single-faq.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Wildlife: Waar komt de naam Big 5 vandaan?

Het is misschien wel de meest gehoorde term binnen het wildlife-toerisme in Afrika: de ‘Big 5’. Maar welke dieren behoren nou eigenlijk tot de ‘Big 5’? En waarom eigenlijk?

De ‘Big five’ bestaat uit de volgende dieren:

  • De leeuw: de koning der dieren.
  • De olifant: het grootste landdier ter wereld.
  • De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
  • De neushoorn: de meest bedreigde van de vijf, met name de zwarte neushoorn wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
  • Het luipaard: het moeilijkst te spotten van de vijf, hij houdt zich graag schuil in bomen en met zijn goede schutkleur is hij dan bijna niet te zien.

Kenia Wildlife Conservation and Community olifanten tellen

Jachtluipaard en luipaard: niet met elkaar verwarren!

Even ter info: vaak wordt gedacht dat een jachtluipaard en een luipaard twee namen voor hetzelfde dier zijn. Dat is niet zo. Een jachtluipaard (cheetah in het Engels) is veel kleiner en slanker gebouwd dan een luipaard (leopard in het Engels). Ook heeft het jachtluipaard “zwarte tranen” bij z’n ogen en dichte zwarte vlekken. Het luipaard heeft meer rozetten. Ondanks dat ze wel een klein beetje op elkaar lijken zijn ze totaal niet aan elkaar verwant. Het luipaard valt onder het geslacht van de brulkatten (samen met bijvoorbeeld de leeuw en de tijger), het jachtluipaard niet. Dan weet je het even…

Big 5: Jaguar + cheetah

Big 5: niets met formaat te maken

De term ‘Big Five’ heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niets te maken met de grootte van de dieren. De Afrikaanse olifant is dan wel het grootste landdier ter wereld, maar het luipaard bijvoorbeeld is vele malen kleiner dan de giraffe die op dezelfde savanne rondwandelt. Van oorsprong is de ‘Big Five’ dan ook een jagersterm. Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de ‘Big Five’ hebben bekroond. Gelukkig wordt er op deze dieren vandaag de dag steeds vaker met de camera geschoten in plaats van met het geweer. Ze zijn natuurlijk ook gewoon geweldig indrukwekkend om te zien. Veel mensen beschouwen de ‘Big Five’ vandaag de dag als de vijf dieren die je gezien moet hebben als je naar Afrika gaat.

Zuid-Afrika Kruger Research and Conservation le

De ‘Big Five’ wordt de ‘Big Seven’
Nu de ‘Big Five’ steeds meer een term voor natuursafari’s is geworden in plaats enkel een jagersterm, hoor je ook regelmatig de term ‘Big Seven’ in plaats van ‘Big Five’. Naast deze vijf indrukwekkende landdieren zijn er namelijk ook nog twee zeedieren die niet op je lijstje mogen ontbreken als je wildlife gaat spotten in Afrika: de walvis en de witte haai.

Zuid-Afrika Marine Conservation Gansbaai whales

Big 5 op bankbiljetten
Het meest bekende land om de ‘Big Five’ te spotten is Zuid-Afrika, hier staan ze zelfs afgebeeld op de bankbiljetten. Maar ook in Congo, Kenia, Namibië, Tanzania, Zambia en Zimbabwe komen deze vijf prachtdieren voor.

Zuid=Afrika geld

Projecten Big 5

Activity International biedt je de mogelijkheid aan om te helpen de Big 5 te beschermen. Je hebt grote kans om de Big 5 te spotten tijdens de volgende projecten:

De natuur is geen dierentuin. Dus 100% zeker is het niet. Duimen maar!

#followyourdreams