single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

3 weken Bali - Anouk

Ik ben Anouk de Boer (18 jaar) en ik ben in oktober 2017 voor 3 weken naar Bali geweest om daar vrijwilligerswerk te doen. Ik heb één introductieweek gevolgd en twee weken lesgegeven.

Bali Anouk rijstveld

Introductie week

Ik kwam aan op het vliegveld en ik werd opgewacht door een coördinator van de organisatie. Het bleek dat er nog een Nederlands meisje en een Frans meisje op dezelfde vlucht zaten. We ontmoetten elkaar en reden toen met de auto (ongeveer 1,5 uur) naar het vrijwilligershuis. Bij aankomst werden we ontvangen door een andere coördinator en kregen we de gelegenheid om formulieren in te vullen en de gegevens te controleren. Ook kregen we een schema met de activiteiten voor de aankomende introductieweek. Het was ondertussen tien uur ’s avonds en na een vlucht van ruim twaalf uur waren we blij dat we ons konden terugtrekken op onze slaapkamers. De slaapkamers zijn ingedeeld met verschillende stapelbedden en er slapen ongeveer zes tot twaalf mensen op een kamer. Ik sliep op dezelfde kamer als het Nederlandse meisje. Ik vond dit zelf prettig omdat we onze eerste indrukken met elkaar konden delen.

Bali Anouk met groep vrijwilligers

Leuke activiteiten

De volgende ochtend begon de introductieweek. Tijdens deze week hebben we allerlei activiteiten gedaan om de Balinese taal en cultuur beter te leren kennen. Ik zat in een groep met mensen uit heel Europa die ook net aan waren gekomen. Dit heb ik gedaan tijdens de introductieweek:

  • Wandeling door Ubud
  • Bezoek aan Monkey Forest
  • Wandeling door de rijstvelden
  • Avond naar een Balinese dansshow
  • Balinese taallessen
  • Balinese kookles
  • Eigen offer maken en offeren
  • Batik painting class
  • Bezoek aan de Holy Water Temple

Ik heb ontzettend genoten van deze introductieweek omdat we echt een kijkje kregen in het Balinese leven. We hebben dingen meegemaakt met de lokale mensen die je als ‘toerist’ niet zomaar meemaakt.

Bali Anouk bij dansshow

Er zijn drie maaltijden per dag in het vrijwilligershuis. Tijdens het eten aan tafel leer je de andere vrijwilligers beter kennen en kun je ervaringen uitwisselen. Als we ‘rijstmoe’ waren gingen we weleens uiteten in Ubud met een groepje. Dat was ook erg gezellig!

Aan het einde van de week werd bekend gemaakt met wie en op welke school je het vrijwilligerswerk zou gaan doen. Ik werd ingedeeld samen met het Nederlandse meisje op twee verschillende scholen (maandag/donderdag/vrijdag 10 minuten rijden vanaf het vrijwilligershuis en dinsdag/woensdag 50 minuten rijden vanaf het vrijwilligershuis). Het is gebruikelijk dat je in tweetallen wordt ingedeeld om vrijwilligerswerk te doen. Je wordt altijd gebracht en gehaald met de auto door een coördinator. De coördinator blijft ook in de buurt voor eventuele hulp en vertalingen.

Bali Anouk lesgeven

Eerste weekend op Bali

In het weekend ben je vrij en dat is de perfecte kans om te genieten van de prachtige omgeving. Ik ben met een groep andere vrijwilligers naar Nusa Penida geweest. Dat is een klein eilandje vlakbij Bali (met de boot vanaf Sanur een half uur) en het is er prachtig! We hebben scooters gehuurd, op de mooiste stranden gelegen en op verschillende plekken gesnorkeld. We verbleven twee dagen en één nacht op Nusa Penida. De uitstapjes in het weekend zijn uiteraard op eigen kosten.

Bali Weekendtrip Nusa Penida

De 2e week

Deze week begon het belangrijkste deel van mijn reis: het lesgeven! Je kunt kiezen om les te geven aan de kinderen van de kindergarten (kleuterschool) of aan de kinderen van de basisschool. Ik heb ervoor gekozen om les te geven aan de kinderen van de basisschool. Ik gaf samen met het Nederlandse meisje les in de 5th grade (kinderen van 10 tot 12 jaar). We werden rond 13:00/14:00 opgehaald en de lessen duurden tot 16:00/17:00. In deze tijd heb je de klas volledig voor jezelf. Je moet alle lessen en materialen zelf ontwerpen en regelen want er is niets aanwezig op de basisschool.

