single-product.php
Bel of app
me terug

Gratis magazine aanvragen
Mail ons
Afspraak maken
Aanmelden nieuwsbrief

Wildlife Conservation and Community

Vrijwilligerswerk bij de Masai: alles draait om de juiste balans

Kenia is een van de toeristische bestemmingen in Afrika. En niet voor niets, want het land heeft een geweldige natuur. Hier liggen een paar van Afrika's mooiste wildparken, waarvan het Masai Mara de meest bekende is. In het Masai Mara natuurreservaat leven miljoenen wilde dieren én de oorspronkelijke bewoners: de Masai. Een stam met een heel eigen cultuur en eigen tradities. Als vrijwilliger help je bij het Wildlife Conservation and Community project deze bevolking een juiste balans te vinden tussen hun eigen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Er wordt door middel van onderzoek en educatie geprobeerd een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. Want de Masai-bevolking woont en leeft nog steeds in het reservaat en laat daar hun vee grazen. Het vee is echter te vaak een prooi voor hongerige leeuwen en andere vleeseters. Voel je het probleem?

Wildlife Conservation and Community op een van de mooiste plekjes van Kenia!

Er worden verschillende soorten onderzoek op wildlife gebied (olifanten, leeuwen) gedaan. Daarnaast ga je de Masai helpen door bijvoorbeeld les te geven aan de kinderen. Wildlife Conservation and Community is een interessant project op een unieke locatie. Want de oorspronkelijke Masai-bevolking woont en leeft nog steeds in het Masai Mara Reservaat. Jouw kans om tijd door te brengen in dit unieke Nationale Park! Een ontmoeting met de pure bevolking van de Masai én met de wilde dieren van Afrika. Hoe Afrikaans wil je het hebben? Michel is een maandje bij het wildlife conservation and community project geweest, lees hier zijn reisverslag. Let’s make memories!

Dit project draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties:

SDG-goals-nederlands-4 kleinSDG-goals-nederlands-13 kleinSDG-goals-nederlands-15 kleinSDG-goals-nederlands-17 klein

Het Wildlife Conservation and Community project in het kort:

 • Wildlife Conservation and Community project vanaf 2 tot 6 weken
 • Project is in de buurt van Masai Mara
 • Prachtige bestemming!
 • Het Wildlife Conservation and Community project focust zich hoofdzakelijk op wildlife onderzoek en daarnaast doe je ook sociale projecten
 • Transfer van Nairobi naar de projectlocatie inbegrepen
0.00

Kenia – Wildlife Conservation and Community

Kies het aantal weken

Kom naar een infodag!
Wat ga je doen?

In het Masai Mara reservaat wonen nog de oorspronkelijke bewoners: de Masai. Een stam met een heel eigen cultuur en eigen tradities. Als vrijwilliger help je de bevolking een juiste balans te vinden tussen hun eigen tradities en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Een ontmoeting met de pure bevolking van de Masai én met de wilde dieren van Afrika.

Kenia Wildlife Conservation and Community Masai

Na aankomst even paar dagen wennen

Na aankomst in Nairobi word je naar je accommodatie gebracht dat midden in het Masai Mara reservaat is gelegen. Het is ongeveer 5 uur rijden vanaf de luchthaven. De eerste paar dagen staan in het teken van kennismaking: je krijgt een rondleiding langs de projecten, je maakt kennis met je begeleiders en andere vrijwilligers en je ontvangt informatie over het vrijwilligerswerk, de omgeving, gezondheidskwesties en praktische zaken. Onze partnerorganisatie in Kenia blijft je ook na de introductieperiode met raad en daad bijstaan.

Na de introductiedagen ga je aan de slag. Wat je ook gaat doen, alles wat je gaat doen staat in het teken van duurzaamheid. De projecten worden georganiseerd door de African Impact Basecamp Foundation en zij proberen door middel van onderzoek en educatie een balans te vinden in de gespannen verhoudingen tussen de Masai en hun natuurlijke leefomgeving. De oorspronkelijke Masai-bevolking woont en leeft nog steeds in het Masai Mara Reservaat en laat daar hun vee (= bron van bestaan) grazen. Het vee is echter te vaak een prooi voor hongerige leeuwen en andere vleeseters. De Masai-bevolking leeft dus op gespannen voet met deze bedreigde diersoorten. Hieronder een paar voorbeelden van projecten.

