single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

De tijd van mijn leven! - Juliët

Juliët heeft eind april 2023 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Kaapstad en heeft daarna nog de 5 daagse Garden Route Tour gedaan! Een prefecte combi zo samen. Lees mee en geniet van al haar avonturen in het mooie Zuid Afrika!

Opgehaald van het vliegveld werd ik naar het vrijwilligershuis van het Surf & Adventure project gebracht, wat zich bevindt in Blouberg (zo 20 minuten met de Uber van Kaapstad vandaan). We waren in dit huis met ongeveer 30 internationale vrijwilligers (waaronder ook een leuke groep aan Nederlanders). Vijf dagen in de week van ma-vrij ga je circa rond 8:00 naar Dunoon. Dit is een Township zo ongeveer 20 min rijden vanuit het vrijwilligershuis. Hier bevinden zich meerdere schooltjes, waaronder de vrijwilligers worden verdeeld. De aankomst in Dunoon is even schikken en ook emotioneel, want het is een Township, waarin mensen daadwerkelijk echt niks te besteden hebben, maar daarom is het juist mooi dat je het verschil kan maken in de scholen. De kinderen zijn super schattig en zijn tussen de 0-8 jaar. Je bent het gebouw nog niet binnen en de kinderen komen al op je afgerend met de woorden TEACHER TEACHER TEACHER en knuffelen je helemaal plat. De leraren van de school zijn zo lief en ze weten je de meest aangrijpende en heftige, maar ook mooie verhalen te vertellen. Ik heb zelf bij verschillende scholen gezeten, van Sunshine, tot het schilderen van de muren van Pitter Patter, naar uiteindelijk Zusakhe. In de ochtend, van 8-12 uur ga je met de kinderen buitenspelen, eten, koken, met lego spelen, knutselen, rekenlesgeven en babysitten, enz. Heb je plannen of ideeën, weet dat alles ter plaatse op het project bespreekbaar is, dit in overleg met de leraren. Aan het einde van de ochtend word je weer opgehaald en weer teruggebracht naar het vrijwilligershuis. Je hebt tijdens de lunch nog redelijk wat vrije tijd, gemiddeld zo’n 1,5 uur. Die wij vaak gebruikten om lekker even te zonnen (het ligt er natuurlijk wel aan of je in de zomer of winter bent) en even bij te komen van de ochtend.

Na de ochtend begon het leukste onderdeel van de dag, vond ik persoonlijk zelf, de Adventure Club. De Adventure Club in van dinsdag-vrijdag van 14-16 of 15-16 uur. De planning wordt in begin van de week bekend gemaakt. Je gaat beachvolleyballen, surfen, skaten, speurtochten doen, films kijken (bij slecht weer), voetballen, schaatsen, bowlen en dansen. Een leuke mix van allemaal verschillende activiteiten. De kinderen zijn gemiddeld 13/14 jaar oud. Zelf leer je super veel nieuwe sporten en je hoeft echt niet overal goed in te zijn, het allermooiste om te zien is dat de kinderen zo veel plezier hebben. De kinderen spreken goed Engels of Afrikaans (lekker makkelijk voor de Nederlanders). De kinderen worden ook opgehaald en teruggebracht naar Dunoon, zelf ging ik heel vaak mee in het busje met de chauffeur om mee te zingen met de grootste Afrikaanse hits en om nog meer tijd met de kids te spenderen.

Maandagmiddag en in de weekenden ben je vrij en natuurlijk door de weeks al rond 16 uur. Je hebt dus lekker ook vrije tijd en die hebben wij met de groep goed gebruikt. Ook al woon je 20 min van Kaapstad, het is echt super makkelijk om het met de Uber te bereiken en het is ook nog eens veilig. Ik had super veel geluk met de groep, we deden heel veel activiteiten samen zoals; de Table Mountain beklimmen, Skydiven, Robbeneiland bezoeken, Cape point, Winetours, Zandskien, Lasergamen, naar het grote stadion voor de halve finale van Rugby, het Gold Restaurant, samen Surfen, wel 100 keer de Sunsets zien en uitgaan in de weekenden.

Een keer in de week heb je ook surf les, van een surfleraar die hier super goed in is. Ik had al wel wat surfervaring, maar ben zo blij dat ik het hier goed heb kunnen leren.

Elke donderdagmiddag/avond word er een social activity georganiseerd voor de vrijwilligers. Je gaat dan met de hele groep iets leuks doen. Denk aan beachvolleyballen met zonsondergang, naar de Mojo markets, naar de bioscoop, enz. Elke week weer iets nieuws!

Al met al heb ik een onvergetelijke tijd gehad in Kaapstad! Je bouwt een geweldige band op met de kids en de vrijwilligers. Het was voor mij dan ook enorm moeilijk om afscheid te moeten nemen, maar gelukkig hebben wij binnenkort een reünie met alle Nederlanders vanuit Afrika van die periode, dus dat is fantastisch.

Vervolgens heb ik na het vrijwilligerswerk nog de Garden Route gedaan van 5 dagen. ,Ik kwam toen terecht in weer een leuke nieuwe internationale groep. We hebben grotten bezocht, safari’s mogen doen en de Big 5 gezien, de bungeejump van de hoogste brug van de wereld gedaan, kajakken en nog veel meer. Een hele gave reis om na je vrijwilligerswerk er nog bij aan te plakken!

En dan een belangrijke vraag die ik zelf had voordat ik naar Afrika ging was; de veiligheid en het verblijf.
Je verblijft in Blouberg, 20 min van Kaapstad. Het vrijwilligershuis heeft 4 appartementen, het is primitief maar wel goed geregeld en een prima plek om te verblijven. Er is geen wasmachine in het appartement maar wel een wasserette in de buurt. De omgeving is veilig, er zijn veel leuke barretjes en eettentjes. De Township Dunoon is een plek waar je niet alleen naar toe moet gaan. Er is daar veel armoede. Doordat je hier altijd samen met een chauffeur en andere vrijwilligers naar toe gaat, is het veilig. Kaapstad zelf heeft zo zijn gebieden die ‘onveilig’ kunnen zijn. Tip, ga altijd samen op pad en blijf gezellig bij elkaar, dan is het zeker veilig!

Kortom, ga vrijwilligerswerk doen in Afrika en je gaat de tijd van je leven hebben, dat is een ding wat zeker is!

Benieuwd naar dit gave project, check dan onze website!

#followyourdreams