single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Vrijwilligerswerk op Bali

Combi van cultuur en vrijwilligerswerk op Bali!

Wat een leuke reis is dit: vrijwilligerswerk, wonen in een huis met internationale reizigers en het doen van activiteiten op het super mooie Bali! Het is echt een leuke combinatie van het leren kennen van de Balinese bevolking, tradities en cultuur en het doen van vrijwilligerswerk op Bali. De eerste week van je verblijf op Bali heb je een geweldige introductie. Na een warm welkom op de eerste dag ga je de dagen erna allemaal leuke dingen doen: een stadswandeling, workshop Batik Painting, een paar lessen Balinees, een traditioneel dansfeest, een workshop Flower offering, een kookworkshop en een bezoek aan heilige tempel. Natuurlijk word je ook voorbereid op het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Wil je nog een relaxweek of juist een "adventure" week bijboeken? Dat kan allemaal geregeld worden. En super leuk is dat je met veel (internationale) reizigers van je eigen leeftijd (17-23 jaar) bent!

Meehelpen bij onderwijsprojecten

Vanaf de tweede week kun je gaan helpen bij verschillende vrijwilligersprojecten. Zo kun je bijvoorbeeld Engelse les gaan geven. Buiten de toeristische centra van Bali spreken maar weinig mensen goed Engels. Toch is de taal nodig om meer kans op werk in het toerisme bijvoorbeeld te krijgen. En dan kun je het beste beginnen bij de kinderen. Zodat zij later meer kansen krijgen. Je gaat aan de slag op één van de scholen in het prachtige Ubud en naaste omgeving. Daarnaast kun je mee gaan helpen in een Health Care project of op een schildpaddenproject.

Geen vrijwilligerswerk? Maar toch Bali? Kies dan voor onze Kickstart reis: in 3 weken de cultuur / intro week, yoga en een adventure week.

Het vrijwilligerswerk op Bali draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Combi vrijwilligerswerk en cultuur op Bali in het kort

  • Vanaf 2 weken
  • Vanaf 16 jaar
  • Project is het gehele jaar geopend (maar let op plaatselijke schoolvakanties!)
  • Superleuke reisbestemming!
  • Extra bij te boeken: Yoga/meditatieweek en/of Adventure
  • De reis naar Bali wordt veel geboekt door reizigers tussen de 17-23 jaar
0.00

Indonesië – Bali: cultuur en vrijwilligerswerk

Kies het aantal weken

Extra week vrijwilligerswerk

Toevoegen?

This must be a number!

Adventure week

Toevoegen?

This must be a number!

Yoga week

Toevoegen?

This must be a number!

Schildpaddenproject

This must be a number!

Bali: Vrijwilligerswerk

Maak jouw keuze wat betreft project

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

1e week = Cultuurweek

De Cultuurweek zit boordevol activiteiten. Het is erg leuk om je verblijf op Bali hiermee te starten. Tijdens deze week leer je meer over de Balinese cultuur. Je krijgt onder andere taallessen in het Bahasa, bezoekt een aantal mooie tempels, gaat een wandeling maken door Ubud / de beroemde Monkey Street en bezoekt een lokale markt. Ook krijg je kookles, neem je een bezoekje aan een traditionele dansshow, leer je Batik schilderen op een doek en ga je een bloemenoffertje maken en bied je deze aan bij de heilige watertempel. Hier heb je de mogelijkheid om je, net als de locals, helemaal onder te dompleen in het heilige water en te bidden voor geluk. Een bijzondere week!

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali bruiloft

Vrijwilligerswerk: Onderwijs, Health Care Education of Schildpaddenproject

Bali is een prachtig eiland. Toeristen komen hier dan ook graag naar toe. De vraag naar Engelssprekende lokale mensen is hierdoor erg groot. Spreek je Engels, dan heb je op het eiland nog meer kans om werk te vinden. De Engelse lessen die de Balinese kindjes soms af en toe op school aangeboden krijgen wordt meestal onderwezen door een lokale Balinese leraar. De uitspraak van hun is toch anders dan van iemand waarvan Engels hun moedertaal, of tweede aangeleerde taal is. Daarom worden vrijwilligers ingezet. Het werk van vrijwilligers wordt hier erg gewaardeerd.

