single-faq.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk: Hoe zit het met vaccinaties?

De vaccinaties voor je reis zijn vaak niet het leukste deel van je voorbereidingen, de meeste mensen worden niet zo blij van deze soms gemene prikken. Het is echter wel Ć©Ć©n van de belangrijkste onderdelen van je reisvoorbereidingen. Welke vaccinaties je nodig hebt voor welk land zijn heel erg afhankelijk van je reisplannen. Ga je naar de jungle? Verblijf je veel in een grote stad die vrij hoog ligt? Ga je vrijwilligerswerk doen in een wildlife project? Blijf je in Ć©Ć©n land, of bezoek je ook een buurland?

Advies over vaccinaties: we willen wel, maar mogen niet!

Voor ons als programmacoƶrdinatoren is het erg lastig om aan te geven welke vaccinaties je precies nodig zult hebben voor je reis. Wij kunnen natuurlijk wel spreken vanuit onze ervaringen, maar voor een uitgebreid vaccinatieadvies verwijzen wij onze deelnemers altijd door naar instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Zo zou je hiervoor naar de GGD bij jou in de buurt kunnen gaan, maar je zou ook advies in kunnen winnen bij je huisarts. Sommige huisartsen zijn ook bevoegd om reisvaccinaties te geven.

Om een idee te krijgen van de vaccinaties die je ongeveer nodig zult hebben voor je reis kun altijd eens kijken op de website van het Landelijk Coƶrdinatiecentrum Reizigersadvisering; www.lcr.nl.

Vergoed of niet?

Vaccinaties worden door sommige zorgverzekeraars (voor een deel) vergoed. Het is altijd aan te raden om even na te kijken wat de regels hiervoor zijn bij jouw zorgverzekering. Mocht je reisplannen aan het maken zijn voor een volgend jaar zou je nog kunnen vergelijken wat de vergoedingen hiervoor zijn bij andere verzekeraars, en wellicht kunnen switchen van verzekering.

Geen 100% garantie

Natuurlijk kunnen vaccinaties niet 100% voorkomen dat je ziek wordt tijdens je reis. Ter plekke is het belangrijk om zelf te voorkomen dat je ziek wordt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door; geen water uit de kraan te drinken, maar water uit flessen waarvan de dop geseald is, geen ijsblokjes in je drinken te doen (tenzij ze van gekookt- of van flessenwater zijn gemaakt), door je eten goed gaar te laten worden en eventueel wat langer te laten koken, door regelmatig je handen goed te wassen, door je goed te beschermen tegen muggen… En door nog vele andere maatregelen! Gebruik vooral je gezonde verstand.

Zelfs ondanks alle voorzorgen kun je helaas nooit helemaal voorkomen dat je ziek wordt. Zo zul je in bepaalde landen bijvoorbeeld bijna altijd in aanraking komen met de alom bekende ‘reizigersdiarree’. Zorg dat je altijd een goede reisapotheek bij je hebt zodat je snel kunt handelen, mocht dit nodig zijn. Hier moet o.a. paracetamol in zitten, diarreeremmers, ORS etc. Bij de apotheek en bij verschillende outdoorwinkels kunnen ze je helpen om je reisapotheek samen te stellen.

Thuisvaccinatie.nl: thuis op je eigen bank!

Nog handiger is het natuurlijk om je vaccinatieadvies Ć©n je vaccinaties thuis te krijgen. Meer informatie hierover kun je vinden bij Thuisvaccinatienl. Via deze website kun je een afspraak maken met een arts. Deze arts komt op de dag en het tijdstip waar jij voor kiest bij je huis of op je werk om jou je vaccinaties te geven. Kan niet makkelijker!

Thuisvaccinatie is een uitstekekend alternatief voor de GGD of andere vaccinatiecentra; zij komen langs wanneer het jou uitkomt!

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinaties en reisadvies bij je thuis
  • afspraken buiten kantooruren of in het weekend mogelijk
  • vaccinaties worden gegeven door erkende artsen
  • vergoeding is meestal (deels of geheel) mogelijk (afhankelijk van je zorgverzekering)
#followyourdreams