single-product.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief
Welgevonden Conservation en Research

Vrijwilligerswerk in Welgevonden, Zuid-Afrika

Het Welgevonden Conservation and Research project ligt in het 'reserve' Welgevonden. Dit natuurgebied ligt in het hart van de Waterberg area, wat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosphere Reserve. Het is een behoorlijk groot, vredig, puur en o-n-g-e-l-o-o-f-l-ij-k mooi natuurgebied. Waarom? Omdat het gebied behoorlijk ongerept en onaangetast is. Het is het leefgebied van onder andere 'de Big 5' maar ook van veel onbekendere diersoorten. Het Welgevonden Reserve is recent uitgeroepen tot Protected Area, beschermd gebied. Dat betekent dat er in dit gebied niet gejaagd mag worden en dat de bezoekersaantallen van het gebied nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Game drives, wild spotten en veel meer!

Als vrijwilliger bij het Welgevonden Conservation and Research project help je voornamelijk met uit het uitvoeren van veldonderzoek en monitoring van wilde dieren. Je bent de hele dag op pad in de bush met de plaatselijke Research Ecologist en de andere vrijwilligers. Daarnaast houd je je bezig met wild spotten in een open ‘game drive vehicle’, maar je stapt ook regelmatig uit voor onderzoek in het veld. Je helpt iedere dag mee, ook als er spannende klussen op het programma staan zoals 'controlled field fires' en 'game interventions'. Hoezo toffe herinneringen maken?

Conservation and Research project: Freek Vonk was here!

We kunnen je natuurlijk wel honderd keer vertellen dat dit project prachtig werk doet, maar het feit dat Freek Vonk hier opnames heeft gemaakt voor zijn televisieprogramma laat zien dat dat ook daadwerkelijk zo is. Welgevonden is een bekende plek voor Freek Vonk: de bioloog en zijn team filmden daar al eens eerder. Leuk toch? En het bewijs dat project goed bezig is. Anders komt ie hier niet filmen…


Reizen in corona tijd

De meeste van onze reizen kunnen we helaas niet aanbieden nu de corona pandemie nog over de wereld raast. Toch vinden we het verantwoord om een aantal reizen aan te bieden. Welke criteria we hiervoor hanteren en waarom we vinden dat bepaalde reizen wel kunnen, lees je hier.

Deze reis is een van de opties die we binnenkort kunnen aanbieden. Toch moet je ondanks dat, rekening houden met corona. Er kunnen aanpassingen zijn aan de reis, misschien moet je je voor vertrek of direct na aankomst op corona lasten testen, of is er een extra verzekering nodig. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat je na terugkomst in Nederland 10 dagen in quarantaine moet. Omdat de regels constant wijzigen, is het onmogelijk om op onze site alle regels te vermelden. Maar natuurlijk helpen we je wel. Toch is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te checken wat de regels en voorwaarden zijn voor een reis naar deze bestemming.

In ieder geval geldt op dit moment voor deze reis:

 • Reizen mogelijk vanaf september 2021
 • Deze bestemming heeft code oranje
 • Om naar Zuid-Afrika te mogen reizen is waarschijnlijk een negatieve coronatest nodig die niet ouder is dan 72 uur
 • Houd er rekening mee dat je bij terugkomst in Nederland 10 dagen in quarantaine moet als je uit een oranje gebied komt

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Welgevonden Conservation and Research in het kort:

 • 2 tot 6 weken (+ 3 dagen Johannesburg introductie)
 • Verblijf in luxe safaritenten middenin de Afrikaanse bush
 • Fantastisch mooie omgeving
 • Ontmoeting met heel veel wilde dieren
0.00

Zuid-Afrika – Welgevonden GR

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Het Welgevonden Reserve is recent uitgeroepen tot Protected Area, beschermd gebied. Dat betekent dat er in dit gebied niet gejaagd mag worden en dat de bezoekersaantallen van het gebied nauwlettend in de gaten worden gehouden zodat er minimaal contact is tussen mens en dier. Het Reserve is op zoek naar de perfecte balans op gebied van biodiversiteit, natuurbeheer, onderzoek en natuurlijke processen. Nog even wat feitjes: het Welgevonden Reserve is ongeveer 35.000 hectare groot (dat is bijna 7 x zo groot als het National Park de Hoge Veluwe). Het ligt op 2,5 uur rijden ten noorden van Johannesburg en 25 kilometer ten westen van Vaalwater. Het zou zo maar eens jouw bestemming kunnen worden als je van plan bent mee te helpen met dit project. Dat zou tof zijn…

