single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Nepal Kickstart Expeditie

Avontuur op hoogte: vrijwilligerswerk en reizen in Nepal

Nepal is prachtig maar ook het armste land van zuidelijk Azië. In dit land is veel analfabetisme en armoede. En het cijfer van kindersterfte is er schrikbarend hoog. Ruim 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen krijgen geen goed onderwijs of goede verzorging. Er moet dus nog veel gebeuren! Als vrijwilliger kun je absoluut je steentje bijdragen. Je werkt samen met de lokale mensen en helpt hen waar nodig is. Na aankomst in Kathmandu krijg je eerst een oriëntatie. Je leert tijdens deze eerste dagen meer over de cultuur van het land. En daarnaast ga je veel leuke activiteiten doen; taallessen, Nepalees eten, yoga, koken en je krijgt een "henna" workshop. Een super manier om je reis te beginnen! 

Onderwijs, women empowerment, ouderenzorg en meer

Als vrijwilliger help je mee op verschillende soorten projecten. Je kunt onder andere kiezen uit les geven. Daarnaast zijn er vrouwenprojecten of kun je terecht komen in de ouderenzorg. Mooie en nuttige projecten. Tijdens het vrijwilligerswerk in Nepal verblijf je in een gezellig vrijwilligershuis. Hier woon je samen met andere internationale vrijwilligers. Erg gezellig! En je leert gelijk nieuwe mensen kennen. Dit alles speelt zich af in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. In deze bijzondere stad vind je boeddhistische tempels en paleizen. Een bestemming voor echte avonturiers. En een prima startpunt voor een trektocht door de Himalaya.

Alles uit je Nepal reis halen!

Bij de Nepal Kickstart Expeditie is een Travel Package inbegrepen. Want als je daar dan toch bent, kun je maar beter alles uit je reis halen! Met dit pakket ga je tijdens de weekenden van je verblijf in Nepal op excursie, samen met andere internationale vrijwilligers.

Het eerste weekend ga je naar Pokhara; de ideale plek voor een reiziger met prachtige natuur en bergen. Een een prima plek om te raften en te paragliden. Het tweede weekend ga je naar Chitwan; het oudste nationale park van Nepal. Er komen in dit park veel verschillende diersoorten voor, waaronder luipaarden, beren, olifanten en de Bengaalse tijger. In het park ga je hikes maken, kanoën, een jeepsafari maken en vogels spotten. Het derde weekend ga je een hike maken vanuit Sundarijal. Dit gebied ligt vlakbij Kathmandu en staat bekend om de prachtige natuur en de vele trektochten die je hier kunt maken. Het vierde weekend bezoek de koningsstad Bhaktapur en de Kathmandu vallei richting Nagarkot, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Himalaya.

Het vrijwilligerswerk in Nepal draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-3 klein

Deze reis in het kort:

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 16 jaar
 • Oriëntatie na aankomst
 • Vrijwilligerswerk in Nepal plus elk weekend een Travel Package. Leuk!
 • Lees hier het projectverslag van Annick (zij heeft projecten in Nepal bezocht)
0.00

Nepal Kickstart Expeditie

Maak jouw keuze

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Na aankomst in Kathmandu word je opgehaald door een medewerker van onze partnerorganisatie en kun je een beetje wennen aan je nieuwe omgeving, je maakt kennis met de andere vrijwilligers. De volgende dag krijg je een uitgebreide, leuke en nuttige introductie over het vrijwilligerswerk en het leven in Nepal. Ook krijg je meer informatie over je rol en je verantwoordelijkheden als vrijwilliger en bezoek je al je project. Op het programma staan onderwerpen als:

 • Nepal and its culture
 • Social develoment and the role of volunteers
 • How to do volunteer work
 • Cultural responibility
 • Personal safety and Code of Conduct
 • Nepalese languague lessons

Nepal - Verliefd op Nepal Meike in de bergen


Vrijwilligerswerk reizen én culturele activiteiten

Na deze dag begint het vrijwilligerswerk. Leuk om te weten is dat er elke dag naast het vrijwilligerswerk ook een culturele activiteit op het programma staat. Dat kan een yogales zijn, een bezoek aan een lokale markt, een demonstratie Nepalees koken, een “Henna” workshop, eten bij een Nepalees gezin, taalles en nog veel meer. Zo maak je nóg meer kennis met de Nepalese cultuur en de fantastische bevolking!

Je werkt als vrijwilliger meestal van ongeveer 8.00 tot 13.00 uur. Daarna heb je een half uurtje lunchpauze in het vrijwilligershuis óf op locatie (je krijgt dan een lunchpakket mee). In de middag staat er een culturele activiteit op het programma en de ga je de dag van morgen voorbereiden. Rond een uur of vijf in de middag is het theetijd en om 19.00 uur ga je avondeten met de groep. Op werkdagen wordt er voor je gekookt. Zaterdagochtend ga je er al vroeg vandoor om mer van het land te ondekken en kom je zondagmiddag weer terug met ene enorm mooi ervaring rijker.