Bali vrijwilligerswerk en cultuur schoolklas

Na de cultuurweek kan je aan de slag gaan om als vrijwilliger les te geven op één van de schooltjes of kindergarten in of nabij Ubud / Pejeng. Als je aan de slag gaat op de kindergarten zal je les gaan geven aan kindjes van 4-5 jaar. Je gebruikt het lokale lesmateriaal en je zult door leuke spelletjes te doen en liedjes te zingen, het Engels op een spelenderwijs aan de kindjes over gaan brengen. Echt super leuk om te doen! Heel goed Engels kunnen de kindjes nog niet, dus je hoeft echt niet perfect Engels te kunnen of ervaring te hebben met lesgeven. Samen met een andere vrijwilliger en eventueel de lokale lerares sta je voor de klas. In de ochtend geef je les en in de middag heb je de mogelijkheid om je les voor de volgende dag voor te bereiden.

Ook kun je Engelse lesgeven aan de wat oudere kinderen op een basisschool of middelbare school. De Balinese jongeren willen heel graag goed Engels leren en zijn erg enthousiast. De gemiddelde leeftijd van de kinderen die je dan lees geeft is 7-14 jaar. Het niveau van de leerlingen is laag, maar met een beetje creatieve inzet kun je zeker kleine resultaten bereiken. De kinderen kunnen na schooltijd vrijwillig Engelse lessen volgen. Hierdoor kan het zijn dat je de ene dag meer kinderen in je klas hebt dan de andere dag. Je zult alleen of samen met een andere vrijwilliger de lessen geven. Er gaat daarnaast ook altijd iemand mee van de partnerorganisatie, mocht je ergens tegenaan lopen of er niet helemaal uitkomen, dan is daar altijd iemand in de klas die je kan helpen. Meestal is de lokale leraar / lerares ook aanwezig rondom de school, maar hij of zij staat dan niet voor de klas. De vrijwilligers geven de Engelse lessen, omdat de leraar / lerares niet goed Engels kan.

Je geeft in de middag les op de school. In de ochtend heb je de mogelijkheid om je les voor te bereiden. Er zijn schoolmaterialen waaruit wordt gewerkt. Maar je staat vrij om zelf vorm te geven aan die les. Dit kan je doen doormiddel van het doen van spelletjes, muziek, knutselen, sportactiviteit, enz. Wees lekker creatief en enthousiast.

Bali vrijwilligerswerk en cultuur kleuterklas

Je kunt straks ter plaatse kiezen met welke leeftijd je het liefst wilt werken; de groep van 3-5 jaar, 6-12 jaar, 13-15 jaar of de wat oudere kinderen van 16- 18 jaar. Naast het geven van les op school kun je ook nog naschoolse lessen geven in een soort buurtcentrum. Per dag geef je ongeveer 3 uur les, maar je bent meestal 4 tot 5 uur per dag bezig (inclusief de voorbereiden van de lessen) van maandag tot en met vrijdag. Buiten het werk om heb je in de weekenden voldoende vrijetijd om te reizen en dit mooie eiland te bewonderen.

Sommige scholen liggen niet op loopafstand van het vrijwilligershuis. In dat geval word je met een busje gehaald en gebracht. Door het doen van vrijwilligerswerk, de contacten die je opdoet met de locals, krijg je een stukje Bali te zien die voor toeristen verborgen blijft. Heel bijzonder om mee te maken!

Tip lesgeven
Misschien heb je nog nooit voor de klas gestaan om les te gegeven? Neem je tijd om te wennen om voor de klas te staan en om de kindjes te leren kennen en zij jou. Vertel tijdens je eerste dag bijvoorbeeld waar jij vandaan komt. Print een landkaart uit (neem een opblaas wereldbol mee) en laat de kinderen zien waar Nederland ligt. Vertel ze bijvoorbeeld over onze cultuur, onze tradities, feestdagen en over onze wisselende seizoenen. Ga oer Hollandse spelletjes met ze doen (bliklopen, spijkerpoepen, koekhappen en laat de kindjes dropjes of stroopwafels proeven. Zo heb je een hele leuke eerste laagdrempelige les en leer je elkaar al meteen op een leuke manier een beetje kennen.