Kenia Wildlife Conservation and Community Counting Lionsjpg

Big Cat Monitoring – Mara-Naboisho Lion Project

Het Mara Naboisho Lion project houdt zich bezig met onderzoek naar de populatie leeuwen in de omgeving van de Masai dorpen. Zo kan het zijn dat je meehelpt om de populatie leeuwen in kaart te brengen en te monitoren wat hun eetgewoontes zijn en in welk gebied ze zich ophouden. Ook probeer je in kaart te brengen hoe de leeuwen zich opstellen ten opzichte van de Masai dorpen: is het daadwerkelijk zo dat ze het vee van de Masai doden? Daarnaast help je ook mee om de Masai gemeenschap bewust te maken van het feit dat leeuwen een bedreigde diersoort zijn en een belangrijke functie hebben in het Afrikaanse ecosysteem.

Elephant research – Elephant Voices

Een ander project dat wordt aangeboden is het Elephant Research project. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk kennis te verzamelen over de olifanten die in het gebied leven om zo hun voortbestaan te kunnen garanderen. Het Mara Naboisho Conservancy is het meest belangrijke gebied voor de olifanten. Als vrijwilliger ben je veel en vaak in dit gebied te vinden om gegevens te verzamelen: foto’s maken om alle kenmerken van alle afzonderlijke olifanten vast te leggen, gedrag observeren, data verzamelen over lengte, breedte, grootte van alle olifanten en de samenstelling van de groepen. Wildlife-liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; wat is dit een fantastische klus!

Kenia Wildlife Conservation and Community olifanten tellen

Wildlife Counts

Nog zo’n te gek project die op ons ‘ooit-nog-eens-doen-lijstje’ staat. Aangezien er grote behoefte is aan een consistent en accuraat overzicht van het aantal/soorten wilde dieren dat in dit gebied leeft, worden vrijwilligers ingezet om deze dieren te tellen. Uiteraard onder begeleiding van een professioneel team want je moet natuurlijk wel weten hoe en wat je moet tellen. Tellen saai? Nee natuurlijk niet! De hele dag in de zwoele/warme/hete buitenlucht (zonder geluid van snelwegen in de buurt) en maar genieten van de prachtige vergezichten, de geluiden, de geuren, de natuur, de ontmoetingen met wilde dieren….wat een ervaring!

De verzamelde gegevens worden gebruikt om te kijken welke duurzame maatregelen er moeten worden genomen om het gebied zo veel mogelijk in tact te laten, inclusief het bestaande wildlife en de bevolking.

Kenia Wildlife Conservation and Community counting wildlife

Comunity projecten

Naast de conservation projecten zijn er een aantal projecten die onder de categorie Community projecten vallen. Dat zijn projecten waarmee je de gemeenschap – de mensen dus – helpt. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Olesere Primary School. Op deze school zitten zo’n 170 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar oud. De school zelf stelt niet veel voor. Er zijn weinig faciliteiten en het gebouw heeft slechts 5 klaslokalen. Desondanks zijn de kinderen, het hoofd van de school én de gemeenschap apetrots op de school! Maar er is genoeg te doen en vrijwilligers zijn zeer welkom om te helpen met het bouwen van extra klaslokalen en met het verven en inrichten daarvan. Ook het planten van bomen om schaduw te creëren is nodig. Daarnaast zitten ze te springen om vrijwilligers die willen helpen bij het lesgeven en het organiseren van bijvoorbeeld sportdagen en het opzetten van een voetbalcompetitie.

Een ander project is het HIV/AIDS community outreach program. Ook in Kenia heerst de AIDS-problematiek. De werkzaamheden bij dit project zijn het geven van voorlichting aan de Masai bevolking en aan het personeel dat op de lodges werkzaam is.

