single-product.php

Kickstart Cuba

Cultuur, Spaanse les (en vrijwilligerswerk) in en rond Havana!

De Cubanos leren kennen, de Cubaanse cultuur proeven, een deel van het land ontdekken, de taal leren én ook nog eens een steentje bijdragen aan het behoud van de mooie Cubaanse stranden en koralen? Het kan allemaal! Met deze Kickstart Cuba reis bezoek je verschillende "highlights" in de hoofdstad Havana, maar ook in omstreken. Er zijn 3 soorten reizen. Een 6 weekse reis; je volgt Spaanse taallessen, dans en cultuur en doet vrijwilligerswerk aan de kust én in Havana. Je kunt deze reis ook zonder vrijwilligerswerk doen, dan kies je voor de 2 of 4 weekse reis Spaans, dans en cultuur in Cuba. Kortom, genoeg mogelijkheden om een droomreis te maken in het mooie Midden-Amerika. Let’s make memories!

Kickstart Cuba als start van je rondreis?

Naast de Spaanse lessen, danslessen en eventueel vrijwilligerswerk ga je ook veel ondernemen. Er zullen culturele activiteiten georganiseerd worden zoals bijvoorbeeld een middagje naar het Museo de Arte Cubano of een wandeling over het mooie Paseo del Prado waar de open-air kunstenaars je met liefde hun meest recente werk laten zien. De "Kickstart Cuba" is super als een reis op zichzelf maar ook om je rondreis door Latijns-Amerika mee te beginnen! Wedden dat jij het straks helemaal met ons eens bent: Cuba is een fantastisch land. Dat smaakt vast naar meer. Wil je verder reizen in Cuba of een ander land? Naar huis? Nog meer vrijwilligerswerk doen? Kickstart Cuba is ook te combineren met het doen van vrijwilligerswerk in Latijns Amerika. Laat ons je helpen met je plannen! We hebben zelf ook in Midden- en Zuid-Amerika gereisd en zijn helemaal enthousiast!

 • Kickstart Cuba is 2-6 weken
 • Leeftijd 18-30 jaar
 • Startdata van Kickstart Cuba zijn er het hele jaar door
 • Prima te combineren een Kickstart Costa Rica reis!
0.00

Kickstart Cuba

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

De invulling van je geweldige reiservaring van 6 weken naar Cuba is als volgt: de eerste twee weken richt je je op het leren van de Spaanse taal in de hoofdstad van Cuba; Havana. Daarna zijn er twee weken waarin je naar een zuidelijker punt van Cuba reist, naar Punta Perdiz, waar je vrijwilligerswerk zult gaan uitvoeren op het gebied van natuurbehoud en ecotoerisme. De laatste twee weken van je reis verblijf je weer in Havana, waar de taalcursussen weer doorgaan en waar je je vrijwilligerswerk voortzet. Kies je voor de 2 of 4 weekse reis dan doen je geen vrijwilligerswerk en heb je Spaans, dansen, cultuur en activiteiten. Erg leuk!

Cuba vrijwilligerswerk Havana downtown

En primer lugar: taal en cultuur in Havana

Tijdens de taalcursussen van de eerste twee weken zul je verblijven in het oude Havana, oftewel, Habana Vieja. Dit is het oude centrum van de hoofdstad Havana en staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je verblijft in het hostal van onze partnerorganisatie. Hier worden ook de Spaanse lessen gegeven. Je woont hier met allerlei andere internationale deelnemers. Het is hier meestal een gezellige boel! Hopelijk vind je hier een tijdelijk ‘thuis’ en een gezellige tijd met je huisgenootjes en de lokale medewerkers!

De lesuren zullen elke maandag t/m vrijdagochtend van 09:00-11:45 zijn, waarbij je 3 keer een intensieve Spaanse les volgt van 45 minuten, met elke keer 15 minuten pauze om weer even bij te komen. In de middagen is er tijd voor culturele activiteiten. Zo ga je twee keer per week naar danslessen van ongeveer een uur per keer, en kun je je mengen in de wereld van Salsa, Son, Rueda de Casino, Mambo, Cha cha cha en Rumba. Superleuk dus, en na niet al te lange tijd ben jij een ster op de Cubaanse dansvloer!