De kindjes zijn erg enthousiast en kunnen soms erg druk zijn. Als vrijwilliger moet je dan wel stevig in je schoenen staan. Wees duidelijk naar de kinderen toe en wees standvastig waar nodig. Zorg voor structuur in de klas. Dit is fijn voor de kindjes en voor jou.

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali vrijwilligerswerk

Health Care Education project

Als je een medische achtergrond hebt (werkervaring of opleiding), of interesse hebt om een medische studie te gaan doen, dan is dit project misschien wel heel erg leuk voor jou om aan deel te nemen! Je kunt EHBO lessen gaan geven, voorlichting geven op scholen of in buurtcentra, of je geeft les in bijvoorbeeld het belang van persoonlijke hygiëne. Het is belangrijk dat de lokale mensen er zich bewust van worden dat ziektes en bepaalde aandoeningen voorkomen kunnen worden door een bepaalde mate van hygiëne als standaard te hanteren. Denk aan bijvoorbeeld het goed wassen van je handen na het snijden van bijvoorbeeld rauwe kip, tot het regelmatig poetsen van je tanden. Je kan tandenpoetslessen organiseren en eventueel helpen bij tandheelkundige controles (dental checks). Dat laatste kan alleen als je ervaring hebt als bijvoorbeeld tandarts assistente.

In de ochtend ga je naar de medical office om samen met het team te bespreken wat je die dag graag wilt gaan leren aan de kinderen. De interactieve les ga je daar dan samen met de andere vrijwilligers voorbereiden. Na de lunch vertrek je dan naar de school / universiteit. Je geeft dan veelal tussen de 2 a 3 uur les per dag. Met de voorbereidingen ben je ongeveer 1 / 2 uur bezig.

Heb je medische kennis/ervaring, dan kunnen er soms ook samen met jou ter plaatse check-up clinics worden opgezet voor kinderen en volwassenen. Heb je hier interesse in, bespreek dan ter plaatse met de partnerorganisatie even wat de mogelijkheden zijn op dat moment.

Vrijwilligerswerk Cambodja en Bali Esmee Health Care project school

Meehelpen op het Schildpaddenproject

Het Turtle Conservation-project bevindt zich op het mooie eiland Nusa Penida, ongeveer 45 minuten varen met een speedboat vanaf het vaste land van Bali (Sanur). Je vindt er onwijs fotogenieke viewpoints (waar je manta’s kan spotten), prachtige strandjes, mooie watervallen, oude tempels, gave snorkelplekjes en leuke hotspots om te chillen.

Op Nusa Penida helpt je samen met de lokale medewerkers van het project de bedreigde zeeschildpadden in Indonesië te beschermen. Hier een kleine greep uit de werkzaamheden die gedaan moeten worden op het opvangcentrum. Je maakt de tanks schoon waar de schildpadden in zwemmen, haalt vers zeewater om de tanks weer te vullen. Je maakt emmers kleine visjes schoon en verzamelt zeewier om de dieren te voeren. Je maakt ‘speelgoed’ voor de dieren. Maakt afvalemmers voor de lokale bevolking zodat ze daarin het afval kunnen gooien. Regelmatig worden er beach clean ups georganiseerd om zo al het afval te verzamelen. Soms komen er schoolkinderen langs op het project waaraan je dan voorlichting kan geven. In het broedseizoen (deze loopt ongeveer van september tot april) controleer je of er schildpadden aan land komen om eieren te leggen. Zijn er eieren gelegd dan graaf je deze voorzichtig uit en breng je de eieren naar de nursery waar ze vervolgens veilig uit kunnen komen. Komen de eitjes uit, dan worden de kleine schildpadjes weer teruggebracht naar de zee. Dit wordt vaak op een vrijdag gedaan. Is het je laatste week op het project en zijn er schildpadjes uit het ei gekomen, dan zal jij hier ook bij mee mogen helpen. Heel bijzonder om mee te maken!

