single-product.php

Vrijwilligerswerk in Nepal

Zet je in voor de lokale bevolking in Nepal

Door het doen van vrijwilligerswerk in Nepal leer je het land op een unieke manier kennen. Nepal is het armste land van zuidelijk Azië. In dit land is veel analfabetisme, armoede en het cijfer van kindersterfte is schrikbarend hoog. Ruim 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen krijgen geen goed onderwijs of goede verzorging. Er moet dus nog veel gebeuren! Als vrijwilliger kun je absoluut je steentje bijdragen. Je werkt samen met de lokale mensen en helpt hen waar nodig is. Wil je weten hoe onze vrijwilligster Anna het in Nepal heeft gehad? Lees hier haar reisverslag over haar vrijwilligerswerk in Nepal. Na aankomst in Kathmandu krijg je eerst een oriëntatie. Je leert tijdens deze eerste dagen meer over de cultuur van het land. En daarnaast ga je veel leuke activiteiten doen; Nepalees eten, yoga, een "henna" workshop. Een super manier om je reis te beginnen! 

Vrijwilligerswerk in Nepal

Als vrijwilliger help je mee op verschillende soorten projecten. Je kunt onder andere kiezen uit lesgeven, kinderopvang, vrouwenprojecten of ouderenzorg. Mooie en nuttige projecten. Tijdens het vrijwilligerswerk in Nepal verblijf je in een gezellig vrijwilligershuis. Hier woon je samen met andere internationale vrijwilligers. Erg gezellig! En je leert gelijk nieuwe mensen kennen. Dit alles speelt zich af in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. In deze bijzondere stad vind je boeddhistische tempels en paleizen. Kathmandu ligt in een prachtige. Een bestemming voor echte avonturiers. En een prima startpunt voor een trektocht door de Himalaya bijvoorbeeld. Bij het vrijwilligerswerk in Nepal kun je ook een "Travel package" bijboeken. Dit is inclusief een bezoek aan nationaal park Chitwan en een 2-daagse avontuurlijke reis naar Pokhara. Let’s make memories!

 • Vrijwilligerswerk in Nepal vanaf 2 weken
 • Oriëntatie na aankomst
 • Verblijf in een gezellig vrijwilligershuis
 • Snel contact met andere internationale reizigers en vrijwilligers
 • Vrijwilligerswerk in Nepal kun je uitbreiden met een Travel Package (zie extra opties). Leuk!
0.00

Nepal – Kathmandu: vrijwiligerswerk

Kies het aantal weken

Travel Package Nepal

Toevoegen?

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Vrijwilligerswerk in Nepal: a lifetime experience

Na aankomst in Kathmandu word je opgehaald door een medewerker van onze partnerorganisatie en krijg je een uitgebreide, leuke en nuttige introductie over het vrijwilligerswerk en het leven in Nepal. Tijdens deze eerste dagen in Nepal kun je een beetje wennen aan je nieuwe omgeving, je maakt kennis met de andere vrijwilligers en uiteraard met het land. Je krijgt, naast meer informatie over het vrijwilligerswerk, yoga lessen, bezoek je een lokale markt, een demonstratie Nepalees koken, een “Henna” workshop, ga je eten bij een Nepalees gezin en nog veel meer om je helemaal te laten wennen aan de Nepalese cultuur en de fantastische bevolking! Ook krijg je meer informatie over je rol en je verantwoordelijkheden als vrijwilliger en bezoek je al je project.

Vrijwilligerswerk Kathmandu women empowerment project

Onderwijs, women empowerment, ouderenzorg en meer

In Nepal leeft ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens. Veel kinderen, jongeren en vrouwen ontberen goed onderwijs of goede verzorging. Als vrijwilliger kun je je op verschillende manieren inzetten voor deze groepen. Eenmaal in Nepal zal de partner de verschillende projectmogelijkheden met alle deelnemers gaan bespreken. Je kunt je voorkeur aangeven en de partner zal zijn best doen op je daar ook te plaatsen. Maar wees wel flexibel! Als er al voldoende andere vrijwilligers op het project dat jouw voorkeur heeft, dan word je ergens anders geplaatst. Er zijn projecten op het gebied van:

 • Onderwijs (en community werk)
 • Kinderopvang
 • Ouderenzorg
 • Women Empowerment
 • Opknapwerkzaamheden (bijv. op scholen)

De projecten in Nepal lopen van zondag tot vrijdag. Zaterdag is je vrije dag. In september en oktober wanneer de 2 grootste festivals van Nepal plaatsvinden (Dashain en Tihar Festival) is de kans groot dat de bezigheden op het project aangepast zullen worden. Houd hier zeker rekening mee!

