single-product.php

Zanzibar: onderwijs- en communityprojecten

Vrijwilligerswerk op een tropische locatie

Vlak voor de kust van Tanzania ligt het voormalige slaveneiland Zanzibar. Lange witte stranden, de geur van exotische specerijen, de oproep vanaf de minaretten in de oude hoofdstad Stone Town. De unieke mengeling van Afrikaanse, Oosterse en Arabische culturen vind je overal terug. Maar tropisch paradijs of niet: Zanzibar heeft ook te kampen met gebrek aan goed onderwijs en werkloosheid. Vandaar dat vrijwilligers uit de hele wereld van harte welkom zijn om de situatie te verbeteren! Zwemkleding en zonnebril niet vergeten!. Wedden dat hier je mooiste herinneringen worden gemaakt?!

 • 2 tot 8 weken
 • Project is het gehele jaar geopend (maar let op lokale schoolvakanties)
 • Zon, zee en strandbestemming!
0.00

Tanzania – Zanzibar: onderwijs en community

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Voordat je met het vrijwilligerswerk begint, krijg je eerst een korte introductie. De eerste dag word je wegwijs gemaakt in de omgeving, bezoek je relevante plekken en maak je kennis met de begeleiders en andere vrijwilligers. Er zijn veel sociale contacten tussen de vrijwilligers onderling. Je kunt ‘s avonds na het vrijwilligerswerk heerlijk je ervaringen uitwisselen met anderen, of nog even naar het strand gaan. Als je meer van Tanzania wilt zien, kan onze organisatie ter plaatse diverse excursies voor je organiseren, zoals een safari, snorkel- of dolfijnenexcursie.

Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar groep vrijwilligers

Vrijwilligerswerk: ‘s ochtends lesgeven en ‘s middags community project

Je woont en werkt in het kleine, pittoreske kustplaatsje Jambiani, dat bekend staat om zijn lange witte stranden. Het vrijwilligerswerk bestaat ‘s ochtends uit lesgeven of educatieve ondersteuning op bijvoorbeeld een basisschool of middelbare school. ‘s Middags kun je hier ook weer aan de slag, maar je kunt je ook inzetten voor lokale community projecten. Je werkt 6 tot 7 uur per dag en je bent meestal in het weekend vrij. In overleg met onze partnerorganisatie bekijk je ter plekke waar je het beste ingezet kunt worden. Ook tijdens de vakantieperiodes is er volop werk, alleen zal de focus dan wat minder op lesgeven liggen. Je zult dan meer met opknap- en onderhoudswerk bezig zijn.

Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar onderwijsproject

Het vrijwilligerswerk bestaat ‘s ochtends uit lesgeven of het geven van educatieve ondersteuning. Het onderwijs is op laag niveau, de klassen zijn overvol en de voorzieningen zijn slecht. Je werkzaamheden bestaan uit onder andere lesgeven, activiteiten organiseren maar ook¬† het opknappen van schoolgebouwen kan soms tot je werkzaamheden horen. Je kunt aan de slag gaan op de volgende locaties:

 • Kleuterscholen
  Er zijn een paar kleuterscholen in Jambiani. Je kunt helpen door Engelse les te geven aan de kinderen en leraren. En tekenen, schilderen, spelletjes doen en liedjes zingen met de kinderen.
 • Basisscholen en middelbare scholen.
  Engelse les, assisteren bij andere vakken maar ook het organiseren van sportactiviteiten kan onderdeel van de werkzaamheden zijn.

In de middag zijn er vaak ook nog mogelijkheden om Engelse les te geven. Dat kan aan schoolkinderen zijn (pubers), maar ook aan het lokale voetbalteam of aan een clubje vrouwen die hun Engels willen verbeteren. Ook kun je ‘s middags nog aan de slag in de Kids Clubs. Met hen ga je lekker de hele middag sporten, spelen, knutselen of andere leuke dingen doen.

Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar onderwijsproject Roos met leerlingen

Tijdens de schoolvakanties/Ramadan is de school dicht er wordt er geen les gegeven. Als vrijwilliger ben je dan nog steeds welkom maar zullen je andere taken krijgen. De focus zal dan meer liggen op ‘community projects’ zoals het opknappen van de klaslokalen (verven etc), op het ontwikkelen van lesmateriaal, het planten van bomen maar ook op bijvoorbeeld het opruimen van het strand. Tijdens de Ramadan kan er nog wel Engelse les worden gegeven aan volwassen. In overleg met de partnerorganisatie zal worden gekeken of daar animo voor is.

Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar communitywerk

Hoe ziet een dag van een vrijwilliger er nou uit?

Zo ziet een dag van een vrijwilliger er ongeveer uit (ma-do). In drukkere periodes kan het zijn dat je wat minder vrije tijd hebt en dat je extra bijspringt op één van de projecten. Vrijdagochtend ben je meestal bezig met een communityprojecten zoals het schoonmaken van het strand, beetje klussen of je lessen voor de volgende week voorbereiden.

07.15 uur     Ontbijt met fruit, eitjes en toast.

08.00 uur     Voorbereiding voor je ochtend met de kinderen

09.00 uur     Op je fietsje richting de scholen waar je begint met het uitdelen van pap.

10.30 – 12.00 Lesgeven op de basisschool en ondersteuning bieden aan de leraren.

12.00 uur     Op je fietsje terug naar het vrijwilligershuis, beetje zonnen en uitrusten.

12.30 uur     Lunchbreak

14.00 Р17.00  Weer op de fiets naar scholen om les te gaan geven. Dit keer aan volwassenen.

17.00          Afhankelijk van de tijd van het jaar zul je betrokken zijn bij sportactiviteiten, een op maat gemaakte les of de kids club.

18.00 uur    Terug naar vrijwilligershuis om te eten met de anderen, naar een internetcafé om je weblog te updaten of gewoon even naar het strand.

Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar vrijwilligers op het strand

Ramadan en andere islamitische gewoontes

De helft van de mensen in Tanzania is moslim, dan andere helft is christelijk. De Tanzanianen zijn – in onze ogen – behoorlijk conservatief. Ondanks dat er veel leuke cafeetjes en restaurantjes in de buurt zijn, wordt het drinken van alcohol niet op prijs gesteld en is in het vrijwilligershuis zelfs verboden. In het weekend kun je wel een drankje drinken verderop in het dorp. Verder moeten de vrouwelijke vrijwilligers rekening houden met wat ze aantrekken qua kleding. Korte topjes, minirokjes, doorkijk-hemdjes, t-shirts met lage halzen, korte broeken of strakke leggings….liever niet! Draag liever lange (wijde) broeken/rokken of korte broeken tot de knie. Daarboven t-shirts of blouses (liefst) met lange mouw en niet te diepe decollet√©s. De mannen mogen blouses/t-shirts aan met broeken (kort ook tot de knie). Tot zover ons kledingadvies.

Houd verder rekening met het feit dat er in Tanzania veel Moslims wonen die meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat betekent voor vrijwilligers niet dat ze daar per se aan mee moeten doen maar het heeft wel invloed op het dagelijkse leven. Zo mag je als vrijwilliger in deze periode overdag niet eten, drinken, roken of kauwen in het openbaar. In het vrijwilligershuis krijg je gewoon je maaltijden maar zodra je het huis verlaat moet je daar dus rekening mee moeten houden.