Anouk lesgeven 2

In het vrijwilligershuis staan twee computers waar je je les op kunt voorbereiden en eventueel dingen kunt printen. Het is belangrijk om de eerste dag de beginsituatie van de kinderen in te schatten en te kijken in hoeverre zij de Engelse taal beheersen. Je kunt denken aan lessen over: voorstellen, dieren, kleuren, kamers van het huis, voorwerpen, familie. Ik vond het bijzonder om de verschillen tussen het onderwijs in Nederland en Indonesië te zien. De kinderen zijn allemaal heel gemotiveerd om Engels te leren en ze zijn ontzettend lief. De jongens vroegen of ik met hen wilden voetballen en de meisjes vlochten bloemetjes in mijn haar. Religie gaat voor educatie in Indonesië. Als er een ceremonie is (voor mijn gevoel bijna dagelijks) gaan niet alle kinderen naar school. Dat is even wennen en iets om rekening mee te houden. In de avonden en de ochtenden ben je vrij dus ik heb ook nog rijstvelden bezocht en we zijn naar een zwembad in de buurt gegaan.

Bali Anouk rijstveld 2

Weekend nummer 2 op Bali

Dit weekend besloten we om naar Canggu te gaan. Ik ging met een groep meiden en we verbleven ook in dezelfde Bed & Breakfast. We hebben dat weekend leren surfen. Ik vond het super! We kregen allemaal privéles van een eigen surfleraar op hetzelfde moment. We werden door de surfleraren op de scooter weer terug gebracht naar onze Bed & Breakfast. De sfeer in Canggu is heel fijn en het hele plaatsje heeft een surf-vibe. We zijn lekker uit eten geweest en hebben relaxed op het strand gelegen. De taxi bracht ons zondagavond weer terug naar het vrijwilligershuis.

Bali Anouk surfen

De 3e week

Deze week had ik mijn eigen klas zonder het Nederlandse meisje. Ik doe zelf de Pabo en heb dus al ervaring met lesgeven dus ik vond het fijn dat dit in overleg mogelijk was. Naast het lesgeven aan de kinderen van de basisschool in de middag gaf ik deze week ook les aan de kinderen van de kindergarten (kleuterschool) in de ochtend. Het was wel pittig om dit te combineren ook met het voorbereiden van de lessen maar ik wilde zoveel mogelijk lesgeven in de korte tijd dat ik er was. Ik vond het heerlijk om zoveel vrijheid te krijgen. Ik bereidde het lesprogramma zelf voor en gaf de lessen met plezier. Aan het eind van de week nam ik afscheid van de kinderen. We hebben een leuk spel gedaan en ik had een klein cadeautje voor hen. Ze hebben mij met veel knuffels gedag gezegd. In de avonden en de ochtenden ben je vrij dus ik heb ook nog een vulkaan beklommen en ik heb de Ubud market bezocht.

BAli Anouk Lesmateriaal

Derde weekend op Bali

Dit weekend gingen we naar Uluwatu. Ik heb vrijdagavond en zaterdag heerlijk van de laatste zonnestralen genoten en aan het eind van de middag vertrok ik samen met een Duits meisje naar het vliegveld van Bali. Zij vloog toevallig ook terug rond dezelfde tijd als ik. Na een lastig afscheid stapte ik voldaan en met een trots gevoel na drie bijzondere weken het vliegtuig in terug naar Nederland.

Bali Anouk Strand zon

Conclusie

Ik heb ontzettend blij dat ik deze prachtige reis heb gemaakt. De kennismaking met een andere cultuur, het lesgeven in een andere taal en alle mensen die ik heb ontmoet hebben dit avontuur onvergetelijk gemaakt. Drie weken klinkt misschien helemaal niet zo lang maar omdat ik er zoveel uit heb gehaald met alles wat ik heb gezien en gedaan voelde het voor mij compleet. Natuurlijk had ik het liefst nog veeeeeel langer willen blijven maar deze juf moet eerst nog even haar diploma halen 😉

Bali Anouk Love Bali

#followyourdreams