Cuba vrijwilligerswerk Havana downtown

Er zullen ook een paar culturele excursies plaatsvinden zoals bijvoorbeeld een middagje naar het Museo de Arte Cubano of een wandeling over het mooie Paseo del Prado waar de open-air kunstenaars je met liefde hun meest recente werk laten zien. In de weekenden zijn er ook activiteiten gepland. In korte tijd wordt je één met Cuba, met haar taal, cultuur, natuur en met de vrolijke, ontspannen Cubanen.

Después: vrijwilligerswerk in Punta Perdiz

Op ecologisch gebied is Cuba misschien al wel verder dan Nederland. Afval scheiden is hier geen keuze, maar een manier van leven. Het vrijwilligersproject van Cuba sluit hier dan ook bij aan en richt zich op het behouden van de natuur en het verzorgen van ecotoerisme. Het mooie ‘Playa Girón’ staat ook op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en het is dan ook belangrijk om dit stukje natuur te behouden en te beschermen.

Als vrijwilliger verricht je – in samenwerking met de lokale duikschool en het Cubaanse Rode Kruis – werkzaamheden die te maken hebben met het behoud van het strand en het rif. Zo ga je bijvoorbeeld speervissen om schorpioenvissen te vangen, die van oorsprong niet in de Caribische zee thuishoren en die de lokale soorten bedreigen. Ook houd je je bezig met renovatieprojecten voor bijvoorbeeld het lokale basketbalveld en andere sport- en recreatiefaciliteiten. Je helpt dus zowel bij het natuurbehoud als bij lokale projecten. Ondertussen leer je steeds meer over de unieke plant- en diersoorten en ontdek je verschillende interessante locaties zoals het Montemar Great National Park, een krokodillenboerderij en een paar van de beste stranden van de Caraïben!

Cuba vrijwilligerswerk Havana strand

Alsof dit nog niet genoeg was om je te overtuigen, verblijf je ook nog eens in een te gek strandhuisje met je medevrijwilligers waar je ‘s avonds gezellig met zijn allen kunt BBQ’en. Gewoon gaan dus!

Y por último: vervolg taalcursus én vrijwilligerswerk

De laatste twee weken van je reis verblijf je weer in Havana waar je weer Spaanse lessen gaat volgen. Gedurende de middagen ga je helpen bij een van de projecten. Welke dat is, hangt van je startdatum en van de vraag ter plaatse af. Ter plaatse ontvang je hier meer informatie over. Alle projecten staan in teken van ‘upgrading infrastructures for educational, sports and recreational facilities’.

Rafael Trejo Gumnasio
Een van de projecten is het ‘Rafael Trejo Gimnasio’ wat zich zo ongeveer om de hoek van je eigen verblijf bevindt. Dit is een plek waar veel jonge, maar ook oudere, boksers komen om te trainen. Boksen is de tweede grootste sport van Cuba en dit ‘Gimnasio’ is de oudste school en heeft al verschillende Olympische bokskampioenen afgeleverd. Veel van de jonge mensen die hier komen hebben echter geen bokshandschoenen, gewone schoenen, of zelfs maar genoeg eten om voluit te kunnen trainen, en toch is de overtuiging en de passie die zij in hun sport leggen overweldigend. Voor sommigen is boksen de enige manier om even uit hun leven te kunnen ontsnappen.

Als je aankomt bij deze locatie zal je al snel opvallen dat er weinig luxe is in deze sportschool. Daar ligt dan ook jouw taak. Het herstellen en verlevendigen van het gebouw en het inzamelen en doneren van gedeeltes van de uitrusting zal deze jonge talenten helpen om hun droom waar te maken. Dit is ook onderdeel van het programma Donativo waarbij je ‘geeft’ aan de locals. Zo wordt de reiziger aangemoedigd om ongewilde huishoudartikelen mee te nemen van huis om te schenken aan de bewoners. Zij kunnen alles erg goed gebruiken!

