single.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

USA – ESTA aanvragen

27-09-2019

Advertorial

ESTA aanvragen

Een ESTA aanvragen neemt slechts enkele minuten in beslag. Toch wordt dit regelmatig vergeten, wat voor veel problemen op de luchthaven kan zorgen. Zonder geldige ESTA kun je de Verenigde Staten namelijk niet in!

Vaak is het zo dat reizigers een reis boeken, en vervolgens krijgen te zien dat zij een visum moeten aanvragen. Het merendeel van de reizigers denkt ‘Doe ik later wel’, waardoor het vaak vergeten wordt tot het laatste moment. Waardoor er haastig nog snel een aanvraag wordt gedaan een dag van tevoren, soms zelfs op het vliegveld nog.

Dit kun je natuurlijk voorkomen door tijdig het ESTA formulier in te vullen. Veel instanties raden aan dit enkele maanden voor de reis te doen, wanneer de aanvraag dan wordt afgekeurd heb je nog tijd om een visum Amerika aan te vragen. Het visumproces neemt namelijk enkele weken in beslag, waardoor het kan betekenen dat je niet in de VS wordt toegelaten als je dit niet op tijd geregeld hebt.

Spoedaanvraag

Er zijn erg veel bedrijven die een ESTA spoedaanvraag aanbieden. Echter, dit is niet mogelijk. De overheid in Amerika mag altijd 72 uur doen over de verwerking van een aanvraag. Het is dus niet mogelijk om de aanvraag in een spoedprocedure te doen. Het kan ook dat er extra documentatie moet worden aangeboden, waardoor het proces nog langer kan duren. In de meeste gevallen wordt de ESTA reistoestemming wel toegekend in enkele minuten. Dit komt door het automatische keuringsproces, die jouw gegevens vergelijkt met bestaande databanken. Wanneer blijkt dat er iets niet in orde is, denk aan een crimineel verleden, dan wordt er documentatie opgevraagd of de ESTA wordt afgekeurd.

Vlag USA

ESTA afgekeurd?

Als de ESTA wordt afgekeurd, kan dit natuurlijk als een klap aankomen. Niet getreurd! Het is nog mogelijk om visum voor Amerika aan te vragen. Dit kun je doen door contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade, en hier een afspraak te maken. Het proces kan een aantal weken in beslag nemen. Hier moet je bepaalde documenten voor tonen:

  • Geldig paspoort, moet geldig blijven tot zes maanden na de vertrekdatum
  • Het aanvraagformulier, ingevuld
  • Pasfoto’s van de aanvrager
  • Fiscale documentatie
  • Ziektekostenverzekering bewijzen
  • Aantonen wat er in de VS zal gebeuren, met een retourticket om aan te tonen dat je van plan bent om binnen de termijn nog terug naar Nederland te reizen
  • Voor een werkvisum gegevens van de toekomstige werkgever, met aantoonbaar bewijs waarom jij specifiek aangenomen moet worden voor de baan
  • Voor een studie visum dezelfde gegevens van het instituut waar de studie gevolgd zal worden

Het is ook van belang dat alle gevraagde documentatie wordt meegebracht, anders is het mogelijk dat je wordt weggestuurd zonder gesprek. In dit geval zal het erg lastig zijn om alsnog een visum te verkrijgen. Wanneer er in het verleden overtredingen van een visum is opgetreden, of een afgekeurd visum, dan is het ook een stuk lastiger om het visum te ontvangen.
Het is nog steeds mogelijk, met ESTA maar ook een visum, dat de douane in de VS ervoor kiest om geen toegang te verlenen tot het land. Zij beslissen uiteindelijk of je het land wel of niet in mag. Daarnaast kun je ook verschillende vragen van de douane verwachten over jezelf en de reis.

#followyourdreams