Scholen (en communitywerk)
Hoewel veel kinderen wel naar school gaan, leren ze er niet al te veel. De kwaliteit van het onderwijs is slecht en veel leerkrachten hebben nauwelijks een opleiding gehad. Als je Engels goed is kun je lokale leraren assisteren bij het geven van Engelse les. Er is weinig geld voor onderwijs en de meesten scholen werken met dezelfde syllabus. Zelf lesmateriaal meenemen kan een waardevolle aanvulling zijn. Naast Engelse les kun je ook meehelpen met muzieklessen, computerlessen, leuke activiteiten organiseren voor de kinderen, trainingen geven aan leraren en kinderen die moeilijk meekomen extra bijlessen geven.

Vrijwilligerswerk Kathmandu klasje

“Child Protection Home”
Sommige kinderen worden door hun ouders naar een “Child Protection Home” gebracht omdat ze vaak te arm zijn om voor ze te kunnen zorgen. In sommige gevallen kunnen ze niet voor ze zorgen omdat ze bijvoorbeeld in de gevangenis zitten. Maar ook aardbevingen en overstromingen hebben vele families ontwricht. De kinderen leven op straat of in andere erbarmelijke omstandigheden. Bij ons amper voor te stellen, maar het gebeurt! Het Child Protection Home is  een door de overheid gerund opvangtehuis. Zij vangen deze kinderen op en geven hen een bed, maaltijden en verzorging totdat er een passende oplossing voor hen is gevonden. De nadruk ligt op onderwijs, zodat deze kinderen ook een toekomst hebben. Je kunt ook leuke of zinvolle activiteiten met ze ondernemen (muziek, sport, voorlichting over hygiëne, spelletjes, enzovoorts). Als vrijwilliger word je voor dit soort taken ingezet. Net als het helpen met het eten, af en toe eens een vloertje dweilen, computerles of helpen met huiswerk.

Women Empowerment
Eeuwenoude tradities hebben er voor gezorgd dat het leven van de vrouw in Nepal wordt beïnvloed door mannen. Eerst door haar vader, daarna door haar echtgenoot. Die maakten (en maken nog steeds) de keuzes voor het meisje/de vrouw. De meeste vrouwen kunnen daardoor niet lezen en schrijven en kunnen geen opleiding volgen. Maar ook de tijden in Nepal veranderen en langzaam komen vrouwen voor hun rechten op en willen ook de mogelijkheid krijgen om te leren en eventueel te werken. Bij dit project help je vrouwen bij deze bewustwording door het geven van workshops of andere leerzame traingingen waarmee hun zelfbewustzijn wordt gestimuleerd. Engelse les is daarbij erg belangrijk!

Werken met oudere mensen
Er zijn twee huizen die bejaarde Nepalezen opvangen die geestelijk of lichamelijk niet meer in orde zijn. Het kan zijn dat ze dement zijn of een andere geestelijke beperking hebben. Vele oudjes zijn slecht ter been en erg hulpbehoevend. De lokale staff komt handen te kort om iedereen de aandacht en verzorging te geven die ze nodig hebben. Vandaar dat er vrijwilligers worden ingezet die het lokale personeel kan ondersteunen. Taken van een vrijwilliger zijn erg basic maar erg noodzakelijk zoals het draaien van wassen, helpen met eten geven, helpen met douchen, bedden opmaken etc.

Vrijwilligerswerk Kathmandu women empowerment project 2

Prijzen

€   875 – 2 weken
€ 1050 – 3 weken
€ 1225 – 4 weken
€ 1575 – 6 weken
€ 1925 – 8 weken

€  250  – Travel package

 

Inbegrepen bij de prijs:

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Transfer vliegveld-Kathmandu v.v
 • Accommodatie (gedeelde kamer in vrijwilligershuis)
 • Maaltijden tijdens werkdagen en oriëntatie
 • Uitgebreide 4-daagse oriëntatie
 • Begeleiding ter plaatse (Engels sprekend)
 • Benodigd materiaal voor verschillende activiteiten met de kinderen
 • Transport van en naar de projecten
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Partnerorganisatie in ter plaatse waar je terecht kunt voor vragen
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • 24-uurs noodnummer
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kathmandu, Nepal
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Vervoer van en naar projecten
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Visumkosten
 • Persoonlijke kosten voor overige maaltijden en drankjes, extra excursies, vaccinaties etc.
Startdata

 

2017 2018
2, 16 en 30 januari 7 en 28 januari
13 en 27 februari 4 en 18 februari
13 en 27 maart 4 en 18 maart
10 en 24 april 1, 15 en 29 april
8 en 22 mei 13 en 27 mei
5 en 19 juni 10 en  24 juni
3, 17 en 31 juli 8 en 22 juli
14 en 28 augustus 5 en 19 augustus
11 en 25 september 2 en 16 september
9 en 23 oktober 14 en 28 oktober
6 en 20 november 11 en 25 november
4 en 18 december 9 en 23 december

 

Accommodatie

Je verblijft in een vrijwilligershuis. Vaak deel je de kamer met een andere vrijwilliger. Het vrijwilligershuis staat op een heuvel, dus vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Himalaya achter je. In het vrijwilligershuis deel je de kamer met andere vrijwilligers.

Verwacht geen luxe of comfort. Het vrijwilligershuis heeft de volgende faciliteiten: een gemeenschappelijke recreatielounge, gratis WIFI, een eetkamer, TV, een koelkast voor gezamenlijk gebruik, warme douches, een tuin en een kleine bibliotheek.

Vrijwilligerswerk Kathmandu vrijwilligershuis

Voor wie geschikt

Het vrijwilligerswerk in Nepal is geschikt voor de avontuurlijke reiziger (17 jaar of ouder) die gek is op natuur. Enige reiservaring kan wel handig zijn. Nepal is nog geen uitgesproken toeristische bestemming en in de stad Kathmandu kun je veel armoe tegenkomen. Er zijn veel sociale projecten waar je kunt helpen als vrijwilliger; je kunt meerdere projecten op een dag met elkaar combineren als je dat wilt. Ervaring is niet nodig. De meeste deelnemers zijn tussen de 17 en 30 jaar oud. Daarnaast is het programma ook zeker wel geschikt voor de 30+ers die het leuk vinden om andere vrijwilligers om hun heen te hebben en geen luxe hoeven. De partnerorganisatie is erg behulpzaam en zal je helpen waar ze kunnen.

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

 

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

 

Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.

 Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.
En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij –samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Extra opties

Travel Package in Nepal

Wil je meer Nepal? Dat kan! Boek dan het Travel Package en je krijgt meer Nepal!  Een tweedaagse trip naar Pokhara (280 km vanuit Kathmandu). De ideale plek voor een reiziger; van indrukwekkende bergen tot prachtige tempels, van raften tot paragliden. Ga je naar Nepal dan mag je Pokhara niet overslaan! Naast Pokhara is het nationale park Chitwan ook de moeite waard; hier kun je een safari maken…lopend en relaxed per kano!

De Travel Package is optioneel bij te boeken voor € 250.

Vrijwilligerswerk Kathmandu 1

Foto's
Vrijwilligerswerk in Kathmandu 1 Vrijwilligerswerk in Kathmandu bergdorpje Vrijwilligerswerk in Kathmandu Nepalese vlaggetjes Vrijwilligerswerk in Kathmandu zonsondergang over de rijstvelden Vrijwilligerswerk Kathmandu maaltijd Vrijwilligerswerk Kathmandu Yvette met vrijwilligers Vrijwilligerswerk Kathmandu Vrijwilligerswerk Kathmandu school Vrijwilligerswerk in Nepal
Filmpjes
Reisverhalen
Anna de Rek Na een lange vlucht stond ik weer met beide benen op de grond, aan de andere kant van de wereld, daarmee ook gelijk in een hele andere cultuur. Eenmaal aangekomen in het vrijwilligershuis werden we vrolijk verwelkomd door de directeur en medewerkers van, de partnerorganisatie. De eerste week werden we ondergedompeld in de Nepalese cultuur. Ik was meteen verliefd op de stad, al die mooie kleuren, verstopte tempeltjes, en de lokale mensen zijn zo ontzettend vriendelijk. .... Lees hier meer
#letsmakememories