single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Reisverhaal uit Kwazulu - Martin

Tientallen olifanten, neushoorns, wilde honden, giraffen, impala’s….ze stonden allemaal op de prachtige foto’s die Martin ons stuurde na zijn Zuid-Afrikaanse avontuur. Fantastisch en bijna niet te geloven dat je dat allemaal kunt zien en meemaken. Martin heeft meegeholpen op het Kwazulu Big 5 project. Tijdens zijn verblijf heeft hij een blog bijgehouden. Met zijn toestemming mochten we onderstaand stukje op onze site zetten. Een prachtig reisverhaal uit Kwazulu Natal. Lees even mee en doe daarna even je ogen dicht. Zie jij jezelf dit doen? Wij wel!  #letsmakememories

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin

“Hallo allemaal,
Dit is mijn laatste verslag vanuit Zuid Afrika. Ik ben momenteel in een lodge in Richards Bay om te genieten van de laatste warme dagen alvorens morgen terug te vliegen naar Nederland.
Dit is een terugblik op de afgelopen 6 weken. Deze zijn omgevlogen en waarin te veel is gebeurd is om alles op te noemen. Maar ik ga proberen wat hoogtepunten te verwoorden.

Tembe Elephant Park

Ik ga eerst terug naar mijn project in Tembe Elephant Park. Dit park stond boven aan mijn lijst om te bezoeken en het heeft me niet teleurgesteld. Bij aankomst voelde het direct als thuiskomen; de sfeer en uitstraling was geweldig. Tijdens ons verblijf mochten wij meewerken aan het voorzien van GPS collars bij 6 olifanten. Dat was heel bijzonder, het was pas de tweede keer voor dit park. Daarna hebben we meegeholpen bij van vangen en plaatsen van de wilde honden in de boma. Dit omdat de gemeenschap de wilde honden uit het park wil verbannen want zij krijgen de schuld van het doden van lokaal vee. Helaas is dit niet het geval want dit wordt door de leeuwen gedaan. Maar omdat ze een Big 5 park willen blijven moet iemand de schuld krijgen en dat zijn in dit geval dus de wilde honden. Heel jammer,  maar er is niets dat we hieraan kunnen doen. Dit park behoort aan de Zulu bevolking en zij beslissen uiteindelijk hierover. De laatste paar dagen in dit park hebben we nog 2 sessies gedaan; de zogenaamde call up van de leeuwen. Dit betekend dat we met een dode impala of nyala en het spelen van het geluid van een doodgaand dier de leeuwen proberen te lokken. Ze doen dit zodat de leeuwen eventueel ‘gedart’ (verdoofd) kunnen worden om later te verplaatst te worden. Beide sessies waren succesvol.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin Tembe Elephant Park

Mkhuze

Mijn 2de project was in Mkhuze, een park gelegen tussen de bergen en waar in veel dorpen heel veel armoe heerst. Dat betekent vaak ook dat er heel veel stropers actief zijn (om zo aan eten te komen). Zij plaatsen vallen door het park heen om impala’s en nyala’s te vangen. Maar helaas lopen ook heel veel andere dieren in de vallen. De dagelijkse taak van de vrijwilligers is dan  het traceren van 2 packs met wilde honden, de leeuwen en de cheetah’s. Het belangrijkste is dan om deze dieren te traceren en te zien of ze geen val om hun nek of poten hebben. Tijdens ons verblijf zijn we heel actief bezig geweest om de eerste en oudste leeuw te vinden. Er gaan geruchten dat zij of één van haar cubs een val om haar poot heeft. Uiteindelijk na een paar hele lange dagen met posten, rondrijden en haar proberen te lokken is het gelukt haar te lokaliseren. De vermoedens waren helaas waar en zij heeft een val om haar poot en ze kan bijna niet meer lopen. Dat betekent ook dat ze niet meer kan jagen en dat betekent uiteindelijk dat ze dood gaat. De sectieranger heeft toen het besluit genomen dat ze gevangen moest worden om te zien of ze te redden is. Dit is uiteindelijk gelukt maar helaas was ze niet meer te redden. Ze hebben het geprobeerd maar tevergeefs: te veel complicaties en het niet meer willen eten is haar fataal geworden.
Gelukkig gaat het wel goed met de honden, de overige leeuwen en de cheetah’s. Hier hebben we nog een paar dagen van kunnen genieten, mede door het harde werken van de lokale monitoren en de sectieranger.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin in Mkuze park

Hluhluwe Imfolozi Park (HIP)

Mijn 3de en laatste project was in Hluhluwe Imfolozi Park (HIP), het onderste gedeelte van Hluhluwe. Dit park ligt middenin de bergen: het is dus heel veel heuveltje op en af. In dit park zijn 6 verschillende packs met wilde honden variërend van 1 tot rond de 30 honden. Van deze 6 packs hebben wij er 3 gezien, de overige packs verblijven in de wildernis en komen er bijna niet uit. Verder ligt de nadruk om het traceren van de leeuwen. Zij proberen nogal eens het park te verlaten en de bewoonde wereld in te trekken. Gelukkig is dit voornamelijk van korte duur maar je moet wel blijven checken en zoeken. Daarnaast probeert men op de hoogte te blijven waar de cheetah’s zijn. Er zijn er momenteel maar 3 in het park, dus het is heel lastig zoeken. Wij hebben het geluk gehad hem één keer te mogen zien.

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin in Hluhluwe park

Verdere hoogtepunten deze week is dat we een middag zijn beland tussen ongeveer 100 olifanten van heel klein tot super groot. En een gigantische kudde buffels, wat een aparte ervaring! Als laatste hebben we deel kunnen uitmaken van het darten van onze pack met wilden honden voor de contraception van 5 dames.

Dit is een kleine samenvatting van mijn de meeste gebeurtenissen van de afgelopen 6 weken. Zoals ik eerder al melde: het is te veel om op te noemen en er zullen heel veel verhalen weer naar boven komen als ik weer terug ben in Nederland en de vele foto’s en video’s weer terug zie!

Zuid-Afrika Kwazulu Big 5 reservaten reisverhaal Martin met buffalo's


Meer weten?

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk dat Martin heeft gedaan, kijk dan bij het Kwazulu Big 5 project.

#followyourdreams