single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Annelot over Sri Lanka! - Annelot

Hi toekomstige vrijwilliger,

Wat super leuk dat je er over na zit te denken om vrijwilligerswerk te gaan doen in Sri Lanka. Ook ik heb voor deze keuze gestaan en als eeuwige twijfelaar, ging bij mij de keuze niet over een nacht ijs. Ik heb er lang over nagedacht en vooral van te voren veel onderzoek gedaan. Met als eindresultaat dat ik nu in het vliegtuig terug naar huis zit na ruim zeven onvergetelijke weken, waarin ik lessen voor het leven heb geleerd en bijzondere vriendschappen heb gesloten.

Sri Lanka Annelot

Voorafgaand aan mijn reis heb ik geprobeerd me goed in te lezen. Niet zo zeer in Activity International, want de organisatie voelde gelijk goed. Ik heb vooral onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk in het algemeen. De afgelopen jaren is vrijwilligerswerk meer omstreden geworden en daarom vond ik het belangrijk om onderzoek te doen om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen. Ik heb onder andere de website van Volunteer Correct, waar Activity International bij zit aangesloten, bezocht. Ook heb ik het boek ‘De derde wereld op je CV’ van Judith van de Kamp gelezen. Dit boek kan ik iedereen aanraden die vrijwilligerswerk gaat doen. Het gaf me zo veel meer kennis over vrijwilligerswerk, cultuurverschillen en andere zaken waar ik van te voren niet eens over na had gedacht. Ik denk echt dat dit boek je ervaring kan verrijken en je impact kan vergroten.

Na de voorbereiding thuis kan het avontuur pas echt beginnen. Ik heb het project Women Empowerment gedaan, omdat ik graag met mensen werk en les geef. Daarbij draag ik graag bij aan de gelijkheid tussen man en vrouw en ik hoorde van een familielid die in Sri Lanka heeft gewoond dat er nog veel te winnen was voor de positie van de vrouw in Sri Lanka.

Het project heeft al mijn verwachtingen overtroffen. De vrouwen waren allemaal heel lief, durfden zich na enkele dagen/weken meer open te stellen en hadden dezelfde ambities als jij en ik. Het was prachtig om hen Engels te leren, vertrouwen te geven, maar vooral ook van hen te leren over de moslim en Sri Lankaanse cultuur. Daarnaast waren de coördinatoren op het project ook heel lief en ondersteunend en waren altijd bereid om even te sparren over het project. De verantwoordelijkheid voor het voorbereiden van de lessen en het geven van de lessen ligt bij de vrijwilligers (in mijn geval waren dat er meestal 6), maar coördinatoren waren wel altijd bij de lessen wilden altijd helpen als je vragen had.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik mijn vrijwilligerswerk een week heb verlengd en uiteindelijk 6 weken dit project heb gedaan.

Uiteraard heb ik naast het project ook andere dingen gedaan in Sri Lanka. Mijn project was in de middag, waardoor ik mijn dag meerdere keren per week begon met surfen. Verder heb ik andere mooie stranden bezocht (ook voor zonsopkomst), ging ik regelmatig naar Galle, ergens gezellig ontbijten of lag ik ‘s ochtends bij het zwembad. In de avond deed ik ook regelmatig een drankje op het strand. De weekenden waren net zo divers als de week. Ik ben op een georganiseerde excursie van het huis geweest naar het regenwoud en een safaripark, maar ook heb ik zelf met vrienden excursies geregeld en gingen we naar steden in de buurt. Overal waar ik kwam voelde ik me veilig en was ik onder de indruk van de vriendelijkheid van de mensen.

Na zes weken vrijwilligerswerk heb ik ook nog een weekje gebackpackt met een vriendin die ik in het vrijwilligershuis heb leren kennen. Sri Lanka is echt het perfecte land om in rond te reizen. De diversiteit is enorm, er zijn heel veel verschillende landschappen en er is ook een hele grote diversiteit aan cultuur. Natuurlijk zijn er ook grote verschillen met wat je gewend bent en is het handig om van te voren de situatie in het land goed te onderzoeken.

Ik heb ruim zeven weken van dit prachtige land genoten en hopelijk doe jij dat binnenkort ook!

Liefs,

Annelot, 18 jaar

#followyourdreams