single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Koen in Swaziland - Koen

Sinds jaar en dag lopen bij ons kantoor stagiaires en afstudeerders rond. Niet alleen omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op een leuke en goede stageplek, maar ook omdat we het erg gezellig vinden en er zelf van vaak veel leren. Zo ook van ‘onze’ Koen. Hij studeert binnenkort af en heeft zijn afstudeeronderzoek bij ons gedaan. Tijdens deze periode is hij ook naar Swaziland geweest en heeft 5 weken meegedraaid bij de Kruger to Coast reis. Samen met  13 andere vrijwilligers heeft ie heerlijke weken beleefd. En wij wilden natuurlijk alles van hem weten. Vandaar een klein interviewtje met Koen over zijn verblijf in Swaziland. 

Kruger to Coast Koen op safari

Even een vraag om het plaatje compleet te krijgen: Wie ben je, waar kom je vandaan, wat doe je en hoe oud ben je?

Ik ben Koen en kom uit Enschede. Ik ben 26 jaar oud en studeer Commerciële Economie in Enschede. Via Luuk (coördinator bij Activity International) ben ik bij Activity terecht gekomen en zit hier helemaal op mijn plek. Ik kan hier mijn passie voor reizen goed combineren met mijn afstudeeronderzoek en delen met mijn tijdelijke collega’s.

Heb je eerder verre reizen gemaakt?

Jazeker!  Toen ik 18 was heb ik een half jaar in Londen gewoond. En daarna ook nog een half jaartje in Dublin. Daarna heb ik mijn backpack gepakt en heb rondgereisd in Vietnam. Wat een bijzonder land is dat! Ik heb er echt veel mooie dingen gezien en meegemaakt. Dat heb ik 2 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan tijdens mijn reis door Cambodja en Laos. Deze reis was ook erg indrukwekkend. Verder ben ik nog 10 dagen in New York geweest en heb ik vorig jaar een reis door Canada gemaakt. Nog nooit zo veel mooie natuur bij elkaar gezien. Aanrader!

Kruger to Coast Koen bij zonsondergang

Hoe kwam je zo op het idee om naar Swaziland te gaan?

Nou, dat is wel een grappig verhaal! Ik kwam op een mooie zomerse avond een vriend (Luuk) van mij tegen op een terrasje in Enschede. Luuk was daar met collega’s van Activity International en we raakten gezellig met zijn allen aan de praat. Janine (collega Luuk) tipte mij over de Kruger to Coast reis naar Swaziland,Zuid-Afrika en Mozambique  en omdat ik graag nog eens naar Afrika wilde, was ik binnen 5 minuten om. Dát wilde ik. En zo geschiede….

Koen in Swaziland safari

Vertel, hoe was de reis Kruger to Coast

Echt te gek! Mijn nachtvlucht naar Johannesburg was op een zondag en ik kwam op maandagochtend aan. Ik werd toen opgehaald van het vliegveld en werd naar Lombamba in Swaziland gebracht. Die rit duurde ongeveer 4 uurtjes. Leuk, want ondertussen kon ik lekker naar buiten kijken en een beetje een indruk krijgen van Zuid-Afrika. Lombamba is een klein dorpje in de buurt van de hoofdstad Mbabane. In dit dorpje staat het hostel waar alle vrijwilligers verblijven. Na aankomst heb ik lekker gegeten en kennis gemaakt met de groep. Deze bestond uit 11 Nederlandse meiden, een Zweeds meisje, een Frans meisje en een Schot. Een erg leuke groep die vanaf het begin al goed met elkaar kon opschieten. Een leuke start dus!

Kruger to Coast Koen in KP leeuwin

Een dag later vertrokken we al naar het Kruger Park voor een 5 daagse safari. Wat was dat indrukwekkend en fascinerend! We werden in een jeep rondgereden door 2 rangers die alles – maar dan ook alles – van het park en de aanwezige planten en dieren wisten. Mega interessant. We hadden het geluk dat we binnen 5 dagen de Big 5 én de Super 7 hebben gespot (dat zijn de Big 5 + cheetah en de Afrikaanse wilde hond). Zo tof om deze dieren in het echt te zien! ’s Avonds zaten we bij het kampvuur onder de prachtige sterrenhemel te genieten van de Afrikaanse braai. We  kletsten over alles wat we gezien en ervaren hadden. Who needs internet anyway?