Op expeditie in Nepal

We willen je graag zoveel mogelijk laten zien van Nepal. Daarom zijn er bij de Nepal Kickstart Expeditie een aantal geweldige excursies inbegrepen! Tijdens de weekenden ga je dan samen met andere internationale vrijwilligers op pad. De partnerorganisatie organiseert alles en je ziet en ervaart de mooiste dingen!

Het eerste weekend ga je naar Pokhara. Een prachtig plaatsje een paar uur rijden vanaf Kathmandu.Hier verblijf je in een hotel en vanuit daar ga je allemaal leuke uitstapjes maken. Pokhara is ook de ideale plek voor een reiziger; van indrukwekkende bergen tot prachtige tempels, je zult je ogen hier uitkijken. Pokhara staat onder andere bekend als de plek om te raften en te paragliden.

Het tweede weekend staat een tripje naar Chitwan op de planning. Dat is ongeveer 5 tot 6 uur rijden vanuit Kathmandu. Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en staat sinds 1984 op de Unesco Werelderfgoed lijst. Er komen in dit park veel verschillende diersoorten voor, waaronder luipaarden, beren, olifanten en de Bengaalse tijger. Tevens leeft er de Aziatische neushoorn en met meer dan 600 dieren in het wild, is Chitwan National Park Nepal dé plek in Azië om deze dieren in het wild te zien. In het Chitwan National Park ga je mooie hikes maken, kanoën in de rivier, een jeepsafari maken en vogels spotten tijdens de bird-watching tour. Echt super leuk!

Het derde weekend ga je een hike maken vanuit Sundarijal. Dit gebied ligt vlakbij Kathmandu en staat bekend om de prachtige natuur en de vele trektochten die je hier kunt maken. De nacht breng je door in een 2 persoonstentje en word je wakker in de prachtige natuur.

Het vierde weekend is een combinatie van cultuur en natuur. Je brengt een bezoek aan één van de 3 koningsteden Bhaktapur en gaat daarna door naar de Kathmandu vallei richting Nagarkot. Hier overnacht je en staat op met de besneeuwde toppen van de Himalaya recht voor je!

Nepal - Verliefd op Nepal Meike en Mark

Vrijwilligerswerk: Onderwijs, women empowerment, ouderenzorg en meer

In Nepal leeft ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens. Veel kinderen, jongeren en vrouwen ontberen goed onderwijs of goede verzorging. Als vrijwilliger kun je je op verschillende manieren inzetten voor deze groepen. Eenmaal in Nepal zal de partner de verschillende projectmogelijkheden met alle deelnemers gaan bespreken. Je kunt je voorkeur aangeven en de partner zal zijn best doen op je daar ook te plaatsen. Maar wees wel flexibel! Als er al voldoende andere vrijwilligers op het project dat jouw voorkeur heeft, dan word je ergens anders geplaatst. Er zijn projecten op het gebied van:

 • Onderwijs (en community werk)
 • Kinderopvang
 • Ouderenzorg
 • Women Empowerment
 • Opknapwerkzaamheden (bijv. op scholen)

 

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt school

Scholen (en communitywerk)
Hoewel veel kinderen wel naar school gaan, leren ze er niet al te veel. De kwaliteit van het onderwijs is slecht en veel leerkrachten hebben nauwelijks een opleiding gehad. Als je Engels goed is kun je lokale leraren assisteren bij het geven van Engelse les. Er is weinig geld voor onderwijs en de meesten scholen werken met dezelfde syllabus. Zelf lesmateriaal meenemen kan een waardevolle aanvulling zijn. Naast Engelse les kun je ook meehelpen met muzieklessen, computerlessen, leuke activiteiten organiseren voor de kinderen, trainingen geven aan leraren en kinderen die moeilijk meekomen extra bijlessen geven.

 • Les geven
 • Sportlessen organiseren
 • Helpen met huiswerk
 • Leraren helpen met het voorbereiden van lessen
 • Extra lessen inplannen/geven voor kinderen die extra lessen kunnen gebruiken
 • Ontwikkeling van creatief lesmateriaal zodat kinderen kennis kunnen opdoen op een leuke, speelse en actieve manier.

