singular.php
Bel of app
me terug

Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika wat ben je mooi!

Een reisverslag van coördinator Yvette

Normaal pak ik altijd het vliegtuig richting Azië, maar afgelopen september ben ik 5 weken naar Zuid Afrika geweest. Ik was ontzettend nieuwsgierig geworden, want ik hoorde hier alleen maar positieve verhalen over. En omdat ik zelf ook een aantal programma’s in Zuid Afrika onder mijn hoede heb hier bij Activity International, vond ik het erg leuk/goed om hier zelf ook geweest te zijn. En werkelijk niets was gelogen, wat een prachtige bestemming, zo ontzettend veelzijdig! Zuid Afrika heeft echt voor iedereen iets moois te bieden!

Wanneer je naar Zuid Afrika gaat mag een bezoekje aan een Natuur Park natuurlijk niet ontbreken. Wat keek ik hier naar uit! Uren rondrijden door de natuur en wildlife spotten, zucht! Ik ben zelf in drie verschillende parken geweest. Stuk voor stuk prachtig en alle drie zo totaal anders. Pilanesberg (3 uur rijden vanaf Johannesburg), een geweldig NP, waar je de Big 5 kan spotten en het is ook nog eens malaria vrij! Mountain Zebra NP ( 25 KM van Cradock). Een heel mooi park met diepe valleien en uitgestrekte grasvlaktes. Wat een vergezichten! De Big 5 spot je hier niet, maar er valt genoeg ander wildlife te spotten. En natuurlijk mocht een bezoekje aan het Addo Elephant NP niet ontbreken. Weer een heel ander park. Heel groen met veel struikgewas, waardoor je niet altijd ver voor je uit kan kijken, maar waardoor het verrassingseffect juist extra groot was omdat je niet wist wat je aan kon treffen achter de struiken. Ook kan je uren kijken bij de waterholes waar onder andere grote kuddes olifanten ’s middag heerlijk even gingen badderen om af te koelen, zo leuk om te zien! Ik vond het echt heerlijk om met een eigen huurauto door de parken te rijden! Zo heb je alle vrijheid en alle tijd en kun je op je gemakje genieten van al het moois!

Zuid-Afrika reisverslag Yvette Addo Park

Wat ik ook heel erg mooi vond waren de Drakensbergen (de hoogste bergketen van ZA, vlakbij Lesotho). Ik heb mijn ogen hier uitgekeken, wat een natuurschoon zeg, echt prachtig! Overal waar ik keek, leek het net één groot schilderij. Ik verbleef hier in een boomhut en had zo een wijds uitzicht over de bergen. Stiekem wou ik hier niet meer weg. Je kan hier onder andere hikes maken, paardrijden, parachutespringen, kanoën, maar ook met een helikopter rondvliegen boven het gebied. Dat laatste heb ik gedaan. Wat was dit gaaf!!!

Verder vond ik de Tuinroute erg mooi, heel groen en kleurrijk. En vond ik het geweldig om walvissen te spotten bij Hermanus. Wat een feest om deze dieren in hun natuurlijke omgeving van zo dichtbij te mogen bewonderen! Een ervaring om nooit te vergeten. Ook heb ik uiteraard de pinguïns gezien bij Boulders Beach. Rondgehuppeld door Bo Kaap. Wat zijn die gekleurde huisjes toch leuk, zo fleurig! Lekker fout met de Hop of Hop on bus door Kaapstad en omgeving gereden. Uiteraard de Tafelberg beklommen. Zo de moeite waard, wat een uitzicht! En verder genoten van alles wat Kaapstad te bieden heeft. Zeker één van de mooiste steden ter wereld!

Zuid-Afrika reisverslag Hermanus

Projecten bezoeken

Ik kon Kaapstad natuurlijk niet verlaten zonder daar de projecten te bezoeken. De projecten die ik heb bezocht zijn:

Surf & Adventureclub project

Houd je van sport, ben je graag actief bezig, dan is het Surf and Adecntureclub project echt iets voor jou. Het leuke aan dit programma vind ik dat je in de ochtend mee gaat helpen op pré schools of op primary schools in Dunoon. Een hele arme wijk, waar ze alle extra hulp heel goed kunnen gebruiken! In de middag ga je dan met de kinderen surfen, skaten, ga je ze zwemles geven of andere sportactiviteiten doen. Erg afwisselend dus. Dit project wordt vooral geboekt door de jonge deelnemers. De meeste vrijwilligers zijn zo tussen de 17 en de 24 jaar.
De partnerorganisatie zet zich met hart en ziel in voor de lokale community! Zo mooi om te zien. Elke donatie gaat naar de projecten die zij ondersteunen.

