Kies dan voor Avondale! Avondale highschool is een topschool in Auckland. Deze highschool staat onder meer bekend om zijn grote aanbod aan kunstonderwijs: dans, drama, muziek...als je wilt kun je deze vakken dagelijks volgen. Nog leuker is om onderdeel te worden van een band, een dansgroep of een orkest. Zo kun je ook nog een eens je podiumtalent ontwikkelen. Naast deze kunstvakken kun je op Avondale Highschool ook super veel sporten. Love adventure and the outdoors? Bij het Outdoor programma komen stoere sporten als mountainbiken, kayaken, bergbeklimmen en caving op je lesrooster te staan. En er worden verschillende trips aangeboden gedurende het jaar. Dit is zoooo tof; je snapt wel dat Avondale Highschool gauw vol zit. Vroeg boeken dus!
Met 2700 studenten is Avondale Highschool qua grootte een van de grootste scholen in Nieuw- Zeeland. Van deze 2700 zijn er maar liefst 180 internationale studenten; dat wil zeggen afkomstig uit bijvoorbeeld China, Italië, Duitsland, Argentinië, België en Nederland. De school ligt in Nieuw- Zeelands grootste stad; het bruisende Auckland (Noordereiland). Niet de hoofdstad, wel de leukste stad! De stad wordt omringd door de meest geweldige natuurgebieden en staat bekend om de vele havens met honderden prachtige zeilboten. Voor de avonturiers is het een echte toplocatie want er is ontzettend veel te beleven. Zo vind je er de typische Maori cultuur en kun je er zo’n beetje iedere denkbare sport beoefenen (ooit gehoord van onderwater-hockey....wij ook niet). Het is ook de stad waar de meeste backpackers hun reis in Nieuw-Zeeland beginnen. Gezelligheid troef dus! Reizigers die naar deze Highschool zijn geweest, hebben een "amazing and life changing experience" gehad! Waar wacht je nog op?!
Wat een ontzettend leuke, veelzijdige en goed georganiseerde school is dit! Met 2700 studenten is Avondale College qua grootte een van de grootste scholen in Nieuw- Zeeland. Van deze 2700 zijn er maar liefst 180 internationale studenten; dat wil zeggen afkomstig uit bijvoorbeeld China, Italië, Duitsland, Argentinië, België en Nederland. De school ligt in Nieuw- Zeelands grootste stad; het bruisende Auckland (Noordereiland). Niet de hoofdstad, wel de leukste stad! Voor de avonturiers is het een echte toplocatie want er is ontzettend veel te beleven. Zo vind je er de typische Maori cultuur en kun je er zo’n beetje iedere denkbare sport beoefenen (ooit gehoord van onderwater-hockey….wij ook niet). Het is ook de stad waar de meeste backpackers hun reis in Nieuw-Zeeland beginnen. Gezellig dus!
Avondale College: een grote school met gezellige sfeer
Avondale College heeft de oppervlakte van een grote school, maar gelukkig wel de sfeer van een kleine school. Ze hebben al 20 jaar ervaring met het plaatsen van studenten uit de hele wereld. De 180 internationale studenten zijn zeer welkom op school en worden hartelijk ontvangen door de nationale studenten. Zij vinden het maar wat interessant om kennis te maken met studenten uit alle windstreken van de wereld. Naast het studeren biedt Avondale College tal van mogelijkheden om vrienden te maken en je als student aan te sluiten bij verschillende clubjes. Op de campus is een indrukwekkende verzameling te vinden van sportvelden, squash velden, dans studio’s, een groot centrum voor beeldende kunsten en een heuse klimwand. Er zijn dan ook meer dan 60 (!) buitenschoolse activiteiten waar studenten zich bij kunnen aansluiten. Genoeg nieuwe dingen om uit te proberen dus! Ooit gehoord van de populaire Nieuw-Zeelandse cricket sport Kilikiti? Naast de 35 verschillende sport teams zijn er ook nog verschillende muziekgroepen, koren, popbandjes, toneelverenigingen en andere culturele activiteiten. Dat wordt nog lastig kiezen!