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research lions

Veldonderzoek en monitoring wilde dieren

Het project bestaat voornamelijk uit het uitvoeren van veldonderzoek en monitoring van wilde dieren. Je kunt aan alle werkzaamheden mee doen die op dat moment op de planning staan. Je bent de hele dag op pad in de bush met de plaatselijke Research Ecologist en de andere vrijwilligers. Als vrijwilliger draai je volledig mee. Het zijn lange dagen, 6 dagen per week, maar het werk zelf is niet echt zwaar. Een groot deel van de dag bestaat uit wild spotten in een open ‘game drive vehicle’, maar je stapt ook regelmatig uit voor onderzoek in het veld. En helpt af en toe mee met natuurbehoud/-beheer. Hieronder staat een lijst met activiteiten waar je aan mee kunt helpen. Deze lijst is onder voorbehoud; er kunnen soms werkzaamheden afvallen of bijkomen.

Research: Lick Blok Utilisation
‘Lik blokken’ zijn blokken waar extra voedingssupplementen in zijn verwerkt die dieren nodig zouden kunnen hebben tijdens de winterperiode (mei-september). Deze lik blokken worden in het reserve uitgezet. Onderzoekers willen weten óf en welke dieren gebruik maken van deze vorm van extra voeding. Als vrijwilliger help je mee om camera’s op te hangen bij de blokken en de foto’s die gemaakt zijn te categoriseren en te analyseren. Dat betekent een paar dagen door het reserve rijden om alle camera’s te installeren of foto’s te downloaden. Top, want onderweg – terwijl je aan het werk bent – kom je natuurlijk van alles en nog wat tegen. Dat kunnen niet heel veel mensen zeggen…

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Carma

Research: Grazing Lawn Game Activity
Het ‘Plains Project’ is opgezet om het gras- en weidelandschap te optimaliseren voor herbivoren (graseters). Dit doen ze door kunstmatige grasweides aan te leggen die geschikt zijn voor het grazen van verschillende diersoorten. Deze weides worden op verschillende manieren aangelegd en behandeld (gemaaid, verschillende soorten voeding om de grond vruchtbaar te maken etc) Het onderzoek bestaat uit het monitoren van deze graszones en meten welke diersoorten hier komen grazen. Vrijwilligers helpen met het analyseren van foto’s maar ook met het verzamelen van uitwerpselen die ook geanalyseerd moeten worden. Dit gebeurt meestal in september en oktober. Gekeken wordt naar het effect van bijvoorbeeld extra voeding voor de bodem op de dieren. Dit onderzoek is een langlopend onderzoek omdat er jaren overheen gaan voordat conclusies kunnen worden getrokken. Leuk om daar onderdeel van uit te maken en veel te leren over het gedrag van de grazers!

Welgevonden Lisette Dataverzameling in de bush

Research: Soil and Grass Sample Collection
Een ander onderdeel van het Plains Project is het verzamelen van gras- en bodemmonsters om te kijken hoeveel microben en voedingsstoffen er in het gras en in de bodem zitten. Deze activiteit wordt meestal ingepland in het begin van het groeiseizoen, in de lente dus (september-oktober). Deze werkzaamheden worden vaak gekoppeld aan de werkzaamheden van het Grazing Lawn project en het geeft je perfecte mogelijkheid om de savanne te ontdekken en te zien hoe belangrijk dit soort onderzoeken zijn voor het voortbestaan van de herbivoren.

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Casper

Research: Nest Box Monitoring for Hornbills
Vogels zoals de neushoornvogels maken hun nesten in boomholtes en deze nesten zijn behoorlijk kwetsbaar doordat olifanten met nogal wat geweld de bladeren van de bomen rukken. De nesten vallen door de kracht van de olifanten vaak uit de boom óf omdat de boom oud is en gewoon omvalt óf omdat er andere dieren de boomholte innemen. Het is belangrijk voor het voortbestaan van deze bijzondere vogelsoort om inzicht te krijgen in de interactie van neushoornvogels met andere concurrerende vogel-  en diersoorten die hun nest ook graag in boomholtes maken.

