single.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vervoer in Australiƫ

30-10-2017

Neem je de bus, trein of auto?

Als je een tijdje gaat backpacken dan wil je waarschijnlijk ook wel wat van het land zien. En terecht, want het is er prachtig. maar let op: de afstanden in Australiƫ zijn immens. Daar zul je rekening mee moeten houden en zeker de eerste tijd aan moeten wennen. Drie uur in de auto zitten om een bakkie te doen bij de buurvrouw, is redelijk gewoon. Onderweg geen mens, geen dier en zelfs nergens een kerktoren aan de horizon kunnen ontdekken (en dat uren achter elkaar) is zeker geen uitzondering. Lees hier meer over het vervoer in Australiƫ en een paar tips hoe je het best van A naar B kunt komen

Australie-4x4-on-the-beach

Met de bus door Australiƫ

De bus is een goedkope manier om veel van het land te zien tijdens je reis door AustraliĆ«. Je kunt allerlei soorten buspassen (routes) kopen, waarbij je net zo vaak kunt in- en uitstappen als je maar wilt. Het zogenaamde hop-on-hop-off-systeem. Er zijn verschillende busmaatschappijen, zoals de Greyhound Pioneer, Mc Cafferty’s of de Oz-Experience waarmee je door AustraliĆ« kunt reizen.

Greyhound Pioneer is de grootste busmaatschappij, met meer dan 900 bestemmingen in Australiƫ en een keur aan reispassen. Niet alleen kun je routepassen kopen, het is ook mogelijk om kilometers te kopen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 5.000 km te kopen. Deze kilometers kun je gebruiken voor elke gewenste richting. Kijk bij onze Travelshop voor meer info en koop daar alvast je tickets met korting!

Oz Experience richt zich vooral op backpackers. Ze nemen reizigers mee naar unieke plaatsen en wijken vaak af van de standaard routes. Je kunt in- en uitstappen zo vaak je wilt. Leuk als je tijdens je reis in Australiƫ ook de speciale plaatsen wilt zien. De passen zijn 6 tot 12 maanden geldig (ook in Nieuw-Zeeland).
Tasmania’s Own Redline Coaches biedt kortingen aan studenten en bezitters van een YHA-pas en rijdt natuurlijk alleen maar in de zuidelijkste staat van AustraliĆ«: TasmaniĆ«.

Australie vervoer in Australie Grreyhound bus

Met de trein door Australiƫ

De trein is verhoudingsgewijs een stuk duurder dan de bus. Het is wel een meer comfortabele manier van reizen. Goede treinverbindingen vind je vooral aan de oostkust. Het per trein afleggen van enorme afstanden door Australiƫ is gemakkelijk te plannen met de flexibele treinpassen. Voor meer informatie over verschillende passen verwijzen we naar de volgende website:
Rail Australiƫ

AustraliĆ« met de auto – kopen of huren

In AustraliĆ« ben je verplicht om een internationaal rijbewijs te hebben. Naast AustraliĆ« is een internationaal rijbewijs ook geldig in veel andere landen in de wereld, waaronder Nieuw-Zeeland en de meeste Aziatische landen.Ā Nog even voor de duidelijkheid: in AustraliĆ« rijden ze links, zit het stuur aan de rechterkant, de versnellingspook zit links van je en de richtingaanwijzer zit op de plaats waar normaal de ruitenwisser zit. Wedden dat in het begin ook bij de ruitenwissers als een dolle tekeer gaan als je linksaf gaat?

Australie auto kopen

Auto kopen
Wil je in Australiƫ zelf een auto aanschaffen, let dan goed op de volgende dingen:

  • Je mag vanaf 18 jaar een auto kopen.
  • De auto moet in AustraliĆ« een ‘pink slip’ hebben. Dit houdt in dat de auto goedgekeurd is. Een soort APK- keuring. Een ‘black slip’ betekent dat er mankementen aan de auto zijn geconstateerd en dat er met de auto niet gereden mag worden.
  • Vraag in AustraliĆ« altijd naar het registratienummer van de auto. Met dit nummer kun je zien of er nog openstaande boetes op de auto staan. Als je een auto koopt die nog openstaande boetes heeft ben jij, de nieuwe eigenaar, het bokje en zul je ze moeten betalen. Je kunt dit checken door contact op te nemen met de Register of Encumbered Vehicles (REVS) in de staat waar je je auto koopt.
  • Sluit een goede verzekering af want dat is verplicht, net als in Nederland. Advies: als je een verzekering afsluit, neem dan een extra dekking die je verzekert tegen schade die jij veroorzaakt. Dit noemen ze in AustraliĆ« de ’third party property cover’. Kings Cross Car Market in Sydney schrijft ’third party property cover’-verzekeringen uit voor reizigers. Je kunt 24 uur per dag bij hen terecht.

Kijk bij het zoeken naar een auto voor je reis in AustraliĆ« altijd eerst of er aanbiedingen zijn van andere backpackers. Informatie hierover vind je vaak op prikborden in hostels. Je zult zien dat de prijzen aanzienlijk lager zijn dan die van officiĆ«le autodealers. Ook de kranten staan vaak vol met advertenties voor tweedehands auto’s. In Sydney zijn goede Car Markets waar men speciaal gericht is op de verkoop van tweedehands auto’s aan backpackers. Zo heb je Kings Cross Car Market en Travellers Auto Barn. Prijzen voor een tweedehands auto variĆ«ren. Reken op minimaal AUS$ 3000 voor een redelijk betrouwbare auto. Je kunt ook een auto kopen met terugkoop-garantie. Hier betaal je iets meer voor, maar dan weet je wel zeker dat je hem aan het eind van je reis weer kwijt kunt.

Australie Travellers Autobarn jpg

Het huren van een auto
Als je in AustraliĆ« een auto wilt huren, moet je in ieder geval 21 jaar zijn. Het kost ongeveer $50 tot $90 per dag. Er zijn in AustraliĆ« vele autoverhuurbedrijven. Online reserveer je makkelijk een auto via Holiday Cars ofĀ Alamo.

Liften

Met je duim omhoog langs de kant van de weg? Niet doen. Ook niet als je met z’n tweeĆ«n bent. En zeker niet als je van plan bent de Outback in te gaan. De kans dat je een lift krijgt is ook erg klein want ook (vrachtwagen) chauffeurs zitten er vaak niet op te wachten om een lifter/lifster mee te nemen. Als je toch goedkoop wilt reizen, hang dan briefjes op prikborden op en vraag of je met iemand mee kan rijden. Houd ook zelf de prikborden en advertenties in de gaten.

#followyourdreams