single-travel_stories.php
App ons
Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Een droom die werkelijkheid wordt - Lieke Oliemulder

Eindelijk had ik het programma Au Pair in America geboekt via Activity International. Wat spannend!! Nu gaat het allemaal gebeuren. De reis die ik al een aantal jaren wilde doen. Amerika op een andere manier ontdekken dan alleen de mooie plekken zien. Hoe is het om in Amerika te wonen en te werken? Ik mag nu mijn droom waarmaken. Begin mei was het eindelijk zover. Mijn profiel was af en deze werd online gezet. Nu was het afwachten voor mij. Als het maar even kon, mijn email checken of ik al een email had van een gezin.

En toen was daar eindelijk mijn eerste email van een gezin. Toen werd het wel erg spannend allemaal! Na een aantal gesprekken met verschillende families, heb ik de knoop doorgehakt hoe moeilijk deze ook was: Op 20 juli 2014 zal ik vertrekken naar New York, om vervolgens op 25 juli 2014 door te vliegen naar Honolulu, Hawaii!! WAAAT?? Ja, echt. Ik ga naar Hawaii!! Het is ongelooflijk maar waar! Een gezin met drie kinderen. Twee jongens van negen, één met ADHD en Autisme, en een meisje van één. Alles wat ik graag wou!

Au Pair Amerika au pair Lieke in hawaii

Het is dan eindelijk zover. Vrijdag en Zaterdag met veel tranen afscheid genomen van mijn vriendinnen en vandaag zal ik dan ook afscheid moeten nemen van mijn familie. Dit is niet makkelijk. Samen met de adrenaline die door mijn lijf giert, vraag ik me toch ook af waarom ik dit nu doe. Waarom dacht ik dat ik een jaar zonder al deze belangrijke mensen kon leven? Met veel tranen en lange knuffels, zie ik nog een laatste glimp van ze als ik dan eindelijk door de douane ben. Nu kan het echt beginnen!!

De week in New York was super leuk. Ook al waren de dagen soms erg lang, het was zo leuk en spannend om meiden van over de hele wereld te ontmoeten. Zuid-Afrika, Thailand, China, Duitsland, Zweden, Polen, Spanje, Nederland, etc. Op de dinsdagavond was het zover om ook eindelijk New York City te ontdekken. Met afgeladen volle bussen zijn we richting het centrum gegaan. Geweldige plekjes gezien, maar zal ooit nog een keer terug moeten om de tijd te nemen deze geweldige stad te ontdekken. Na deze intensieve week vol informatie in het Engels, was het dan eindelijk vrijdag 25 juli 2014. Een vlucht van 10 uur voor de boeg, maar wat kijk ik er naar uit om eindelijk het gezin te ontmoeten. Zullen ze er hetzelfde uitzien als op skype? Zal het complete gezin mij opwachten op het vliegveld? Hoe zullen de kinderen op mij reageren en ik op hen? Zal het gezin echt zo leuk zijn als ik denk? Zoveel vragen die bij een warm welkom met het gezin in één klap weg waren. Ik werd met een warme “Aloha” en een knuffel ontvangen door mijn Hostmom.

Dan begint er een nieuw leven. Je moet je een nieuwe cultuur meester maken, dit ging natuurlijk niet van een leien dakje. Amerikanen hebben andere gewoontes en zijn toch ook wel anders in de omgang dan wij Nederlanders. Mijn “Cultural Shock” had te maken met het eten. Ik dacht dat het Amerikaanse eten niet zo veel verschilde van het Nederlandse eten. Ik dacht dat ik wel ongeveer wist waar het Amerikaanse eten uit bestond. Ik vond het dan ook heel raar om te zien dat zij twee keer per dag warm aten en combinaties die zij maakten waren voor mij heel raar. Het heeft voor mij wel even tijd gekost om hier aan te wennen, maar als je hier één keer door heen bent is niets meer raar en ga je deze gewoontes ook zelf overnemen. Dit is voor iedereen anders en de één zal er meer moeite mee hebben dan de ander, maar het is het zo waard om hier door heen te gaan ook al kan het best zwaar zijn.