Er zijn in totaal 49 nestboxen uitgezet in het reserve en die worden maandelijks gecheckt om te kijken wie of wat er is komen wonen. De werkzaamheden zijn het hele jaar door en geven je als vrijwilliger een prachtig inzicht in het rijke vogelleven van dit gebied.

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research nest box checking

Research: Borehole Water Level Monitoring
De stand van het grondwater is erg belangrijk voor plant en dier in Welgevonden. Zolang de planten kunnen groeien, hebben planteters/vogels/insekten te eten en zij zijn vervolgens weer onmisbaar voor de carnivoren/reptielen die ook hun buikje willen vullen. De voedselketen dus, die begint bij het grondwater. Bovendien levert het grondwater ook schoon drinkwater voor een groot deel van de provincie Limpopo. Als vrijwilliger help je mee om op verschillende punten in het reserve monsters te nemen van het grondwater en te peilen hoe hoog het water staat. Deze werkzaamheden worden het hele jaar uitgevoerd en geven je een unieke kans om het gebied goed te leren kennen. Een ook hier ga je onderweg veel wildlife spotten. Zoooo tof!

Research: Herbivore Herd Structure
Dit is ook een mooi onderdeel: het tellen van kuddes herbivoren. De kuddes gras- en planteneters moeten in kaart worden gebracht en informatie over de individuen binnen de kudde moeten tot in detail geanalyseerd worden. Wat eten ze? Waar eten ze? Met wie eten ze? Hoeveel eten ze? De input voor dit onderzoek helpt een model te ontwerpen om te kijken hoe de kuddes er in de toekomst uit zullen zien. Als vrijwilliger help je mee om de dieren te tellen (vanuit de auto). Denk aan olifanten, de Koedoes, witte neushoorns, wildebeesten, zebra’s en veel meer. Deze werkzaamheden worden maandelijks uitgevoerd en duren in totaal 3 dagen per maand. Wat ga je veel zien en leren!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Data verzamelen

Monitoring the Welgevonden Rhino
Welgevonden wil heel graag het aantal dode neushoorns ten gevolge van stroopacties verminderen. Heel erg verminderen zelfs en met behulp van vrijwilligers zou dat misschien kunnen lukken. Je gaat op zoek naar de neushoorns in dit gebied en identificeert ze door bepaalde kenmerken vast te stellen. Je observeert hun gedrag, hun uiterlijke kenmerken, maakt en analyseert foto’s en stelt de GPS locatie vast. Dit gebeurt het hele jaar door. Het zal een fantastische en zeer indrukwekkende ervaring voor je zijn en het mooie is dat je met deze activiteit een klein verschil kunt maken in de strijd tegen illegale stropers en het voortbestaan van de witte neushoorn in Welgevonden.

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Sien

Monitoring the Welgevonden Cheetah
In het Welgevonden reserve leeft inmiddels de grootste en meest succesvolle populatie jachtluipaarden van het hele Waterberg gebied. Een geweldige opsteker voor natuurliefhebbers en dat geeft goede hoop voor het voortbestaan van deze indrukwekkend mooie diersoort. Vrijwilligers worden actief betrokken bij het voortbestaan van de jachtluipaarden door ze regelmatig te tellen en te identificeren. Dit gaat het hele jaar door en wat een spannende klus is dit! Jachtluipaarden zoeken, tellen en identificeren, kun je het je voorstellen?

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research cheetah 2

Research: Monitoring Herbivore Condition
Vrijwilligers zullen ook worden ingezet om de verschillende herbivoren (impala’s, koedoes etc) te bekijken en te beoordelen: zijn ze vet genoeg? Zien ze er gezond uit? Zijn ze alert? Ook onderzoek je hun uitwerpselen op aanwezige voedingstoffen die noodzakelijk zijn. Met de niet al te voedzame vegetatie in Welgevonden vragen onderzoekers zich wel eens af hoe deze diersoorten kunnen overleven. Onderzoek moet daar antwoord op geven. De werkzaamheden lopen het hele jaar door en geven je de mogelijkheid om er veel op uit te trekken en veel wilde dieren te zien.