Vrijwilligerswerk Kathmandu klasje

Women Empowerment
Eeuwenoude tradities hebben er voor gezorgd dat het leven van de vrouw in Nepal wordt beïnvloed door mannen. Eerst door haar vader, daarna door haar echtgenoot. Die maakten (en maken nog steeds) de keuzes voor het meisje/de vrouw. De meeste vrouwen kunnen daardoor niet lezen en schrijven en kunnen geen opleiding volgen. Maar ook de tijden in Nepal veranderen en langzaam komen vrouwen voor hun rechten op en willen ook de mogelijkheid krijgen om te leren en eventueel te werken. Bij dit project help je vrouwen bij deze bewustwording door het geven van workshops of andere leerzame trainingen waarmee hun zelfbewustzijn wordt gestimuleerd. Engelse les is daarbij erg belangrijk!

 • Engelse les
 • Les over het verkrijgen van een eigen inkomen
 • Lessen over persoonlijke hygiëne, gezondheid, rechten van vrouwen
 • Leren fietsen
 • Excursies en workshops om te werken aan zelfvertrouwen

 

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt women empowerment project

Werken met oudere mensen
Er zijn twee huizen die bejaarde Nepalezen opvangen die geestelijk of lichamelijk niet meer in orde zijn. Het kan zijn dat ze dement zijn of een andere geestelijke beperking hebben. Vele oudjes zijn slecht ter been en erg hulpbehoevend. De lokale staff komt handen te kort om iedereen de aandacht en verzorging te geven die ze nodig hebben. Vandaar dat er vrijwilligers worden ingezet die het lokale personeel kan ondersteunen.

 • De lokale medewerkers helpen met de dagelijkse activiteiten in het Old Age Home
 • De oudjes ondersteunen met de activiteiten
 • Ouderen met beperking (blind, lichamelijk beperkt) helpen met eten
 • Huishoudelijke taken
 • Ondersteuning van bewoners op gebied van gezondheid en persoonlijke hygiëne

Lesgeven aan monniken
Net als in andere Zuidoost-Aziatische landen zijn er in Nepal ook boeddhistische monniken, herkenbaar aan hun kale hoofden en oranje gewaden. Het boeddhisme staat gelijk aan eenvoud. Door hun hoofd te scheren, geven monniken (en nonnen) zichzelf meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ook symboliseert een geschoren hoofd het idee van meer aandacht voor innerlijke verandering dan uiterlijke verschijning. Vandaar ook de oranje gewaden die elke monnik draagt. Vroeger waren dat oude lappen gekookt in saffraan maar tegenwoordig zul je zo ook wel zo kunnen kopen.

Monniken Nepal

In veel Zuidoost-Aziatische landen is het gebruikelijk dat je een tijdje als monnik leeft, vooral als je nog geen gezin of andere maatschappelijke verplichtingen hebt. Meestal treden monniken in als ze rond de 20 zijn maar je ziet ook veel jongere jongens. Die zijn door hun (vaak arme) ouders naar het klooster gestuurd zodat de jongens eten, onderdak én een opleiding krijgen. Ook dit verblijf is vaak tijdelijk, zo hoeven niet hun verdere leven daar te blijven. Als ze weer naar huis willen, mag dat.

Aangezien de focus binnen een klooster vaak ligt op het opdoen van religieuze kennis, schieten de andere lessen er vaak wat bij in mede door gebrek aan docenten. Als vrijwilliger kun je helpen met het geven van onder andere Engelse les. De leeftijd van deze monniken ligt tussen de 10 en 25 jaar. Ze zijn vaak erg nieuwsgierig en willen graag veel leren dus van gapende pubers in je klas zul je geen last hebben…

Prijzen

Nepal Kickstart Expeditie

€ 1250 – 2 weken vrijwilligerswerk + Travel Package (2 weekenden)
€ 1500 – 3 weken vrijwilligerswerk + Travel Package (3 weekenden)
€ 1750 – 4 weken vrijwilligerswerk + Travel Package (4 weekenden)

€ 150 – extra week vrijwilligerswerk

Inbegrepen bij de prijs:

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Transfer vliegveld-Kathmandu v.v
 • Accommodatie (gedeelde kamer in vrijwilligershuis)
 • Maaltijden tijdens werkdagen en oriëntatie
 • Uitgebreide 4-daagse oriëntatie
 • Begeleiding ter plaatse (Engels sprekend)
 • Benodigd materiaal voor verschillende activiteiten met de kinderen
 • Transport van en naar de projecten
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Partnerorganisatie in ter plaatse waar je terecht kunt voor vragen
 • 24-uurs noodnummer

Inbegrepen Travel Package (elk weekend):

 • 2 dagen + 1 overnachting
 • Vervoer + accommodatie (2 persoon tenten of gedeelde kamer in hostel)
 • Engelstalige gids
 • Entreetickets voor bepaalde parken

Niet inbegrepen:

 • Vlucht naar Kathmandu, Nepal
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Visumkosten
 • Persoonlijke kosten voor overige maaltijden en drankjes, extra excursies, vaccinaties etc.
 • Maaltijden Travel Package
 • Vrijwilligerstraining (e-learning) voor vertrek bij Stichting Muses
Startdata

Voorlopig is het vanwege de nasleep van de corona pandemie nog niet mogelijk deze reis te boeken. We verwachten op z’n vroegst vanaf september 2023 weer reizen naar Nepal aan te kunnen bieden.