Goed aangeschreven
Avondale College staat erg goed aangeschreven. Ze bieden onderwijs van hoge kwaliteit met een goede doorstroommogelijkheid naar topuniversiteiten wereldwijd. Internationale studenten kunnen 5 vakken kiezen, die in het tweede term veranderd kunnen worden. En heb je nog een beetje moeite met het Engels? No worries! Avondale College biedt daar namelijk extra ondersteuning (extra lessen). Ook is er de mogelijkheid om een bijbaantje te zoeken om zo wat extra geld te verdienen (en ervaring op te doen) maar dan moet het wel goed op school gaan en moet je vaak genoeg aanwezig zijn. Alleen dán kent de school een visum toe dat het hebben van een bijbaantje mogelijk maakt. Even overleggen met de coördinatoren dus!
Taurewa Outdoor Camp en andere trips
Nog zoiets leuks van deze school: de school heeft een eigen Outdoor Camp. Een kamp waarvoor je je 2 x per jaar kunt inschrijven. Je gaat dan met allemaal medestudenten (internationaal én lokaal) een aantal dagen ontzettend leuke outdoor-activiteiten doen. Je leert er veel. Niet alleen om je grenzen te verleggen, maar ook over de natuur, over doorzettingsvermogen, over teambuilding en veel meer. Aan dit avontuur zijn wel extra kosten verbonden.
Daarnaast organiseert de school ook extra excursies en meerdaagse trips naar bijvoorbeeld het Zuidereiland, naar Fiji, naar Bay of Islands en naar Rotorua. Ook hier zijn extra kosten aan verbonden.
Onderwijs: kiezen uit 2 stromingen
Op Avondale College kun je kiezen uit twee stromingen. Het nationaal afsluitende diploma voor de middelbare school, het zogeheten National Certificate of Educational Achievement (NCEA) is de standaard voor Nieuw Zeelandse studenten.
Daarnaast kunnen studenten op Avondale ook kiezen voor het Cambridge International Examination programma. Een Cambrigde diploma geeft toegang tot grote universiteiten over de hele wereld zoals Oxford, Cambridge, Harvard en Stanford.
Jaar 11 (15 – 16 jaar)
Alle studenten volgen Engels en Wiskunde. Daarnaast wordt het aanbevolen om van de 3 keuze vakken, in ieder geval te kiezen voor Science.
Jaar 12 (16 – 17 jaar)
Alle studenten hebben Engels en zijn vrij om nog 4 extra vakken te kiezen.
Jaar 13 (17 – 18 jaar)
Alle studenten mogen 5 vakken kiezen.
Stap 1: boekingsformulier opsturen
Ben je na het lezen van alle informatie enthousiast geworden om naar een High School in Nieuw-Zeeland te gaan? Bespreek je plannen dan eerst met je ouders/verzorgers en misschien wel met school, kijken wat zij er van vinden. Als je van iedereen groen licht hebt, kun je het boekingsformulier invullen.
Stap 2: kennismakingsgesprek (optioneel)
Stap 2 is het maken van een afspraak met onze High School coördinator voor een kennismakingsgesprek met jou en je ouders/verzorgers. Als je dat tenminste wilt want het is wat ons betreft niet verplicht. Maar we kunnen ons best voorstellen dat je nog een heleboel vragen hebt. Tijdens dit gesprek kunnen we bijvoorbeeld samen kijken of de school die je gekozen hebt goed bij je past en we kunnen alvast vertellen hoe alles in zijn werk gaat. Het gesprek duurt meestal een uurtje en vindt plaats op ons kantoor in Enschede.
Stap 3: uitgebreide formulieren invullen
Na ontvangst van het boekingsformulier krijg je van ons de officiële aanmeldformulieren van de school met nog wat extra formulieren. Zo krijgt de school een goed beeld van jou. Het kost wel even wat tijd om alles in te vullen, maar wel belangrijk om te doen! Het zijn allemaal vragen over jou, je familie en wat je plannen en dromen allemaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven welke vakken je wilt gaan volgen, welke hobby’s je hebt, of je van sporten houdt en welke wensen je hebt ten aanzien van je toekomstige gastgezin. Dus je snapt: hoe meer informatie we krijgen van jou (en niet te vergeten leuke foto’s), hoe makkelijker het voor onze collega’s in Nieuw-Zeeland wordt om een geschikt gastgezin te vinden.
