single-product.php
Bel of app
me terug

Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Wildlife Expedition

Onderzoek op het strand langs de Caribische kust van Costa Rica

Tropisch Costa Rica is een van de prettigste reisbestemmingen van Midden-Amerika. Een land van natuur, zon, zee en natuurlijk de Latin spirit. Vooral de natuur is indrukwekkend en adembenemend mooi. Je vindt er vulkanen, regenwouden, watervallen, witte stranden. En allerlei soorten dieren zoals papegaaien, apen, zeeschildpadden en toekans. Maar liefst 12% van de oppervlakte van Costa Rica bestaat uit Nationale Parken. Costa Rica is vergeleken met een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen een makkelijk land om te reizen. Er wordt meer Engels gesproken en ze lopen iets voor als het gaat om (economische) ontwikkelingen. Als vrijwilliger kun je in Costa Rica meehelpen bij het Wildlife Expedition project. En dat in een schitterende omgeving. Doen!

Wildlife Expedition in het Tortuguero nationale park!

Ver van de bewoonde wereld, alleen per boot bereikbaar en gelegen aan de Caribische stranden van Costa Rica. Dat is waar het basiskamp van deze Wildlife Expedition zich bevindt. In het geweldige Tortuguero National Park. Als vrijwilliger maak je deel uit van een kleine groep wetenschappers die onderzoek doen naar het leven van verschillende wilde dieren in dit bijzondere stuk van het tropisch regenwoud. Denk aan bijvoorbeeld jaguars, apen, zeeschildpadden, verschillende soorten amfibieën, tropische vogels, zeevogels...noem maar op! Nuttig? Zeker! Ieder extra paar handen zal bijdragen aan het beheer op lange termijn en het behoud van dit prachtige stuk natuur. We zijn op zoek naar vrijwilligers die gemotiveerd zijn, het leuk vinden om in een groep te werken en het niet erg vinden dat de accommodatie basic is. Ben je enthousiast over dit project, lees dan ook even het reisverslag van Maike.

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Wildlife Expedition Costa Rica in het kort

 • Wildlife Expedition kun je 2 tot 8 weken doen
 • Startdata hele jaar door, behalve in de maand december
 • Project ligt in een afgelegen (maar wonderschoon) natuurgebied
 • Kans op schildpadden, apen en misschien zelfs jaguars!
 • De omstandigheden zijn behoorlijk basic op het Wildlife Expedition
 • Lees hier een blog in de National Geographic over dit project
0.00

Costa Rica – Wildlife Expedition

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

Tellen, kijken, opschrijven en analyseren..

Kortom: als vrijwilliger help je mee met het doen van onderzoek. Je wordt daar uiteraard in getraind en begeleid. Het grootste deel van je tijd ga je waarschijnlijk helpen met gegevens te verzamelen. Zo kun je tijdens het schildpaddenseizoen meehelpen met het tellen van gelegde eieren maar je mag ook helpen met het plaatsen van camera’s om bepaalde diersoorten te monitoren en help je mee met het onderzoek naar jaguars. Hierbij gebruik je verschillende onderzoekstechnieken die je allemaal hebt geleerd.

Costa Rica Wildlife Expedition onderzoek doen.jpg

Het project focust op een aantal gebieden: zo wordt er gekeken naar de jaguar in relatie tot de zeeschildpad. Wat is de impact van zijn aanwezigheid op de populatie van de schildpadden. Daarnaast wordt de jaguar gevolgd (camera tracking) en wordt zijn prooi geanalyseerd. Ook worden de broedplaatsen van schildpadden in kaart gebracht (tijdens het broedseizoen) en worden trekkende/lokale vogelsoorten geanalyseerd op basis van verzamelde gegevens over een lange termijn: welke vogels komen er voor? Welke vogels maken jaarlijks in tussenstop op weg naar een ander oord? Worden het er meer of minder? Is het gedrag hetzelfde?