Au Pair Amerika au pair Lieke met vriendinnen

Naast de cultuur, wou ik natuurlijk ook nieuwe vrienden maken. Een jaar alleen is toch ook wel heel alleen. Ik leerde al snel een au pair kennen die kwam uit England en woonde maar 10 minuten bij mij vandaan. Wat heb ik veel mogen beleven met haar! Ieder weekend er op uit om een nieuw gedeelte van het eiland te ontdekken. Feestdagen die in Nederland of Engeland gevierd werden maar hier niet, brachten we samen door om elkaar af te leiden en te steunen. Maar natuurlijk zijn we ook op een trip geweest. Beiden keken we hier zo naar uit en wat waren we blij toen het zover was. Een ander eiland ontdekken; the Big Island of Hawaii. Wat hebben wij genoten! In Januari 2015 kwam er een nieuwe Duitse Au Pair. Toen kon het feest pas echt beginnen. We hebben samen de gekste dingen meegemaakt. Ook al wonen we nu in andere landen, ik weet zeker dat we elkaar snel weer zien en weer te leuke avonturen aan gaan met elkaar.

Au Pair Amerika au pair Lieke met dolfijn

Tijdens mijn jaar heeft de familie mij zoveel mooie dingen laten zien en ervaren. Ik heb meer mogen leren over het eiland Oahu, de hawaiiaanse cultuur maar ook de Amerikaanse cultuur. Mijn familie nam me mee naar andere eilanden op vakantie en ik heb met hen de feestdagen mogen vieren. Vooral Halloween vond ik super. Ons thema: Scooby Doo. Mijn Hostmom als Daphne, mijn Hostdad als Fred, 1 van de tweeling als Shaggy, de andere als Scooby, het meisje ging als Scrappy-Doo en ik als Velma. Samen langs de deuren met vrienden van de familie, een parade meelopen, huizen die versierd waren en natuurlijk ook buren die verkleed waren.

Rond Kerst kwamen mijn ouders en twee broertjes op bezoek. Zij konden verblijven in het huis van mijn Hostfamily en konden dus ook met eigen ogen zien waar ik verbleef en hoe mijn leven hier was. Het was super dat ze er waren. In twee weken tijd hen zoveel mogelijk de mooie plekjes op het eiland laten zien. Het afscheid was ook toen weer heel zwaar. Afscheid nemen is niet echt mijn ding!

Liele met gastfamilie tijdens Kerst

In maart 2015 kreeg ik de brief van Au Pair in America. Of ik een beslissing wou maken of ik nog langer wou blijven of niet. Ik heb gedurende mijn jaar heel erg getwijfeld, maar uiteindelijk toch gekozen om naar huis te gaan. Na het bezoek van mijn ouders realiseerde ik mij nog meer hoe erg ik mijn familie en vrienden van thuis miste en heb ik het besluit genomen om na een jaar weer naar huis te gaan. Toen het 20 juli 2015 was en mijn laatste dag aangebroken was, heeft de familie gevraagd of de kok speciaal voor mij wou koken. Ze hadden een fotoalbum laten maken van het afgelopen jaar voor mij. Natuurlijk had ook ik cadeautjes voor ze.

Au Pair Amerika au pair Lieke halloween

De andere ochtend zou mijn vriendin mij ophalen en naar het vliegveld brengen en had ik nog even een paar laatste minuutjes met de kinderen. Heel bijzonder en heel moeilijk om vervolgens in de auto te stappen en naar het vliegveld vertrekken. Maar toch ook was ik blij, want er stond nog een ander avontuur te wachten: Mijn reismaand! 4 weken lang reizen door Amerika; precieze bestemming de West Coast en Florida. Ik heb hier enorm van genoten en heel veel mooie plekken gezien zoals LA, Las Vegas, San Francisco, Grand Canyon, Miami, Everglades, Key West, etc. Een mooie afsluiter van een geweldig jaar. Op 18 augustus 2015 was het dan zo ver om terug te vliegen van Miami naar Amsterdam. Met een kleine vertraging kwam ik 19 augustus dan ook aan in Amsterdam, waar ik werd opgewacht door mijn ouders, broertjes en vriendinnen met een spandoek en oranje accessoires. Nu, een aantal weken later, ben ik weer aardig gewend aan het Nederlandse leven. Het voelt als van ouds, alsof ik niet weg ben geweest.
Lieke Olimulder

Heb je vragen aan Lieke? Je kunt haar mailen!

Stuur je mail naar Activity International en vermeld daarbij dat je een vraag hebt voor Lieke. We zullen dan de e-mail zo snel mogelijk naar haar] doorsturen.

Mail Lieke!
#letsmakememories