We vragen meestal ook om je cijferlijst, zodat de school onder andere je cijfer voor Engels kan zien. Meestal maak je een Engelse taaltest als je in Nieuw-Zeeland aankomt. Geen paniek: voor deze test kun je niet zakken hoor. Het geeft de school in Nieuw-Zeeland een indicatie welk niveau je hebt van Engels. Als je onder het gemiddelde scoort, dan kunnen zij extra Engelse lessen voor je regelen. Maar wees gerust, het niveau van Nederlanders is vaak behoorlijk hoog, dus het zal allemaal wel een beetje meevallen.
Stap 4: dossier doorsturen naar de school in Nieuw-Zeeland
Voor stap 4 hoef je helemaal niets te doen, want dan zijn wij aan de beurt. We gaan jouw uitgebreide dossier doorsturen naar de school die jij hebt uitgekozen en zij gaan vervolgens aan de slag om alles in te boeken, het gastgezin te regelen etc. En ja, dan is het afwachten. Voor jou voelt het misschien alsof er niets gebeurt maar we kunnen je verzekeren dat achter de schermen er hard wordt gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. En natuurlijk nemen we direct contact met je op als we leuke nieuwtjes hebben. We weten als geen ander dat je daar heel hard op zit te wachten.
In dit stadium krijgen je ouders/verzorgers een factuur van de programmakosten.
Stap 5: bevestiging van de school, visum én ticket boeken!
En dan komt de dag dat we de bevestiging van school binnenkrijgen. We gaan je natuurlijk meteen mailen. Spannend he! Je kunt nu ook je visum gaan aanvragen, een vliegticket gaan boeken en de reisverzekering in orde gaan maken. Hier kunnen we jou en je ouders uiteraard mee helpen. De verzekering sluit je bij ons af (verplicht) en met het vliegticket kunnen we je ook helpen.
Informatie over je gastgezin krijg je meestal een paar weken voor vertrek! En dat is natuurlijk helemaal leuk want dat wordt je ‘nieuwe’ familie voor een aantal maanden. Leuk om even met ze te bellen of te skypen, dan kun je alvast kennis met ze maken. Maar houd je wel een beetje rekening met het tijdsverschil? Het is namelijk 10 uur later in Nieuw-Zeeland…dat je ze zeg maar niet midden in de nacht uit bed belt!
Stap 6: op weg naar Nieuw-Zeeland!
En dan is het eindelijk zover. Je stapt in het vliegtuig richting Nieuw-Zeeland. Het avontuur gaat beginnen! Bereid je voor op een lange vlucht. Vaak ben je meer dan 24 uur onderweg. Je krijgt lekker eten en drinken, je kunt films kijken en als je slim bent ga je ook nog even lekker slapen. Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nieuw-Zeeland dus je zult in ieder geval een keertje moeten overstappen. Dat gebeurt meestal ergens in Azië. Voor jou wel even lekker hoor, kun je even de benen strekken. Na een paar uur ga je dan weer verder. Je mag in die tijd het vliegveld niet verlaten.
Bij aankomst staat er iemand van school op jou te wachten met een bordje met je naam. Als het gastgezin dichtbij Auckland woont, komen zij je ophalen. En daar ben je dan na een lange vlucht en na een lange tijd van voorbereiding: Kia Ora in New-Zealand: welkom in Nieuw-Zeeland!
Stap 7: begeleiding in Nieuw Zeeland
De dagen na aankomst kun je even wennen aan je nieuwe omgeving, aan je nieuwe familie en aan de taal. Gek hoor, om de hele dag Engels te moeten spreken! Maar na een paar weken weet je niet beter.