Prijzen

‚ā¨ 1150 – 2 weken
‚ā¨ 1400 – 3 weken
‚ā¨ 1650 – 4 weken
‚ā¨ 2150¬†– 6 weken
‚ā¨ 2650¬†– 8 weken

Inbegrepen in de prijs

 • Transfer van en naar vliegveld Stone Town, Zanzibar (de transfer wordt uitgevoerd tussen 06.00 en 22.00)
 • Ori√ęntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden (volpension) met uitzondering van woensdagavond (kosten restaurant ca. US$ 7 – 15)
 • Transport van en naar de projecten
 • Kleine bijdrage voor de projecten
 • Partnerorganisatie op Zanzibar waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Zanzibar
 • Reserveringskosten (‚ā¨ 40)
 • Visumkosten (ca. US$ 50 voor een toeristenvisum plus aanvullend US$ 250 voor het vrijwilligerswerk visum)
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.
Startdata

Je moet aankomen op Zanzibar op deze maandag, tussen 07.00 uur en 12.00 uur.

 

Startdata 2017 Startdata 2018
2, 16 en 30 januari 8, 15 en 29 januari
13 en 27 februari 12 en 26 februari
13 en 27 maart 12 en 26 maart
10 en 24 april 9 en 23 april
8 en 22 mei 7 en 21 mei
5 en 19 juni 4 en 18 juni
3, 17 en 31 juli 2, 16 en 30 juli
14 en 28 augustus 13 en 27 augustus
25 september 10 en 24 september
9 en 23 oktober 8 en 22 oktober
20 november 5 en 19 november
18 december 3 december

 

Ramadan
Houd rekening met het feit dat er in Tanzania (en Zanzibar dus ook) veel moslims wonen die meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat betekent voor vrijwilligers niet dat ze daar per sé aan mee moeten doen maar het heeft wel invloed op het dagelijkse leven. Zo mag je als vrijwilliger in deze periode overdag niet eten, drinken, roken of kauwen in het openbaar. In het vrijwilligershuis krijg je gewoon je maaltijden maar zodra je het huis verlaat zul je daar dus rekening mee moeten houden.

Accommodatie

Je woont samen met andere vrijwilligers in een vrijwilligershuis in het dorpje Jambiani. De accommodatie is comfortabel maar verwacht geen luxe. Je slaapt op een 2 -3 persoons kamer met stapelbedden, kasten, muskietennetten en ventilatoren. Er komt regelmatig iemand het huis schoonmaken maar van de vrijwilligers wordt uiteraard verwacht dat ze het zelf ook netjes en schoon houden. Je kunt voor ongeveer 5 US dollar een wasje draaien. De accommodatie ligt op loopafstand van het prachtige strand. Vergeet niet een keertje de zonsopkomst op het strand te aanschouwen. Die schijnt daar adembenemend mooi te zijn!

LET OP: de douches zijn niet warm! Op de meeste plaatsen in Zanzibar is er √ľberhaubt geen warm water en bovendien is schoon water ook nog eens erg schaars. Beetje zuinig met water zijn dus!

De maaltijden (3 per dag) worden voor je klaargemaakt door de aanwezige koks, maar liefst 3 stuks. Behalve op woensdag, dan gaan de vrijwilligers eten bij een ‘local’, iemand die in het dorp woont dus. Verwacht geen luxe, want in de meeste gevallen zit je met zijn allen op de grond en eet je met je handen. Maar gezellig dat het is!

Het ontbijt bestaat uit eieren, toast, fruit, thee en koffie. Lunch en avondeten zal bestaan uit wat de dag te bieden heeft. De maaltijden zijn in ieder geval gezond en voedzaam en zijn een mix van internationaal eten en plaatselijke heerlijkheden met veel vis – en zeer waarschijnlijk anders dan je gewend bent. De koks zullen proberen afwisselende maaltijden te serveren maar moeten het wel doen met wat er op dat moment beschikbaar is op het eiland. Respecteer dat!

Voor wie geschikt

Dit project is geschikt voor iedereen vanaf 17 jaar. Je moet voldoende kennis van Engels hebben. Je hoeft geen werkervaring te hebben maar dat is uiteraard wel erg handig en welkom! Belangrijker zijn bepaalde karaktereigenschappen als¬† een flexibele werkhouding, een ‘open mind’, geduld, aanpassingsvermogen, improvisatievermogen, het tonen van initiatief, zelfstandig kunnen werken en respect en begrip hebben voor lokale tradities en cultuur. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Visie op vrijwilligerswerk

Let’s make memories!