Zuid-Afrika reisverslag Yvette Surf and Adventureclub project

Verwacht als vrijwilliger ook geen luxe, maar wel een heel warm onthaal en een afwisselend programma. De accommodaties zijn hier vrij basic. Maar alles wat je nodig hebt is aanwezig. Er staan 4 huisjes op het terrein waar in totaal ongeveer 30 vrijwilligers kunnen verblijven. Naast het vrijwilligershuis is een zwembad waar de zwemlessen gegeven worden. Ontbijten en lunchen kan in het vrijwilligershuis. Voor brood, beleg, muesli en vers fruit wordt gezorgd. Mocht je toch graag wat andere eten, dan kun je je eigen boodschapjes kwijt in de gezamenlijke koelkast. Het avondeten is in het SaltyCrax hostel (op loopafstand van het vrijwilligershuis, ook hier verblijven soms vrijwilligers). Hier maakt een kok elke dag iets lekkers voor de vrijwilligers. Alleen op de zondag koken de vrijwilligers zelf. Elke week kookt er weer een ander groepje hun eigen bedachte maaltijd. Ook doet iedereen aan de hand van een rooster klusjes in het huis. Iedereen draagt dus zo een steentje bij.Gail, de vrijwilligers coördinator ter plaatse staat altijd voor de vrijwilligers klaar en zij is je Afrikaanse mama ver van huis : )

Zuid-Afrika reisverslag Yvette met Gail

Vrijwilligerprojecten in Kaapstad (en Stellenbosch)

Wat een leuk project is dit! Er zijn twee locaties waar je als vrijwilliger geplaatst kan worden, namelijk Sea Point en Observatory. Bij beiden locaties verblijf je in een soort hostel, hier verblijven alleen vrijwilligers. In de accommodatie bij Sea Point kunnen ongeveer 28 vrijwilligers geplaatst worden. Je deelt hier een kamer met anderen. Het huis heeft hoge plafonds en een houten vloer. Er is een gezamenlijke woonkamer waar je gezellig bij kan kletsen met elkaar. Het ontbijt en avondeten is inbegrepen. ’s Avonds ga je eten bij een restaurant om de hoek. Je zorgt zelf voor je eigen lunch. Met twee minuten lopen ben je bij de zee, hoe fijn is dat.

Zuid-Afrika reisverslag Yvette Kevin de coordinator

Observatory is een leuke studentenwijk. Met 15 minuten ben je in het centrum van Kaapstad. In dit huis kunnen ongeveer 30 vrijwilligers verblijven. Ook hier deel je een kamer met anderen. Er is een woonkamer, grote keuken en een buitenplaatsje waar je gezellig samen kan zijn. Een knus huis om te verblijven.
Elk huis heeft zijn eigen manager die er altijd is om je te helpen waar nodig. Ook komt Kevin regelmatig langs, de vrijwilligers coördinator. Hij doet de oriëntatie aan het begin van het programma, bezoekt de vrijwilligers op de projecten en in de accommodatie en gaat soms ook gezellig met de vrijwilligers mee een drankje doen ’s avonds. Hij staat 24/7 klaar voor de deelnemers en helpt hen waar nodig!

 

Gastfamilie
Een hele leuke andere optie bij dit project is om bij een gastfamilie (home stay) te verblijven.Ik heb twee families bezocht en was meteen verkocht. Hoe leuk is het om de Zuid Afrikaanse cultuur van zo dichterbij mee te mogen maken!

Bij Faaidah voelde ik me meteen welkom. Wat een leuk vrouw. Zo gastvrij, lief en vol met humor. Zodra je daar een stap over de drempel zet, voel je je thuis. Ze heeft al een aantal jaren vrijwilligers in huis en ze vind het prachtig. Voor hen zorgen is haar passie. Elke dag staat ze weer voor ze klaar met een kopje thee, een fijn gesprek, een grap hier en daar en elke avond kookt ze uitgebreid voor de vrijwilligers, haar grote hobby. Is er een keer een bruiloft of een begrafenis binnen haar familie, dan vraagt ze of je het leuk vindt om mee te gaan. Wil je graag een keertje mee met de familie naar de moskee, dan kan dat ook. Ook deelt Faaidah af en toe eten uit in een township en ook hier mag je mee naar toe. Op het moment dat ik daar was, waren er 3 andere vrijwilligers. Zij hadden het enorm naar hun zin bij Faaidah in huis. Vanaf haar huis in Grassy Park ben je in ongeveer 30 minuten met het openbaarvervoer in het centrum van Kaapstad.

Zuid-Afrika verslag Yvette Faaidah en vrijwilligers

In één van de townships dichtbij Stellenbosch woont Julia, ook wel mama Zulu genoemd. Een hele lieve, vrouw. Je oma in Zuid Afrika. Naast haar huis heeft ze een klein huisje waar maximaal 4 vrijwilligers kunnen verblijven. Het is erg bijzonder om in een township te wonen. Er gebeurt zoveel op straat, je zult je ogen uit gaan kijken. Wil je echt onder gedompeld worden, dan is deze optie iets voor jou! Stellenbosch, de studentenstad van Zuid Afrika is dichtbij. Hier kun je gezellig een drankje doen, lekker een hapje eten, een filmpje pakken of bijvoorbeeld langs één van de vele wijnhuizen gaan. Tip: De home stay optie is ook erg geschikt voor de “oudere” vrijwilligers (mensen met meer levenservaring : ) Verblijven in één van de twee bovengenoemde hostels zou ik dan zelf niet snel aanraden.