Uiteraard word je ook wegwijs gemaakt op school tijdens de eerste paar dagen. Je krijgt een introductie op de school en leert de coördinatoren kennen die er voor de internationale studenten zijn. Daarnaast krijg je rondleidingen op school en zie je wat en wie waar te vinden is. Vaak moet je ook hier nog een taaltest Engels doen om te kijken op welk niveau je zit. Iedere school doet die introductie op zijn eigen manier.
Tijdens je hele verblijf in Nieuw-Zeeland houd je contact met je persoonlijke coördinator. Zo kun je altijd iemand spreken als je het even moeilijk hebt, als je je niet thuis voelt bij het gastgezin of als je ergens problemen mee hebt. Je kunt ze altijd bellen of bezoeken: ze zijn er voor jou! Ze zullen zelf ook regelmatig contact met jou en je gastfamilie opnemen om te kijken hoe het gaat en of ze jou nog ergens mee kunnen helpen.
Stap 8: huh? het is alweer voorbij!
Niet te geloven hoe snel tijd kan gaan! Hopelijk heb je ervan genoten en ben je een stuk wijzer geworden. Je spreekt nu in ieder geval wel vloeiend Engels, je hebt er een heleboel nieuwe (internationale) vrienden bij, je hebt ontzettend veel toffe dingen meegemaakt en misschien wel activiteiten gedaan waarvan je van tevoren nooit gedacht had dat je dat zou meemaken. Time to go home! Waarschijnlijk zal dit afscheid net zo lastig worden als een aantal maanden geleden op Schiphol…
Maar weet je hoe je je afscheid een beetje kunt uitstellen? Je nodigt gewoon je ouders uit om je op te komen halen! Dan kun jij ze Nieuw-Zeeland laten zien en al de mooie plekken waar jij geweest bent.
Wij zijn natuurlijk net zo benieuwd als de rest van de wereld hoe je het hebt gehad in Nieuw-Zeeland. We hebben tijdens je verblijf natuurlijk al eens contact met jou of je ouders gehad om te vragen hoe het met je gaat. Maar als je weer thuis bent willen we graag de uitgebreide verhalen van je horen. En foto’s zien natuurlijk!
2025
€ 2900 – 1 term
€ 5700 – 2 terms
€ 7900 – 3 terms
€ 9900 – 4 terms
€ 250 – per week voor accommodatie en maaltijden (gastgezin)
1 term = 13 weken, 2 terms = 26 weken, 3 terms = 39 weken en 4 terms = 52 weken
Let op: Het schooljaar is in 4 termijnen (terms) opgedeeld: 2 terms vormen een semester en 4 terms zijn een schooljaar. Je kunt zelf bepalen in welke “term” je wilt beginnen. Wij adviseren om te starten in term 1 of term 3.
Inbegrepen:
Niet inbegrepen:
Avondale College extra kosten:
Zie onderstaand een indicatie van de data.
Het schooljaar in 2024 is vol. De data voor 2025 volgen binnenkort.
Term one | 5 februari* tot 16 april | |
Term two | 3 mei tot 9 juli | |
Term three | 26 juli* tot 1 oktober | |
Term four | 18 oktober tot 3 december |
Avondale College heeft in januari en juli (begin term 1 of term 3) een oriëntatie voor buitenlandse studenten. Je begint dan een paar dagen eerder dan bovengenoemde startdatum:
Zorg dat je je tijdig aanmeld voor je high school avontuur om teleurstellingen te voorkomen. We kunnen al 12 maanden voor vertrek boekingen accepteren.
De 5 internationale coördinatoren die werkzaam zijn op Avondale College zorgen ervoor dat de studenten alle zorg en aandacht krijgen die nodig is. Activity International heeft direct contact met Avondale en de coördinatoren. En als jij eenmaal in Nieuw-Zeeland bent kun je daar dagelijks terecht voor vragen over de studie, over het gastgezin, over excursies, over bijbaantjes, over heimwee (komt ook voor) en over alles wat je maar te vragen hebt. De internationale coördinatoren zijn er voor jou en ze staan voor je klaar!
Regelmatig een bezoekje aan ons op kantoor!