Cuba vrijwilligerswerk Havana

Youth Camp
Een ander project is een Outdoor Youth Camp, dat zich op ongeveer 20 minuten lopen van het Oude Centrum bevindt. Het terrein is vervallen en er zijn weinig faciliteiten aanwezig. Toch komen hier regelmatig groepen jongeren (zo’n 60 per keer). Het is in Cuba in het school curriculum opgenomen dat alle kinderen tussen de 9 en 14 per jaar 4 dagen op kamp gaan. Lekker kamperen, kampvuurtje stoken, spelletjes doen en sporten. Wie wil dat nou niet! Bovendien is het erg leerzaam om te survivalen in het wild en het is even heel wat anders dan rekenen en taal. Maar niet minder belangrijk! Maar ja, dan moet het terrein wel een beetje toegankelijk zijn…

De medewerkers van het jongerenkamp zijn erg gemotiveerd en goed georganiseerd. Het ontbreekt ze alleen aan middelen om de boel een beetje op te pimpen. Vrijwilligers worden daarom ingezet om samen met de lokale medewerkers én met een minimum aan materialen het weer leuk, gezellig, aantrekkelijk én veilig voor de kids te maken.

Prijzen

€  755 – 2 weken:  Spaanse les, dans en cultuur
€1450 – 4 weken:  Spaanse les, dans en cultuur
€2550 – 6 weken:  Spaanse les. dans, cultuur en vrijwilligerswerk

€3275 – 4 weken Kickstart Cuba (Spaanse les, dans en cultuur) en 4 weken Kickstart Costa Rica

Inbegrepen bij de prijs in Cuba:

 • Cursus Spaans (aantal uur afhankelijk van je programmaduur)
 • Onderdak tijdens de cursus (Hostal)
 • Ophaalservice vliegveld
 • Transport van en naar Punta Perdiz (bij 6-weekse programma)
 • Danslessen (twee keer per week)
 • Culturele activiteiten (drie keer per week)
 • Maaltijden (ontbijt en lunch)
 • Twee keer een begeleide trip naar het strand (bij 4- en 6-weekse programma)
 • Eén keer een weekend naar Viñales Valley (bij 4- en 6-weekse programma)
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en het boeken van je reis
 • Na afloop een Certificaat

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Cuba
 • Vervoer van Havana naar de luchthaven voor je terugvlucht (+/- € 30,- voor een enkeltje)
 • Entree van musea e.d.
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke kosten voor excursies, lokale reiskosten, extra maaltijden en drankjes, vaccinaties e.d.
 • Tourist card (30 dagen geldig, kan met 30 dagen verlengd worden)
 • Een gedeelte van de maaltijden
Startdata

Startdata 2018 voor 2- en 4 weekse Spaans, dans en cultuur reis
5 en 19 augustus
2, 16 en 30 september
14 oktober
4 en 18 november
2 en 16 december

Let op! Bij alle reizen naar Cuba kom je aan op zondag, en begint je programma op maandag.

Startdata 2018 combi Kickstart Cuba en Kickstart Costa Rica
5 en 19 augustus
2 en 16 september
4 en 18 november

Startdata 2019 voor 2- en 4 weekse Spaans, dans en cultuur reis
6 en 20 januari
3 en 17 februari
3 en 17 maart
7 en 21 april
5 en 19 mei
2 en 16 juni
7 en 21 juli
4 en 18 augustus
1 en 15 september
6 en 20 oktober
3 en 17 november
1 en 15 december

Startdata 2019 voor 6 weekse Spaans, dans, cultuur en vrijwilligerswerk
6 januari
3 februari
3 maart
7 april
5 mei
2 juni
7 juli
4 augustus
1 september
6 oktober
3 november
1 december

Let op! Bij alle reizen naar Cuba kom je aan op zondag, en begint je programma op maandag.