Koen in Swaziland

De weken daarna begon het vrijwilligerswerk. Er waren 7 Neighbourhood Care projects waar je mee kon helpen. Je mag zelf uitkiezen (voordat je aan het vrijwilligerswerk begint) bij welk project je aan de slag wilt gaan. Je kon bijvoorbeeld meehelpen om een school te bouwen, helpen met het lesgeven aan basisschoolkinderen of meehelpen aan een sportproject. Met busjes werd je naar het project gebracht. Sommige projecten waren een half uurtje rijden, anderen waren dichterbij.

Meestal deed je ’s ochtends 3 uur vrijwilligerswerk en ging je daarna terug naar de lodge om te lunchen. Meestal een broodje, een tosti of iets wat er in de plaatselijke supermarkt te koop was (die supermarkt was trouwens bijna een westerse Supermarkt; echt van alles te koop). ’s Middags ging je helpen bij de homework class waar je kinderen kon helpen met hun huiswerk. Heel leuk! Bij de homework class deed je soms ook mee aan  ’trash tag’ project om het milieubewustzijn bij de kinderen te stimuleren. Bij dit project ga je samen plastic uit de natuur halen om er vervolgens sieraden van te maken. Veel werk maar erg leuk!

Koen in Swaziland

Wat vond je van het vrijwilligerswerk?

Ik vond het heel dankbaar werk. De mensen en kinderen zijn super blij met je hulp. Ik merkte wel dat je met dit soort vrijwilligerswerk niet de wereld verandert. Daarvoor is het te kleinschalig en ben je er als vrijwilliger te kort. Wat ik wel goed vind is dat er door dit soort reizen de deelnemers en de lokale bewoners dichterbij elkaar komen. Het is wel een uitwisseling van culturen. Kinderen ontmoeten regelmatig vrijwilligers uit diverse windstreken en leren daardoor best veel over de rest van de wereld. Ze praten met de vrijwilligers Engels en dat is goed voor hun taalontwikkeling.

Koen in Swaziland

Wat vond je van je basisplaats in Swaziland? Leuke plek om te verblijven? Goede accommodatie? Goede begeleiding?

Het dorp was erg leuk om te verblijven. Het was veel moderner dan ik had gedacht. Er was bijvoorbeeld een winkelcentrum waar je alles kon krijgen. De lodge ligt in een mooie natuurlijke omgeving met een prachtig uitzicht. En het fijne is dat er ook een zwembad aanwezig is.  Zo lekker op een warme dag! De lodge was mooi en comfortabel. Je ligt met 6 mensen op een kamer (stapelbedden) en er is een gemeenschappelijke ruimte waar je ’s avonds lekker kunt zitten. Elke avond wordt er voor je gekookt en dat smaakte prima. Soms een broodje hamburger en soms typisch Afrikaans eten. De begeleiding was goed. Ze zijn zeer betrokken en vinden het belangrijk dat de vrijwilligers zich thuis voelen.

Wat deed je naast het vrijwilligerswerk (in de weekenden/ ’s avonds)?

We hadden veel filmavonden samen of we waren op de patio aan het kaarten. In het weekend gingen we vaak samen uit eten en daarna gingen we soms naar een club. Lekker dansen met lokale mensen, helemaal leuk. We zijn ook nog een weekendje wezen ziplinen ergens in een National Park in de buurt. Fantastisch!

Koen in Swaziland ziplinen

Voor wie is deze reis geschikt, denk je?

Ik denk dat deze reis heel erg geschikt is voor jongeren die het totale plaatje van Afrika willen ervaren. Je gaat na het vrijwilligerswerk ook nog naar Mozambique, maar daar ben ik niet geweest omdat ik voor mijn studie bezig moest. Ik denk dat het heel leuk is voor een tussenjaar. Het is heel divers, je onderneemt veel activiteiten die allemaal goed geregeld zijn. En het is fijn dat er ter plekke goede begeleiding is. Ik heb het echt naar mijn zin gehad en ik heb Afrika goed leren kennen! Ik ga nog een keer terug voor de rest…

Koen in Swaziland spelen met de kids

Heb je vragen aan Koen? Je kunt hem mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Koen. We zullen dan de e-mail zo snel mogelijk naar hemdoorsturen.

Mail Koen!
#followyourdreams