Enkele weken geleden stuurden we Esmee een berichtje met de vraag hoe haar reis en het vrijwilligerswerk in Cambodja en Bali geweest was. We waren benieuwd naar haar verhalen en waren in de veronderstelling dat ze net weer thuis was gekomen. We kregen meteen een berichtje terug: “Ik ben nog helemaal niet thuis, ik zit op Java! Ik heb nog een paar weekjes aan mijn reis vast geplakt en kom gauw thuis.” Kijk, dat zijn de leuke verassingen die we elke dag weer van onze reizigers krijgen. Eenmaal thuis is ze zo lief geweest om bijna meteen dit leuke reisverslag te maken én ons deze foto’s te sturen. Worden we blij van! Dank je wel lieve Esmee en succes met je volgende reis die je al aan het plannen bent. Als we je ergens mee kunnen helpen…je weet ons te vinden!
Mijn naam is Esmee, ik ben 22 jaar en in de periode januari tot en met april 2019 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Cambodja en Bali, Indonesië. Naast vrijwilligerswerk heb ik ook nog gebackpackt door Bali en Java. Uiteindelijk ben ik drie maanden van huis geweest. Ik heb altijd al vrijwilligerswerk willen doen, het liefst in Azië. Vorig jaar zomer ben ik afgestudeerd als HBO-verpleegkundige en in september 2019 start ik met een master, dus ik heb nu een soort tussenjaar. Alle redenen voor mij om drie maanden vrijwilligerswerk te doen. Ik wilde graag naar twee landen en de keuze voor Cambodja en Indonesië was gauw gemaakt. In beide landen was ik namelijk nog nooit geweest en uit de verhalen die ik over beide landen had gehoord en gelezen, maakte ik op dat ik er absoluut een keer heen wilde.
Ik besloot eerst naar Cambodja en daarna naar Bali te gaan, omdat het project in Cambodja iets intensiever zou zijn dan dat op Bali. Het project in Cambodja, in de stad Siem Reap, was een ‘project op maat’. Ik moest aangeven waar mijn interesses en expertises liggen en op basis daarvan ging de partner in Cambodja op zoek naar een geschikt project. In totaal heb ik zes weken vrijwilligerswerk gedaan in Cambodja. In de eerste instantie zou ik gezondheids- en hygiënevoorlichting gaan geven aan alle klassen van Children’s Dream, een NGO-school (= een school die niet gesponsord wordt door de regering) in Siem Reap. Tijdens mijn tweede dag bleek echter dat een andere vrijwilliger die in de kindergarten vrijwilligerswerk deed, voor lange tijd uit de running zou zijn. Mij werd gevraagd of ik haar plek in de kindergarten over kon nemen. Dat vond ik geen probleem. In de kindergarten zitten 14 kinderen in de leeftijd van 3 en 4. Ik gaf, samen met een Khmer (Cambodjaanse) docent, van maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 les in de kindergarten. De kindergarten was ook van 08.00 tot 10.00 open, maar op die tijden gaf ik Engelse les aan de ABC-klas, voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze kinderen waren pas net begonnen met het leren van Engels. Een grote uitdaging, maar ontzettend leuk!
Omdat ik mijn healthcare & hygiene project niet kon uitvoeren op de manier waarop ik dat in de eerste instantie voor ogen had, besloot ik alternatieve lessen rondom gezondheidseducatie te organiseren. Zo heb ik een ‘First Aid’-les gegeven (een soort EHBO-cursus) en heb ik de kinderen uit de kindergarten een les gegeven over tandenpoetsen en handen wassen. Beide waren een groot succes! De maandag tot en met de vrijdag stonden in het teken van vrijwilligerswerk, maar in het weekend had ik vrij. Die tijd heb ik gebruikt om andere steden en gebieden in Cambodja te bezoeken. Zo ben ik een weekend in de steden Phnom Penh en Battambang geweest en heb ik een hele dag door het tempelcomplex van Angkor gewandeld.
Van het begin tot het eind heb ik van Cambodja genoten: de vriendelijke mensen, het overheerlijke eten, de lieve kindjes op mijn project, het heerlijke weer, alles was fantastisch! En toen mijn tijd in Cambodja erop zat, vloog ik naar Indonesië voor mijn volgende avontuur, op Bali! Ik ben een week voordat mijn project begon al naar Bali gegaan. Die week heb ik gebruikt om te wennen aan een ander land en om alvast een groot deel van Bali te zien. Een van mijn beste vriendinnen studeert een half jaar op Bali en samen hebben we de hele week de toerist uitgehangen. Het was een goede keuze, want nu kon ik met frisse energie beginnen aan een nieuw project.