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research dung

Conservation: Supplementary Feeding
Tijdens de wintermaanden (april -september) als er weinig te grazen valt,  krijgen de Sable Antilope en de Cape Buffalo extra voeding om hun conditie en gewicht goed te houden. Vrijwilligers helpen met het bijvoeren en komen daardoor behoorlijk dicht in de buurt van deze mooie dieren. Heel speciaal!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Additional Feed

Conservation: Game Introductions
Het Welgevonden Reserve is nou niet de beste plek voor gras-eters want de kwaliteit van het gras is over het algemeen magertjes. Het gras wordt vaak overwoekerd door andere gewassen. Daarom worden er soms nieuwe herbivoren geïntroduceerd in het reserve (zebra’s, wildebeesten) zodat deze mee kunnen helpen om de gewassen op te eten. Door deze ‘high impact grazers’ krijgen de grassoorten meer kans om te overleven en zo ontstaan er sappige weides die voor de gras-eters zo belangrijk zijn. Vrijwilligers helpen met het uitzetten van de nieuwe dieren en helpen met het observeren en tellen van de dieren. Een prachtige hands-on ervaring!

Conservation: Game Intervention
Soms hebben dieren hulp van een dierenarts nodig. In het team van Welgevonden zitten dierenartsen die af en toe te hulp moeten schieten. Dit gebeurt alleen als het strikt noodzakelijk is en als er geen andere oplossing meer mogelijk is voor het zieke of gewonde dier. Vrijwilligers mogen soms mee om het dier gevangen te nemen en ter plekke te behandelen. Het spreekt voor zich dat je geen medische handelingen zult plegen maar het doen van hand en spandiensten kan voorkomen. Net zo spannend als op Discovery Channel!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research vet jpg

Conservation: Fire Fighting
Het management van Welgevonden steekt af en toe preventief een klein gebied in brand om een grotere brand te voorkomen. Dat klinkt raar maar het werkt wel. Door gecontroleerd een gebied af te laten branden maak je een buffer voor een eventuele grotere brand want alle dorre graspollen, oude takken en ander brandbaar materiaal is dan al verbrand en kan niet nog eens gaan branden. Branden ontstaan grotendeels door blikseminslag.  Met name in de periodes dat de natuur risico loopt (april-november) gebeurt dit regelmatig. Vrijwilligers helpen mee met het opruimen met het clean-up-team na de brand om ervoor te zorgen dat de smeulende resten niet nog eens gaan branden. Een hele verantwoordelijke en spannende klus! Maar aangezien ‘safety first’ komt, worden alle vrijwilligers altijd goed voorbereid op deze taak. Oren en ogen open houden dus tijdens de briefing!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Fire Fighting

Conservation: Alien Plant Cleaning
In het Welgevonden gebied komen ook planten voor die er eigenlijk niet horen: uitheemse plantsoorten. Zij zijn ooit (misschien wel per ongeluk) geïntroduceerd en kunnen de inheemse plantsoorten overwoekeren en hun plaats gaan innemen. Zo krijg je een verstoring van het natuurlijke ecosysteem wat vergaande consequenties kan hebben voor zowel de plant-, vogel- en diersoorten. Vrijwilligers helpen met het verwijderen van uitheemse plantsoorten die een direct gevaar vormen voor inheemse soorten. Je bent dan dagelijks in de natuur te vinden en wie weet welke dieren af en toe een kijkje bij je komen nemen…

Research: River Health Monitoring and Fish Surveys
Ook het water in de rivieren wordt regelmatig onderzocht. Dat kan heel gemakkelijk door samples te nemen en deze te onderzoeken. Het is belangrijk om ook het rivierwater in de gaten te houden want sommige diersoorten zijn erg gevoelig voor kleine veranderingen in het water. Daarnaast wordt ook de visstand en de verschillende vissoorten in kaart gebracht. Ook worden ze gemeten en gewogen. Ook dit is weer goed om in de gaten te houden want ook de vissen zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren/vogels. Vrijwilligers helpen mee met het verzamelen van watermonsters en met het tellen en meten van vissen. Heerlijk met je voeten in het frisse water op een hete Afrikaanse zomerdag!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research river

Voordat je begint: introductie in Johannesburg

De werkzaamheden bij dit project zijn écht fantastisch. Maar voordat je hieraan begint begin je met een 3-daagse introductie in Johannesburg. Je vliegt dus eerst vanuit Nederland naar Johannesburg. Hier word je opgehaald van de luchthaven. Je komt op een dinsdag aan en na de introductie van 2 dagen (woensdag en donderdag) word je op vrijdag naar Welgevonden gebracht. Daar begint het échte werk!

Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research introducie Joburg

Prijzen

€ 1600 – 2 weken + 3 dagen introductie in Johannesburg
€ 2200 – 4 weken + 3 dagen introductie in Johannesburg
€ 2800 – 6 weken + 3 dagen introductie in Johannesburg

Wil je langer blijven? Mail ons dan even!

Inbegrepen bij de prijs

 • Plaatsing en begeleiding op het project
 • Ophaalservice van het vliegveld
 • 3-daagse oriëntatie in Johannesburg (inclusief toers, activiteiten en maaltijden)
 • Transfer Johannesburg-project en terug
 • Onderdak (gedeeld)
 • Maaltijden tijdens het vrijwilligerswerk
 • T-shirt
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Partnerorganisatie in Zuid-Afrika waar je terecht kunt voor vragen
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken reis

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Johannesburg, Zuid-Afrika
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, excursies, vaccinaties, etc.
Startdata

Je kunt iedere 1e en 3e dinsdag van de maand (m.u.v. december) aankomen in Johannesburg. Je hebt dan 2 dagen introductie en vrijdag word je dan naar Welgevonden gebracht. Op zaterdag begint dan het échte werk voor 2, 4 of 6 weken.

Accommodatie

Alle vrijwilligers verblijven in behoorlijk luxe safaritenten, in een ‘bush camp’ middenin het natuurreservaat! Er staan echter wel elektrische hekken omheen, dus je hoeft niet bang te zijn dat er ‘s nachts ineens een neushoorn aan je slaapzak komt knabbelen. In het bush camp staat ook een gebouw waar de keuken is geïnstalleerd, waar je lekker kunt zitten, waar de research labs zijn en waar je kunt douchen. Er is elektriciteit en toegang tot internet. De ‘braai area’ is perfect voor de prachtige zonsondergangen terwijl het langzaam donker wordt en de geluiden van de dieren uit de natuur rondom je toenemen. Zo bijzonder! Voor de meeste van hen begint het leven pas ‘s nachts en dat is te horen!

In het bush camp worden heerlijke maaltijden maakt. Alle maaltijden zijn inbegrepen en ook (koud) drinken is aanwezig. De maaltijden zijn gezond en voedzaam en af en toe gaat uiteraard de braai aan. Gezellig én lekker! Van vrijwilligers wordt wel verwacht dat ze een handje meehelpen in de keuken. Groente snijden, vlees braden, afwassen, tafel dekken…het hoort er allemaal bij. Maar ach, je zit midden in een prachtig wildlife paradijs, wie piept er dan nog om een afwasje…

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 17 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!  Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk. Je helpt bij toerbeurt met koken voor de groep.

 

Foto's
Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Daan Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Daan Hector Pieterson Memorial - Soweto_02 Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Daan bij Blyde Canyon Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Daan genieten van zonsondergang Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research olifanten Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research cheetah Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research buffalo run Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research cheetah Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Sien 2 Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research giraffe Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Lisette identifactie buffels Zuid-Afrika Welgevonden Conservation and Research Rhino met kalfje Welgevonden Freek Vonk maakt opnames 2 Welgevonden Freek Vonk maakt opnames Welgevonden Lisette Meehelpen tijdens de identificatie bij een rhino capture Welgevonden Lisette Bushman paintings Welgevonden Lisette neushoorns Welgevonden Lisette het maken van de identificatiekit van een kudde buffels Welgevonden Lisette Dataverzameling in de bush
Reisverhalen
Hannah Na 2 dagen introductie in Johannesburg, vertrok ik voor 2 weken naar het kamp in Welgevonden. Elke dag (op zondag na) gingen we op pad. Er stonden verschillende dingen op de planning: camera traps ophangen, grass surveys, rhino monitoring etc. .... Lees hier meer
#letsmakememories