Startdata 2019 combi Kickstart Cuba en Kickstart Costa Rica
Nog niet bekend

Accommodatie

 

Tijdens de Spaanse taalcursus en de culturele activiteiten in Havana verblijf je in een hostal. Na aankomst in Cuba word je naar je accommodatie gebracht. Je woont hier samen met andere vrijwilligers en studenten. Je deelt de slaapkamer en de badkamer met je huisgenoten. Ontbijten en lunchen doe in de eetkamer, gezellig kletsend met de gastheer/ gastvrouw en je huisgenoten. Como una gran familia!
Tijdens je verblijf in deze Casa is het avondeten niet inbegrepen, het ontbijt en de lunch wel. Avondeten doe je in één van de vele Cubaanse restaurantjes. Leuk, lekker en goedkoop!
Tijdens het vrijwilligerswerk in Punta Perdiz verblijf je in een houten huisje op het strand. In deze hutten heb je koud water tot je beschikking, je slaapt in stapelbedden. De accommodatie is vrij basic maar er is wel koelkast aanwezig. Je verzorgt zelf het eten (samen met de medevrijwilligers). Dat kan heel gemakkelijk op de buiten BBQ.

Voor wie geschikt

Kickstart Cuba is geschikt voor iedere levensgenieter tussen de 18 en 30 jaar. Het is handig als je al (een beetje) Spaans spreekt maar dit is niet vereist.Onze collega’s in Cuba houden wel van een feestje, neem je dansschoenen zeker mee!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk. En uiteraard heb je respect voor een andere cultuur: in Latijns-Amerika wordt nou eenmaal een andere invulling gegeven aan begrippen als bijvoorbeeld tijd, hygiëne en heel veel andere dingen.

Houd er rekening mee zijn er in Cuba zijn veel producten niet beschikbaar die wij als vanzelfsprekend beschouwen, zoals bijv. bepaalde medicijnen, cosmetica, internationale informatiebronnen (kranten) etc. Ook internet is beperkt. Kritiek op het socialisme en het beleid van de Castro’s is niet direct gevaarlijk, maar je moet wel een beetje voorzichtig zijn met wat je zegt. Als bezoeker van het land heb je zelf niet zoveel te vrezen, maar het kan wel zijn dat je andere mensen in moeilijkheden brengt. Geld in Cuba is een lastig onderwerp. Zo kun je er bijvoorbeeld niet pinnen, je betaalt op sommige plaatsen met Euro’s en de Dollar wordt niet geaccepteerd. Meer informatie hierover volgt na boeking.

 

Extra opties

Wil je Cuba combineren met Costa Rica?

Dat kan! We hebben een supertoffe 8 weekse reis naar deze 2 landen. Je gaat eerst 4 weken Kickstart Costa Rica doen, en reist dan naar Havana voor een 4 weekse Kickstart Cuba reis. Meer informatie over 4 weken Kickstart Costa Rica vind je hier. Je combineert “best of both worlds”. Het strand in Costa Rica met de geweldige stad Havana!

Kortom, genoeg mogelijkheden om een droomreis te maken in het mooie Midden-Amerika. Let’s make memories!

 

 

Foto's
Cuba vrijwilligerswerk Havana Cuba vrijwilligerswerk Havana Cuba vrijwilligerswerk Havana oldtimer Cuba vrijwilligerswerk Havana Cuba vrijwilligerswerk Havana strand Cuba vrijwilligerswerk Havana downtown
Reisverhalen
Annick Lieftink Na deze lange voorbereidingen was het eindelijk zo ver. Daar zat ik dan, alleen in het vliegtuig naar het verre Ghana. Natuurlijk had ik van te voren al oneindig lang nagedacht over hoe het zou zijn, maar wat ik kan vertellen is dat het bij aankomst in geen enkel perspectief overeen kwam met mijn gedachten..... Lees hier meer
#letsmakememories