Op reis met een allergie kan spannend zijn, maar het hoeft je zeker niet tegen te houden om de wereld te ontdekken. Of je nu last hebt van voedselallergieën, hooikoorts of een andere (medische) gevoeligheid, met de juiste voorbereiding kun je zorgeloos op pad. In deze blog delen we praktische tips, handige tools en persoonlijke ervaringen die jou helpen om veilig én ontspannen op reis te gaan met een allergie, waar je avontuur je ook brengt.
De sleutel tot relaxed reizen met een allergie is voorbereiding. Begin op tijd met het verzamelen van informatie over je bestemming. Zijn er medische voorzieningen in de buurt? Hoe zit het met de ingrediënten in lokale gerechten? Is het pollenseizoen als jij er bent? Hoe zit het met hygiëne en netheid in accommodaties? Maak hier bijvoorbeeld een lijst van in je notities. Maak ook een checklist voor wat je mee moet nemen: van medicatie en epi-pen tot anti-allergiehoezen of snacks waar je zeker tegen kunt.
Neem onmisbare producten en noodmedicatie ook zeker mee. Het is namelijk mogelijk dat bepaalde producten niet in je vakantieland verkrijgbaar zijn. Vraag deze producten aan in Nederland, zodat je voldoende producten mee hebt op reis. Sommige landen hebben regels over het invoeren van voedingsmiddelen en/of medicijnen. Op de website van de ANWB staat hierover informatie per land.
Wanneer je gaat vliegen of de douane passeert, kan een medisch paspoort van pas komen. Maar ook in noodgevallen is het ontzettend handig om bij je te hebben. In zo’n paspoort staan niet alleen je persoonlijke gegevens, maar ook belangrijke info over je allergie of aandoening: welke stoffen je moet vermijden, welke symptomen kunnen optreden, en de contactgegevens van je huisarts. Zo kunnen hulpverleners snel en gericht handelen als dat nodig is.
Communicatie over je allergie is heel belangrijk en wij snappen dat je niet altijd de taal spreekt. Op deze website kun je handige lijsten vinden voor op reis, in 30 talen. Dit maakt het makkelijker om jouw allergie kenbaar te maken. Ook een vertaal-app kan hierbij heel handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan Google Translate of AllergySmartz. Zo sta je nooit met een mond vol tanden. Tip: ben je allergisch voor één product, zorg ervoor dat je dan ook een foto kan laten zien. Zo kan het bijna niet misgaan!
Het kan ook handig zijn om een voedselallergiepas te bestellen. Daarop kun je alle persoonlijke en allergie informatie laten zetten. Dit kan je bijvoorbeeld laten doen via deze site.
Reis je met een reisorganisatie? Vraag dan vooraf of zij rekening kunnen houden met jouw dieetwensen of allergieën. Ook bij ons is er veel mogelijk, maar laat het vooraf wel even weten. Dan gaan wij direct voor jou kijken of we iets kunnen betekenen.
Het is daarnaast slim om altijd een eigen ‘noodrantsoen’ mee te nemen voor het geval er vertraging is of er toch geen geschikte maaltijden beschikbaar zijn bij aankomst.
Tijdens een vliegreis wordt vaak een maaltijd geserveerd. Informeer vooraf of deze aangepast kan worden aan jouw dieet of allergieën, voor veel diëten is dit meestal mogelijk. Neem voor de zekerheid ook eigen eten mee, zeker als je dieet heel specifiek is. Zorg er dan wel voor dat bederfelijke producten goed gekoeld blijven in een koeltas(je). Vraag van tevoren na welke voorzieningen er aan boord zijn voor het koelen, bewaren of opwarmen van je eten. Denk ook alvast na over mogelijke besmettingsrisico’s met stoffen die je moet vermijden. Eenmaal aan boord is het slim om het cabinepersoneel te informeren en uit te leggen wat je nodig hebt. Vooraf kan je via het boekingsformulier al aangeven wat je nodig hebt.
Wat medicijnen betreft: verdeel deze over meerdere bagagestukken, bijvoorbeeld je handbagage, ruimbagage en eventueel de tas van een reisgenoot. Mocht er iets kwijtraken, dan heb je in elk geval nog een deel bij je. Zo reis je net wat relaxter en beter voorbereid.
Klik hier om terug te gaan naar onze reistips.