Claire Leon Brown is één van de coördinatoren en zij is al meerdere keren bij ons op kantoor geweest. Voor de internationale studenten is Clare het aanspreekpunt en de persoon die altijd voor je klaar staat. Wat een schat van een vrouw en wat heeft ze het team van Activity International veel verteld over het prachtige Nieuw-Zeeland. Van huis uit is ze Engels maar na een bezoek aan Nieuw-Zeeland wilde zij niet terug naar Engeland. Hals over kop verliefd geworden op Nieuw-Zeeland, de mensen, de relaxte manier van leven en de fantastische natuur. Sindsdien is ze coördinator van internationale studenten op Avondale College en daar mogen de internationale studenten heel blij mee zijn!
Als ouder(s) van een kind met high school-plannen, komt u voor veel vragen te staan. Hoe wordt mijn kind opgevangen, hoe zit het met de leerplicht, welk visum moet hij/zij aanvragen, wat kost het eigenlijk allemaal, op welk niveau stroomt hij/zij in etc. De meest gestelde en meest belangrijke vragen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet. Heeft u hierna nog meer vragen, laat het ons vooral weten! We kunnen de vragen beantwoorden tijdens een kennismakingsgesprek, maar mailen of bellen kan natuurlijk ook altijd.
Begeleiding
Op iedere High School in Nieuw-Zeeland staat een team van coördinatoren klaar om de internationale studenten op te vangen en te begeleiden gedurende de tijd dat ze in Nieuw-Zeeland zijn. Bij de grotere scholen is dat een heel team, bij de wat kleinere scholen zijn dat een aantal personen. Deze coördinatoren zijn het aanspreekpunt voor uw kind. Bij hen kunnen ze terecht voor alle vragen die ze hebben over school, over het gastgezin, over het doen van extra activiteiten, over eventuele bijbaantjes, over heimwee…kortom: over van alles en nog wat. Uiteraard staan ze ook klaar voor een goed gesprek en even een arm om de schouder als het even moeilijk is. De coördinatoren houden ook de schoolprestaties in de gaten en hebben contact met het gastgezin om te kijken hoe het daar loopt. Uw zoon of dochter zal er zeker niet alleen voor komen te staan; we verzekeren u dat ze in goede handen zijn!
Extra Kosten
Naast de zogenaamde progammakosten (schoolgeld, administratiekosten, ophaalservice vliegveld etc.) die worden genoemd bij prijzen, komen er ook nog een aantal extra kosten bij waar u rekening mee moet houden. Die zijn per school verschillend. U moet denken aan kosten voor een verzekering (verplicht), uniform, schoolboeken, examens (indien van toepassing), schoolspullen (agenda, schriften, etc), extra activiteiten en meer.
Kinderbijslag behouden
Naast alle kosten die u moet maken, is er ook nog goed nieuws: de Nederlandse overheid biedt een financiële tegemoetkoming. Iedere jongere, onder de 18 jaar, kan in aanmerking komen voor het behouden van de kinderbijslag. Meer informatie vindt u op de site van de Sociale VerzekeringsBank.
Leerplicht
Omdat een deelnemer aan een High School programma wordt ingeschreven op een school in het buitenland voldoet hij/zij gewoon aan de leerplicht, zoals die in Nederland geldt. U maakt voor vertrek naar een school in het buitenland, afspraken met de leerplichtambtenaar bij uw eigen gemeente over de inschrijving, eventuele uitschrijving bij de gemeente en schoolbezoek. Het bewijs van inschrijving van de High School geeft u aan de leerplichtambtenaar. Wacht niet met een afspraak met een leerplichtambtenaar tot kort voor vertrek maar ruim van tevoren.
Als High School student moet je goed verzekerd zijn. Dat is verplicht vanuit de scholen. Activity International biedt de Special ISIS verzekering aan. De Special ISIS is de perfecte reisverzekering met name als je langer weg gaat naar het buitenland. De Special ISIS is speciaal ontwikkeld voor jongeren die graag voor een langere tijd naar het buitenland willen en daar bijzondere dingen willen doen zoals studie, stage, backpacken, vrijwilligerswerk al dan niet gecombineerd met avontuurlijke excursies en/of sporten zoals raften, duiken, skiën en andere outdoor-activiteiten. Voor High School studenten die naar Nieuw-Zeeland gaan is deze verzekering perfect!
