Medische projecten
Het zal me een (gezondheids-) zorg zijn!
In veel landen is er een tekort aan geld, kennis en (geschoolde) werknemers in de gezondheidszorg. Vandaar dat medische hulp en kennis zeer welkom is. Verschillende organisaties staan te springen om een paar extra handen. Om mee te helpen bij dit soort projecten is een medische achtergrond niet vereist, maar wel zeer welkom. Affiniteit met het zorgen voor en het helpen van mensen is natuurlijk wel vereist! Deze projecten zijn erg geschikt voor iedereen die bijvoorbeeld geneeskunde, fysiotherapie, verpleegkunde of tandheelkunde wil gaan studeren (of al bezig óf afgestudeerd is).
In de volgende landen hebben we medische projecten waar je een aantal weken mee kunt draaien:
Extra paar helpende handen
Als vrijwilliger ben je bij deze medische projecten altijd de extra helpende hand. Je zult nooit de eindverantwoordelijkheid krijgen over een patiënt of een afdeling. De lokale staff en medewerkers zijn degene die de beslissingen nemen. Je kunt echter wel adviezen geven (wanneer nodig) en helpen (waar nodig) maar je gaat er vooral veel leren over hoe het er in de gezondheidszorg in andere landen aan toegaat.
Je zult zien dat het qua werkwijze, organisatie en aanwezigheid van benodigde faciliteiten en medicatie heel erg verschilt van Nederland. Ze moeten vaak roeien met de riemen die ze hebben en dat is soms erg confronterend en frustrerend. Maar in één ding zijn gelijk en dat is de grote liefde voor mensen en de wil om ze te helpen waar ze kunnen. En dat is uiteindelijk het belangrijkste, toch? Hieronder geven we een aantal voorbeelden van medische projecten waar je als ‘medisch vrijwilliger’ terecht kunt komen.
-
Clinic session and taking vitals
Als vrijwilliger kun je in klinieken meehelpen, met name bijvoorbeeld Zambia of Sri Lanka. Je helpt het onderbezette personeel met eenvoudige medische ondersteuning als wegen van baby’s, de temperatuur van patiënten opnemen, patiënten wegen en hun bloeddruk opmeten. Ook geef je informatie over een (medisch) onderwerp (half uurtje) aan de patiënten die in de wachtrij staan.
-
Home Based Care
De medische vrijwilligers kunnen zich ook inzetten voor het Home Based Care project in Zambia, een soort thuiszorgorganisatie. Je gaat dan met een lokale medewerker een bezoekje brengen aan zieke, arme en vaak bedlegerige patiënten die geen mogelijkheid meer hebben om zelf naar een kliniek te komen. Je zult samen met de verpleger een diagnose maken en een soort van hulpplan opstellen. Ook help je mee met de benodigde verzorging van de patiënt. Voor veel van de patiënten is dit bezoek het hoogtepunt van de week waar ze erg naar uitkijken. Het is soms voor hen nog het enige lijntje met de buitenwereld en vaak één van de weinige momenten dat ze goed verzorgd worden. Zeer dankbaar maar ook confronterend werk!
-
HIV/Aids voorlichting
Daarnaast heb je als vrijwilliger een belangrijke rol in het geven van voorlichting over HIV/Aids. In Afrika doen er nog veel Broodje-Aap verhalen de ronde over hoe je besmet kunt raken en wat je tegen Aids kunt doen. Goede voorlichting is van levensbelang. Letterlijk en figuurlijk. Als vrijwilliger leg je uit wat het virus is, wat het doet in je lichaam, hoe je er aan kunt komen en wat je moet doen als je eenmaal geïnfecteerd bent. Deze voorlichting hoef je niet zelf te bedenken; er zijn methodes ontwikkeld door de partnerorganisatie African Impact en door de Verenigde Naties die wereldwijd worden gebruikt en die zeer duidelijk en simpel uitleggen wat het virus is, hoe het werkt en hoe verdere besmetting te voorkomen. Door het geven van voorlichtingen als deze kun je levens redden. Al is het er maar eentje…
-
Woundcare
Deze taak is precies wat het aangeeft: het verschonen en opnieuw inwikkelen van wonden bij patiënten.
-
Nutrition
Er zijn patiënten die te maken hebben met ondergewicht of gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. De medewerkers van dit project houden deze mensen in de gaten en geven gratis voedingssupplementen, gezonde pap of gratis groente uit de groentetuin (waar ook vrijwilligers werken).
-
Fysiotherapie
In Vietnam hebben ze veel hulp nodig op gebied van fysiotherapie voor kinderen in een revalidatiecentrum in Da Nang. De structurele zorg wordt gegeven door lokaal personeel. Ze zijn dagelijks bezig met de kinderen. De kennis en de vaardigheden op het gebied van fysiotherapie is aanwezig maar ze komen handen te kort. Op het centrum zijn voldoende faciliteiten aanwezig om therapie te kunnen geven. Elk kind heeft een behandelplan (door lokale therapeuten gemaakt) en als vrijwilliger help je mee met het doen van verschillende oefeningen met het kind. In principe is ervaring of een relevante vooropleiding niet nodig (je krijgt uitleg over wat je moet doen en hoe je dat moet doen) maar het is natuurlijk wel heel erg handig als je het wél hebt!