Costa Rica Wildlife Expedition checking remote camera's

Alle verzamelde gegevens worden verstuurd naar de Costa Ricaanse overheid want de resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een lange termijn beleid op te stellen om dit prachtige natuurgebied te behouden en op een goede manier te beheren. Hierbij werkt onze partnerorganisatie GVI nauw samen met het Costa Ricaanse Ministerie van Milieuzaken (MINAET) en partners van gerenommeerde organisaties zoals Sea Turtle Conservancy en Panthera. Op basis van de bevindingen kunnen zij belangrijke beslissingen nemen voor het behoud en het voortbestaan van de biodiversiteit van dit unieke stuk regenwoud. En daar zijn veel vrijwilligers voor nodig!

Costa Rica Wildlife Expedition training

Leuk feitje:  de aanwezigheid van vrijwilligers is niet alleen goed voor het verzamelen van gegevens en belangrijke data, maar het heeft ook een preventief effect op stropers. Doordat er regelmatig patrouille wordt gelopen en nesten in de gaten worden gehouden, kunnen stropers minder hun gang gaan. Het percentage leeggehaalde nesten is in de afgelopen jaren gedaald. En dat is precies de bedoeling. Goed he?!

Costa Rica Wildlife Expedition groep vrijwilligers

Prijzen

Prijzen van het Wildlife Expedition project

€ 1890 – 2 weken
€ 2550
 – 4 weken
€ 3190 – 6 weken
€ 3850 – 8 weken 

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar het vliegveld van San José
 • Introductiebijeenkomst, training en begeleiding door professionele staff
 • Onderdak in een eenvoudig vrijwilligerskamp of vrijwilligershuis
 • Maaltijden (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Diverse trainingen bij Wildlife Expedition (First Aid, CPR, GPS, tropical forest, camera trap use, wildlife identification skills)
 • Organisatie in Costa Rica waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • 24 uurs noodnummer
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar San José, Costa Rica
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Visumkosten
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor drankjes, vaccinaties, zelf geboekte excursies en safari’s, etc.
Startdata

Startdata Costa Rica Wildlife Expedition

2019: 27 juli, 10 en 24 augustus, 7 en 21 september, 5 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november

 

2020: 11 en 25 januari, 8 en 22 februari, 7 en 21 maart, 4 en 18 april, 2,16 en 30mei, 13 en 27 juni, 11 en 25 juli, 8 en 22 augustus, 5 en 19 september, 3, 17 en 31 oktober, 14 en 28 november

Accommodatie

Het onderzoeksstation is in Jalova is te vinden in het prachtige Tortuguero National Park. Het is aan drie kanten omgeven door beschermd regenwoud en aan de andere kant door de Caribische Zee en een strand. Het is de thuisbasis van één van de grootste broedkolonies van groene schildpadden in de wereld. Het is echt een superlocatie in de prachtige natuur. Probeer de geluiden, de kleuren en geuren maar eens voor te stellen. Fantastisch!

Maar – zoals gezegd – ligt het behoorlijk afgelegen. Je wordt er met boot/kano naartoe gebracht. Het basiskamp is niet al te groot maar best wel comfortabel. Alle medewerkers (vaste kern én vrijwilligers) verblijven hier en iedereen zal moeten bijdragen aan de dagelijkse werkzaamheden (eten maken, schoonmaken, wassen etc). In de weekenden kun je wel wat tripjes ondernemen, maar gezien het feit dat je nogal geïsoleerd zit, blijven de meesten gewoon in het basiskamp. Maar als je wilt, dan kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Tortuguero Village. Er zijn daar wat kleine souvenirwinkels, internetmogelijkheden en een heerlijke bakkerij. Of je gaat daar op een terrasje zitten en heerlijk lui de wereld aan je voorbij zien trekken. Niets mis mee!