Tijdens je verblijf op het project ga je veel over de schildpadden leren doormiddel van een presentie die gegeven wordt na aankomst en een documentaire die je te zien krijgt. Aan het einde van de week wordt er gezellig een kampvuur etentje georganiseerd op het strand en kan je genieten van de mooie heldere sterrenhemel.

Let op; Het leven op het eiland is meer basic dan het leven op het vasteland. Vind je bijvoorbeeld een pinautomaat, dan zit er niet altijd geld in. Neem dus voor de zekerheid voldoende geld met je mee.

Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject

2 extra opties die je bij kunt boeken

Mocht je het leuk vinden, dan zou je het programma na het vrijwilligerswerk eventueel nog kunnen afsluiten met een Yoga week of een Adventure week

Optie I: Yoga/meditatieweek

Tijdens de Yoga Week word je helemaal zen van alle yoga houdingen en meditatie lessen en zul je op de laatste dag na een spa gaan waar je heerlijk kunt genieten en bijkomen van de toch wel intense week.

Optie II: Adventure week

Hoe gaaf is het om je Bali programma af te sluiten met de Adventure Week. De perfecte manier om de avontuurlijke kant van dit prachtige eiland te ervaren. Je gaat een fietstocht maken door het prachtige landschap van Kintamani. Welbekend om mount Batur, Lake Batur en de mooie groene rijstvelden. Je zal je ogen hier uitkijken. Daarna ga je een bezoekje brengen aan Jimbaran Beach en neemt een kijkje bij het Turtle Conservation project in Sanur. Wie durft gaat raften op de Ayung rivier. Super gaaf! Als afsluiter van deze week ga je een vulkaan beklimmen. Bovenop kan je genieten van de mooie zonsopkomst en van je welverdiende ontbijtje. En als kers op de taart sluit je deze week af met een overheerlijke Balinese massage. Even bijkomen van deze gave week!

Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week

Prijzen

€  750  – 2 weken: 1 introductie- / cultuurweek en 1 week vrijwilligerswerk (sociaal)*
€  990  – 3 weken: 1 introductie- / cultuurweek en 2 weken vrijwilligerswerk (sociaal)*
€ 1230 – 4 weken: 1 introductie- / cultuurweek en 3 weken vrijwilligerswerk (sociaal)*
€ 1470 – 5 weken: 1 introductie- / cultuurweek en 4 weken vrijwilligerswerk (sociaal)*

€ 1340 – Kickstart Bali – 3 weken: 1 introductie- / cultuurweek, 1 week yoga/meditatie en de adventure week

€ 230 – extra week vrijwilligerswerk
€ 400 – extra week vrijwilligerswerk (schildpaddenproject)
€ 400 – extra optie I: yoga/meditatieweek
€ 450 – extra optie II: adventure week (gaat door als er minimaal 2 deelnemers zijn)

*Wil je geen sociaal project maar alleen het schildpaddenproject. Of wil je 1 of meerdere weken sociaal vrijwilligerswerk inwisselen voor het schildpaddenproject dan geld een toeslag van € 170 per week.
Rekenvoorbeeld: 5 weken met 1 week introductie, 2 weken sociaal vrijwilligerswerk en 2 weken schildpaddenproject komt uit op een reissom van € 1810 (€ 1470 + 2x € 170 toeslag). Dit is niet zo te boeken via ons boekingsformulier. Kies in dit geval voor de 5 weken en vermeld bij de Opmerkingen jouw exacte wensen. Wij zullen de reissom dan aanpassen nadat we de boeking hebben ontvangen.