Startdata

 • Volgen zo spoedig mogelijk

Let op: In september en oktober wanneer de 2 grootste festivals van Nepal plaatsvinden (Dashain en Tihar Festival) is de kans groot dat de bezigheden op het project aangepast zullen worden. Houd hier rekening mee!

Accommodatie

Je verblijft in een vrijwilligershuis. Het vrijwilligershuis staat op een heuvel, dus vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Himalaya achter je. In het vrijwilligershuis deel je de kamer met andere vrijwilligers.

Verwacht geen luxe of comfort. Het vrijwilligershuis heeft de volgende faciliteiten: een gemeenschappelijke recreatielounge, gratis WIFI, een eetkamer, TV, een koelkast voor gezamenlijk gebruik, warme douches, een tuin en een kleine bibliotheek.

Vrijwilligerswerk Kathmandu vrijwilligershuis

Voor wie geschikt

Het vrijwilligerswerk in Nepal is geschikt voor de avontuurlijke reiziger (16 jaar of ouder) die gek is op natuur. Enige reiservaring kan wel handig zijn. Nepal is nog geen uitgesproken toeristische bestemming en in de stad Kathmandu kun je veel armoe tegenkomen. Er zijn veel sociale projecten waar je kunt helpen als vrijwilliger; je kunt meerdere projecten op een dag met elkaar combineren als je dat wilt. Ervaring is niet nodig. De meeste deelnemers zijn tussen de 16 en 30 jaar oud. Daarnaast is het programma ook zeker wel geschikt voor de 30+ers die het leuk vinden om andere vrijwilligers om hun heen te hebben en geen luxe hoeven. De partnerorganisatie is erg behulpzaam en zal je helpen waar ze kunnen.

Visie op vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doe je samen!

Wij vinden het erg belangrijk om verschillende vrijwilligersprojecten in het buitenland aan te bieden. Waarom? Omdat we op die manier de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. En het werkt! Jaarlijks krijgen we prachtige cijfers van onze partnerorganisaties van wat er allemaal dat jaar bereikt is en dat is indrukwekkend. Vele handen maken licht werk!

Goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe kun je het vrijwilligerswerk nou een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij je als vrijwilliger jezelf de volgende vragen zou moet stellen:

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? En dat jouw rol als vrijwilliger ondersteunend van aard zal zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…

Bij die goede voorbereiding hoort ook een training van Stichting Muses. Zij geven een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk. Tijdens deze training(en) leer je veel over vrijwilligerswerk maar vooral ook over jezelf (kwaliteiten, valkuilen). Dit maakt dat je bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens jouw periode als vrijwilliger.

Belangrijk: goede partnerorganisaties in het buitenland 

Maar we kunnen het niet alleen! Zo zorgen de organisaties waarmee we samenwerken in het buitenland voor de kwalitatief goede projecten die we aanbieden. Betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service, duurzaamheid en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes.

Onmisbaar: de gastvrije lokale bevolking!

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme  en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou  met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!  En ook in de toekomst hopen zij – samen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

Lees hier meer over het doen van vrijwilligerswerk via Activity International 

Foto's
Vrijwilligerswerk in Kathmandu 1 Vrijwilligerswerk in Kathmandu bergdorpje Vrijwilligerswerk in Kathmandu Nepalese vlaggetjes Vrijwilligerswerk Kathmandu maaltijd Vrijwilligerswerk Kathmandu Yvette met vrijwilligers Vrijwilligerswerk Kathmandu Vrijwilligerswerk Kathmandu school Vrijwilligerswerk in Nepal Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt women empowerment project Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt yogales Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt Nepal Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt ouderenproject Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt disabled rehab project Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt school Vrijwilligerswerk Nepal women empowerment vrijwilligerswerk in Nepal Boom met gebedsvlaggetjes Vrijwilligerswerk in Nepal straatbeeld Vrijwilligerswerk Nepal 2 Nepal - Verliefd op Nepal Meike en Mark op school Nepal rijstvelden
Filmpjes
Reisverhalen
Annick Liefting Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland was niet nieuw voor mij, op 17 en 18-jarige leeftijd ben ik 2x als vrijwilliger in Ghana geweest Deze keer geen Ghanese kinderen, maar Nepalese kinderen, vrouwen en ouderen met ieder een eigen verhaal..... Lees hier meer
#letsmakememories