Zuid-Afrika reisverslag Yvette huis van mama Zulu

Er zijn verschillende primary schools, kindergartens, day care centers, crèches en een school voor gehandicapte kinderen, waar je als vrijwilliger kan helpen. Allemaal erg mooie projecten. Vrijwilligers gaan of lopend of met een mini bus taxi (uber) naar de projecten. Het is niet veel, maar deze kosten zijn wel voor jezelf. De meeste deelnemers die dit programma boeken zijn tussen de 18 en 30 jaar.

Vrijwilligersprojecten in Hout Baai

Last but not least, het Hout Baai progject Het hostel waar vrijwilligers verblijven bevind zich in de duinen en vanaf de woonkamer heb je een mooi uitzicht over de baai. In totaal kunnen er ongeveer 36 mensen verblijven. Naast vrijwilligers, kunnen er ook andere reizigers blijven logeren. Erg gezellig dus. Elke kamer heeft een eigen douche en toilet die je dan weer deelt met je kamergenoten. Door de weeks zijn alle maaltijden inbegrepen. In de weekenden ben je vrij en kun je lekker je eigen ding doen.

Zuid-Afrika Kaapstad Hout Bay Backpackers

De vrijwilligers krijgen na aankomst een leuke oriëntatie van Tiphiwe, de vrijwilligers coördinator. Tiphiwe en Sarah ontfermen zich over de vrijwilligers. Je bent bij hun in hele goede handen.Na de oriëntatie is het tijd om aan de slag te gaan op de projecten. Je kan hier eventueel twee projecten met elkaar combineren (ochtend en middag project). Is een project iets te ver om te lopen, dan gaan vrijwilligers met een cockroach naar de projecten toe (een kleine taxi die je deelt met de locals. Kosten €0,60 per rit, dit betalen de vrijwilligers zelf). Ik vond het erg leuk om op deze manier rond te rijden in Hout Bay. Ik vond alle project die ik bezocht heb in Hout Bay heel erg leuk, maar ik zal er even twee uitlichten:

In een van de townships in Hout Bay woont een mevrouw met haar gezin (bestaande uit 10 personen). Jaren geleden besloot ze haar hart te volgen en een schooltje te openen in haar eigen huis! Ja echt waar! Elke dag, van maandag tot vrijdag, kunnen de jonge kinderen van 0-5 jaar hier naar toe om les te krijgen. Het was middag toen ik daar was en de kinderen deden hun middagdutje. Het huis is vrij klein, in elke kamer lagen kinderen te slapen. Ik denk dat er wel 30 kinderen waren. Genoeg te doen dus voor de vrijwilligers. Hier kun je helpen om les te geven.
Het bovengenoemde project zou je eventueel kunnen combineren met dit naschoolse opvang project. Al lopende door de township ben je al snel bij dit project. Terwijl je nog maar net hebt kunnen verwerken wat je in de townships allemaal hebt gezien, loop je een poort binnen en ben je in een soort “Garden of Eden”. Wow wat een prachtige plek. Op het terrein staan een aantal opgepimpte hippe containers, omgebouwd tot bibliotheek en leslokaaltjes. Omdat het project gebouwd is op een heuvel heb je een prachtig uitzicht over de bergen en de daarvoor liggende township. Om het terrein heen staan speeltoestellen en is er een sportveld. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Dit project is opgezet om de kinderen uit de townships na schooltijd op te vangen zodat ze niet op straat gaan rondzwerven. Op dit project kunnen ze extra lessen volgen, boeken lezen, social skills ontwikkelen, maar vooral heerlijk kind zijn in een hele fijne en veilige omgeving.

Zuid-Afrika reisverslag Yvette Hout Baai

Ook de andere projecten waren erg leuk! Zo kun je lesgeven op een primary school, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de baai. Kun je helpen op day care centers (kinderen van 1-7 jaar) en helpen op een dagopvang voor mensen met een handicap (18 tot 60 jaar).
Wat ik zo mooi vond en wat me heel erg is bijgebleven, is dat de projectleiders op alle projecten echt heel erg bevlogen zijn met het werk wat ze doen! Zo ontzettend bijzonder om te zien! Ze hebben allemaal een hart van goud en doen er alles aan om de kinderen te helpen waar ze kunnen! Er was zelfs een mevrouw op één van de day care centers die maar niet met pensioen wil, omdat ze de kinderen niet ‘achter’ kan laten. Als vrijwilliger kom je in een warm bad terecht en wil je hoogstwaarschijnlijk aan het einde niet meer terug naar huis!
Waar je ook geplaatst gaat worden, je gaat hier een geweldige tijd tegemoet!

Zuid-Afrika reisverslag Yvette project Hout Baai

Nog vragen? Mail me!

Twijfel niet om de stap te nemen en voor Zuid Afrika te kiezen. Hier ga je zeker geen spijt van krijgen! Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.

 

#letsmakememories