single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Mijn tijd in Welgevonden - Lisette

Inmiddels ben ik weer terug in Nederland. Ik heb een ontzettend goede tijd gehad in Welgevonden! Tijdens mijn laatste weken in het reservaat zijn we voornamelijk bezig geweest met luipaardonderzoek. Een geweldige toevoeging aan mijn verblijf in Welgevonden! Voor dit onderzoek hebben we 80 camera’s door het hele reservaat verspreid. Deze camera’s maken 24 uur per dag foto’s van alles wat langskomt. Iedere week gingen we de foto’s bekijken, super om te doen! Bij het bekijken van die foto’s ging er een compleet nieuwe wereld voor me open! Namelijk die van het nachtleven in het reservaat. Ook allerlei andere dieren die zich overdag schuilhouden waren op deze foto’s wél te zien. Want naast de luipaardfoto’s  zagen we foto’s van stekelvarkens, aardvarkens, jakhalzen, hyena’s en andere katachtigen.

Selfies!
Overdag werd de camera ook goed gebruikt; allerlei dieren begonnen spontaan selfies te maken. Om de nieuwsgierige olifanten uit de buurt van de camera’s te houden, hebben we de camera’s “ingesmeerd” met olifantenpoep zodat deze niet werden vernield. Onze conservation man kwam met dit idee! Ook dit kan een taak zijn voor de vrijwilligers haha, gelukkig gebeurde dit niet al te vaak!

Welgevonden Lisette Dataverzameling in de bush

Meest bijzondere ervaring ooit
Vrijwilligerswerk verrichten in Welgevonden is een van de meest bijzondere ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik ben in totaal 1,5 maand in Welgevonden geweest. Als vrijwilliger verblijf je in een luxe en omheind tentenkamp midden in een gebied waar de Big 5 vrij rondloopt. De tenten waarin je verblijft liggen aan de rand van het kamp op een paar meter van de omheining. Je hebt dus zomaar de kans dat je wanneer je ’s morgens je tent uitstapt oog in oog komt te staan met een olifant of neushoorn! In de tijd dat ik er was, was het kamp nog in opbouw. Wifi is aanwezig, maar bedenk dat het Afrika is en dat het signaal niet al te sterk is. Dit geldt overigens ook voor de elektriciteit die kan uitvallen of op rantsoen is of de watervoorziening die tijdelijk is onderbroken. Dit is even lastig, maar dit heeft ook z’n charmes! Er is een mooie braai area waar je ’s avonds samen rond het kampvuur kunt zitten (ideaal wanneer je niet kan koken wanneer er geen elektriciteit is) en er wordt nog een mooie lounge area gerealiseerd.

Welgevonden Lisette het maken van de identificatiekit van een kudde buffels

Datacollectie 
De research coördinator, Greg, waarmee je gaat werken en die elke dag met je op pad gaat, verblijft ook in dit kamp. Pip, zijn assistente, is vanwege andere werkzaamheden minder vaak aanwezig in het kamp. Samen met Greg of Pip vertrek je elke ochtend rond 7 uur voor de dagelijkse werkzaamheden die op het programma staan. Deze werkzaamheden lopen uiteen van het monitoren van gedrag van verschillende diersoorten tot het uitzetten van lik blokken. De werkzaamheden hebben normaal gesproken altijd te maken met datacollectie voor onderzoeken die in het reservaat uitgevoerd worden. Daarnaast mag je soms ook meekijken met taken die door het management van het reservaat uitgevoerd worden zoals het uitzetten van dieren! Daarnaast wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij het kamp schoonmaken en dat zij koken en de lunch voor onderweg klaarmaken.

Welgevonden Lisette neushoorns

Nightdrives en busmen paintings
Naast de dagelijkse werkzaamheden staan de coördinatoren altijd open voor de wensen van de vrijwilligers. Nightdrives zijn over het algemeen altijd wel een keer te regelen in de weken wanneer je daar verblijft. In de reservaat zijn er ook bushman paintings die tegen betaling bekeken kunnen worden (aanrader!). Maar alle sightings en bijzondere momenten tijdens de werkzaamheden zelf zijn ook al speciaal genoeg! Het is een prachtig vrijwilligersproject waar je bijzondere mensen ontmoet en hoe dan ook veel zal meemaken. Ik kan dit project alleen maar aanraden. Ik ben er nu 2x geweest en mocht ik de kans krijgen dan zou ik meteen weer terug gaan!

Welgevonden Lisette Bushman paintings

Welgevonden Lisette Meehelpen tijdens de identificatie bij een rhino capture

 

#followyourdreams