Als laatste kun je terecht bij de Koiyaki Guiding School. Het Koiyaki project neemt het initiatief om de lokale bevolking op te leiden tot goede gidsen, zodat zij de toeristen van over de hele wereld kunnen vertellen over hun gebied. 85% van de gidsen die toeristen op dit moment rondleiden in het reservaat zijn niet van origine afkomstig uit dit gebied. Allemaal import dus. Slechts een handjevol ‘locals’ profiteert van de toeristenindustrie, waarin jaarlijks heel wat omzet wordt gemaakt. En dat allemaal omdat ze geen goede opleiding hebben kunnen genieten. Gek toch, want uiteindelijk zijn de Masaï degene die er het meeste van het gebied en de cultuur weten!

De werkomstandigheden zijn niet altijd gemakkelijk. Je moet zelfstandig en gemotiveerd zijn en beschikken over veel aanpassingsvermogen. Over het algemeen kun je niet echt een project kiezen, maar ga je met een aantal van bovenstaande projecten meedraaien. Let op: tijdens de Afrikaanse schoolvakanties heb je minder contact met de lokale bevolking en werk je meer op het gebied van natuur en onderhoud.

Kenia Wildlife Conservation and Community Masai 2

Voorbeeld van een weekschema

Hieronder volgt een voorbeeld van een weekschema dat je als vrijwilliger kunt krijgen. Natuurlijk is het niet te zeggen dat jouw werkweek er precies hetzelfde uitziet. Hoe je week is ingedeeld hangt onder andere af van de duur van je verblijf, het aantal vrijwilligers dat op dat moment aanwezig is en natuurlijk hangt het ook af van jouw ervaring en wensen. Je zult in ieder geval met een aantal van de 5 projecten meedraaien.

Maandag
06.30 – 7.30 uur Bush walks
07.30 – 8.00 uur Ontbijt
08.00 – 10.00 uur Computer/Engels/Culturele lessen met aspirant gidsen
10.00 – 10.30 uur Break
10.30 – 13.00 uur Elephant Research Project
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 16.00 uur Koiyaki Guiding School: bomen planten etc
17.00 – 19.00 uur Big Cat monitoring
Avond Eten, voorbereiding volgende dag, vrij

Dinsdag
06.00 – 10.00 uur Wildlife count
09.00 – 10.00 uur Ontbijt
10.00 – 12.30 uur Wildlife count
13.00 – 14.00 uur Lunchbreak
14.00 – 17.00 uur Voorbereiding lessen volgende dag
17.00 – 20.00 uur Big Cat Monitoring Drive / avondeten
Avond Vrije tijd

Woensdag
07.00 – 08.00 uur Ontbijt
08.00 – 10.00 uur Computer/Engels/Culturele lessen
10.00 – 10.30 uur Thee break
10.30 – 13.00 uur Elephant monitoring
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 18.00 uur Community Outreach (women’s group)
18.00 uur  > Eten en vrij

Donderdag
08.00 – 10.00 uur Computer/Engels/Culturele lessen
10.00 – 13.00 uur Voorbereiding voor de wekelijkse activiteiten
14.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur Voorbereiding volgende dag / rustperiode
17.00 – 21.00 uur Big Cat Monitoring Drive
Avond  Vrije tijd

Vrijdag
06.30 – 07.30 uur Bush walks / Wildlife count
07.30 – 08.00 uur Ontbijt
08.30 – 12.00 uur Hands on Conservancy work
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur Olsere primary School
18.00 – 19.00 uur Avondeten
Avond Voorbereiden, eten, rusten, vrij

Zaterdag
8.00 – 10.00 uur Ontbijt
Middag en avond Vrij; met andere vrijwilligers leuke dingen doen: wildlife quiz, game walks, etc.)

Zondag Vrij

Kenia Wildlife Conservation and Community Masai schoolproject

 

Prijzen

€ 1650 – 2 weken
€ 2050 – 3 weken
€ 2450 – 4 weken
€ 2850 – 5 weken
€ 3250 – 6 weken

Inbegrepen bij de prijs

 • Transfer van en naar vliegveld Nairobi (tussen 06.00 en 22.00)
 • Oriëntatieprogramma en begeleiding
 • Onderdak in een vrijwilligershuis
 • Maaltijden (volpension)
 • Transport van en naar de projecten
 • Partnerorganisatie in Kenia waar je terecht kunt voor vragen en hulp
 • Informatiehandboek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij afsluiten reisverzekering en boeken van je reis
 • Vrijwilligerstraining voor vertrek door Stichting Muses
 • Certificaat na terugkomst

 

Niet inbegrepen

 • Vlucht naar Nairobi, Kenia (vraag vrijblijvend een offerte aan)
 • Reserveringskosten (€ 40)
 • Bijdrage hoogseizoen (vertrek juli en augustus) € 50 (info >>)
 • Visumkosten
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Persoonlijke kosten voor excursies, drankjes, vaccinaties, safari’s etc.