Mooie herinneringen maken, daar gaat het bij ons om. Voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat deze mooie herinneringen samen gemaakt worden. Met ons, met jou, met onze contactpersonen én met de lokale bevolking. Zodat alle partijen aan het eind van jouw reis kunnen terug kijken op een fantastisch avontuur. Want hoe mooi is het om samen herinneringen te kunnen delen?!

Let’s give it a thought!
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal jou ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Je leert de taal en gewoontes van het land kennen en je leeft een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een  andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als  gewone toerist niet te zien krijgt.  Bovendien leer je flexibel, geduldig  en zelfstandig te zijn  en zal er een beroep worden  gedaan op je  improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring waar je je hele leven wat aan gaat hebben!

Tot zover de voordelen voor jou. Maar hoe kun je jouw reis nou ook voor anderen een succes te laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding! Lees daarom onderstaande vragen maar eens door en bedenk wat jouw antwoord op de vragen zal zijn.  Gewoon, om je bewust laten te worden wat de impact van jouw verblijf kan hebben en hoe jij jouw ervaring op een goede manier kunt gaan delen.

 • Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
 • Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij ‚Äď als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
 • Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld‚Ķ
 • Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto‚Äôs van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
 • Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‚Äėregels en gewoontes‚Äô zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?


Let’s make it possible!
Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om jou én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we je goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat je gaat doen. Je krijgt van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we je een training voor vertrek aan (verplicht) en krijg je ook nog eens een introductie als je eenmaal ter plaatse bent.


Let’s do this together!
Oké, we hebben het over jou gehad, we hebben het over ons gehad…rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit  denken als wij.  En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme¬† en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om jou¬† met hun cultuur kennis te laten maken en je mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat!¬† En ook in de toekomst hopen zij ‚Äďsamen met jou en andere internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden!

En dat gaan we samen doen. Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

Met wie werken we samen

African Impact: een fijne contactorganisatie in Afrika

In veel Afrikaanse landen werken we samen met onze contactorganisatie African Impact. Een prima organisatie die hart heeft voor de vele projecten die ze beheren! En met de door hun opgerichte stichtingen The Happy Africa Foundadtion en ALERT zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. En dat is precies de bedoeling!

African Impact is opgericht door Andrew en Wendy Conolly. Beiden zeer enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren¬† verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur.¬† Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers,¬† vrijwilligers…allemaal werkten ze samen aan √©√©n doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom dan niet in ander landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‘hun’ geliefde¬† Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Noordhoek  Zuid-Afrika  staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aan biedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika.


ALERT en Happy Africa Foundation
Jaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspati√ęnten te ondersteunen, op naschoolse opvang te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting te geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur.

Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact¬† twee¬† stichtingen heeft opgericht:¬† The Happy Africa Foundation en ALERT. Hiermee¬† zorgen ze voor continu√Įteit en het genereren van nog meer projecten waar mens √©n natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt¬† de stichting behoorlijk.¬† Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk¬† iets opleveren,¬† presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald.¬† En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!

Foto's
Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar 2 Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar onderwijsproject Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar team Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar communitywerk Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar huizen aan het strand Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar onderwijsproject 4 Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar strand Tanzania vrijwilligerswerk Zanzibar Vrijwilligerswerk Tanzania Zanzibar Zineb Benkaddor
Reisverhalen
Ashley van Berkum Ik heb drie weken vrijwilligerswerk gedaan en ik heb in mijn vrije uren heel veel kunnen zien van al het moois wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Ik heb Tafelberg en Lions Head beklommen, naar Boulders Beach geweest, naar Kaap de Goede Hoop, een 4 dagen tour gedaan (waarbij we dieren hebben gespot in het Addo Park en van de hoogste brug een bungeejump gedaan, ik heb een ranch bezocht en nog veel meer!.... Lees hier meer
#letsmakememories