singular.php
Bel of app
me terug

Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk met dieren in Afrika

Onderzoek naar wilde dieren en natuur in Zuid-Afrika

Meten is weten. Een behoorlijk cliché maar niets minder is waar. Je kunt wel een Research and Conservation project starten met de bedoeling om bedreigde diersoorten en natuurreservaten te beschermen en te behouden, maar je zult toch eerst moeten bekijken wat precies het probleem is en hoe dat probleem veroorzaakt wordt. En dat is precies wat er bij de verschillende wildlife projecten in Zuid-Afrika gebeurt.

Gegevens verzamelen!

Door antwoord te krijgen op vragen als hoe bepaalde diersoorten zich voortbewegen, wat en wie ze eten, waar ze hun kleintjes op de wereld zetten en waar stropers actief zijn, kunnen we ook weten waar we de bedreigde diersoorten kunnen helpen. Het is erg belangrijk om inzicht te krijgen in de dierenwereld en te weten hoe alles functioneert. Met de verzamelde gegevens kan bijvoorbeeld een planning worden gemaakt voor het herintroduceren van bepaalde diersoorten. Of juist het verwijderen ervan. En dat alles om het voortbestaan van de diersoorten te kunnen garanderen.

Meehelpen in Zululand? Dat kan als vrijwilliger!

Als vrijwilliger kun je meehelpen op één van de projecten in Zuid-Afrika . Zo is er het  Kwazulu Big 5 project in Kwazulu Natal (Zululand). Een met internationale prijzen bekroond natuurproject en ook nog eens erkend door het Wereld Natuur Fonds. Zululand is één van de meest authentieke en traditionele plekken van Zuid-Afrika.

Krugerpark en Welgevonden

Iets noordelijker is het Kruger Research and Conservation project. Dit project bevindt zich in prachtige, veelzijdige gebied dat nog groter is dan het Kruger National Park. Het  beslaat namelijk ook nog eens de natuurgebieden die rondom het National Park heen liggen. Ook hier kun je meehelpen en is het doel om te kijken hoe de aanwezige dieren (over)leven in dit gebied zonder dat de oorspronkelijk natuur verloren gaat en zonder dat zij zelf als diersoort ten ondergaan. Daar vlakbij bevindt zich het Cheetah and Wildlife Conservation project. Ook al zo’n top project. Misschien wel gezien toen Freek Vonk hier op bezoek was.

Een gedegen onderzoeksproject is er ook in de buurt van Johannesburg: het Welgevonden Conservation and Research project.  Dit natuurgebied ligt in het hart van de Waterberg area, wat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosphere Reserve. Het is een behoorlijk groot, vredig, puur en o-n-g-e-l-o-o-f-l-ij-k mooi natuurgebied. En ook hier houd je je als vrijwilliger vooral bezig met het uitvoeren van veldonderzoek en monitoring van wilde dieren.

Ook wildlifeprojecten buiten Zuid-Afrika

Naast de projecten in Zuid-Afrika zijn er ook nog een aantal andere Research and Conservation projecten in Afrika die zeer de moeite waard zijn en waar ze vrijwilligers goed kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het Wildllife Conservation and Community project in Kenia waar je als vrijwilliger helpt om samen met de Massaï een juiste balans te vinden tussen hun eigen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving.

In Namibië zijn er ook verschillende projecten zoals het Wildlife Rehab and Research project of het Namibia Expedition project. Allebei erg bijzondere projecten op en wonderschone locatie!

Meer een liefhebber van zon, zee, strand en de onderwaterwereld? Dan kun je als vrijwilliger ook aan de slag bij de onderzoeksprojecten in Mexico, Fiji  en de Seychellen. Minstens zo bijzonder en even hard nodig!

Bekijk hieronder de verschillende projecten op het gebied van Conservation and Research

#letsmakememories