Toen ik aankwam bij het vrijwilligershuis in Pejeng, een halfuurtje van Ubud vandaan, ontdekte ik al veel verschillen met Cambodja. Nu zat ik in een groot vrijwilligershuis met veel andere vrijwilligers (in Cambodja was ik met 8 anderen, nu met 20 en later zelfs 30!), er werd drie keer per dag voor ons gekookt (in Cambodja moest ik de deur uit voor mijn lunch en avondeten) en ik zat in de middle of nowhere (in Cambodja zat ik in de meest toeristische stad van het land). Vanaf het eerste moment voelden de andere vrijwilligers als mijn familie. Bovendien was ik nu met mensen uit allerlei landen en was Engels de voertaal, dus ik heb mijn Engelse taalvaardigheden sterk verbeterd.
Ik heb in totaal vier weken in Pejeng gezeten. De eerst week was een introductieweek om de andere vrijwilligers goed te leren kennen. Daarna heb ik twee weken mijn project gedaan en de laatste week was een adventure week waarin ik samen met nog vier andere vrijwilligers allerlei activiteiten heb gedaan, zoals raften, een vulkaan beklimmen en mountainbiken. Ik wist van tevoren nog niet bij welk project ik me aan zou gaan sluiten. Toen bleek een van de andere vrijwilligers, een Noors meisje van mijn leeftijd, net als ik verpleegkundige te zijn. Zij had zich al wel aangemeld voor een specifiek project, namelijk Healthcare Education. Dat klonk voor mij als muziek in de oren. We gaven bij de coördinatoren aan dat wij graag samen de Healthcare lessen wilden verzorgen en tot mijn grote vreugde was dat akkoord.
Uiteindelijk heb ik twee weken lang drie uur per dag Healthcare Education lessen gegeven op verschillende universiteiten en middelbare scholen (high school). We hebben diverse onderwerpen behandeld, waaronder HIV/AIDS, seksuele voorlichting, alcoholgebruik en rookgedrag en hygiëne. We hebben zelfs reanimatielessen gegeven. Het was ontzettend leuk om te doen, vooral omdat de studenten oprecht geïnteresseerd waren. Tijdens dit project heb ik ontdekt hoe leuk ik het vind om als docent voor de klas te staan.
Omdat we alleen in de ochtend lesgaven en dan de rest van de dag niet zoveel meer te doen hadden, mochten we in de middag nog een uur lesgeven in de kindergarten van de lokale partnerorganisatie. Dit was wel wat verschillend met de kindergarten in Cambodja, maar wederom heb ik zo genoten van alle kinderen die zo puur natuur en zonder schaamte op ons af kwamen rennen en ons iedere keer weer een glimlach bezorgden (en een piep in de oren, want gillen kunnen ze ook goed). Ook op Bali gaf ik les van maandag tot en met vrijdag en had ik dus in het weekend de tijd om het eiland te bewonderen. Ik heb dolfijnen gespot, door canyons gelopen, een cooking class gedaan, rijstterrassen en watervallen bezocht, gezwommen in de mooiste zwembaden, gefietst, geraft en zelfs een vulkaan beklommen. Het was werkelijk fantastisch!
Na mijn vijf weken Bali besloot ik nog voor twee weken in mijn eentje door te reizen naar buureiland Java, over land, helemaal van oost naar west. Per auto en per trein. Op Java heb ik de meest prachtige dingen gezien en gedaan: de vulkanen Kawah Ijen en Mount Bromo beklommen, de tempels Borobudur en Prambanan bezocht, treinreizen gemaakt dwars door rijstterrassen en langs bergen, door theeplantages gelopen en zwavel ingeademd bij een kratermeer met blauw water en dode bomen. Een geweldige afsluiter van een prachtig avontuur!
Ik kan niet zeggen welk land en welk project ik leuker vond. Zowel Cambodja als Indonesië en alle projecten waren namelijk op zichzelf fantastisch en totaal verschillend van elkaar. Beide hadden hun eigen charme, hun wat minder leuke en juist geweldige kanten en hun eigen schoonheid. Maar één ding weet ik zeker, en dat is dat beide landen mijn hart hebben gestolen en dat deze drie maanden de mooiste en meest waardevolle maanden uit mijn hele leven zijn geweest.