single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk op Bali

Combi van cultuur en vrijwilligerswerk op Bali!

Wat een leuke reis is dit: vrijwilligerswerk, wonen in een huis met internationale reizigers en het doen van activiteiten op het super mooie Bali! Het is echt een leuke combinatie van het leren kennen van de Balinese bevolking, tradities en cultuur en het doen van vrijwilligerswerk op Bali. De eerste week van je verblijf op Bali heb je een geweldige introductie. Na een warm welkom op de eerste dag ga je de dagen erna allemaal leuke dingen doen: een stadswandeling, workshop Batik Painting, een paar lessen Balinees, een traditioneel dansfeest, een workshop Flower offering, een kookworkshop en een bezoek aan heilige tempel. Natuurlijk word je ook voorbereid op het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Wil je nog een relaxweek of juist een "adventure" week bijboeken? Dat kan allemaal geregeld worden. En super leuk is dat je met veel (internationale) reizigers van je eigen leeftijd (17-23 jaar) bent!

Meehelpen bij onderwijsprojecten

Vanaf de tweede week kun je gaan helpen bij verschillende vrijwilligersprojecten. Zo kun je bijvoorbeeld Engelse les gaan geven. Buiten de toeristische centra van Bali spreken maar weinig mensen goed Engels. Toch is de taal nodig om meer kans op werk in het toerisme bijvoorbeeld te krijgen. En dan kun je het beste beginnen bij de kinderen. Zodat zij later meer kansen krijgen. Je gaat aan de slag op één van de scholen in het prachtige Ubud en naaste omgeving. Daarnaast kun je mee gaan helpen in een Health Care project of op een schildpaddenproject.

Het vrijwilligerswerk op Bali draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Combi vrijwilligerswerk en cultuur op Bali in het kort

 • Vanaf 2 weken
 • Vanaf 16 jaar
 • Project is het gehele jaar geopend (maar let op plaatselijke schoolvakanties!)
 • Superleuke reisbestemming!
 • Extra bij te boeken: Yoga/meditatieweek en/of Adventure
 • Vrijwilligerswerk op Bali wordt veel geboekt door reizigers tussen de 17-23 jaar
0.00

Indonesië – Bali: cultuur en vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Extra week vrijwilligerswerk

Toevoegen?

This must be a number!

Adventure week

Toevoegen?

This must be a number!

Yoga week

Toevoegen?

This must be a number!

Schildpaddenproject

This must be a number!

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

1e week = introductieweek

Zoals gezegd staat de eerste week in het teken van kennismaken met Bali. Je gaat een een stadswandeling doen, een workshop Batik Painting, een paar lessen Balinees, je gaat naar een traditioneel dansfeest, doet mee aan een workshop Flower offering en je bezoekt een bezoek aan heilige tempel.

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali bruiloft

Vrijwilligerswerk: Onderwijs, Health Care Education of Schildpaddenproject

Buiten de toeristische centra van Bali spreken maar weinig mensen goed Engels. Toch is de taal onmisbaar voor wie betere werkkansen wil hebben. Het werk van vrijwilligers wordt hier dan ook erg gewaardeerd. Na de introductieweek ga je aan de slag om als vrijwilliger les te geven op één van de schooltjes of kindergarten in of nabij Ubud. Als je aan de slag gaat bij de kindergarten zul je les gaan geven aan kindjes van 4-5 jaar. Je gebruikt het lokale lesmateriaal en je zult door leuke spelletjes te doen en liedjes te zingen, het Engels op een spelenderwijs aan de kindjes over gaan brengen. Echt super leuk om te doen! Heel goed Engels kunnen ze nog niet, dus je hoeft echt niet perfect Engels te kunnen of ervaring te hebben met lesgeven. Samen met een andere vrijwilliger en de lokale lerares sta je voor de klas. Vaak geef je hier in de ochtend les.

