single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk Nepal - Annick Liefting

Annick is al jaren ambassadeur van Activity International. Als 17 jarig meisje ging ze – samen met ambassadeur Arianne – al vrijwilligerswerk doen in Ghana. Het jaar daarna is ze terug geweest naar Ghana om haar geliefde project nog eens te bezoeken en zich in te zetten voor de kinderen die de hulp zo hard kunnen gebruiken. Inmiddels is Annick afgestudeerd en is een echte wereldreiziger geworden. Tijdens haar wereldreis van afgelopen zomer is ze onder andere naar Nepal gereisd en heeft voor ons daar een aantal projecten bezocht. Lees hieronder het verslag dat ze daarover heeft geschreven. Dankjewel lieve Annick!

Vrijwilligerswerk Nepal: geschikt voor jong en oud!

Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland was niet nieuw voor mij, op 17 en 18-jarige leeftijd ben ik 2x als vrijwilliger in Ghana geweest Deze keer geen Ghanese kinderen, maar Nepalese kinderen, vrouwen en ouderen met ieder een eigen verhaal.

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt Nepal

Wanneer je als vrijwilliger naar Nepal vertrekt dan zijn er verschillende mogelijkheden qua tijdsbesteding. Om een kijkje te nemen bij de verschillende projecten ben ik twee dagen op pad geweest met de lokale partnerorganisatie. Tijdens je vrijwilligerswerk in Nepal verblijf je in het vrijwilligershuis. Een gezellig groot huis vol met internationale vrijwilligers. Voor Nepalese begrippen ben je voorzien van alle luxe voorzieningen, wifi (als er geen stroomstoring is) is en warm water, tenminste wanneer het zonnetje schijnt.

Women empowerment

Vrijwilligerswerk in Nepal kan op veel verschillende manieren. Mijn persoonlijke favoriet is het Women Empowerment project. Dit project biedt vrouwen de kans om een plek te krijgen in de maatschappij. In Nepal worden vele dialecten gesproken, maar tegenwoordig is Engels de belangrijkste voertaal in het land. Helaas heeft niet iedere vrouw de kans op onderwijs gehad en daardoor heeft niet iedere Nepalese vrouw de kans gekregen om de Engelse taal te beheersen. Dankzij het Women Empowerment krijgen deze vrouwen de kans om Engels te leren en de kans om zichzelf te ontwikkelen. Maar misschien wel het meest belangrijkst: ze krijgen zelfvertrouwen door onderwijs en kennis. Als vrijwilliger op dit project geeft je voornamelijk Engelse lessen. Door zelf veel initiatief te tonen kan je de lessen zo creatief invullen als jij zelf wilt.

Vrijwilligerswerk Nepal women empowerment

Lesgeven op scholen

Ook een mooi project is het lesgeven op verschillende scholen. Van primary scholen (2-5 jaar) tot basisscholen waarbij je zowel aan 5 als aan 15-jarige les kunt geven. Mijn favoriet was de Milkyway school. Een school waarop je zowel de jongste als de oudste les kunt geven. Op deze school is een vast vrijwilligers-uur ingeroosterd per klas waarbij je zelf invulling kan geven aan dit uur. Zo was er op het moment dat ik dit project bezocht een vrijwilliger die yogales gaf aan een van de klassen.

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt yogales

Eldery project

Droom je van een toekomst in de zorg of heb je een verleden in de zorg, dan zou ik zonder twijfel naar Nepal vertrekken en je inzetten voor het ouderen project. In Nepal worden ouderen normaal gesproken opgevangen door familie. Dit is echter niet altijd mogelijk, daarom is het “Eldery” project opgezet. Hier worden ouderen met o.a. dementie opgevangen. Een aantal van deze oudjes verblijft permanent op het project en een deel komt er puur om voldoende te eten te krijgen en om bijvoorbeeld weer gewassen te worden. Voor mij (met mijn economische achtergrond) zou dit niet de perfecte match zijn geweest, maar ik weet zeker dat er vrijwilligers zijn die hun steentje bij kunnen dragen op dit mooie bijzondere project.

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt ouderenproject

Disabled Rehab project

Tot slot is er de optie om te helpen op een project voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Een aantal van deze kinderen zijn hun ouders verloren tijdens de aardbeving. Een ander gedeelte van deze kinderen heeft wel nog een vader of moeder, maar deze zijn helaas niet in staat de zorg van hun kind op zich te nemen.

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt disabled rehab project

Het mooie van vrijwilligerswerk in Nepal is dat je verschillende projecten met elkaar kunt combineren. Zo kan je bijvoorbeeld ’s ochtends lesgeven op het Women Empowerment project en ‘s middags kinderen helpen.

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt school

Nepal in één zin:

Mensen vragen mij weleens om een omschrijving van Nepal of van Kathmandu te geven. Kathmandu in één zin zou zijn; een chaotische hectische stad met fijne rustgevende plekjes en dankbare vriendelijke mensen op straat. Nepal zou ik eerder omschrijven als ‘een bijzonder land dat naast de adembenemend mooie Himalaya ook een prachtige cultuur heeft met een vriendelijke bevolking’. Ik ben van mening dat Nepal een mooi land is om vrijwilligerswerk te doen en perfecte uitvalsbasis voor prachtige excursies. Voor zowel jong als oud is hier meer dan genoeg te doen en te zien.”

Vrijwilligerswerk Nepal Annick bezoekt women empowerment project

Meer weten over de projecten?

Wil je meer weten over de projecten die Annick heeft bezocht? Kijk dan bij vrijwilligerswerk in Nepal.

Heb je vragen aan Annick? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor [voornaam ambassadeur]. We zullen dan de e-mail zo snel mogelijk naar haar doorsturen.

Mail Annick!
#followyourdreams