Inbegrepen bij de prijs:

  • Ophaalservice vliegveld
  • 1 introductieweek
  • Onderdak (gedeelde kamer in een vrijwilligershuis)
  • 3 maaltijden (2 maaltijden weekend)
  • Plaatsing in een vrijwilligersproject
  • Hulp en advies voor vertrek
  • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis
  • Partnerorganisatie in Indonesië (Bali) waar je terecht kunt voor vragen
  • 24-uurs noodnummer
  • Online vrijwilligerstraining

Niet inbegrepen:

  • Reserveringskosten (€ 40)
  • Vlucht naar Denpasar
  • Schildpaddenproject: Transfer (bus + boot) naar Sanur en Nusa Penida (schildpaddenproject)  + boot terug van Nusa Penida naar Sanur – € 70 (kunnen wij wel regelen en wordt door ons gefactureerd)
  • Bustransfer Sanur (schildpaddenproject) Ubud*
  • Kosten voor visum; voor het doen van elke vorm van vrijwilligerswerk is het Sociaal Cultureel Visum nodig (ca. € 220) die je voor vertrek moet aanvragen. Kies je er voor om een reis zonder vrijwilligerswerk te boeken (bijvoorbeeld de Kickstart reis) dan kan je bij aankomst op Bali een visum regelen (ca. € 35). Meer informatie over het visum ontvang je na boeking.
  • Kosten verklaring omtrent gedrag
  • Bijdrage garantie- en calamiteitenfonds (€ 12 per persoon per boeking). Activity International is aangesloten bij garantiefonds VZR Garant en het Calamiteitenfonds Reizen
  • Reisverzekering (verplicht)
  • Persoonlijke kosten voor vaccinaties, drankjes, excursies, lokaal transport, e.d.

* De rit om vanaf Sanur-haven terug te gaan naar het vrijwilligershuis in Ubud/Pejeng kost ongeveer €35,- (30 – 60 minuten afhankelijk van de drukte in het verkeer).  Als er meerdere deelnemers terug gaan kun je een taxi nemen en de kosten delen. Je mag natuurlijk ook vanuit Sanur je reis zelf vervolgen.

Startdata

Het vrijwilligerswerk start op een maandag, en je kunt iedere maandag starten. Je dient dan 1 dag eerder (op de zondag tussen 00.00-23.59 uur) aan te komen in Denpasar. De pick up vanaf de luchthaven naar het vrijwilligershuis is dan inbegrepen.

Let op: Tijdens Nationale Feestdagen kunnen de projecten één of meerdere dagen gesloten zijn. Vrijwilligers helpen dan mee met opknapwerk- en schoonmaakwerkzaamheden in de buurt en / of op scholen of buurtcentra.

Examens / toets weken
Lesgeven op de primary school en het health education project is niet mogelijk tijdens de examen / toets weken. Deze duren vaak één tot twee weken en zijn vaak begin maart, eind mei, midden september en begin december. Tijdens deze weken wissel je van project. Vrijwilligers worden dan ingezet om op de kindergarten te helpen.

Schoolvakantie
In de maanden juni / juli en augustus en eind december (laatste twee weken) is de kindergarten gesloten. Vrijwilligers kunnen dan blijven lesgeven op de primary school of op het health education project.

Let op: het schoolrooster wijkt soms af van het bovenstaande. Niet alle scholen hanteren namelijk hetzelfde rooster. Maar in grote lijnen zal deze er zo ongeveer uit komen te zien.

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabele vrijwilligers accommodatie in Pejeng, een klein plaatsje net buiten het gezellige toeristische Ubud (15-30 minuten rijden met de auto). Rondom het huis is het heerlijk groen door de mooie rijstvelden. In de tuin is een zwembad waar je fijn even af kan koelen als je dat wilt. Op loopafstand van het huis vind je er leuke lokale restaurantjes en winkeltjes. Er is een laundry service dichtbij het vrijwilligershuis en ook fijn, in de buurt heb je ook de mogelijkheid om geld te pinnen.

In de accommodatie verblijf je met een groep van internationale vrijwilligers (max. 40+). De meeste deelnemers zijn zo tussen de 17 en 22 jaar. Je deelt altijd een kamer met anderen, zo’n 4 – 8 vrijwilligers per kamer (er zijn stapelbedden). Jongens en meiden slapen gescheiden. Er is airco aanwezig. De douche en wc deel je ook met elkaar (Westers met warm en koud water). Er WiFi aanwezig. Ook zijn er kluisjes waar je eventueel je waardevolle spulletjes in op kan bergen. Daarnaast zijn er computers en printers ter plaatse aanwezig waar je eventueel gebruik van kan maken voor bijvoorbeeld het voorbereiden van je lessen.