Bali vrijwilligerswerk en cultuur schoolklas

Ook kun je Engelse lesgeven aan de wat oudere kinderen op de primary school. De gemiddelde leeftijd van de kinderen is 7-14 jaar. De kinderen kunnen na schooltijd vrijwillig deze lessen volgen. Hierdoor kan het zijn dat je de ene dag meer kinderen in je klas hebt dan de andere dag. Je zult alleen of samen met een andere vrijwilliger de lessen geven. Er gaat wel altijd iemand mee van de partnerorganisatie, dus mocht je ergens tegenaan lopen of er niet helemaal uit komen, dan is daar altijd iemand die je kan helpen. Je geeft in de middag les op de primary school. In de ochtend kan je dus je lessen voor die dag gaan voorbereiden.

Bali vrijwilligerswerk en cultuur kleuterklas

De Kadewatan School is één van de scholen. Deze school wordt aangestuurd vanuit de Balinese overheid maar dat budget is aardig gelimiteerd. Het geeft de school net genoeg geld voor 1 Engelse les per week. En dat is niet genoeg om fatsoenlijk Engels te leren! En dat willen de Balinese jongeren erg graag! Je bereidt de lessen voor, maakt lesmateriaal en geeft de lessen min of meer zelfstandig. Het niveau van de leerlingen is laag, maar met een beetje creatieve inzet kun je zeker kleine resultaten bereiken. Je maakt bovendien kennis met een stukje Bali dat andere toeristen niet te zien krijgen.

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali vrijwilligerswerk

Je kunt kiezen met welke leeftijd je het liefst wilt werken; de groep van 3-5 jaar, 6-12 jaar, 13-15 jaar of de wat oudere kinderen van 16- 18 jaar. Naast het geven van les op school kun je ook nog naschoolse lessen geven in een soort buurtcentrum. Per dag geef je ongeveer 3 uur les maar je bent meestal 4 tot 5 uur per dag bezig (voorbereiden van de lessen) van maandag tot en met vrijdag. Buiten het werk om heb je voldoende vrije tijd om te reizen en dit mooie eiland te bewonderen. Sommige scholen liggen niet op loopafstand van het vrijwilligershuis. In dat geval word je met een taxi gehaald en gebracht.

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali klasje

Health Care Education project

Als je een medische achtergrond hebt (werkervaring of opleiding) dan is dit project misschien heel leuk voor jou om aan mee te helpen! Je gaat voorlichting op scholen of in buurtcentra voorlichting geven over bijvoorbeeld het belang van hygiëne. Ook kun je EHBO lessen gaan geven aan. Het is belangrijk dat de lokale mensen er zich bewust van worden dat ziektes en bepaalde aandoeningen voorkomen kunnen worden door een bepaalde mate van hygiëne als standaard te hanteren. Denk aan bijvoorbeeld het goed wassen van je handen na het snijden van bijvoorbeeld rauwe kip tot het regelmatig poetsen van je tanden. Ook kun je denken aan het geven van tandenpoetslessen en helpen bij tandheelkundige controles (dental checks). Dat laatste kan alleen als je ervaring hebt als bijvoorbeeld tandarts assistente.

Vrijwilligerswerk Cambodja en Bali Esmee Health Care project school

Iedereen met een medische achtergrond kan helpen met het uitvoeren van medische check ups. De vrijwilligers die geen medische achtergrond hebben maar wel interesse hebben om bij dit project te helpen, kunnen voorlichting geven op scholen.

Meehelpen op het Schildpaddenproject

Het Turtle Conservation-project bevindt zich op het mooie eiland Nusa Penida, ongeveer 45 minute varen vanaf het vaste land van Bali. Je helpt hier samen met de lokale medewerkers de bedreigde zeeschildpadden in Indonesië te beschermen. Je helpt mee in het opvangcentrum, je verzamelt eieren op het strand, controleert de nesten en zorgt dat kleine schildpadjes terug in zee worden gezet. De werkzaamheden verschillen per seizoen omdat de schildpadden niet het hele jaar naar het strand komen om eieren leggen. Het broedseizoen loopt van september tot april.

Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject

2 extra opties die je bij kunt boeken

Mocht je het leuk vinden, dan zou je het programma na het vrijwilligerswerk eventueel nog kunnen afsluiten met een Yoga week of een Adventure week

Optie I: Yoga/meditatieweek

Tijdens de Yoga Week word je helemaal zen van alle yoga houdingen en meditatie lessen en zul je op de laatste dag na een spa gaan waar je heerlijk kunt genieten en bijkomen van de toch wel intense week.

