Ik heb het Terrestial Conservation Expedition project op de Seychellen gedaan: in feite simpel biologisch veldonderzoek, de zoutheid meten van de mangrove, schildpadden lokaliseren en opmeten, herbeplanting, vogels herkennen en tellen, boom coco de mer opmeten alsook data invoeren in computer. En koken en (schoonmaak)klusjes op base camp. Fysiek soms wel pittig (wat ik wel lekker vond, anderen vonden het misschien soms wat minder). Ik heb genoten, paradijselijke omgeving, staff is geweldig team, enthousiasmerend, behulpzaam, kamp is heel basic/primitief maar aantrekkelijk en gezellig. Enige nadeel: eten veelal uit blik, weinig verse groeten, fruit, vlees en vis, vooral veel koolhydraten.
Een samenvatting van mijn verblijf? Een maand lang in een paradijselijke omgeving op een eiland buiten leven met een stel onbekenden, ondertussen allerlei volslagen nieuwe dingen doen (zie hierboven). Project is wel geïsoleerd, je kunt niet ‘zomaar even weg’ als je geen zin in de anderen hebt. Groepssamenstelling weegt daarom zwaar. Je krijgt ook een ehbo-cursus incl test en als je slaagt tegen betaling een certificaat (ca 25 euro).
Aanrader? Ja. Het haalt je uit je dagelijkse sleur, rekt je denken op, maakt je wereldwijzer, creatiever, het is goed voor je talen, en al is het misschien verwaarloosbaar, maar je doet hopelijk iets goed voor die omgeving en plaatselijke bevolking/community.
Tips:
* Neem vitamine pillen mee (mocht je dat belangrijk vinden).
* Het is een leuke onderbreking om de weekenden op een ander eiland door te brengen. Vooral doen, maar het is best prijzig (vooraf sparen?).
* Schoenen: mijn vintage nike shox waren in no time stuk. Neem een wat steviger schoen mee met profielzool, die miste ik.
* Gemiddelde leeftijd was ongeveer 22, 23 jaar. Veel uit de U.K.
* Sneldrogende kleren en handdoeken is superfijn.
* Met rupees ben je goedkoper uit dan met euro’s. Zou niet teveel cash meenemen en dasr rupees pinnen.
* Ik sliep onder een zijden slaapzak-laken: perfect.