High School telt niet als schooljaar!
Wanneer uw zoon/dochter een jaar naar het buitenland gaat, dan telt deze niet mee als zijnde een Nederlands schooljaar. Als hij/zij bijvoorbeeld ná HAVO 3 naar het buitenland gaat, dan stroomt hij/zij na terugkomst uit Nieuw-Zeeland in HAVO 4 in – en dus niet in HAVO 5. Ze doen dus één jaar extra. Als hij/zij kiest voor een kortere periode (een term of semester) dan zijn er wel mogelijkheden om het schooljaar in Nederland te combineren. Dat betekent dat er geen ’tijdsverlies’ is. Hoe uw zoon/dochter dat kunt doen en wat het beste voor hem/haar is, kunt u het beste met school overleggen. Zij kijken ook of de school in Nieuw-Zeeland een beetje op hetzelfde niveau zit en of je de tijd daar kunt compenseren.
We merken dat veel schoolverlaters HAVO/VWO geïnteresseerd zijn in het High School programma. Dat zij graag een aantal maanden High School zouden willen doen voordat ze aan een vervolgstudie beginnen. We merken ook dat ouders daar soms een beetje huiverig voor zijn: als je éénmaal aan een tussenjaar begint, kun je daarna nog wel de motivatie opbrengen om verder te gaan leren? Goed nieuws voor de ouders: ja! Uit onderzoek van het Nuffic blijkt dat de studie-uitval van studenten met reis/studie ervaring tijdens een tussenjaar (oftewel gap year) lager is dan die van andere studenten (Nuffic-publicatie ‘Internationalisering in beeld’).
“Het is goed te zien dat internationale ervaring voorafgaand aan de studie ook positief effect heeft op de studiekeuze”, zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. “We wisten al dat studenten die een deel van hun studietijd in het buitenland doorbrengen vaak gemotiveerder zijn tijdens hun studietijd. En we wisten ook al dat ze aantrekkelijker blijken voor werkgevers wanneer ze na hun studie een baan zoeken. Maar het is goed dat dit nu ook is onderzocht.
Meer weten over een Tussenjaar? Op onze blog “Waarom een Tussenjaar een slim idee is” staat meer informatie en nuttige links naar interessante blogs en websites.
NCEA-niveau
De meeste leerlingen die High School gaan doen, zitten op de VMBO/HAVO/VWO. Het onderwijsprogramma in Nieuw-Zeeland sluit daar goed op aan. Het Nuffic geeft de volgende omschrijving:
NCEA Level 2
Nederlandse waardering: havo-diploma of mbo-kwalificatieniveau 2-4 diploma (NLQF* 4 of 2-4 / EQF** 4 of 2-4). Duur van de opleiding: 2 jaar. Soort onderwijs: algemeen vormend voortgezet onderwijs.
NCEA Level 3
Nederlandse waardering: vwo-diploma (NLQF 4+ / EQF 4). Duur van de opleiding: 3 jaar.
Soort onderwijs: algemeen vormend voortgezet onderwijs. Functie van het diploma: biedt toelating tot het hoger onderwijs.
* NLQF = Netherlands Qualifications Framework (Nederlands kwalificatieraamwerk)
** EQF = European Qualifications Framework (Europees kwalificatieraamwerk)
Kijk voor meer informatie op over het niveau-vergelijking op: nuffic.nl/diplomawaardering
Visum
Uw zoon/dochter kan in aanmerking komen voor een studentenvisum indien hij/zij langer dan drie maanden in Nieuw Zeeland gaat studeren. Het visum is geldig als hij/zij studeert aan een gekwalificeerde middelbare school of universiteit. Activity International geeft informatie over hoe het visum aan te vragen. Wilt u meer informatie over het visum, neem dan even contact met ons op. Dan mailen we u de informatie over het studentenvisum.