Als 8 weken (of langer) blijft, dan is het toch wel lekker om een lang weekend weg te gaan en de rest van Caribisch gebied te ontdekken: wandelen, snorkelen, vissen, of zip-line tours zijn slechts enkele van de activiteiten die in het gebied mogelijk zijn.De lokale medewerkers van GVI kunnen je genoeg vertellen over wat er allemaal te doen en te beleven is. En vergeet niet te vragen naar de kortingen op lokale activiteiten en uitstapjes…scheelt altijd weer een beetje!

 

Costa Rica Wildlife Expedition

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist!

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je vindt het niet erg om een aantal weken zonder luxe te leven en middenin de natuur te zitten. Enige reiservaring kan handig zijn. Een avontuurlijke instelling is belangrijk. Je helpt bij toerbeurt met koken voor de groep.

Aanvragen Scientific Permit
Om deelt te kunnen nemen aan dit project heeft onze partnerorganisatie in Costa Rica een uitgebreid dossier van je nodig (incl CV in Spaans vertaald, pasfoto’s, scan van paspoort etc) om een Scientific Permit bij het Ministerie aan te vragen. Hiervoor hebben zij minimaal 8 weken nodig! Dit permit heeft alles te maken met het werken met beschermde diersoorten als schildpadden. Dit Scientific Permit hoef je niet aan te vragen als je het Wildlife Expedition project gaat doen in de maanden januari, februari en maart.

Met wie werken we samen

GVI – een goede partnerorganisatie!

GVI logoActivity International biedt veel verschillende vrijwilligersprojecten aan in het buitenland. Daarbij werken wij met verschillende fijne en betrouwbare partnerorganisaties. Erg belangrijk voor ons! GVI is daar één van. Ook zij hebben jarenlange ervaringen met vrijwilligersprojecten (en stages) in het buitenland. En dat zie je terug in de manier waarop zij projecten aanbieden, met vrijwilligers omgaan en met respect én de juiste bedoelingen willen samenwerken met de lokale bevolking.

Hieronder vind je meer (Engelstalige) informatie over de organisatie GVI zodat je een idee krijgt waarom wij het zo fijn vinden om met deze organisatie samen te werken. Kwaliteit zoals wij dat graag zien!

GVI

Since 1997, we have built over 150 volunteer projects all over the world. These projects have been developed with the aim to make them beneficial to both our volunteers and for the local people and communities they serve. But in order to truly have a positive impact, we believe projects must be run long term. This is why we work so hard to build projects that are sustainable.

These are our projects… Because we own and operate almost all of our own projects, you know that they make a real and long-term positive difference. You are able to expect the same high quality level of support, safety, training and service from each programme.

We take health and safety more seriously… Feel free to stack any other organisation’s health and safety protocols and procedures against ours. We’re confident ours are more comprehensive.

We are recognised as the best in volunteering… Virgin Holidays Responsible Tourism Awards declared GVI as the world’s best organisation to volunteer with for 2011. According to the award committee: “GVI impressed the judges with the scale of their impacts on the ground. Placing 3,500 volunteers annually in 60 countries, GVI teaches over 10,000 people each year on six continents.”

We work with some of the most respected and well-known organisations in the world… We work with some of the top and most prominent conservation and community development organisations in the world. To name just a few; Rainforest Concern, The Jane Goodall Institute, South African National Parks, Kenyan Wildlife Service, The Dian Fossey Gorilla Fund, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 350.org and The Whale and Dolphin Conservation Society.

A proven track record… Since we began in 1997, we have sent over 10,000 volunteers to work on our projects all over the world. The vast majority describe their experience with us as life-changing with over a 95% approval rating from our volunteers.

Foto's
Costa Rica beach Costa Rica Wildlife Expedition schildpadje Costa Rica Wildlife Expedition onderzoek op het strand
Filmpjes
Reisverhalen
Maike Josemans Ik heb meegewerkt aan het GVI Research Project in Jalova, Costa Rica. Ik heb veel data geregistreerd in Excel en op het Forrest & Bird survey. Dat betekent met de verrekijker voor je ogen zo veel mogelijk mogelijk dieren (audio en visueel) registreren. Het is me echt heel goed bevallen. .... Lees hier meer
#letsmakememories