single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Fa Waka Amazone! - Yvette Teeselink

Fa Waka (hallo),

Suriname en bestemming vol geschiedenis en prachtige natuur! Een plek waar je gewoon Nederlands kan blijven praten, en ook met euro’s kan betalen als je dat wilt. En waar je naast de overheerlijke Roti, ook andere internationale gerechten kan proeven door de gemengde bevolkingsgroep die daar woonachtig is.

Ik heb genoten van mijn tijd in Suriname. De stad Paramaribo ademt volop geschiedenis uit. Persoonlijk vind ik het geen ”mooie” stad. Er is in mijn ogen veel armoede en verval. De koloniale gebouwen die nog in takt zijn, geven sfeer aan Paramaribo en vertellen hun verhaal. Maar misschien ben ik er ook wel te kort geweest om er echt een goede indruk van te krijgen.

Suriname

De natuur in Suriname is prachtig. Wist je dat Suriname uit maar liefst 85% tropisch regenwoud bestaat!

Mijn hoogtepunt van de reis vond ik ook de dagen dat ik de Amazone in ging! Het was ruim 3 uur rijden met een busje om naar de haven te komen en vanuit daar was het nog zo’n 4 uur varen met een houten korjaal om bij de accommodatie diep in het tropische regenwoud te komen. Ik heb onderweg mijn ogen uitgekeken. Langs de oevers wonen de marrons. De marrons van Suriname zijn de afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden zich in het Surinaamse binnenland. Je ziet de vrouwen de was doen in het water. De kleine kinderen zijn daar heerlijk aan het spelen. Er wordt vis gevangen door de oudste kinderen en de jonge mannen frissen zich na weer een warme dag op in de rivier. Zo mooi om te zien hoe zij daar leven. Nog zo een met de natuur.

Ik heb ter plekke twee vrijwilligerswerkprojecten bezocht. Huize Margriet en Huize TylTyl. Huize Margriet is een verzorgingstehuis voor ouderen. Een knus complex met leuke tuintjes rondom. Sommige ouderen die hier wonen, wonen nog zelfstandig en hebben nog een eigen auto waar ze mee op pad gaan. Andere ouderen hebben wel verzorging nodig en zijn afhankelijk van de zorg van de zusters. Als vrijwilliger kan je bijvoorbeeld meehelpen in de zorg. Of misschien heb je wel andere kwaliteiten die je hier goed in kan zetten!? Xaveer bijvoorbeeld, een deelnemer van ons die ik hier ter plaatse ontmoette, hielp het tehuis bijvoorbeeld mee met het maken van mooie foto’s om zo hun website te optimaliseren. Alle hulp is hier meer dan welkom. Huize TylTyl is een opvang voor jonge kinderen (7 tot en met 14 jaar) die een lichamelijke en/of geestelijke beperking hebben. Zij wonen hier om zo de juiste zorg te kunnen krijgen en om speciaal onderwijs te kunnen volgen op de nabijgelegen school (op beide locaties kan je als vrijwilliger aan de slag, op het schooltje en op de opvang). Om de zoveel dagen gaan de kinderen weer even terug naar huis. Sommige kinderen wonen diep in het binnenland. Een erg mooi en dankbaar project om te helpen.

Ook heb ik een bezoekje gebracht aan het vrijwilligershuis. Een groot koloniaal huis, met een kleine tuin en een zwembadje. Gelegen in een lokale volksbuurt, met hobbelige zandweggetjes die je naar het huis begeleiden. Verwacht hier geen luxe. Je hebt hier je eigen slaapkamer met hoogslaper en bureautje. Je deelt de eenvoudige douche met anderen. Er is een gezamenlijk woonkamertje en een keuken. Wifi is in het huis aanwezig. Wil je iets ondernemen in de buurt, dan dien je dit per fiets te doen, of per bus. Xaveer (onze deelnemer) deed alles met de bus, dit vond hij zelf prettiger.

Een leuke mix bij dit programma is, dat je tussendoor ook gave excursies gaat doen. Een leuke manier om meer van Suriname te zien. Je gaat naar Brownsberg en Ston Eiland, dolfijnen spotten in de buurt van Commewijne rivier en een paar dagen de Amazone in naar het Anuala Nature Resort. Hoe gaaf!

Suriname, een bestemming waar je voor kies wanneer je nieuwsgierig bent naar de Surinaams cultuur. Misschien komen je roots hier wel vandaan en ga je op familiebezoek en wil je je reis verdieping geven door daarna vrijwilligerswerk te gaan doen?! Of je bent gek op natuur en vind het heerlijk om op avontuur te gaan, hikes te maken, verkoeling te zoeken bij een van de watervallen, of even een paar dagen afgezonderd te zijn van de rest van de wereld en de Amazone in te duiken (er is daar veelal geen wifi)?! Heerlijk toch.

Ik adviseer diegene die voor deze bestemming kiezen wel dat ze zelfstandig zijn, bij voorkeur al wat ouder en reiservaring hebben.

Laat je Nederlands bril lekker thuis, alles gaat hier anders. Ook tijd heeft hier een hele andere betekenis. Wat later op komen dagen dan de afgesproken tijd, is daar meer regel dan uitzondering. Ook op de projecten. Kom je een dag niet, geen probleem. Kom je alleen in de middag, ook goed. Eigen initiatief is hier erg belangrijk. Wil je iets geregeld hebben, dan zorg je hier zelf voor. Je dient ook zelf naar het project te komen. Dit kan door de fiets te gebruiken die na aankomst voor je klaarstaat (fietsen in Paramaribo is wel een uitdaging), of je pakt de lokale bus. Je zorgt ook voor je eigen eten. Je doet je eigen boodschapjes bij de lokale supermarkt en gaat zelf koken. Of je bestelt eten. Of gaat lekker uit eten (weet dat Suriname geen goedkope bestemming is).

Houd er ook rekening mee dat je ter plaatse misschien wel de enige vrijwilliger bent, of je bent daar met misschien nog een klein handje vol deelnemers. Vandaar dat zelfstandigheid ook erg belangrijk is. Maar weet dat je altijd de gezelligheid op kan zoeken van de jonge studenten die voor hun studie een paar maanden in Suriname verblijven om daar stage te lopen. Hun accommodatie bevind zich een stuk verderop. Hier kan je altijd naar toe gaan als je dat wilt. Af en toe organiseert onze partnerorganisatie bij hun accommodatie gezellige BBQ avonden in de tuin, om elkaar zo wat beter te leren kennen. Zo kan je wellicht ook samen leuke dingen ondernemen in je vrije tijd.

Onze collega’s in Suriname zijn toppers! Zij zullen je ter plaatse met open armen ontvangen en ze zullen zorgen dat het je aan niets ontbreekt en je hier een onvergetelijke tijd zult gaan beleven!

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bestemming? Check dan deze link! Of plan een afspraak. Ik vertel je er graag meer over!

Liefs, Yvette

#followyourdreams