Optie II: Adventure week

Houd je van meer actie, dan is de Adventute Week echt iets voor jou, Tijdens deze week ga je allemaal leuke actieve dingen doen zoals; raften op een rivier, fietsen door de rijstvelden en een vulkaan beklimmen.

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week

Prijzen

€  750  – 2 weken: 1 introductieweek en 1 week vrijwilligerswerk
€  990  – 3 weken: 1 introductieweek en 2 weken vrijwilligerswerk
€ 1230 – 4 weken: 1 introductieweek en 3 weken vrijwilligerswerk
€ 1470 – 5 weken: 1 introductieweek en 4 weken vrijwilligerswerk

€ 230 – extra week vrijwilligerswerk
€ 400 – extra week vrijwilligerswerk (schildpaddenproject)
€ 400 – extra optie I: yoga/meditatieweek
€ 450 – extra optie II: adventure week (gaat door als er minimaal 2 deelnemers zijn)

Inbegrepen bij de prijs:

 • Plaatsing in een vrijwilligersproject
 • Ophaalservice vliegveld
 • 1 introductieweek
 • Onderdak (gedeelde kamer in een vrijwilligershuis)
 • 3 maaltijden (2 maaltijden weekend)
 • Hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
 • Partnerorganisatie in Indonesië (Bali) waar je terecht kunt voor vragen
 • 24-uurs noodnummer
 • Online vrijwilligerstraining

Niet inbegrepen:

 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Vlucht naar Denpasar
 • Schildpaddenproject: Transfer (bus + boot) naar Sanur en Nusa Penida (schildpaddenproject)  + boot terug van Nusa Penida naar Sanur – € 70 (kunnen wij wel regelen en wordt door ons gefactureerd)
 • Bustransfer Sanur (schildpaddenproject) Ubud*
 • Kosten voor visum (60 dagen geldig)
 • Kosten verklaring omtrent gedrag
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Persoonlijke kosten voor vaccinaties, drankjes, excursies, lokaal transport, e.d.

* De rit om vanaf Sanur-haven terug te gaan naar het vrijwilligershuis in Ubud/Pejeng kost ongeveer €35,- (30 – 60 minuten afhankelijk van de drukte in het verkeer).  Als er meerdere deelnemers terug gaan kun je een taxi nemen en de kosten delen. Je mag natuurlijk ook vanuit Sanur je reis zelf vervolgen.

Startdata

Het vrijwilligerswerk start op een maandag, en je kunt iedere maandag starten. Je dient dan 1 dag eerder (de zondag tussen 06.00 – 20.00 uur) aan te komen in Denpasar.

Let op: in schoolvakanties zijn de scholen gesloten en geef je als vrijwilliger geen les maar houd je je bezig met opknapwerk- en schoonmaakzaamheden. Ook op andere nationale feestdagen zijn projecten gesloten en kun je andere werkzaamheden of activiteiten doen.  Het lesgeefprogramma op de basischool kan door de schoolvakanties, examens of belangrijke Hindu Feesten op Bali anders verlopen dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat je als vrijwilliger deelneemt aan bijvoorbeeld opknapwerkzaamheden op de scholen, of dat je les gaat geven op een kindergarten.

In de maanden juni/juli en augustus is de kindergarten gesloten, maar kan je nog wel lesgeven op de primary school. Maar let wel op, in deze periode bestaat de kans dat er wel minder kinderen naar de lessen komen. Hier moet je dan wel weer rekening mee houden. Lijkt het je juist erg leuk om aan de aller kleinste kinderen les te geven, dan kan dat tijdens de primary school examens/toetsen, die duren vaak een week. Deze zijn begin maart, eind mei en begin december.

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een leuk vrijwilligershuis in Pejeng,een klein plaatsje net buiten Ubud (15-20 minuten rijden met de auto). Op loopafstand van het huis vind je er leuke restaurantjes, winkeltjes en een zwembad. Er is een laundry service tegenover het vrijwilligershuis en ook fijn, in de buurt heb je ook de mogelijkheid om geld te pinnen.

