligerswerk
 • Transfer vliegveld – Kathmandu
 • Begeleiding ter plaatse (Engels sprekend)
 • Benodigd materiaal voor verschillende activiteiten met de kinderen
 • Transport van en naar de projecten
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Partnerorganisatie in ter plaatse waar je terecht kunt voor vragen
 • 24-uurs noodnummer in Nepal

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kathmandu, Nepal
 • Reserveringskosten (€ 40)\
 • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Visumkosten
 • Persoonlijke kosten voor overige maaltijden en drankjes, extra excursies, vaccinaties etc.
Startdata

Startdata 2024

 • 14 januari
 • 11 februari
 • 10 maart
 • 7 april
 • 5 mei
 • 2 juni
 • 7 juli
 • 4 augustus
 • 1 september
 • 6 oktober
 • 3 november
 • 1 december
 • 29 december

Let op: In september en oktober, wanneer de 2 grootste festivals van Nepal plaatsvinden (Dashain en Tihar Festival), is de kans groot dat de bezigheden tijdens het vrijwilligerswerk iets aangepast zullen worden. Houd hier rekening mee!

Accommodatie

Je verblijft in accommodaties vergelijkbaar met een 2 / 3 sterren hotel. Je deelt je de kamer met andere deelnemers / vrijwilligers. Verwacht geen luxe maar de accommodaties zijn wel comfortabel.

De accommodatie in Kathmandu heeft de volgende faciliteiten: een gemeenschappelijke recreatielounge, gratis WIFI, een eetkamer, TV, een koelkast voor gezamenlijk gebruik, warme douches en een tuin. In de omgeving vind winkels en restaurants. Ook openbaar vervoer is niet ver weg. De accommodatie ligt in de wijk Thamel, op ongeveer 7km van de luchthaven. Er zijn in totaal 20 kamers met maximaal 3 bedden per kamer. En elke kamer heeft een badkamer. Je kunt ontspannen op het dakterras met uitzicht over Kathmandu.

Voor wie geschikt

Het vrijwilligerswerk in Nepal is geschikt voor de avontuurlijke reiziger (17 jaar of ouder) die gek is op natuur. Enige reiservaring kan wel handig zijn. Nepal is nog geen uitgesproken toeristische bestemming en in de stad Kathmandu kun je veel armoe tegenkomen. Er zijn veel sociale projecten waar je kunt helpen als vrijwilliger. Ervaring is niet nodig. De meeste deelnemers zijn tussen de 20 en 26 jaar oud. De partnerorganisatie is erg behulpzaam en zal je helpen waar ze kunnen.

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Foto's
Vrijwilligerswerk in Kathmandu 1 Vrijwilligerswerk in Kathmandu bergdorpje Vrijwilligerswerk in Kathmandu Nepalese vlaggetjes Vrijwilligerswerk Kathmandu maaltijd Vrijwilligerswerk Kathmandu Yvette met vrijwilligers Vrijwilligerswerk Kathmandu Vrijwilligerswerk Kathmandu school Vrijwilligerswerk in Nepal Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt women empowerment project Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt yogales Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt Nepal Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt ouderenproject Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt disabled rehab project Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt school Vrijwilligerswerk Nepal women empowerment vrijwilligerswerk in Nepal Boom met gebedsvlaggetjes Vrijwilligerswerk in Nepal straatbeeld Vrijwilligerswerk Nepal 2 Nepal - Verliefd op Nepal Meike en Mark op school Nepal rijstvelden
Filmpjes
Reisverhalen
Annick Liefting Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland was niet nieuw voor mij, op 17 en 18-jarige leeftijd ben ik 2x als vrijwilliger in Ghana geweest Deze keer geen Ghanese kinderen, maar Nepalese kinderen, vrouwen en ouderen met ieder een eigen verhaal..... Lees hier meer
#followyourdreams