 

Startdata

Startdata is op een maandag. Je moet 1 dag ervoor (op de zondag) aankomen.

Startdata 2019 
7, 14 en 28 jaunari
11 en 25 februari
11 en 25 maart
8 en 22 april
6 en 20 mei
3 en 17 juni
1, 15 en 29 juli
12 en 26 augustus
9 en 23 september
7 en 21 oktober
4 en 18 november
2 december
Accommodatie

Je verblijft in een rustieke, redelijk comfortabele accommodatie bij de Koiyaki Guiding School middenin de Keniaanse bush. Er is een buitenkeuken aanwezig en ook de ‘eetzaal’ bevindt zich in de Keniaanse buitenlucht. De kok zorgt iedere dag voor lekkere maaltijden. Er is ook personeel dat het huishouden en de was voor haar rekening neemt. Slaapzalen zijn gescheiden. Er zijn klamboes (maar als je je eigen mee wilt nemen, is dat prima). Eigen waterfles meenemen is wel handig. Verder moet je er rekening mee houden dat je écht in de wildernis zit. Dus ‘s avonds even zonder gids een ommetje maken is geen aanrader en moet je zeker niet willen!

Voor wie geschikt

Je kunt deelnemen aan dit project als je 18 jaar of ouder bent en een redelijke kennis van de Engelse taal hebt. Relevante ervaring of vooropleiding zijn niet noodzakelijk, maar affiniteit met de natuur is natuurlijk absoluut vereist! Reiservaring is voor deelname aan dit project ook wel wenselijk maar niet verplicht.

Verder heb je een goede gezondheid, interesse in de natuur, flexibele houding en aanpassingsvermogen. Je moet kunnen samenwerken en sterk in je schoenen staan. Houd er rekening mee dat er andere normen en waarden gelden. Ook met betrekking tot het dragen van kleding. De werkzaamheden zoals genoemd bij de projectomschrijvingen zijn voorbeelden en altijd onder voorbehoud. Werkuren verschillen per dag en per project. Soms ben je een dagdeel aan het werk en ben je de rest van de dag vrij.

Het project is het hele jaar open m.u.v. een korte periode rond de feestdagen in december. Het  regenseizoen is van maart tot mei, de korte buitjes vallen het vaakst in november en december. De zomer begint in september en tot januari is het tropisch warm. Tijdens de Afrikaanse vakanties werk je minder met de lokale bevolking en meer op het gebied van natuur en onderhoud

Foto's
Kenia Wildlife Conservation and Community cheetah Kenia Wildlife Conservation and Community Centre Kenia Wildlife Conservation and Community Masaipeople Kenia Wildlife Conservation and Community nijlpaardje en krokodillen Kenia Wildlife Conservation and Community buffalo Kenia Wildlife Conservation and Community leeuw met cub Kenia Wildlife Conservation and Community wilde honden Kenia Wildlife Conservation and Community Masai Kenia Wildlife Conservation and Community schildpad
Filmpjes
Reisverhalen
Rosalie De Roy van Zuijdewijn Mijn reis in Sri Lanka was echt ge-wel-dig! Ik heb zo ontzettend veel gezien van het land en zoveel gedaan in een korte tijd! Het werken bij de kinderopvang en met de gehandicapten waren ervaringen die ik nooit had willen missen! Ik kan de Sri Lanka Experience dan ook zeker aanraden omdat het een geweldige combinatie is van nuttig vrijwilligerswerk waarbij je het land van binnenuit meemaakt en van leuke excursies met 'locals' waarbij je op een bijzondere manier het prachtige Sri Lanka leert kennen. Refreshingly Sri Lanka, the wonder of Asia!.... Lees hier meer
#letsmakememories