In het vrijwilligershuis kunnen ongeveer 60 vrijwilligers verblijven. Er zijn 10 – 12 kamers in het huis en per kamer verblijf je er met 4 – 8 vrijwilligers. In de slaapkamers staan 3 stapelbedden Je deelt de slaapkamer met enkele andere vrijwilligers. Jongens en meiden worden gesplitst (jongens bij de jongens, meisjes bij de meisjes). Verder is er een ruime badkamer met koud/warm water (douche), Westerse toiletten en is er WiFi aanwezig.

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Tijdens de werkdagen krijg je 3 eenvoudige (maar lekkere) maaltijden per dag. In het weekend zijn dat twee maaltijden.

Voor wie geschikt

Dit programma is erg populair onder de jonge deelnemers. De meeste deelnemers die dit programma boeken zijn tussen de 17 en 23 jaar (ben je ouder, dan raad ik je af om voor dit programma te kiezen). Ter plaatse zijn er altijd andere internationale jonge vrijwilligers, erg gezellig dus!

Jongeren kiezen voor dit programma omdat ze het erg leuk vinden om meer te leren over de Balinese cultuur tijdens de cultuurweek, om samen met andere vrijwilligers voor de klas te staan om laagdrempelig Engelse les te geven aan de kinderen en om de mogelijkheid te hebben om hun programma nog af te sluiten met even Yoga of Adventure week. Je hebt zo dus een heel gevarieerd programma. Super leuk!

Wil je echt iets betekenen tijdens het vrijwilligerswerk en ga je voornamelijk ook daarom op reis, dan kun je misschien beter voor een ander programma kiezen. Het lesgeven bij dit programma is heel erg leuk, maar het is vooral proeven hoe het is om voor de klas te staan. Jongeren vinden het vaak erg spannend om les te geven en het spreekt hun aan dat ze tijdens dit programma samen met andere vrijwilligers voor de klas staan en zo samen op een spelenderwijs het Engels over te gaan brengen.

Deelnemers die dit programma doen, hebben het altijd erg naar hun zin. De gevarieerde weken, de leuke locatie in het bruisende Ubud, alle heerlijke maaltijden die inbegrepen zijn, de goede begeleiding en de ruimte om grote groepen vrijwilligers te kunnen plaatsen, maken dit programma uniek. Er is bijna altijd wel plek bij dit programma, het zit niet snel vol.
Bali is een hele goede bestemming om mee te starten wanneer je nog nooit alleen op reis bent geweest. Je kunt hier in je vrije tijd ook makkelijk rond gaan reizen, er valt zoveel moois te zien. Je zult je op Bali al snel thuis gaan voelen. Het overheerlijke eten, het tropische weer, de mooie cultuur, de groene uitgestrekte rijstvelden, het relaxte “yoga” leven, de prachtige cultuur met haar vele mooie ceremonies, zullen je doen wensen om het eiland nooit meer te verlaten, of anders heel snel weer een keertje terug te keren. Want wie ooit op Bali is geweest, komt altijd weer terug : )

 

Foto's
Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali onderweg in het vliegtuig Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali 1 Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali lekker eten Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali offertafel Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_1 Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_2 Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_3 Bali vrijwilligerswerk en cultuur 2 Bali vrijwilligerswerk en cultuur platsic verzamelen Bali vrijwilligerswerk en cultuur Bali vrijwilligerswerk en cultuur1 Bali vrijwilligerswerk en cultuur kleuterklas Bali vrijwilligerswerk en cultuur schoolklas Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali sunset Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject 2 Vrijwilligerswerk Bali Schildpaddenproject 3 Vrijwilligerswerk in Bali Manon 2 Vrijwilligerswerk in Bali Manon 1
Reisverhalen
Tatjana Dit mailtje kregen we van de moeder van Daphne en Stephanie. Zij hebben hebben vrijwilligerswerk op Bali gedaan. We wisten van hen dat ze het leuk hadden gehad. En nou kregen we ook nog een mailtje van hun moeder. Om ons te bedanken. Hoe leuk!.... Lees hier meer
#letsmakememories