Tijdens de werkdagen wordt er 3 keer per dag heerlijk voor je gekookt (in het weekend zijn dit er 2 per dag). Veelal zijn dit Indonesische gerechten, gecombineerd met soms ook Westers eten. In de ochtend is er onder andere toast met jam en pannenkoekjes met vers fruit. Thee, koffie en vers gefilterd water is ook aanwezig.

Neem je ook deel aan het schildpaddenproject op Nusa Penida, dan verblijf je daar in een accommodatie met soortgelijke faciliteiten als de accommodatie in Pejeng.

Voor wie geschikt

Dit programma is erg populair onder de jonge deelnemers. De meeste deelnemers die dit programma boeken zijn tussen de 17 en 23 jaar (ben je ouder, dan raad ik je af om voor dit programma te kiezen). Ter plaatse zijn er altijd andere internationale jonge vrijwilligers, erg gezellig dus!

Jongeren kiezen voor dit programma omdat ze het erg leuk vinden om meer te leren over de Balinese cultuur tijdens de cultuurweek, om samen met andere vrijwilligers voor de klas te staan om laagdrempelig Engelse les te geven aan de kinderen en om de mogelijkheid te hebben om hun programma nog af te sluiten met even Yoga of Adventure week. Je hebt zo dus een heel gevarieerd programma. Super leuk!

Wil je echt iets betekenen tijdens het vrijwilligerswerk en ga je voornamelijk ook daarom op reis, dan kun je misschien beter voor een ander programma kiezen. Het lesgeven bij dit programma is heel erg leuk, maar het is vooral proeven hoe het is om voor de klas te staan. Jongeren vinden het vaak erg spannend om les te geven en het spreekt hun aan dat ze tijdens dit programma samen met andere vrijwilligers voor de klas staan en zo samen op een spelenderwijs het Engels over te gaan brengen.

Deelnemers die dit programma doen, hebben het altijd erg naar hun zin. De gevarieerde weken, de leuke locatie in het bruisende Ubud, alle heerlijke maaltijden die inbegrepen zijn, de goede begeleiding en de ruimte om grote groepen vrijwilligers te kunnen plaatsen, maken dit programma uniek. Er is bijna altijd wel plek bij dit programma, het zit niet snel vol.
Bali is een hele goede bestemming om mee te starten wanneer je nog nooit alleen op reis bent geweest. Je kunt hier in je vrije tijd ook makkelijk rond gaan reizen, er valt zoveel moois te zien. Je zult je op Bali al snel thuis gaan voelen. Het overheerlijke eten, het tropische weer, de mooie cultuur, de groene uitgestrekte rijstvelden, het relaxte “yoga” leven, de prachtige cultuur met haar vele mooie ceremonies, zullen je doen wensen om het eiland nooit meer te verlaten, of anders heel snel weer een keertje terug te keren. Want wie ooit op Bali is geweest, komt altijd weer terug : )

 

Foto's
Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_1 Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_2 Indonesie Bali Cultuur en lesegeven Weekendtip Nusa Penida_3 Bali vrijwilligerswerk en cultuur platsic verzamelen Bali vrijwilligerswerk en cultuur Bali vrijwilligerswerk en cultuur1 Bali vrijwilligerswerk en cultuur kleuterklas Bali vrijwilligerswerk en cultuur schoolklas Indonesie Bali cultuur en lesgeven Bali adventure week Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject Vrijwilligerswerk op Bali schildpaddenproject 2 Vrijwilligerswerk Bali Schildpaddenproject 3 Vrijwilligerswerk in Bali Manon 2 Vrijwilligerswerk in Bali Manon 1
Reisverhalen
Anneloes Het lesgeven aan de kinderen, snorkelen op Gili T, surfen in Kuta, Koningsdag vieren in Canggu en nu vrijwilligerswerk op het schildpadden project in Nusa Penida! .... Lees hier meer
#followyourdreams