single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vrijwilliger in Kaapstad! - Björn

Björn startte zijn grote reisavontuur in januari 2023 met de Kruger To Cape reis van 8 weken. Daarna ging hij 4 weken als vrijwilliger aan de slag op het Surfen + Sport AdventureClub project in Kaapstad. Over zijn ervaring op het laatste project kan je hieronder alles lezen!

Kaapstad is een stad waar veel te beleven valt. Het beklimmen van de Tafelberg en Lion’s Head, de stranden met helderblauw water, de wijngebieden en het bruisend uitgaansleven. Deze stad heeft veel te bieden voor iedereen. Maar mijn reis naar Kaapstad was vooral voor het doen van vrijwilligerswerk. Vier weken lang heb ik vrijwilligerswerk gedaan met kinderen en tieners die leven in een van de townships in Kaapstad. Het was een geweldige ervaring om dit te mogen doen. Wat ik precies heb gedaan tijdens deze vier weken lees je in dit verhaal:

Ik heb vier weken deelgenomen aan het Surfen + Sport & AdventureClub programma. De dagen dat ik vrijwilligerswerk heb gedaan waren van maandag tot en met vrijdag. In de ochtend ging ik bij een kleuterschool helpen, de kinderen waren maximaal 6 jaar oud. De scholen zijn gevestigd in Du’noon, dit is een township in Kaapstad. De kinderen leven in armoede en deze school biedt dagelijkse opvang en educatie aan deze kinderen. Zo krijgen deze kinderen toch een kans op onderwijs, goede voeding en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. In de middag is er een AdventureClub. Hier wordt er een activiteit georganiseerd voor tieners die het goed doen op school. Deze activiteiten stimuleren de tieners om het ook goed te blijven doen op school. Iedere middag gaan de kinderen samen met de vrijwilligers een sportactiviteit doen zoals zwemmen, voetballen, skaten of surfen.

De school waar ik in de ochtend naar toe ben gegaan heet ‘Zusakhe’, dit betekent in het Xhosa ‘bouwen’. Xhosa is een van de gesproken talen naast Afrikaans en Engels op Zusakhe. De school is het verste ontwikkeld vergeleken met andere kleuterscholen waar vrijwilligers naar toe gingen. Er gaan ongeveer honderd kinderen naar deze school die in klassen worden verdeeld per leeftijdsjaar. Scheepscontainers zijn omgebouwd tot klaslokalen en aan de muren hangen posters met het alfabet en cijfers, de namen van de kinderen en versieringen. Tijdens de ochtenden ging ik de lerares helpen met het lesgeven. De belangrijkste thema’s die aan bod kwamen waren spreken, schrijven, spelen en sporten. Denk hierbij onder andere aan het benoemen van het alfabet, het schrijven van cijfers, spelen met blokken, het maken van puzzels en spelen op het binnenplein.

In de middag kwamen tieners die ook in Du’noon wonen langs om een sportactiviteit te gaan doen. Ze gaan overdag eerst naar hun school. Doen ze het goed op school (het gaat dan om het maken van hun huiswerk, het behalen van goede cijfers en het vertonen van goed gedrag), dan mogen ze in de middag naar de AdventureClub. Ze worden opgehaald en gebracht en gaan dan met het team van vrijwilligers een sportactiviteit doen. Het kan zelfs zijn dat ze tijdens een middag twee verschillende activiteiten doen. Als vrijwilliger gaf ik zwemlessen, leerde ze hoe ze moesten surfen, skaten, boksen, voetballen en andere sporten. Het belangrijkste is uiteindelijk dat de tieners plezier hebben en een veilige plek hebben waar ze zich thuis voelen en zichzelf konden zijn. De kans is hiermee kleiner dat ze in de criminaliteit gaan en in onveilige situaties terecht komen.

In de avonden en het weekend had ik vrije tijd. Wekelijk kreeg ik een of twee keer zelf surf les en ging ik met andere vrijwilligers vaak surfen buiten deze lessen om. Heb ik de iconische Tafelberg beklommen en heb ik bij Lion’s Head meerdere keren genoten van de mooie zonsondergangen. Ook heb ik met iedereen veel gefeest in de vele bars en clubs. Maar ook heb ik de rijke cultuur van Zuid-Afrika beter leren kennen in het District Six Museum, de Bo-Kaap en Robben Island. En heb ik genoten van al het lekkere eten in de lokale restaurants. Je kunt daarnaast in Kaapstad ook paragliden, skydiven, een boottocht doen, winkelen bij V&A Waterfront. Er is zoveel te beleven in Kaapstad, dat er geen dag is dat je je hoeft te vervelen.

De ervaring was zo geweldig, dat ik het amper in woorden kan omschrijven. Om iedere dag de kinderen en tieners blij te mogen maken voelde heel goed. Ze ontvingen mij ook altijd met een lach en begonnen te springen en ’teacher, teacher, teacher’ te schreeuwen, van blijheid om mij te zien. Ook al kenden ze mij niet, wanneer ze zagen dat ik, of een andere vrijwilliger kwam, dan wisten ze dat het gelijk stond aan een tijd van plezier. Met het geven van sportles aan de tieners, was te zien dat ze meer kunnen dan dat ze zelf denken. Hun zelfvertrouwen zag ik ook groeien in deze tijd. Het was ook te zien dat de tieners mij en de andere vrijwilligers meer gingen vertrouwen. De band die groeide met zowel de kinderen en de tieners was heel mooi om mee te mogen maken. Niet alleen de kinderen en tieners leren iedere dag meer, tijdens deze ervaring heb ik zelf ook heel veel geleerd.

Een ding weet ik zeker, dit is niet de laatste keer dat ik in Kaapstad ga zijn. Ik kan het jou ook zeker aanraden om naar Kaapstad te gaan en vooral om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Je gaat een geweldige tijd hebben met de kinderen, tieners en met de andere vrijwilligers.

Wil je meer lezen over de andere toffe reizen die Björn heeft gemaakt, check dan vooral zijn leuke blog: www.bjornvanheertum.nl

#followyourdreams